80-talet för för mig var gratänger av alla de slag, T-bensstek, kassler i olika tappning (minns att vi åkte till Köpenhamn eller Helsingör och köpte kassler som var så vattenpumpad att den bara var hälften så stor när den var klar). 80-talet var också de fåniga partyhattarnas och de färgsprakande papperskräfthaklapparnas årtionde. Tack och lov att det årtiondet har passerat förbi...
SDMaya24 september 2009
För mig är Fyllt franskbröd (köttfärsröra), Inbakad kassler (se min Pia's kassler) Och räkcoctails i alla de former, 80-tals mat! Det var färgglada drinkar som serverades och till dessert va det Glace au four och marängsviss... sött skulle det va :)
Hoffa124 september 2009
Jag minns makaronipudding, smörgåstårta (är ju fortfarande rätt poppis tack o lov), varma smörgåsar, räkcrépes, och fläskfilé i oändliga former från mitt 80-tal.
maria_wijk24 september 2009
Husmanskost som kalops eller dill-/pepparorskött med potatis känns väldigt 80´s, det fanns ofta på bordet då man växte upp likaså fläskpannkaka, ville de konstla till det blev det hemlagad köttfärspizza eller lasagne.
Shoutoutloud25 september 2009
paj känns ju väldigt 80 tal.
mistrals paj
deg
4 dl vetemjöl
1½dl kesella
75g margarin
Fyllning
2-3 gula lökar, hackade
smör eller margarin
200 gr färska champinjoner
500 gr köttfärs
persilja
1-2 klyftor vitlök, krossad
1½ dl ketchup
salt, peppar
200-300 gr rökt skinka, hackad
Arbeta raskt ihop degen och låt den vila kallt i ca 1 timme.
Fräs löken med svampen och färsen. Dra pannan från värmen och rör ner persiljan,
vitlöken och ketchupen. Smaka av med salt, peppar och rör ner skinkan.
Vispa grädden till täcket (tjock som vanlijsås ungefär). Rör ner mjölet och äggulorna,
en i sänder. Tillsätt osten och smaka av med tabasco och kajennpeppar.
Klä en osmord pajform med degen och förgrädda i 200 grader i ca 10 min. Fyll skalet
med köttfärsröran och bred över osttäcket. Fortsätt grädda pajen i ca ytterligare 25 min.
Kricke29 september 2009
Coeur de filét provençale
MosterNettan29 september 2009
Skrivet av Disen den 23 sep 2009
Ok. Nytt försök...
Räkcoctail
Fläskfilé med hasselbackspotatis
Päronhalvor med after eight
Marängswiss
:D
Räkcocktail gör jag fortfarande, hasselbackare också. Det var nåt visst med 80-talet, neonfärgerna, axelvaddarna, musiken och maten... suck...
Shoutoutloud29 september 2009
kom på en till rätt som känns ganska 80tal. piroger!
The_mama97mia29 september 2009
När man tänker till så kommer man på grejer, vi hade en massa TOGA-partyn på 80-talet...
Då var det inne att göra hemgjord pizza, praktiskt o lätt o tämligen nytt. O så egen pizzasallad då. Stod o strimlade vitkål med osthyvel minns jag.
Disen - Fondue var 80-tal med!
Pirogerna minns jag.
Samt jobbade på café där vi började sälja lunchsallad! Det fanns liksom inte innan. Räksallad, ost- och skinksallad.... Dressing och portionsbröd till.
Ngt annat man gärna briljerade med i köket var Moussaka och tzatziki. Åh ljuva mat-80-tal....
Vol au vent som ngn skrev om ovan har jag längtat efter men haft svårt att hitta, vårt COOP har det inte i sitt sortiment längre.
bullmamma827 mars 2012
Hej, är du säker på att moussaka kom på 80-talet? Jag ska ha 80-talsfest och jag tänkte bjuda på det..............är det ok?
{laugh}
När man tänker till så kommer man på grejer, vi hade en massa TOGA-partyn på 80-talet...
