Tillagning:
Bakpotatisarna:
Skölj bakpotatisen och stick några hål i den med en provsticka. Baka mitt i ugnen på galler i 225 grader, 60 minuter. Skär ett kryss i varje potatis med en liten vass kniv. Tryck ihop potatisen så att den öppnar sig.
Skinkröra:
Skölj, kärna ur och skär paprikan i små tärningar. Strimla skinkan.
Blanda det skurna med minifraichen.
Smaka av med salladskrydda, salt och peppar.
Tonfiskröra:
Skölj och hacka tomaterna smått. Strimla purjolöken tunt. Blanda med minifraiche.
Smula ner den avrunna tonfisken i röran.
Smaka av med salt och peppar.
Färgglad Tonfiskröra:
Häll av vattnet från tonfisken. Blanda med minifraiche, majs, gröna ärter (lättkokta) och örtkryddor. Smaka av med salt och peppar.
(2port)
en liten kesoburk
3msk mjukost med skinksmak
5 cm purjolök, finhackad
2 msk finhackad dill
rör ihop och lägg på bakad potatis. :)
Eller:
(1port)
10 stora färska skalade räkor eller frysta
3 msk majonnäs
½ msk finhackad dill (plus några små dillvippor till garnering)
1 citronklyfta
1 msk löjrom eller stenbitsrom
salt
peppar
Grovhacka räkorna och blanda med majonnäsen. Smaka av med salt och vitpeppar samt några droppar pressad citronjuice.
Vänd ner den hackade dillen. Ställ svalt tills det är dags att äta.
Eller:
(4port)
1 dl Stekt eller kokt kyckling- -kött; utan skinn
1/2 Kryddstark korv; typ rökt -kabanossen, hackad
1/2 Purjolök; finstrimlad
1/2 dl Röd paprika; hackad
Finhacka kycklingköttet och korven. Blanda ihop såsen och låt stå och dra i kylen en stund. Blanda kyckling, korv och sås. Klicka i potatisarna och garnera med bladpersilja och paprika. Denna sås blir ganska kryddstark. Vill man ha en mildare ton går det bra att utesluta någon krydda.
eller:
Creme fraiche, gräddfil och riven parmesanost (mycket), vitlök och lite salt och peppar är kanongott.
10 januari 2008
jag har masor av olika, här är några:(Y)
Bakad potatis med bacon
Bakpotatis 4,0 styck
Smör 4,0 msk
Salt (grovt havssalt)
Fyllning:
Bacon 8,0 skivor
1.Sätt på ugnen på 225°C.
Borsta och skölj potatisen. Skala den inte.
Picka några små hål med en gaffel.
2.Lägg potatisen på ugnsgaller och baka den i cirka 1,5 timme eller längre. Känn med en sticka att den är klar.
3.Halvera baconskivorna och stek dem knapriga i en stekpanna på hög värme ca 2 min.
Skär ett kryss i varje potatis. Ta ut all potatis med en sked, utan att förstöra skalet. Mosa potatisen och blanda med smör. Lägg tillbaka i potatisen och lägg bacon ovanpå.
Bakad potatis med bönragu
4 bakpotatis
1 burk (400 g) kidneybönor
½ dl crème fraiche
2 strimlade rödlökar
1-2 msk olja, till fräsning
1 burk (400 g) krossade tomater
finhackad gräslök
Baka potatisen antingen i ugnen på 225º tills den är mjuk eller på full effekt i mikrovågsugnen i ca 15-20 minuter.
Strax innan potatisen är klar fräser du rödlöken i lite olja. Häll spadet av bönorna och fräs med löken i ca 1 minut. Rör ner tomaterna. Tag av från värmen och rör ner crème fraichen och önskad mängd gräslök. Smaka av med salt och peppar.
Bakad potatis med currykyckling
Bakpotatis 4,0 st
Smör 4,0 msk
Salt (grovt havssalt)
Fyllning:
Kycklingfiléer 2,0 st
Crème fraiche 3,0 dl
Chilifrukt 1,0 st
Curry 1,0 tsk
Salt & peppar
Smör till stekning
Persilja till garnering
1. Sätt på ugnen på 225°C.
Borsta och skölj potatisen. Skala den inte.
Picka några små hål med en gaffel.
