är något som jag inte kan hitta här I England, men som jag gärna velat ha I mitt skafferi! (L)
Jag hoppas att någon har på matklubben har testat att göra denna kryddblandning utan tillsatserna och kan dela med sig av receptet?!
Tack på förhand !
Agi007
flingsalt5 maj 2009
Jag har inte gjort det. Men jag kan skriva vilka kryddor burken innehåller om du vill det? :)
gimmiahug5 maj 2009
Hej!
Nu är det visserligen ett par år sedan jag bodde i England, men under hela min tid där fanns en Italiensk kryddblandning som smakade precis som salladskryddan vi köper här i Sverige! Det var Schwartz och jag har för mej att den hette Italian Seasoning.
Sedan hade Sainsbury's eget märke en liknande krydda ett tag, kanske finns den fortfarande? Den hette nog också Italian Seasoning och skillnaden var att den var grovmalen (jag stoppade den i kryddkvarn och malde ner den över mina sallader) - den var så god att jag fick ta med ett par burkar till morsan varje gång jag var hemma på besök - hon var helt tokig i den!
Är själv mycket intresserad av att göra mina egna kryddblandningar så tycker också att det hade varit roligt om någon hade ett recept på Italiensk salladskrydda!
pia615 maj 2009
På min burk står det att ingr är:
salt, socker, senapspulver, svartpeppar, vitlökspulver, oregano, dragon, basilika, timjan, lökpulver, vitpeppar, cayennepeppar.
Sen står där ju en massa annat konstigt som säkert inte är nyttigt att äta!!! :'(
Blanda ihop detta och mosa i mortel för det är ju väldigt finfördelat i burken.
Att man inte tänkt på att göra detta hemma själv istället för att få i sig en massa konstigheter...
Lycka till! :)
Agi0075 maj 2009
Hej och tack snälla for snabba svar och bra tips! :D
Så glad jag blir om jag kan handla på Sainsbury’s där vi ändå handlar varje vecka! (Y) Ska definitivt se vad jag hittar där! Kollade lite snabbt på nätet och det verkar som om de har "Italian Herb Seasoning", dvs mest örter och inte riktigt likt innehållsförteckningen på den svenska varianten. Å andra sedan hittade jag en hel del recept på Italian Seasoning, men det hade ju varit bra att ha något att jämföra med !
Här kommer lite länkar som ska testas ! Återkommer om det blir bra.
Jag gör numera mina egna kryddblandningar...som tex Örtsalt och olika varianter av Grillkrydda. Köper kryddpåsar och mortlar. I fallet med Örtsalt är det främst för att jag vill använda kaliumsalt istället för natriumsalt, vad gäller varianter av "grillkrydda" vill jag undvika glutamat, socker, natriumsalt och E-tillsatser i största allmänhet. Dessutom har jag stört mig en del på att Salt oftast är den huvudsakliga ingrediensen (ibland även ganska mycket socker) och då blir kilopriset skyhögt för dessa simpla basingredienser....(N)
En annan faktor är ju att det är så ROLIGT att blanda ihop sina egna kryddblandningar....(Y)
mooseella6 maj 2009
Istället för italiensk salladskrydda (den innehåller glutamat) så ta
10 cm finhackad purjolök, 1-2 finhackade schalottenlök, finhackad vitlök 1-2 klyftor, örtkryddor (timjan, basilika, salvia, oregano, persilja eller Herbe de Provence) och salt
Jag gör numera mina egna kryddblandningar...som tex Örtsalt och olika varianter av Grillkrydda. Köper kryddpåsar och mortlar. I fallet med Örtsalt är det främst för att jag vill använda kaliumsalt istället för natriumsalt, vad gäller varianter av "grillkrydda" vill jag undvika glutamat, socker, natriumsalt och E-tillsatser i största allmänhet. Dessutom har jag stört mig en del på att Salt oftast är den huvudsakliga ingrediensen (ibland även ganska mycket socker) och då blir kilopriset skyhögt för dessa simpla basingredienser....(N)
En annan faktor är ju att det är så ROLIGT att blanda ihop sina egna kryddblandningar....(Y)
Låter spännande! Kan du inte skriva ner recepten och dela med dig? :D(Y)
safir746 maj 2009
Skrivet av pia61 den 6 maj 2009
Skrivet av Gnurf den 6 maj 2009