Då var det inne att göra hemgjord pizza, praktiskt o lätt o tämligen nytt. O så egen pizzasallad då. Stod o strimlade vitkål med osthyvel minns jag.
Disen - Fondue var 80-tal med!
Pirogerna minns jag.
Samt jobbade på café där vi började sälja lunchsallad! Det fanns liksom inte innan. Räksallad, ost- och skinksallad.... Dressing och portionsbröd till.
Ngt annat man gärna briljerade med i köket var Moussaka och tzatziki. Åh ljuva mat-80-tal....
Vol au vent som ngn skrev om ovan har jag längtat efter men haft svårt att hitta, vårt COOP har det inte i sitt sortiment längre.
Mistys7 mars 2012
Skrivet av tankgirlie den 23 sep 2009
Skrivet av hannapatricia den 23 sep 2009
Hej!
När ni ändå diskuterar 80tals köket tänkte jag passa på att fråga er om tips...
Jag planerar en 80tals fest, där kläder, musik, mat ja-allt ska gå i 80tal!
Det kommer ca 60gäster och optimist som jag är tänkte jag laga maten själv, med lite hjälp förstås! Så det bör vara rätter man kan förbereda lite..
Jag har tänkt;
förrätt; Räkcocktail (Kan det bli mer 80's??)
Varmrätt; HJÄLP! Vill ha något festligt, inte kassler eller flygande jakob..även om det är 80tal... och gärna nåt man kan förbereda!
Dessert; Chokladpudding med en klick grädde, strössel och en choklad kringla!
Jag är jättetacksam på alla tips jag kan få! Gärna förslag på varmrätt!
En riktigt god 80tals rätt är den där räkgrytan med curry, vitlök, grädde och paprika, söker du på de ingridenserna så hittar du säkert rätten här på MK, vet att jag sett den ett par gånger :) Den går utmärkt att förbereda så länge man gör själva basen och när man värmt den för servering har man i räkorna, så dom inte blir sega av uppvärmningen :)
80-talet för för mig var gratänger av alla de slag, T-bensstek, kassler i olika tappning (minns att vi åkte till Köpenhamn eller Helsingör och köpte kassler som var så vattenpumpad att den bara var hälften så stor när den var klar). 80-talet var också de fåniga partyhattarnas och de färgsprakande papperskräfthaklapparnas årtionde. Tack och lov att det årtiondet har passerat förbi...
För mig är Fyllt franskbröd (köttfärsröra), Inbakad kassler (se min Pia's kassler) Och räkcoctails i alla de former, 80-tals mat! Det var färgglada drinkar som serverades och till dessert va det Glace au four och marängsviss... sött skulle det va :)
Jag minns makaronipudding, smörgåstårta (är ju fortfarande rätt poppis tack o lov), varma smörgåsar, räkcrépes, och fläskfilé i oändliga former från mitt 80-tal.
Husmanskost som kalops eller dill-/pepparorskött med potatis känns väldigt 80´s, det fanns ofta på bordet då man växte upp likaså fläskpannkaka, ville de konstla till det blev det hemlagad köttfärspizza eller lasagne.
paj känns ju väldigt 80 tal.
mistrals paj
deg
4 dl vetemjöl
1½dl kesella
75g margarin
Fyllning
2-3 gula lökar, hackade
smör eller margarin
200 gr färska champinjoner
500 gr köttfärs
persilja
1-2 klyftor vitlök, krossad
1½ dl ketchup
salt, peppar
200-300 gr rökt skinka, hackad
Täcke
3 dl vispgrädde
3 äggulor
2 msk vetemjöl
5 dl riven stark ost
salt, peppar
tabasco, kajennpeppar
Arbeta raskt ihop degen och låt den vila kallt i ca 1 timme.
Fräs löken med svampen och färsen. Dra pannan från värmen och rör ner persiljan,
vitlöken och ketchupen. Smaka av med salt, peppar och rör ner skinkan.