2.Lägg potatisen på ugnsgaller och baka den i cirka 1,5 timme eller längre. Känn med en sticka att den är klar.
3.Finhacka chilin. Skär kycklingfiléerna i små bitar och stek chili och kyckling i smör på medelhög värme i en stekpanna tills de är genomstekta och har fått fin färg.
Tillsätt curry, peppar och salt.
4.Låt kycklingen svalna något och rör sedan ner currykycklingen i créme fraichen.
Skär ett kryss i varje potatis och tryck till från kortsidorna så att de öppnar sig.
Lägg i smörklick och kycklingblandningen.
Garnera med persilja.
Bakad potatis med getost
Ingredienser 6 port.:
• ca 150 g getost
• 1/2 tsk salt
• ca 1 dl finskuren bladpersilja
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Borsta och skölj potatisarna. Halvera dem på längden och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Baka tills de är mjuka. Tiden beror på hur stora potatisarna är, men det tar ca 20-30 minuter.
Ta ut dem och höj ugnsvärmen till 225 grader. Gröp ur potatisarna och blanda potatis, getost, salt och persilja. Lägg fyllningen i potatisskalen. Sätt in dem i ugnen och låt stå ca 10 minuter, tills de fått lite färg.
Bakad potatis med gräslök
Bakpotatis 4,0 styck
Smör 4,0 msk
Salt (grovt havssalt)
Fyllning:
Crème fraiche 3,0 dl
Gräslök (hackad) 4,0 msk
Svartpeppar 1,0 sk
salt
1.Sätt på ugnen på 225°C.
Borsta och skölj potatisen. Skala den inte.
Picka några små hål med en gaffel.
2.Lägg potatisen på ugnsgaller och baka den i cirka 1,5 timme eller längre. Känn med en sticka att den är klar.
3.Blanda créme fraiche med kryddor och hackad gräslök (Spara gärna en lite gräslök till garnering).
Skär ett kryss i varje potatis och tryck till från kortsidorna så att de öppnar sig. Lägg i smörklick och gräslöksblandningen.
Bakad potatis med ostfyllning
4 stora bakpotatisar
2 dl riven ost, gärna Västerbottensost
eller Allerum Präst
2 dl Lätt Crème Fraiche
2 msk finhackad färsk timjan
salt, peppar
Sätt ugnen på 200°. Baka potatisen i 1 timme eller tills den känns mjuk när man känner med en sticka. Skär av toppen och gröp ur potatisen. Vänd snabbt ihop inkråmet med ost, kryddor och crème fraiche. Lägg tillbaka inkråmet i potatisarna och håll varma till servering.
Bakad potatis med parmesan
Bakpotatis 4,0 styck
Smör 4,0 msk
Salt (grovt havssalt)
Fyllning:
Parmesan (nyriven) 7,0 msk
Crème fraiche 3,0 dl
färsk hackad timjan
1.Sätt på ugnen på 225°C.
Borsta och skölj potatisen. Skala den inte.
Picka några små hål med en gaffel.
2.Lägg potatisen på ugnsgaller och baka den i cirka 1,5 timme eller längre. Känn med en sticka att den är klar.
3.Riv parmesanost och blanda med créme fraiche.
Skär ett kryss i varje potatis och tryck till från kortsidorna så att de öppnar sig. Lägg i smörklick, parmesanblandningen och toppa med lite timjansblad.
Bakad potatis med räkfyllning
Bakpotatis 4,0 styck
Smör 4,0 msk
Salt (grovt havssalt)
Fyllning:
Crème fraiche 2,0 dl
Räkor (färska) 400,0 gram
Gräslök
Grillkrydda (mex-mix)
1.Sätt på ugnen på 225°C.
Borsta och skölj potatisen. Skala den inte.
Picka några små hål med en gaffel.
2.Lägg potatisen på ugnsgaller och baka den i cirka 1,5 timme eller längre. Känn med en sticka att den är klar.
3.Skala räkorna. Hacka gräslöken.
(Spara gärna en liten kvist till garnering).
Skär ett kryss i varje potatis och tryck till från kortsidorna så att de öppnar sig. Lägg i smörklick, créme fraiche, hackad gräslök och räkor. Toppa med grillkrydda.
