Min man har varit i Frankrike och ätit tete de veau som tydligen är detsamma som kalvhuvud. Han fick det som förrätt och det likande en paté och var tydligen jättegott. Jag skulle vilja överraska honom och försöka göra det själv. Har dock bara hittat Kajsa Wargs gamla recept på fyllt kalvhuvud och det är inte precis det jag är ute efter. Är det någon som har ett recept?
/MiaPia
evaldo18 december 2007
Kalvhuvud Stuvat
Stuvning av lamm, kalvhuvud eller fisk.
Skär det kokta köttet eller fisken i små bitar.
Vispa därefter smör och mjöl i en kastrull, späd med kött eller fiskspad. Krydda med muskotblomma, kryddnejlika och ingefära, socker och salt efter smak.
Red av med en till två äggulor.
Tillsätt citron, franskt vin, konjak, rabarbersaft eller liknande vilket kommer att förhöja smaken avsevärt.
Lilljeppe18 december 2007
Alltså kalvhuvud lät lite läskigt. Är det gott? Ni som ätit det?
/Lilljeppe
tuden20 december 2007
Det låter inte alls gott
30 januari 2008
Jag kan varmt rekommendera kalvhuvud. Själv föredrar jag det som förrätt, då det kan vara i mäktigaste laget som huvudrätt. Vanligtvis serveras delar av kind, tunga och hjärna med en eller två såser till. De som tvekar att äta hjärna kan jag lugna med att det påminner om kalvbräss, dvs mjuk i konsistensen och med mycket mild smak. En delikatess helt enkelt.
Jag har inte lagat tête de veau själv, men börja med att fråga din slaktare om denne kan ta hem nödvändiga ingredienser. Recept finns t.ex. i Larousse Gastronomique (även den engelska utgåvan) och på en mängd franska hemsidor.
irrevirre30 januari 2008
Urk Urk! :-)
anluk30 januari 2008
Jag ryser...........Men man skall ju aldrig säga något om det man inte smakat som man alltid säger till barnen.
Min man har varit i Frankrike och ätit tete de veau som tydligen är detsamma som kalvhuvud. Han fick det som förrätt och det likande en paté och var tydligen jättegott. Jag skulle vilja överraska honom och försöka göra det själv. Har dock bara hittat Kajsa Wargs gamla recept på fyllt kalvhuvud och det är inte precis det jag är ute efter. Är det någon som har ett recept?
/MiaPia
Kalvhuvud Stuvat
Stuvning av lamm, kalvhuvud eller fisk.
Skär det kokta köttet eller fisken i små bitar.
Vispa därefter smör och mjöl i en kastrull, späd med kött eller fiskspad. Krydda med muskotblomma, kryddnejlika och ingefära, socker och salt efter smak.
Red av med en till två äggulor.
Tillsätt citron, franskt vin, konjak, rabarbersaft eller liknande vilket kommer att förhöja smaken avsevärt.
Alltså kalvhuvud lät lite läskigt. Är det gott? Ni som ätit det?
/Lilljeppe
Det låter inte alls gott
Jag kan varmt rekommendera kalvhuvud. Själv föredrar jag det som förrätt, då det kan vara i mäktigaste laget som huvudrätt. Vanligtvis serveras delar av kind, tunga och hjärna med en eller två såser till. De som tvekar att äta hjärna kan jag lugna med att det påminner om kalvbräss, dvs mjuk i konsistensen och med mycket mild smak. En delikatess helt enkelt.
Jag har inte lagat tête de veau själv, men börja med att fråga din slaktare om denne kan ta hem nödvändiga ingredienser. Recept finns t.ex. i Larousse Gastronomique (även den engelska utgåvan) och på en mängd franska hemsidor.
Urk Urk! :-)
Jag ryser...........Men man skall ju aldrig säga något om det man inte smakat som man alltid säger till barnen.