Till nyår ska jag baka en chokladfondant för första gången
Det jag vill ha av er är tips, alla möjliga tips, på recept, tid i ugn, form, detaljer osv.
Jag har hittat ett recept i Pluras kokbok, men jag vill ändå ha tips och recpet, HJÄLP MIG!
Skriv gärna era tips på ett överskådligt sätt, exempe
1.
2.
3.
Eller liknade!
Tack på förhand!
Mvh
Jonas
jollo1029 december 2011
PUFF
alexal29 december 2011
Hej,
Den här provade jag att göra (från tasteline) och den var verkligen super enkel och super god :)
jag använde brulé formar när jag gjorde mina men även muffinsformar i aluminium fungerar bra.
4 portioner
75gr smör
100 gr mörk choklad 70%
2 st ägg
4 msk strösocker
Tillagning
1. Sätt ugn på 175 grader, Smörj fyra ugnssäkra formar med smält smör el flytande margarin.
2. Lägg smör och chokladen i kastrullen (bryt gärna chokladen). Smält på svag värme under omrörning.
3. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda i chokladblandningen och häl därefter i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10-15 minuter,
4. Ta ur fondanten och låt svalna något, använd kökshanduk och vält ur lätt ur formen.
Jag hade passionsfrukt, hallon och äkta vaniljglass till men här väljer man helt efter smak och tycke.
Lycka till!
kakdegen29 december 2011
Hej, det här receptet använde vi oss av när jag jobbade på Operakällaren. Hoppas det är till nån hjälp!
Chokladfondant med halloncoulis och vaniljglass
8 st
130 g mörk choklad av bra kvalitet, tex Vahlrona Caribë
130 g osaltat smör
140 g ägg
20 g äggula
100 g florsocker
15 g kakao
68 g mjöl
4 g bakpulver
8 st små suffléformar, ca 7 cm i diameter
Rumstempererat smör
kakao
Halloncoulis:
Hallonpuré
Sockerlag
citronsaft
Metod:
Smörj suffléformarna med rumstempererat smör och ”mjöla” dem sedan med ett tunt lager kakao. Ställ formarna i frysen.
Halloncoulis: Tag hallonpurén och smaka av med sockerlag och citron till en god hallonsås. Tänk på att lite socker tar fram smakerna mer. Ibland kan det vara svårt att få tag på fruktpuré i frysdisken, då kan man köpa barnmatspureér på burk eller ta frysta bär som man mixar och sedan passerar.
Chokladfondant: Hacka chokladen grovt. Smält chokladen tillsammans med smöret i mikrovågsugnen. Ta det lite försiktigt och kör ca 20 sekunder i taget, rör om mellan varven så inte chokladen bränns.
Vispa ihop äggen och äggulan lätt. Blanda ned äggen i den smälta chokladen. Sikta florsocker, kakao, mjöl och bakpulver. Vänd ned torrvarorna i chokladsmeten. Häll över smeten i en spritspåse. Spritsa i de kylda formarna, fyll formarna till det är ca 1 cm kvar till kanten. Ställ in i frysen.
Grädda fondanten i 175 grader (varmluftsugn) i ca 6 minuter. Har du inte varmluftsugn, höj värmen med ca 25 grader. Serveras varm med lite halloncoulis och en kula riktigt god vaniljglass.
Tips! Sockerlag gör du genom att ta lika delar socker och vatten. Värm till lagen blivit klar. Kyl ned till den är kall. Sockerlag klarar sig ganska länge i kylen, så om du vet att du ska använda det flera gånger så kan du göra en större sats som du sparar!
jollo1029 december 2011
Ska man frysa smeten eller inte?
Hur länge i sådana fall?
jollo1029 december 2011
puff
jollo1030 december 2011
Puff
HJÄLP MIG!
Krestin30 december 2011
Receptet från operakällaren var fantastiskt.(Y) Provade det nyss. Tror att det är vettigt om man tar ut fondanten från frysen en stund i förväg så att formarna inte är iskalla. Vitsen med frysningen är väl att då finns formarna färdiga så att man behöver inte stå och kladda när man har gäster.
Lycka till!
jollo1030 december 2011
Kerstin
Blev dem goda och kladdiga?
Hur länge ska man frysa dem?
jollo1031 december 2011
Kerstin
Blev dem goda och kladdiga?
Hur länge ska man frysa dem?
husmusen8831 december 2011
Ett par timmar i frysen brukar man ha dem, beror på vad du har för frys och vilket gradantal det är inställt på. Brukar ställa mina i snabbfrysfacket.
jollo1031 december 2011
Ok, men ska man ha dem fyllda med smet ett par timmar i frysen också? Ska man ta ut dem någon timme innan man gräddar de? Ge mig mer information, någon?