Bakad potatis med skinkröra dijon
Bakpotatis 4,0 styck
Smör 4,0 msk
Salt (grovt havssalt)
Fyllning:
Crème fraiche 3,0 dl
Dijonsenap 3,0 msk
Kapris 2,0 msk
Rökt skinka 200,0 gram
1. Sätt på ugnen på 225°C.
Borsta och skölj potatisen. Skala den inte.
Picka några små hål med en gaffel.
2.Lägg potatisen på ugnsgaller och baka den i cirka 1,5 timme eller längre. Känn med en sticka att den är klar.
3.Hacka skinkan i småbitar blanda sedan alla fyllningsingredienser i en skål.
4.Skär ett kryss i varje potatis och tryck till från kortsidorna så att de öppnar sig. Lägg i smörklick och häll på skinkröran.
Alternativ: Ta ut all potatis med en sked, utan att förstöra skalet. Mosa potatisen och blanda med skinkröran. Lägg tillbaka.
Bakad sötpotatis med marinerad feta och oliver
2 sötpotatisar eller 1 stor (400-500 g)
Fyllning:
100 g fetaost (16 %)
ca 3 dl vatten
1 tsk olivolja
1 krm nymald svartpeppar
2 krm smulad torkad timjan eller 2 tsk färska timjanblad
10 svarta kärnfria oliver inlagda i vatten
Garnering:
2-4 timjankvistar
Tillbehör:
75 g färska salladsblad
1 tsk färskpressad lime- eller citronsaft
Det går också bra att använda bakpotatis eller vanlig potatis men sötpotatisen med den
salta fetaosten smakar något alldeles extra. Kokande vatten hälls
över den grekiska fetaosten och då blir den mjukare i konsistensen
och något mindre salt.
Gör så här:
1. Baka potatisarna mjuka i mikrovågsugn ca 10 min eller i 200° ugn
ca 50 min.
2. Lägg osten i en skål. Koka upp vattnet och häll det över osten.
Låt stå ca 5 min. Ta upp osten och bryt eller skär den i små bitar.
3. Blanda olivolja, peppar och timjan i en skål. Vänd ner osten.
4. Servera oströran i de bakade potatisarna, toppa med oliverna och
garnera med timjankvistarna. Blanda salladsbladen med citron-
saften och servera vid sidan av.
Bakade minipotatisar med 3 fyllningar
12 små potatisar
4 ägg
FYLLNING 1:
1/3 av de hackade äggen
2 msk lättmajonnäs
2 msk hackad gräslök
salt och peppar
50 g löjrom
FYLLNING 2:
1/3 av de hackade äggen
2 msk rumsvarmt smör
½ dl finhackad persilja
1 krm cayennepeppar
salt
50 g skalade räkor
FYLLNING 3:
4 skivor bacon
2 msk curry
2 msk lättmajonnäs
1/3 av de hackade äggen
1 msk finhackad rödlök
salt och peppar
Sätt ugnen på 200º. Picka potatisarna och baka dem 30-40 minuter eller tills de känns mjuka. Skär ett snitt i varje potatis och gröp ur ca hälften av potatisen. Koka äggen 9-10 minuter. Kyl dem väl, skal och hacka de fint.
Fyllning 1
Blanda ägg, majonnäs och hälften av gräslöken. Smaka av med salt och peppar. Fyll 4 av potatisarna med blandningen och toppa med löjrom och resten av gräslöken.
Fyllning 2
Mosa ägg, smör, persilja och cayennepeppar. Smaka av med salt. Fyll 4 av potatisarna och toppa med räkorna.
Fyllning 3
Knaperstek baconen och låt rinna av på hushållspapper. Dela skivorna i spetsiga bitar. Rör ut curryn i majonnäsen. Blanda ner ägg och rödlök. Smaka av med salt och peppar. Fyll 4 av potatisarna med blandningen och toppa med baconen.
bakpotatis blue cheese
2 stora bakpotatisar, ca 600 g
150 g färsk eller fryst bladspenat
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
125 g Kvibille gräddädel
1 dl lätt crème fraiche
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Dela potatisen i halvor. Baka i nedre delen av ugnen tills de är mjuka, 45-60 min. Tina ev spenaten och pressa ur vattnet. Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och spenat i smör i en stekpanna. Grovriv ädelosten och rör ihop med crème fraiche i spenaten. Gröp ur potatisarna men spara skalen. Mosa potatisen och rör ner i spenatröran. Salta och peppra. Fyll skalen och baka dem i övre delen av ugnen vid 250 grader ca 10 min. Servera med sallad. Tips Rätten kan förberedas och gratineras strax innan servering.
