Hej,
När jag var liten och gick hos dagmamma så brukade hon bjuda oss barn på en slags syrlig pepparkaka. Tror att de jäst lite i ugnen då de var högre än vanliga pepparkakor och lite sega. Tror att detta är en ganska vanlig kaka då jag diskuterat det med bekanta så är det många som känt igen det men ingen har vetat vad kakan heter. Tacksam för svar!
Klimpaso30 juli 2011
Syrliga vet jag inte om de är, men kan det vara skånska pepparkakor? Tjockare än vanliga, och lite sega. Inte riktigt lika kryddiga - åtminstone inte de man köper...
estrid130 juli 2011
Jag Googlade på"syrliga sega pepparkakor" och hittade följande recept på http://www.b3tty.com/sega-pepparkakor/Här är min variant på syrliga sega, halvt knapriga pepparkakor.
Ingredienser:
ca 40 st
100 g riktigt smör rumsvarmt
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen nejlika
1/2 tsk bikarbonat
ca 3 dl vetemjöl
2 påsar à 50 g skållad, flagad mandel (hackad)
3 droppar Cerderolja (cedro citron eller annan citronarom)
Vispa smör, socker och sirap tills det blir ljust och poröst. Använd gärna elvispen. Tillsätt kryddor, mandel (hacka mandel rejält) och mjöl blandat med bikarbonat. Vispa på låg hastighet tills det blir en smulig deg. Tryck ihop smulorna med handen i bunken. Ta upp degen på mjölad bänk. Gör en rulle av degen, tjock som ett kvastskaft, jag gjorde dock lite större. Låt degen svalna. Sätt ugnen på 175˚. Skär rullen i tunna skivor med en riktigt vass kniv. Lägg skivorna på en plåt. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt kakorna kallna på plåten. Sätt
eventuell kristyr och låt stelna.
Om detta ev. kan vara något...?
Jeppesmatte1 september 2011
Det låter definitift intressant. Tror inte att det var mandel i de jag tänkte på men i övrigt lät det väldigt spännande. Här skall provbakas!
Tesslatess2 september 2011
kan det inte vara vit pepparkaka, eller ljus, den smakar väl lite surt? Iom hjortronsaltet, jag minns att jag inte tyckte om det
Hej,
När jag var liten och gick hos dagmamma så brukade hon bjuda oss barn på en slags syrlig pepparkaka. Tror att de jäst lite i ugnen då de var högre än vanliga pepparkakor och lite sega. Tror att detta är en ganska vanlig kaka då jag diskuterat det med bekanta så är det många som känt igen det men ingen har vetat vad kakan heter. Tacksam för svar!
Syrliga vet jag inte om de är, men kan det vara skånska pepparkakor? Tjockare än vanliga, och lite sega. Inte riktigt lika kryddiga - åtminstone inte de man köper...
Jag Googlade på"syrliga sega pepparkakor" och hittade följande recept på http://www.b3tty.com/sega-pepparkakor/Här är min variant på syrliga sega, halvt knapriga pepparkakor.
Ingredienser:
ca 40 st
100 g riktigt smör rumsvarmt
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen nejlika
1/2 tsk bikarbonat
ca 3 dl vetemjöl
2 påsar à 50 g skållad, flagad mandel (hackad)
3 droppar Cerderolja (cedro citron eller annan citronarom)
Vispa smör, socker och sirap tills det blir ljust och poröst. Använd gärna elvispen. Tillsätt kryddor, mandel (hacka mandel rejält) och mjöl blandat med bikarbonat. Vispa på låg hastighet tills det blir en smulig deg. Tryck ihop smulorna med handen i bunken. Ta upp degen på mjölad bänk. Gör en rulle av degen, tjock som ett kvastskaft, jag gjorde dock lite större. Låt degen svalna. Sätt ugnen på 175˚. Skär rullen i tunna skivor med en riktigt vass kniv. Lägg skivorna på en plåt. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt kakorna kallna på plåten. Sätt
eventuell kristyr och låt stelna.
Om detta ev. kan vara något...?
Det låter definitift intressant. Tror inte att det var mandel i de jag tänkte på men i övrigt lät det väldigt spännande. Här skall provbakas!
kan det inte vara vit pepparkaka, eller ljus, den smakar väl lite surt? Iom hjortronsaltet, jag minns att jag inte tyckte om det