Jag gör numera mina egna kryddblandningar...som tex Örtsalt och olika varianter av Grillkrydda. Köper kryddpåsar och mortlar. I fallet med Örtsalt är det främst för att jag vill använda kaliumsalt istället för natriumsalt, vad gäller varianter av "grillkrydda" vill jag undvika glutamat, socker, natriumsalt och E-tillsatser i största allmänhet. Dessutom har jag stört mig en del på att Salt oftast är den huvudsakliga ingrediensen (ibland även ganska mycket socker) och då blir kilopriset skyhögt för dessa simpla basingredienser....(N)
En annan faktor är ju att det är så ROLIGT att blanda ihop sina egna kryddblandningar....(Y)
Låter spännande! Kan du inte skriva ner recepten och dela med dig? :D(Y)
Ja precis :)
Gnurf6 maj 2009
Nä men jag använder ju inga recept...attans oxå....:'(
Örtsalt är bara att dra på med ALLT som existerar i örtväg (alltså torkade örter)...timjan, rosmarin, salvia, oregano, persilja, basilika, dragon, mynta, dill....vitlökspulver, lökpulver, lite vitpeppar och svartpeppar. Börjar med att mortla örterna en stund, därefter häller jag på SELTIN kaliumsalt...då finfördelas örterna ännu mer eftersom saltet ger en "nötande" verkan i morteln. Man får ta det i omgångar. Jag fyller på i gamla Trocomare-burkar och gör olika örtmixer för fisk, fågel, gris, nötkött (lite olika proportioner alltså)...:) Saltet låter jag ligga kring 30% av totalvolymen.
Grillkrydda låter jag domineras av paprika, chilipeppar....och varierande inslag av cayennepeppar, rosépeppar, vitpeppar, svartpeppar, ingefära, vitlök, örtkrydor å SELTIN åter igen.
Det är bara att höfta på (som någon annan här på MK brukar säga) (Y)
pia616 maj 2009
Tack Gnurf! (Y)
Från ett dansbandsfreak! (L)(L)
margitkallgren6 maj 2009
Nog brukar jag laga mat på en höft, men det verkar svårare med kryddblandningar. Finns det ingen som kan ge litet proportioner så att man vet, Hej från Margit
är något som jag inte kan hitta här I England, men som jag gärna velat ha I mitt skafferi! (L)
Jag hoppas att någon har på matklubben har testat att göra denna kryddblandning utan tillsatserna och kan dela med sig av receptet?!
Tack på förhand !
Agi007
Jag har inte gjort det. Men jag kan skriva vilka kryddor burken innehåller om du vill det? :)
Hej!
Nu är det visserligen ett par år sedan jag bodde i England, men under hela min tid där fanns en Italiensk kryddblandning som smakade precis som salladskryddan vi köper här i Sverige! Det var Schwartz och jag har för mej att den hette Italian Seasoning.
Sedan hade Sainsbury's eget märke en liknande krydda ett tag, kanske finns den fortfarande? Den hette nog också Italian Seasoning och skillnaden var att den var grovmalen (jag stoppade den i kryddkvarn och malde ner den över mina sallader) - den var så god att jag fick ta med ett par burkar till morsan varje gång jag var hemma på besök - hon var helt tokig i den!
Är själv mycket intresserad av att göra mina egna kryddblandningar så tycker också att det hade varit roligt om någon hade ett recept på Italiensk salladskrydda!
På min burk står det att ingr är:
salt, socker, senapspulver, svartpeppar, vitlökspulver, oregano, dragon, basilika, timjan, lökpulver, vitpeppar, cayennepeppar.
Sen står där ju en massa annat konstigt som säkert inte är nyttigt att äta!!! :'(
Blanda ihop detta och mosa i mortel för det är ju väldigt finfördelat i burken.
Att man inte tänkt på att göra detta hemma själv istället för att få i sig en massa konstigheter...
Lycka till! :)
Hej och tack snälla for snabba svar och bra tips! :D
Så glad jag blir om jag kan handla på Sainsbury’s där vi ändå handlar varje vecka! (Y) Ska definitivt se vad jag hittar där! Kollade lite snabbt på nätet och det verkar som om de har "Italian Herb Seasoning", dvs mest örter och inte riktigt likt innehållsförteckningen på den svenska varianten. Å andra sedan hittade jag en hel del recept på Italian Seasoning, men det hade ju varit bra att ha något att jämföra med !