bakpotatis m ägg o spenatröra
4 bakpotatisar
4 ägg
3 dl hackad färsk spenat
250 g Kesella
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Stick några hål i potatisen. Baka potatisen på galler i mitten av ugnen ca 1 tim. Hårdkoka äggen 8-10 min. Skala och mosa äggen med en gaffel. Blanda ägg, spenat, Kesella, pressad vitlök
Bakad potatis
• 1 stor välborstad potatis
• ca 2 msk gröna ärter
• ca 1 msk mjukt smör
• salt & svartpeppar
Så här gör du:
Kryssa lätt i potatisens skal. Lägg in potatisen direkt på ugnsgallret med kryssidan upp i 200 graders ugnsvärme. Efter cirka 1 timme är potatisen klar. Känn med sticka. Mosa ärterna och rör ihop dem med smöret. Smaka av med salt och peppar. Kläm så att potatisen öppnar sig. Fyll med ärtsmöret och toppa med lite hackad tomat och något grönt.
10 januari 2008
nu blev det en ledsen gubbe igen, det skall vara en glad:D
anluk10 januari 2008
Mmmm bakad potatis är så gott. Jag brukar bara göra en mycket enkel röra:
Ta creme fraiche gärna lätt, blanda i lite salt, vitlökspulver, svartpeppar och chilisås. Sedan kan du tillsätta vad du vill tex skinka och svamp, räkor och ärtor, tonfisk, ja precis vad du känner för.
Eller så är det gott att ha lite tacofärs (om man har något över efter tacokväll) och lite majs, en klick creme fraiche. Super.
Röror till bakpotatis
Tillagning:
Bakpotatisarna:
Skölj bakpotatisen och stick några hål i den med en provsticka. Baka mitt i ugnen på galler i 225 grader, 60 minuter. Skär ett kryss i varje potatis med en liten vass kniv. Tryck ihop potatisen så att den öppnar sig.
Skinkröra:
Skölj, kärna ur och skär paprikan i små tärningar. Strimla skinkan.
Blanda det skurna med minifraichen.
Smaka av med salladskrydda, salt och peppar.
Tonfiskröra:
Skölj och hacka tomaterna smått. Strimla purjolöken tunt. Blanda med minifraiche.
Smula ner den avrunna tonfisken i röran.
Smaka av med salt och peppar.
Färgglad Tonfiskröra:
Häll av vattnet från tonfisken. Blanda med minifraiche, majs, gröna ärter (lättkokta) och örtkryddor. Smaka av med salt och peppar.
Serveringsförslag:
Färska grönsaker (gurka, tomat, sallad, paprika, finhackad rödlök, finskuren purjolök, gräslök)
Gräddfil
Rom
(2port)
en liten kesoburk
3msk mjukost med skinksmak
5 cm purjolök, finhackad
2 msk finhackad dill
rör ihop och lägg på bakad potatis. :)
Eller:
(1port)
10 stora färska skalade räkor eller frysta
3 msk majonnäs
½ msk finhackad dill (plus några små dillvippor till garnering)
1 citronklyfta
1 msk löjrom eller stenbitsrom
salt
peppar
Grovhacka räkorna och blanda med majonnäsen. Smaka av med salt och vitpeppar samt några droppar pressad citronjuice.
Vänd ner den hackade dillen. Ställ svalt tills det är dags att äta.
