Någon som kan tipsa om rätter till vegetariskt julbord?
anault-43 december 2009
Svampfyllda krustader-uppskattas av alla tror jag! Omelett med svampstuvning kanske. Har ett fantastiskt recept på en grönkålsallad också om du är intresserad. Sen finns det ju qournbullar som alternativ till köttbullar, och sojakorvar som alternativ till prinskorv. Brysselkål, finsk morotslåda, kålrotslåda, palsternacksgratäng.
Min sambo är vegetarian och detta är vad vi brukar ju göra.
WiolaH3 december 2009
Grönkålssallad låter väldigt gott, såklart jag är intresserad! Kan man göra quornbullar själv eller måste man köpa det färdigt? Tacksam för recept på det oxå :'(
Är själv glad för "grönt", men aldrig försökt göra ett helt vegetariskt julbord tidigare, så tack för tipsen, de ger mej en bra start! Sen får ju fantasin göra resten......:)
anault-43 december 2009
Jag skickar receptet imorgon. Qournbullar köps färdig och finns i de allra flesta butiker. Sälja under märket qourn eller hälsans kök. De är ganska dyra runt 35kr/300g. Tror inte de går att göra själv visserligen säljs det ju qournfärs men den är väldigt grovkorning!
kattgnag3 december 2009
Har inte testat själv…, men tydligen ska man kunna byta ut sillen mot aubergine…! Auberginen strimlas och kokas i saltat vatten. Man har senap, socker, vatten och tillsätter olja försiktigt under vispning och till sist sojagrädde. Detta häller man över auberginen när den kokt färdigt… Rödlök skall visst vara med nånstans också…Kanske nån här som vet proportioner? Eller varför inte googla?!
WiolaH3 december 2009
Skrivet av anault-4 den 3 dec 2009
Jag skickar receptet imorgon. Qournbullar köps färdig och finns i de allra flesta butiker. Sälja under märket qourn eller hälsans kök. De är ganska dyra runt 35kr/300g. Tror inte de går att göra själv visserligen säljs det ju qournfärs men den är väldigt grovkorning!
Jag tackar för hjälpen. Får väl testa färdiga quornbullar, jag brukar annars föredra hemlagat. Det positiva är ju att det blir mindre jobb på det viset :). Har förstått att quorn är väldigt omtyckt av vegetarianer, så man måste ju prova!
Man kanske skulle prova quornfärsen oxå då? Vad göra med den? Vilka kryddor/örter passar ihop med den?
WiolaH
Little_p0ny3 december 2009
Hälsans kök skall ha en viss sorts färs som man kan rulla köttbullar av. Hoppas på att denna länken funkar: http://www.halsanskok.se/produkt.php?page=55
Jag provade det förra året, konsistensen var sådär, men smaken var god! Deras färdiga bullar har dock bättre och fastare konsistens.
Potatisgratäng som smakar som Janssons kan man också göra, recept på det och mycket annat finns här: http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/recept/jul
// Rebecca
WiolaH4 december 2009
Tack för länkarna Rebecca, där fanns ju massor med godsaker....... :p
NicolinaZ4 december 2009
Kanske kan man göra falafel (kikärtsbullar) istället för köttbullar? Vi brukar alltid ha ugnsrostade rotfrukter, ibland med chevré, ibland bara med örter o vitlök, funkar både som tillbehör till skinkan och som vegerätt. Selleribiffar, dvs förkokta skivor av rotselleri som dubbelpaneras och steks har jag också hört talas om som ett alternativ... :)
anault-44 december 2009
Här finns ett recept på juliga färsbiffar med quornfärs. Kanske kan vara något?
http://www.ninasmat.se/matbrevet/vegetarisk-julmat-julrecept-0817/
Qournfärsen smakar inte så mycket i sig. Har en lite nötig smak!
Finns även en hel del andra vegetariska julrecept där!
Må gott!
WiolaH4 december 2009
Skrivet av anault-4 den 4 dec 2009
Här finns ett recept på juliga färsbiffar med quornfärs. Kanske kan vara något?
http://www.ninasmat.se/matbrevet/vegetarisk-julmat-julrecept-0817/
Qournfärsen smakar inte så mycket i sig. Har en lite nötig smak!
Finns även en hel del andra vegetariska julrecept där!
Må gott!
Tack så jättemycket för hjälpen, nu klarar jag nog både jul och nyår med vegetarianer (Y). Tur att jag själv oxå uppskattar vego-mat (L)
Erajscha4 december 2009
Här är vegetariska rätter jag lagat till jul under åren:
morots- och champinjonpaté
rödkål
svamppiroger
vol-au-vent med svampstuvning
broccolipaj
grönkålssallad
vegetarisk Jansson (t.ex. tartex funkar som ersättning för anjovisen)
Blev igår också bjuden på citronstekt brysselkål med solrosfrön - supersmarrigt.
cecil32b4 december 2009
vegetarisk "sill" kan man göra av aubergine, koka den i saltat vatten tills den blir sladdrig, sen gör man sås (smak kan man ju välja själv) och blandar ihop.
Mistys4 december 2009
Kolla in www.vegomums.se där finns tips på julmat. Har själv gjort senapssill bla som cecil32b tipsar om blev jätte bra.
Vi gör alltid crepes med sparrisstuvning, broccoligratäng, fyllda paprikor också samt lite av det du fått tips av andra innan (Y)
anault-44 december 2009
Här finns nu receptet på den goda grönkålssalladen!
Här lagt ut ännu ett vegetariskt receptet. Det är ett tillbehör till skinkan som även brukar uppskattas av vegetarianer. En variant på coleslaw med rödkål, lingon och valnötter.
