Jag älskar bröd men försöker undvika vitt bröd med mycket kolhydrater. I alla artiklar om "GI-bröd" så står det att det helst ska vara bakat på surdeg, hela korn och det ena med det andra. Hittills har jag dock aldrig hittat ett bra recept. Jo föresten, jag har köpt Pauluns bröd-mix men vill hellre baka utan färdig blandning.
ThomasP19 mars 2008
Rågsurdeg
Ingredienser
Dag 1
1 dl vatten 40 grader
1 dl grovt rågmjöl
Dag 4
1 liter vatten 40 grader
1 liter grovt rådmjöl
Gör så här
Dag 1:
Blanda vatten och rågmjöl i en rostfri bunke på ca. 4 l.Täck med handduk och låt stå i rumstemperatur 3 dygn.OBS!RÖR OM VARJE DAG!
Dag 4:
Blanda ner vatten och mjöl i bunken till en lös deg.Låt stå med handduk i rumstemperatur i 1 dygn.
Dag 5:
Surdegen är klar att användas.
Dela upp degen i tio burkar eller plastpåsar,frys in den surdeg,som inte går åt direkt eller spar i kyl. Hållbarhet:Kyl-ca.5 dygn,frys-ca.1 år
Användning:Ta ut fryst surdeg dagen innan den ska användas och låt den tina i rumstemperatur.
Gör mer surdeg:Av den sista burken/påsen surdeg gör man en ny sats surdeg.Gör som dygn 4 och 5,samma mängd vatten och mjöl
ThomasP19 mars 2008
Surdegsbröd
Antal: 2
Ingredienser
3,75 dl kallt vatten
5 dl grovt rågmjöl
7 dl vetemjöl special
2,5 dl rågsurdeg
1,5 tsk brödsirap
10 gram jäst
2 tsk salt
Gör så här
Häll allt i degblandaren.Kör 2 min långsamt och 8-10 min snabbt.Om degen blandas för hand dubblas tiden.
Låt jäsa övertäckt 2 timmar.
Häll ut degen på mjölat bakbord.
Dela i 2 delar Forma till runda bröd.
Doppa ovansidan i rågmjöl och lägg båda på plåt med bakplåtspapper.Låt jäsa övertäckt ca.1 timma.
Sätt in en långpanna längst ner i ugnen och värm ugnen till 250 grader.
Snitta ett stort kryss i bröden med en vass kniv.
Sätt in bröden i nedre delen av ugnen,slå på 1 dl vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt.
Sänk till 225 grader och grädda bröden ca.30 min.Låt dem svalna på galler.
tulipan19 mars 2008
Skrivet av ThomasP den 19 mar 2008
Surdegsbröd
Antal: 2
Ingredienser
3,75 dl kallt vatten
5 dl grovt rågmjöl
7 dl vetemjöl special
2,5 dl rågsurdeg
1,5 tsk brödsirap
10 gram jäst
2 tsk salt
Gör så här
Häll allt i degblandaren.Kör 2 min långsamt och 8-10 min snabbt.Om degen blandas för hand dubblas tiden.
Låt jäsa övertäckt 2 timmar.
Häll ut degen på mjölat bakbord.
Dela i 2 delar Forma till runda bröd.
Doppa ovansidan i rågmjöl och lägg båda på plåt med bakplåtspapper.Låt jäsa övertäckt ca.1 timma.
Sätt in en långpanna längst ner i ugnen och värm ugnen till 250 grader.
Snitta ett stort kryss i bröden med en vass kniv.
Sätt in bröden i nedre delen av ugnen,slå på 1 dl vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt.
Sänk till 225 grader och grädda bröden ca.30 min.Låt dem svalna på galler.
Kan du inte vara snäll och skriv in det som ditt recept så man kan spara ner det i sin kokbok ;-) vore jätte snällt..
Sparade ner lite recept ifrån dig.. gillade dina viltrecept..*mums*
INga recept på sjöfågel? *hehe*
Tuvet19 mars 2008
Tack ThomasP! Jag känner igen det där med att spara sista slatten av surdegen. Min mormor gjorde alltid det.
pingu20 mars 2008
I mina recept har jag två stycken bröd som med fördel bakas på surdeg och som innehåller en hel del nyttigheter:)
Goda är de också:D
I övrigt rekommenderar jag bloggen: www.paindemartin.blogspot.com
Där hittar du många användbara och inspirerande recept!