Eller:
(4port)
1 dl Stekt eller kokt kyckling- -kött; utan skinn
1/2 Kryddstark korv; typ rökt -kabanossen, hackad
1/2 Purjolök; finstrimlad
1/2 dl Röd paprika; hackad
Sås
2 dl Lätt creme fraiche
2 tsk Honungssenap
1/2 tsk Curry
1/2 tsk Gurkmeja
1/2 tsk Chilipulver
1/4 tsk Mald ingefära
1/4 tsk Paprikapulver
Finhacka kycklingköttet och korven. Blanda ihop såsen och låt stå och dra i kylen en stund. Blanda kyckling, korv och sås. Klicka i potatisarna och garnera med bladpersilja och paprika. Denna sås blir ganska kryddstark. Vill man ha en mildare ton går det bra att utesluta någon krydda.
eller:
Creme fraiche, gräddfil och riven parmesanost (mycket), vitlök och lite salt och peppar är kanongott.
jag har masor av olika, här är några:(Y)
Bakad potatis med bacon
Bakpotatis 4,0 styck
Smör 4,0 msk
Salt (grovt havssalt)
Fyllning:
Bacon 8,0 skivor
1.Sätt på ugnen på 225°C.
Borsta och skölj potatisen. Skala den inte.
Picka några små hål med en gaffel.
2.Lägg potatisen på ugnsgaller och baka den i cirka 1,5 timme eller längre. Känn med en sticka att den är klar.
3.Halvera baconskivorna och stek dem knapriga i en stekpanna på hög värme ca 2 min.
Skär ett kryss i varje potatis. Ta ut all potatis med en sked, utan att förstöra skalet. Mosa potatisen och blanda med smör. Lägg tillbaka i potatisen och lägg bacon ovanpå.
Bakad potatis med bönragu
4 bakpotatis
1 burk (400 g) kidneybönor
½ dl crème fraiche
2 strimlade rödlökar
1-2 msk olja, till fräsning
1 burk (400 g) krossade tomater
finhackad gräslök
Baka potatisen antingen i ugnen på 225º tills den är mjuk eller på full effekt i mikrovågsugnen i ca 15-20 minuter.
Strax innan potatisen är klar fräser du rödlöken i lite olja. Häll spadet av bönorna och fräs med löken i ca 1 minut. Rör ner tomaterna. Tag av från värmen och rör ner crème fraichen och önskad mängd gräslök. Smaka av med salt och peppar.
Bakad potatis med currykyckling
Bakpotatis 4,0 st
Smör 4,0 msk
Salt (grovt havssalt)
Fyllning:
Kycklingfiléer 2,0 st
Crème fraiche 3,0 dl
Chilifrukt 1,0 st
Curry 1,0 tsk
Salt & peppar
Smör till stekning
Persilja till garnering
1. Sätt på ugnen på 225°C.
Borsta och skölj potatisen. Skala den inte.
Picka några små hål med en gaffel.
2.Lägg potatisen på ugnsgaller och baka den i cirka 1,5 timme eller längre. Känn med en sticka att den är klar.
3.Finhacka chilin. Skär kycklingfiléerna i små bitar och stek chili och kyckling i smör på medelhög värme i en stekpanna tills de är genomstekta och har fått fin färg.
Tillsätt curry, peppar och salt.
4.Låt kycklingen svalna något och rör sedan ner currykycklingen i créme fraichen.
Skär ett kryss i varje potatis och tryck till från kortsidorna så att de öppnar sig.
Lägg i smörklick och kycklingblandningen.
Garnera med persilja.
Bakad potatis med getost
Ingredienser 6 port.:
• ca 150 g getost
• 1/2 tsk salt
• ca 1 dl finskuren bladpersilja
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Borsta och skölj potatisarna. Halvera dem på längden och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Baka tills de är mjuka. Tiden beror på hur stora potatisarna är, men det tar ca 20-30 minuter.
Ta ut dem och höj ugnsvärmen till 225 grader. Gröp ur potatisarna och blanda potatis, getost, salt och persilja. Lägg fyllningen i potatisskalen. Sätt in dem i ugnen och låt stå ca 10 minuter, tills de fått lite färg.
Bakad potatis med gräslök
Bakpotatis 4,0 styck
Smör 4,0 msk
Salt (grovt havssalt)
Fyllning:
Crème fraiche 3,0 dl
Gräslök (hackad) 4,0 msk
Svartpeppar 1,0 sk
salt
1.Sätt på ugnen på 225°C.
Borsta och skölj potatisen. Skala den inte.
Picka några små hål med en gaffel.
2.Lägg potatisen på ugnsgaller och baka den i cirka 1,5 timme eller längre. Känn med en sticka att den är klar.
3.Blanda créme fraiche med kryddor och hackad gräslök (Spara gärna en lite gräslök till garnering).
