Recept på italiensk Bagna Cauda, en sås eller grillsås med sardeller, olivolja och vitlök som passar till ex. en grillkväll eller dipsås med lätt kokta grönsaker som morötter, färskpotatis, jordärtskockor, sparris, bönor, stjälkselleri, grillad paprika och grillad kött som oxfilè (gärna upplagd och skuren i strimlor). Lantbröd passar bra till. Vintips är italienskt vin som ex. Barbera från Piemonte.
Ingredienser till Bagna Cauda italiensk sås med sardeller:
4-6 portioner
4 st hela vitlökar, ca 25 klyftor
3 dl vatten
7 dl olivolja Extra Vergine
1 burk(ar) sardeller (150 g)
3 msk crème fraiche eller grädde
Så här lagar du Bagna Cauda italiensk sås med sardeller:
Skala vitlöken och koka på medelvärme i vatten i 5 minuter. Häll av vattnet.
Hacka eller pressa vitlökarna. Värm upp oljan till medelvärme. Lägg i vitlök och hackade sardeller.
Låt småputtra på medelvärme 5-10 minuter. Sardellerna "smälter" nu ihop till en sås med olivoljan.
Rör i crème fraiche eller grädde (låt bli varmt men koka inte).
Servera Bagna Caudan i en varm i en skål.
husmusen884 januari 2012
Mystiskt :)
Har aldrig smakat något liknande, men sardeller är ju ganska salta har jag för mig. Vad påminner smaken om?
jas654 januari 2012
Men det tar ut sig i denna sås då du inte tillför salt. Även i caesar dressing så använder man sardeller och det ger en god smak.
Recept på italiensk Bagna Cauda, en sås eller grillsås med sardeller, olivolja och vitlök som passar till ex. en grillkväll eller dipsås med lätt kokta grönsaker som morötter, färskpotatis, jordärtskockor, sparris, bönor, stjälkselleri, grillad paprika och grillad kött som oxfilè (gärna upplagd och skuren i strimlor). Lantbröd passar bra till. Vintips är italienskt vin som ex. Barbera från Piemonte.
Ingredienser till Bagna Cauda italiensk sås med sardeller:
4-6 portioner
4 st hela vitlökar, ca 25 klyftor
3 dl vatten
7 dl olivolja Extra Vergine
1 burk(ar) sardeller (150 g)
3 msk crème fraiche eller grädde
Så här lagar du Bagna Cauda italiensk sås med sardeller:
Skala vitlöken och koka på medelvärme i vatten i 5 minuter. Häll av vattnet.
Hacka eller pressa vitlökarna. Värm upp oljan till medelvärme. Lägg i vitlök och hackade sardeller.
Låt småputtra på medelvärme 5-10 minuter. Sardellerna "smälter" nu ihop till en sås med olivoljan.
Rör i crème fraiche eller grädde (låt bli varmt men koka inte).
Servera Bagna Caudan i en varm i en skål.
Mystiskt :)
Har aldrig smakat något liknande, men sardeller är ju ganska salta har jag för mig. Vad påminner smaken om?
Men det tar ut sig i denna sås då du inte tillför salt. Även i caesar dressing så använder man sardeller och det ger en god smak.