Hej alla glada MK människor!
Till nyår ska jag baka en chokladfondant för första gången
Det jag vill ha av er är tips, alla möjliga tips, på recept, tid i ugn, form, detaljer osv.
Jag har hittat ett recept i Pluras kokbok, men jag vill ändå ha tips och recpet, HJÄLP MIG!
Skriv gärna era tips på ett överskådligt sätt, exempe
1.
2.
3.
Eller liknade!
Tack på förhand!
Mvh
Jonas
PUFF
Hej,
Den här provade jag att göra (från tasteline) och den var verkligen super enkel och super god :)
jag använde brulé formar när jag gjorde mina men även muffinsformar i aluminium fungerar bra.
4 portioner
75gr smör
100 gr mörk choklad 70%
2 st ägg
4 msk strösocker
Tillagning
1. Sätt ugn på 175 grader, Smörj fyra ugnssäkra formar med smält smör el flytande margarin.
2. Lägg smör och chokladen i kastrullen (bryt gärna chokladen). Smält på svag värme under omrörning.
3. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda i chokladblandningen och häl därefter i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10-15 minuter,
4. Ta ur fondanten och låt svalna något, använd kökshanduk och vält ur lätt ur formen.
Jag hade passionsfrukt, hallon och äkta vaniljglass till men här väljer man helt efter smak och tycke.
Lycka till!
Hej, det här receptet använde vi oss av när jag jobbade på Operakällaren. Hoppas det är till nån hjälp!
Chokladfondant med halloncoulis och vaniljglass
8 st
130 g mörk choklad av bra kvalitet, tex Vahlrona Caribë
130 g osaltat smör
140 g ägg
20 g äggula
100 g florsocker
15 g kakao
68 g mjöl
4 g bakpulver
8 st små suffléformar, ca 7 cm i diameter
Rumstempererat smör
kakao
Halloncoulis:
Hallonpuré
Sockerlag
citronsaft
Metod:
Smörj suffléformarna med rumstempererat smör och ”mjöla” dem sedan med ett tunt lager kakao. Ställ formarna i frysen.
Halloncoulis: Tag hallonpurén och smaka av med sockerlag och citron till en god hallonsås. Tänk på att lite socker tar fram smakerna mer. Ibland kan det vara svårt att få tag på fruktpuré i frysdisken, då kan man köpa barnmatspureér på burk eller ta frysta bär som man mixar och sedan passerar.
Chokladfondant: Hacka chokladen grovt. Smält chokladen tillsammans med smöret i mikrovågsugnen. Ta det lite försiktigt och kör ca 20 sekunder i taget, rör om mellan varven så inte chokladen bränns.
Vispa ihop äggen och äggulan lätt. Blanda ned äggen i den smälta chokladen. Sikta florsocker, kakao, mjöl och bakpulver. Vänd ned torrvarorna i chokladsmeten. Häll över smeten i en spritspåse. Spritsa i de kylda formarna, fyll formarna till det är ca 1 cm kvar till kanten. Ställ in i frysen.
Grädda fondanten i 175 grader (varmluftsugn) i ca 6 minuter. Har du inte varmluftsugn, höj värmen med ca 25 grader. Serveras varm med lite halloncoulis och en kula riktigt god vaniljglass.
Tips! Sockerlag gör du genom att ta lika delar socker och vatten. Värm till lagen blivit klar. Kyl ned till den är kall. Sockerlag klarar sig ganska länge i kylen, så om du vet att du ska använda det flera gånger så kan du göra en större sats som du sparar!
Ska man frysa smeten eller inte?
Hur länge i sådana fall?
puff
Puff
HJÄLP MIG!
Receptet från operakällaren var fantastiskt.(Y) Provade det nyss. Tror att det är vettigt om man tar ut fondanten från frysen en stund i förväg så att formarna inte är iskalla. Vitsen med frysningen är väl att då finns formarna färdiga så att man behöver inte stå och kladda när man har gäster.
Lycka till!
Kerstin
Blev dem goda och kladdiga?
Hur länge ska man frysa dem?
Kerstin
Blev dem goda och kladdiga?
Hur länge ska man frysa dem?
Ett par timmar i frysen brukar man ha dem, beror på vad du har för frys och vilket gradantal det är inställt på. Brukar ställa mina i snabbfrysfacket.
Ok, men ska man ha dem fyllda med smet ett par timmar i frysen också? Ska man ta ut dem någon timme innan man gräddar de? Ge mig mer information, någon?