Jag älskar bröd men försöker undvika vitt bröd med mycket kolhydrater. I alla artiklar om "GI-bröd" så står det att det helst ska vara bakat på surdeg, hela korn och det ena med det andra. Hittills har jag dock aldrig hittat ett bra recept. Jo föresten, jag har köpt Pauluns bröd-mix men vill hellre baka utan färdig blandning.
Rågsurdeg
Ingredienser
Dag 1
1 dl vatten 40 grader
1 dl grovt rågmjöl
Dag 4
1 liter vatten 40 grader
1 liter grovt rådmjöl
Gör så här
Dag 1:
Blanda vatten och rågmjöl i en rostfri bunke på ca. 4 l.Täck med handduk och låt stå i rumstemperatur 3 dygn.OBS!RÖR OM VARJE DAG!
Dag 4:
Blanda ner vatten och mjöl i bunken till en lös deg.Låt stå med handduk i rumstemperatur i 1 dygn.
Dag 5:
Surdegen är klar att användas.
Dela upp degen i tio burkar eller plastpåsar,frys in den surdeg,som inte går åt direkt eller spar i kyl. Hållbarhet:Kyl-ca.5 dygn,frys-ca.1 år
Användning:Ta ut fryst surdeg dagen innan den ska användas och låt den tina i rumstemperatur.
Gör mer surdeg:Av den sista burken/påsen surdeg gör man en ny sats surdeg.Gör som dygn 4 och 5,samma mängd vatten och mjöl
Surdegsbröd
Antal: 2
Ingredienser
3,75 dl kallt vatten
5 dl grovt rågmjöl
7 dl vetemjöl special
2,5 dl rågsurdeg
1,5 tsk brödsirap
10 gram jäst
2 tsk salt
Gör så här
Häll allt i degblandaren.Kör 2 min långsamt och 8-10 min snabbt.Om degen blandas för hand dubblas tiden.
Låt jäsa övertäckt 2 timmar.
Häll ut degen på mjölat bakbord.
Dela i 2 delar Forma till runda bröd.
Doppa ovansidan i rågmjöl och lägg båda på plåt med bakplåtspapper.Låt jäsa övertäckt ca.1 timma.
Sätt in en långpanna längst ner i ugnen och värm ugnen till 250 grader.
Snitta ett stort kryss i bröden med en vass kniv.
Sätt in bröden i nedre delen av ugnen,slå på 1 dl vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt.
Sänk till 225 grader och grädda bröden ca.30 min.Låt dem svalna på galler.
Surdegsbröd
Antal: 2
Ingredienser
3,75 dl kallt vatten
5 dl grovt rågmjöl
7 dl vetemjöl special
2,5 dl rågsurdeg
1,5 tsk brödsirap
10 gram jäst
2 tsk salt
Gör så här
Häll allt i degblandaren.Kör 2 min långsamt och 8-10 min snabbt.Om degen blandas för hand dubblas tiden.
Låt jäsa övertäckt 2 timmar.
Häll ut degen på mjölat bakbord.
Dela i 2 delar Forma till runda bröd.
Doppa ovansidan i rågmjöl och lägg båda på plåt med bakplåtspapper.Låt jäsa övertäckt ca.1 timma.
Sätt in en långpanna längst ner i ugnen och värm ugnen till 250 grader.
Snitta ett stort kryss i bröden med en vass kniv.
Sätt in bröden i nedre delen av ugnen,slå på 1 dl vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt.
Sänk till 225 grader och grädda bröden ca.30 min.Låt dem svalna på galler.
Kan du inte vara snäll och skriv in det som ditt recept så man kan spara ner det i sin kokbok ;-) vore jätte snällt..
Sparade ner lite recept ifrån dig.. gillade dina viltrecept..*mums*
INga recept på sjöfågel? *hehe*
Tack ThomasP! Jag känner igen det där med att spara sista slatten av surdegen. Min mormor gjorde alltid det.
I mina recept har jag två stycken bröd som med fördel bakas på surdeg och som innehåller en hel del nyttigheter:)
Goda är de också:D
I övrigt rekommenderar jag bloggen: www.paindemartin.blogspot.com
Där hittar du många användbara och inspirerande recept!