Det här ska jag prova med savoykål som blivit min favorit! Ibland kan det vara svårt att hitta gönkål (även den frysta), då brukar jag använda savoykålen istället..... O tack igen för alla fina tips :)
Någon som kan tipsa om rätter till vegetariskt julbord?
Svampfyllda krustader-uppskattas av alla tror jag! Omelett med svampstuvning kanske. Har ett fantastiskt recept på en grönkålsallad också om du är intresserad. Sen finns det ju qournbullar som alternativ till köttbullar, och sojakorvar som alternativ till prinskorv. Brysselkål, finsk morotslåda, kålrotslåda, palsternacksgratäng.
Min sambo är vegetarian och detta är vad vi brukar ju göra.
Grönkålssallad låter väldigt gott, såklart jag är intresserad! Kan man göra quornbullar själv eller måste man köpa det färdigt? Tacksam för recept på det oxå :'(
Är själv glad för "grönt", men aldrig försökt göra ett helt vegetariskt julbord tidigare, så tack för tipsen, de ger mej en bra start! Sen får ju fantasin göra resten......:)
Jag skickar receptet imorgon. Qournbullar köps färdig och finns i de allra flesta butiker. Sälja under märket qourn eller hälsans kök. De är ganska dyra runt 35kr/300g. Tror inte de går att göra själv visserligen säljs det ju qournfärs men den är väldigt grovkorning!
Har inte testat själv…, men tydligen ska man kunna byta ut sillen mot aubergine…! Auberginen strimlas och kokas i saltat vatten. Man har senap, socker, vatten och tillsätter olja försiktigt under vispning och till sist sojagrädde. Detta häller man över auberginen när den kokt färdigt… Rödlök skall visst vara med nånstans också…Kanske nån här som vet proportioner? Eller varför inte googla?!
Jag skickar receptet imorgon. Qournbullar köps färdig och finns i de allra flesta butiker. Sälja under märket qourn eller hälsans kök. De är ganska dyra runt 35kr/300g. Tror inte de går att göra själv visserligen säljs det ju qournfärs men den är väldigt grovkorning!
Jag tackar för hjälpen. Får väl testa färdiga quornbullar, jag brukar annars föredra hemlagat. Det positiva är ju att det blir mindre jobb på det viset :). Har förstått att quorn är väldigt omtyckt av vegetarianer, så man måste ju prova!
Man kanske skulle prova quornfärsen oxå då? Vad göra med den? Vilka kryddor/örter passar ihop med den?
WiolaH
Hälsans kök skall ha en viss sorts färs som man kan rulla köttbullar av. Hoppas på att denna länken funkar: http://www.halsanskok.se/produkt.php?page=55
Jag provade det förra året, konsistensen var sådär, men smaken var god! Deras färdiga bullar har dock bättre och fastare konsistens.
Potatisgratäng som smakar som Janssons kan man också göra, recept på det och mycket annat finns här: http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/recept/jul
// Rebecca
Tack för länkarna Rebecca, där fanns ju massor med godsaker....... :p
Kanske kan man göra falafel (kikärtsbullar) istället för köttbullar? Vi brukar alltid ha ugnsrostade rotfrukter, ibland med chevré, ibland bara med örter o vitlök, funkar både som tillbehör till skinkan och som vegerätt. Selleribiffar, dvs förkokta skivor av rotselleri som dubbelpaneras och steks har jag också hört talas om som ett alternativ... :)
Här finns ett recept på juliga färsbiffar med quornfärs. Kanske kan vara något?
http://www.ninasmat.se/matbrevet/vegetarisk-julmat-julrecept-0817/
Qournfärsen smakar inte så mycket i sig. Har en lite nötig smak!
Finns även en hel del andra vegetariska julrecept där!
Må gott!
Här finns ett recept på juliga färsbiffar med quornfärs. Kanske kan vara något?
http://www.ninasmat.se/matbrevet/vegetarisk-julmat-julrecept-0817/
Qournfärsen smakar inte så mycket i sig. Har en lite nötig smak!
Finns även en hel del andra vegetariska julrecept där!
Må gott!
Tack så jättemycket för hjälpen, nu klarar jag nog både jul och nyår med vegetarianer (Y). Tur att jag själv oxå uppskattar vego-mat (L)
Här är vegetariska rätter jag lagat till jul under åren:
morots- och champinjonpaté
rödkål
svamppiroger
vol-au-vent med svampstuvning
broccolipaj
grönkålssallad
vegetarisk Jansson (t.ex. tartex funkar som ersättning för anjovisen)
Blev igår också bjuden på citronstekt brysselkål med solrosfrön - supersmarrigt.
vegetarisk "sill" kan man göra av aubergine, koka den i saltat vatten tills den blir sladdrig, sen gör man sås (smak kan man ju välja själv) och blandar ihop.
Kolla in www.vegomums.se där finns tips på julmat. Har själv gjort senapssill bla som cecil32b tipsar om blev jätte bra.
Vi gör alltid crepes med sparrisstuvning, broccoligratäng, fyllda paprikor också samt lite av det du fått tips av andra innan (Y)
Här finns nu receptet på den goda grönkålssalladen!
http://www.matklubben.se/recept/julens_groenkaalssallad_78108.html
Här lagt ut ännu ett vegetariskt receptet. Det är ett tillbehör till skinkan som även brukar uppskattas av vegetarianer. En variant på coleslaw med rödkål, lingon och valnötter.
http://www.matklubben.se/recept/julig_coleslaw_78138.html
Här finns nu receptet på den goda grönkålssalladen!
http://www.matklubben.se/recept/julens_groenkaalssallad_78108.html
Det här ska jag prova med savoykål som blivit min favorit! Ibland kan det vara svårt att hitta gönkål (även den frysta), då brukar jag använda savoykålen istället..... O tack igen för alla fina tips :)