Skär ett kryss i varje potatis och tryck till från kortsidorna så att de öppnar sig. Lägg i smörklick och gräslöksblandningen.
Bakad potatis med ostfyllning
4 stora bakpotatisar
2 dl riven ost, gärna Västerbottensost
eller Allerum Präst
2 dl Lätt Crème Fraiche
2 msk finhackad färsk timjan
salt, peppar
Sätt ugnen på 200°. Baka potatisen i 1 timme eller tills den känns mjuk när man känner med en sticka. Skär av toppen och gröp ur potatisen. Vänd snabbt ihop inkråmet med ost, kryddor och crème fraiche. Lägg tillbaka inkråmet i potatisarna och håll varma till servering.
Bakad potatis med parmesan
Bakpotatis 4,0 styck
Smör 4,0 msk
Salt (grovt havssalt)
Fyllning:
Parmesan (nyriven) 7,0 msk
Crème fraiche 3,0 dl
färsk hackad timjan
1.Sätt på ugnen på 225°C.
Borsta och skölj potatisen. Skala den inte.
Picka några små hål med en gaffel.
2.Lägg potatisen på ugnsgaller och baka den i cirka 1,5 timme eller längre. Känn med en sticka att den är klar.
3.Riv parmesanost och blanda med créme fraiche.
Skär ett kryss i varje potatis och tryck till från kortsidorna så att de öppnar sig. Lägg i smörklick, parmesanblandningen och toppa med lite timjansblad.
Bakad potatis med räkfyllning
Bakpotatis 4,0 styck
Smör 4,0 msk
Salt (grovt havssalt)
Fyllning:
Crème fraiche 2,0 dl
Räkor (färska) 400,0 gram
Gräslök
Grillkrydda (mex-mix)
1.Sätt på ugnen på 225°C.
Borsta och skölj potatisen. Skala den inte.
Picka några små hål med en gaffel.
2.Lägg potatisen på ugnsgaller och baka den i cirka 1,5 timme eller längre. Känn med en sticka att den är klar.
3.Skala räkorna. Hacka gräslöken.
(Spara gärna en liten kvist till garnering).
Skär ett kryss i varje potatis och tryck till från kortsidorna så att de öppnar sig. Lägg i smörklick, créme fraiche, hackad gräslök och räkor. Toppa med grillkrydda.
Bakad potatis med skinkröra dijon
Bakpotatis 4,0 styck
Smör 4,0 msk
Salt (grovt havssalt)
Fyllning:
Crème fraiche 3,0 dl
Dijonsenap 3,0 msk
Kapris 2,0 msk
Rökt skinka 200,0 gram
1. Sätt på ugnen på 225°C.
Borsta och skölj potatisen. Skala den inte.
Picka några små hål med en gaffel.
2.Lägg potatisen på ugnsgaller och baka den i cirka 1,5 timme eller längre. Känn med en sticka att den är klar.
3.Hacka skinkan i småbitar blanda sedan alla fyllningsingredienser i en skål.
4.Skär ett kryss i varje potatis och tryck till från kortsidorna så att de öppnar sig. Lägg i smörklick och häll på skinkröran.
Alternativ: Ta ut all potatis med en sked, utan att förstöra skalet. Mosa potatisen och blanda med skinkröran. Lägg tillbaka.
Bakad sötpotatis med marinerad feta och oliver
2 sötpotatisar eller 1 stor (400-500 g)
Fyllning:
100 g fetaost (16 %)
ca 3 dl vatten
1 tsk olivolja
1 krm nymald svartpeppar
2 krm smulad torkad timjan eller 2 tsk färska timjanblad
10 svarta kärnfria oliver inlagda i vatten
Garnering:
2-4 timjankvistar
Tillbehör:
75 g färska salladsblad
1 tsk färskpressad lime- eller citronsaft
Det går också bra att använda bakpotatis eller vanlig potatis men sötpotatisen med den
salta fetaosten smakar något alldeles extra. Kokande vatten hälls
över den grekiska fetaosten och då blir den mjukare i konsistensen
och något mindre salt.
Gör så här:
1. Baka potatisarna mjuka i mikrovågsugn ca 10 min eller i 200° ugn
ca 50 min.
