Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vilt

 • mojans 5 november 2008

  Är det någon som har lite recept på vilt kött som inte kräver så mycket ingredienser ?
  Skulle även vilja ha lite recept på fågel (Vild)

 • ackis84 7 november 2008

  Hej.
  Smakade för första gången på vildsvin i sommras. Vi marinerade det med vanlig santa maria marinad och grillade det, supergott. Kanske inte läge för det just nu, men något att testa till sommaren kanske. =)Går säkert bra att steka i typ grillpanna eller liknande.

 • kallis 7 november 2008

  Om du har villtfärs är det jättegott att göra biffar med en enbärsgräddsås och lingon!
  Annars en stek i ugn...använd stektemometer.

 • Joppe76 7 november 2008

  Allt man kan göra med nötkött kan man göra med älg, det är mitt tips. Själv brukar jag grilla biffar av rostbiff, innanlår, ytterlår eller göra stekar av de samma i i webern. Grillen går året om hemma...

 • Bjernhed 7 november 2008

  Jag vill inleda med att komma med en liten varning då det gäller Vildsvin. Om du köper eller får den direkt av en jägare se till att prov från djuret har sänts in till veterinärmedicinska för kontroll. Vildsvinskött viket köps direkt i affär skall vara kontrollerat! Vildsvin är nämligen asätare och det kan finnas trikiner i köttet.

  Generellt är det helt riktigt det Joppe76 skriver. Det gör det hela mycket enklare då du skall tillreda viltkött. Jag kan ge ett exempel:
  Skall du tillreda hjorthals eller rådjurshals kan du använda dig av receptet till Oxsvanssoppa. Med den skillnaden att du inte hugger upp halsen i mindre bitar utan du tillreder den hel. Viltkött kräver i regel längre tillagningstid än kalvkött och nötkött.
  Viktigt att tänka på innan du tillreder köttet är att du är noga med att putsa det från hinnor med en vass kniv - detta gäller speciellt hjortkött som har oftast mer hinnor än annat vilt.

  Det bästa sättet att tillreda vildand, ejder och liknande mindre fågel är att koka den i buljong. En buljong smaksatt med med "Vilt- och svampfond" ger en underbar buljong. Sjud(viktigt!) till dess att köttet lossnar och känns mört. Det tar ca. 2 timmar. Då det gäller Tjäder och Orre vilka är större fågel får du tillreda dem i ugn som annan stor fågel.
  Buljongen använder du sedan som bas till såsen. Använd gärna ett kraftfullt rödvid då du tillreder såsen.

  Generellt gäller då du tillreder stekar och sadel av vilt är att använda dig av köttermometer. Recept på deras tillredning finns i de flesta kokböcker eller på Internet.

  Det finns mycket mer att säga - men - jag stannar här. Du får gärna kontakta mig om det är något ytterligare du undrar över.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.