Vispa grädden till täcket (tjock som vanlijsås ungefär). Rör ner mjölet och äggulorna,
en i sänder. Tillsätt osten och smaka av med tabasco och kajennpeppar.
Klä en osmord pajform med degen och förgrädda i 200 grader i ca 10 min. Fyll skalet
med köttfärsröran och bred över osttäcket. Fortsätt grädda pajen i ca ytterligare 25 min.
Coeur de filét provençale
Ok. Nytt försök...
Räkcoctail
Fläskfilé med hasselbackspotatis
Päronhalvor med after eight
Marängswiss
:D
Räkcocktail gör jag fortfarande, hasselbackare också. Det var nåt visst med 80-talet, neonfärgerna, axelvaddarna, musiken och maten... suck...
kom på en till rätt som känns ganska 80tal. piroger!
När man tänker till så kommer man på grejer, vi hade en massa TOGA-partyn på 80-talet...
Då var det inne att göra hemgjord pizza, praktiskt o lätt o tämligen nytt. O så egen pizzasallad då. Stod o strimlade vitkål med osthyvel minns jag.
Disen - Fondue var 80-tal med!
Pirogerna minns jag.
Samt jobbade på café där vi började sälja lunchsallad! Det fanns liksom inte innan. Räksallad, ost- och skinksallad.... Dressing och portionsbröd till.
Ngt annat man gärna briljerade med i köket var Moussaka och tzatziki. Åh ljuva mat-80-tal....
Vol au vent som ngn skrev om ovan har jag längtat efter men haft svårt att hitta, vårt COOP har det inte i sitt sortiment längre.
Hej, är du säker på att moussaka kom på 80-talet? Jag ska ha 80-talsfest och jag tänkte bjuda på det..............är det ok?
{laugh}
När man tänker till så kommer man på grejer, vi hade en massa TOGA-partyn på 80-talet...
Då var det inne att göra hemgjord pizza, praktiskt o lätt o tämligen nytt. O så egen pizzasallad då. Stod o strimlade vitkål med osthyvel minns jag.
Disen - Fondue var 80-tal med!
Pirogerna minns jag.
Samt jobbade på café där vi började sälja lunchsallad! Det fanns liksom inte innan. Räksallad, ost- och skinksallad.... Dressing och portionsbröd till.
Ngt annat man gärna briljerade med i köket var Moussaka och tzatziki. Åh ljuva mat-80-tal....
Vol au vent som ngn skrev om ovan har jag längtat efter men haft svårt att hitta, vårt COOP har det inte i sitt sortiment längre.
Hej!
När ni ändå diskuterar 80tals köket tänkte jag passa på att fråga er om tips...
Jag planerar en 80tals fest, där kläder, musik, mat ja-allt ska gå i 80tal!
Det kommer ca 60gäster och optimist som jag är tänkte jag laga maten själv, med lite hjälp förstås! Så det bör vara rätter man kan förbereda lite..
Jag har tänkt;
förrätt; Räkcocktail (Kan det bli mer 80's??)
Varmrätt; HJÄLP! Vill ha något festligt, inte kassler eller flygande jakob..även om det är 80tal... och gärna nåt man kan förbereda!
Dessert; Chokladpudding med en klick grädde, strössel och en choklad kringla!
Jag är jättetacksam på alla tips jag kan få! Gärna förslag på varmrätt!
En riktigt god 80tals rätt är den där räkgrytan med curry, vitlök, grädde och paprika, söker du på de ingridenserna så hittar du säkert rätten här på MK, vet att jag sett den ett par gånger :) Den går utmärkt att förbereda så länge man gör själva basen och när man värmt den för servering har man i räkorna, så dom inte blir sega av uppvärmningen :)
Carinas heta räkgryta!
Detta recept fick jag av min vän Carina. Hon bjöd ofta på det på 80-talet. Kan det vara något sådant du tänker på?
Något vi hade ofta på 80-talet var ostbricka!
Ostar, päron och salta kex, med lite portvin till det!
lappskojs
flygande jacob
ugnsfalu