2. Lägg osten i en skål. Koka upp vattnet och häll det över osten.
Låt stå ca 5 min. Ta upp osten och bryt eller skär den i små bitar.
3. Blanda olivolja, peppar och timjan i en skål. Vänd ner osten.
4. Servera oströran i de bakade potatisarna, toppa med oliverna och
garnera med timjankvistarna. Blanda salladsbladen med citron-
saften och servera vid sidan av.
Bakade minipotatisar med 3 fyllningar
12 små potatisar
4 ägg
FYLLNING 1:
1/3 av de hackade äggen
2 msk lättmajonnäs
2 msk hackad gräslök
salt och peppar
50 g löjrom
FYLLNING 2:
1/3 av de hackade äggen
2 msk rumsvarmt smör
½ dl finhackad persilja
1 krm cayennepeppar
salt
50 g skalade räkor
FYLLNING 3:
4 skivor bacon
2 msk curry
2 msk lättmajonnäs
1/3 av de hackade äggen
1 msk finhackad rödlök
salt och peppar
Sätt ugnen på 200º. Picka potatisarna och baka dem 30-40 minuter eller tills de känns mjuka. Skär ett snitt i varje potatis och gröp ur ca hälften av potatisen. Koka äggen 9-10 minuter. Kyl dem väl, skal och hacka de fint.
Fyllning 1
Blanda ägg, majonnäs och hälften av gräslöken. Smaka av med salt och peppar. Fyll 4 av potatisarna med blandningen och toppa med löjrom och resten av gräslöken.
Fyllning 2
Mosa ägg, smör, persilja och cayennepeppar. Smaka av med salt. Fyll 4 av potatisarna och toppa med räkorna.
Fyllning 3
Knaperstek baconen och låt rinna av på hushållspapper. Dela skivorna i spetsiga bitar. Rör ut curryn i majonnäsen. Blanda ner ägg och rödlök. Smaka av med salt och peppar. Fyll 4 av potatisarna med blandningen och toppa med baconen.
bakpotatis blue cheese
2 stora bakpotatisar, ca 600 g
150 g färsk eller fryst bladspenat
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
125 g Kvibille gräddädel
1 dl lätt crème fraiche
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Dela potatisen i halvor. Baka i nedre delen av ugnen tills de är mjuka, 45-60 min. Tina ev spenaten och pressa ur vattnet. Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och spenat i smör i en stekpanna. Grovriv ädelosten och rör ihop med crème fraiche i spenaten. Gröp ur potatisarna men spara skalen. Mosa potatisen och rör ner i spenatröran. Salta och peppra. Fyll skalen och baka dem i övre delen av ugnen vid 250 grader ca 10 min. Servera med sallad. Tips Rätten kan förberedas och gratineras strax innan servering.
bakpotatis m ägg o spenatröra
4 bakpotatisar
4 ägg
3 dl hackad färsk spenat
250 g Kesella
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Stick några hål i potatisen. Baka potatisen på galler i mitten av ugnen ca 1 tim. Hårdkoka äggen 8-10 min. Skala och mosa äggen med en gaffel. Blanda ägg, spenat, Kesella, pressad vitlök
Bakad potatis
• 1 stor välborstad potatis
• ca 2 msk gröna ärter
• ca 1 msk mjukt smör
• salt & svartpeppar
Så här gör du:
Kryssa lätt i potatisens skal. Lägg in potatisen direkt på ugnsgallret med kryssidan upp i 200 graders ugnsvärme. Efter cirka 1 timme är potatisen klar. Känn med sticka. Mosa ärterna och rör ihop dem med smöret. Smaka av med salt och peppar. Kläm så att potatisen öppnar sig. Fyll med ärtsmöret och toppa med lite hackad tomat och något grönt.
nu blev det en ledsen gubbe igen, det skall vara en glad:D
Mmmm bakad potatis är så gott. Jag brukar bara göra en mycket enkel röra:
Ta creme fraiche gärna lätt, blanda i lite salt, vitlökspulver, svartpeppar och chilisås. Sedan kan du tillsätta vad du vill tex skinka och svamp, räkor och ärtor, tonfisk, ja precis vad du känner för.
Eller så är det gott att ha lite tacofärs (om man har något över efter tacokväll) och lite majs, en klick creme fraiche. Super.