Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Aromat och Grillkrydda.

 • theresethomas 10 mars 2012

  Aromat och grill krydda borde inte finnas, enligt mig förstör man bara maten, färska kryddor, ger en helt annan smak, vad tycker ni?

 • boz1965 10 mars 2012

  Alla kryddor som används fel kan förstöra en bra matupplevelse totalt. Därmed inte sagt att de inte skulle få finnas, bara att folk borde lära sig att använda rätt krydda vid rätt tillfälle.

  Hade en polare en gång som tvunget skulle ha Piffi till allt han åt. Det var i princip bara risgrynsgröten som klarade sig undan hans Piffiburk.

 • Bumbis 10 mars 2012

  Jag har inga som helst problem med varken aromat eller grillkrydda. Finns tom vissa rätter som måste ha det för att smaka riktigt gott. Självklart använder jag även färska kryddor men inte till allt.

 • Mistys 10 mars 2012

  Jag använder också dessa kryddor till vissa rätter. I ex Lisas falska filé ( recept här på MK) ska det vara aromat i färsen. Sen används det ju andra kryddor också såklart. Var sak har sin plats:p
  Har eget kryddland som skördas flitigt vid säsong men aromat och grillkrydda får plats ibland de också till vissa rätter.

 • Biggan62 10 mars 2012

  Vem minns inte aromat på knäcke mackan vid skollunchen en gång i tiden.... men dagens vuxna lever än och många levde på detta... men jag gillar inte aromat... piffi ibland

 • DoctorWho 10 mars 2012

  Hemgjord grillkrydda gillar jag men inte den köpta, det är för mycket salt i den.
  Aromat har jag aldrig gillat.

 • lena4 10 mars 2012

  Jag älskar grillkrydda.
  Det använder jag till det mesta.

 • maxxess 10 mars 2012

  Kan inte se något fel med torkade kryddor, använder det ofta. Aromat som smakförstärkare har sin plats ibland. När det gäller grillkrydda så finns det ju många varianter, en riktigt bra grillkrydda är American BBQ Spice Chili & Smoky från Santa Maria.

 • jas65 10 mars 2012

  Jag kan inte heller se något fel med aromat eller grillkrydda.

 • boz1965 10 mars 2012

  Skrivet av maxxess den 10 mar 2012

  ...American BBQ Spice Chili & Smoky från Santa Maria.


  Görgo' i potatismos.

 • alindalinda 10 mars 2012

  smaken är som baken. min bror älskar grillkrydda. jag är ett troget fan av örtsalt. det är som en religion här.

 • The_mama97mia 10 mars 2012

  Jag använder gärna färdiga kryddblandningar när jag torr-kryddar kött.

 • Amika 11 mars 2012

  Jag använder gärna lite grillkrydda när jag gör biffar/köttbullar m.m. Jättegott. Särskilt om man har i lite kryddpeppar också. :)

 • LinneaThornberg 11 mars 2012

  andvänder grillkrydda i kalla såser och på pommes, steker aldrig i grillkrydda då de ger en konstig smak enligt mig, men smaken är ju som baken {giggle}

 • monfo 11 mars 2012

  varför skulle de inte få finnas? Smaken är väl olika, vad jag tycker är gott tycker kanske du är äckligt och tvärt om. Det är ju därför det finns så många recept här i världen. Jag har en son som skulle kunna skriva att rosmarin borde utrotas för enligt honom förstör det maten.:)

 • MosterNettan 11 mars 2012

  Dom flesta kryddblandningar, om jag räknar bort curry, har nån sorts bismak tycker jag. Kan inte sätta fingret på vad det är, kanske är det inbillning bara.
  Jag blandar hej vilt bland dom kryddor jag har.
  När du säger färska kryddor, menar du örter i kruka då? Det köper jag bara när nåt recept kräver det, annars använder jag mest Santa Marias burkar.

 • husmusen88 12 mars 2012

  Har inget emot varken grillkrydda eller aromat, de har olika användningsområden.
  Färska kryddor tycker jag dock är rätt trist, många får mer smak om man torkar dem.

 • Okänd 12 mars 2012

  Varje kock måste tillåtas att använda just de kryddor och smaksättare som passar just honom/henne. Ett måste är dock att inte krydda för mycket i början av en anrättnings tillblivelse. Smaka i stället - ofta - under tillagningen och tillsätt efterhand de kryddor som erfordras! Särskilt viktigt när det gäller salt. Tänk då också på att åtskilliga kryddor och andra slags smaksättare även kan innehålla salt.

  Våra fem smaksinnen, sött, surt, salt, beskt och umami blandas i oräkneliga kombinationer i vår mat och skapar i munnen alla de smaksenstioner som kan sammanfattas i begreppet gastronomi. Aromat, Piffi och andra liknande produkter innehåller glutamat som förstärker smaken på maten, d.v.s. upplevelsen av umami.

  "Vad som skiljer mästerkocken från den mediokre är dosering och proportionering av de i rätten ingående ingredienserna." citat från Karl Blunck, tidigare kökschef på Trädgårdsföreningens restaurang i Göteborg och Savoy i Malmö. Dessutom författare till "Gastronomisk handbok", 1:a utgåva 1932, som tidigare användes som lärobok i många kockskolor.

 • Mamisen 12 mars 2012

  Grillkryddan är så god till pommes och aromaten i potatismosen tycker jag.

 • pluggmorsan 12 mars 2012

  (N) Absolut rätt! Inget för oss som gillar naturliga smaker och dessutom är de inte nyttiga.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.