Här kommer lite länkar som ska testas ! Återkommer om det blir bra.
http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-italian-seasoning
http://www.recipezaar.com/italian-seasoning-82770
http://www.grouprecipes.com/11790/italian-seasoning.html
Jag gör numera mina egna kryddblandningar...som tex Örtsalt och olika varianter av Grillkrydda. Köper kryddpåsar och mortlar. I fallet med Örtsalt är det främst för att jag vill använda kaliumsalt istället för natriumsalt, vad gäller varianter av "grillkrydda" vill jag undvika glutamat, socker, natriumsalt och E-tillsatser i största allmänhet. Dessutom har jag stört mig en del på att Salt oftast är den huvudsakliga ingrediensen (ibland även ganska mycket socker) och då blir kilopriset skyhögt för dessa simpla basingredienser....(N)
En annan faktor är ju att det är så ROLIGT att blanda ihop sina egna kryddblandningar....(Y)
Istället för italiensk salladskrydda (den innehåller glutamat) så ta
10 cm finhackad purjolök, 1-2 finhackade schalottenlök, finhackad vitlök 1-2 klyftor, örtkryddor (timjan, basilika, salvia, oregano, persilja eller Herbe de Provence) och salt
Italiensk Salladskrydda innehåller:
salt (50 %), lök, vitlök, druvsocker, smakförstärkare E621, persilja, timjan, salvia, basilika, dragon, purjolök, oregano, klumpförebyggande medel E551
Jag gör numera mina egna kryddblandningar...som tex Örtsalt och olika varianter av Grillkrydda. Köper kryddpåsar och mortlar. I fallet med Örtsalt är det främst för att jag vill använda kaliumsalt istället för natriumsalt, vad gäller varianter av "grillkrydda" vill jag undvika glutamat, socker, natriumsalt och E-tillsatser i största allmänhet. Dessutom har jag stört mig en del på att Salt oftast är den huvudsakliga ingrediensen (ibland även ganska mycket socker) och då blir kilopriset skyhögt för dessa simpla basingredienser....(N)
En annan faktor är ju att det är så ROLIGT att blanda ihop sina egna kryddblandningar....(Y)
Låter spännande! Kan du inte skriva ner recepten och dela med dig? :D(Y)
Jag gör numera mina egna kryddblandningar...som tex Örtsalt och olika varianter av Grillkrydda. Köper kryddpåsar och mortlar. I fallet med Örtsalt är det främst för att jag vill använda kaliumsalt istället för natriumsalt, vad gäller varianter av "grillkrydda" vill jag undvika glutamat, socker, natriumsalt och E-tillsatser i största allmänhet. Dessutom har jag stört mig en del på att Salt oftast är den huvudsakliga ingrediensen (ibland även ganska mycket socker) och då blir kilopriset skyhögt för dessa simpla basingredienser....(N)
En annan faktor är ju att det är så ROLIGT att blanda ihop sina egna kryddblandningar....(Y)
Låter spännande! Kan du inte skriva ner recepten och dela med dig? :D(Y)
Ja precis :)
Nä men jag använder ju inga recept...attans oxå....:'(
Örtsalt är bara att dra på med ALLT som existerar i örtväg (alltså torkade örter)...timjan, rosmarin, salvia, oregano, persilja, basilika, dragon, mynta, dill....vitlökspulver, lökpulver, lite vitpeppar och svartpeppar. Börjar med att mortla örterna en stund, därefter häller jag på SELTIN kaliumsalt...då finfördelas örterna ännu mer eftersom saltet ger en "nötande" verkan i morteln. Man får ta det i omgångar. Jag fyller på i gamla Trocomare-burkar och gör olika örtmixer för fisk, fågel, gris, nötkött (lite olika proportioner alltså)...:) Saltet låter jag ligga kring 30% av totalvolymen.
Grillkrydda låter jag domineras av paprika, chilipeppar....och varierande inslag av cayennepeppar, rosépeppar, vitpeppar, svartpeppar, ingefära, vitlök, örtkrydor å SELTIN åter igen.
Det är bara att höfta på (som någon annan här på MK brukar säga) (Y)
Tack Gnurf! (Y)
Från ett dansbandsfreak! (L)(L)
Nog brukar jag laga mat på en höft, men det verkar svårare med kryddblandningar. Finns det ingen som kan ge litet proportioner så att man vet, Hej från Margit