Köpte en chiliplanta i våras, nu är det ett träd på över en meter. Ger väldigt god skörd, jag hinner inte med. Hur kan man spara dem? Har provat att frysa hela som de är, men det blev inte bra. Förslag mottages tacksamt.
asasto19 juli 2010
Det är lite olika på olika sorter men man kan torka de flesta sorter + jag brukar frysa men jag brukar rensa bort frön och skaft och så hackar jag dem medans de är frysta och använder i grytor, köttfärssås och liknande under vintern de funkar väldigt bra till det och jag gillar de frysta bättre än de torkade i maten.
+Lägger man dem i en burk i kylskåpet så håller de ju flera veckor.
Ulrika9119 juli 2010
Jag har ingen planta hemma utan jag köper mina chilifrukter i affären. De som jag inte hinner använda torkar jag. Har chilifrukten en liten böj överst på "grenen" kan man hänga upp dom i kryddskåpet tills de är spröda och helt torra. De som ser bruna och fula ut är dåliga och slängs. Sedan lägger jag dom i en stor glasburk. Därefter har du torkad chili för alla tillfällen. Köp en söt liten burk och du har en perfekt gå-bort present, eller krossa i morteln och använd som chilipulver i matlagning. Eller gör en god sambal oelek! lycka till
jimboz19 juli 2010
Du kan också prova att lägga in dom i en lag..Jag har köpt små röda pepparfrukter i en burk som innehåller en lag i en asiatisk butik....
Du kan söka här på MK eller Googla här har du en inläggning. Inlagd chili
The_mama97mia19 juli 2010
Jag skulle föreslå att skiva o lägga in i en god olja bara.
Jonas Borssén är ju känd som en riktig Chili snubbe men tyvärr så ser hans hemsida ut som den kommer från ett dagis..
http://www.borssen.com/index2.asp
littlejohn19 juli 2010
Tack snälla ni för alla tips. Jag ska prova med allt, jag har så mycket frukter att jag skulle kunna stå på torget och sälja. Kunde inte i min vildaste fantasi tro att en enda planta kunde ge så mycket och det fortsätter att blomma och växa.
asasto19 juli 2010
Jag har 14 chiliplantor i stora krukor (olika sorter väl anpassade för odling i nordiskt klimat) och jag har inga problem med att använda upp frukterna, jag ger lite till mina föräldrar men annars äter jag upp det mesta under året, jag köper aldrig chilifrukterna i matbutiken ofta är de så mesiga och smaklösa. Älskar man mat med hetta går chilin åt.
Ulrika9119 juli 2010
Se det som en bra sak. Och varför inte, kolla om någon som säljer grönsaker på något torg nära dig vill sälja några av dina chilifrukter?
boz196519 juli 2010
Torka dem.
Eller lägg dem i en fin olivolja att ha till salladen.
charlottat19 juli 2010
hmm, jag måste nog odla chilifrukter nästa år.. {eat} vilka sorter rekommenderar du asasto?
asasto19 juli 2010
Jag gillar medelstarka sorter med hyfsat kort utvecklingstid. De jag gillar och som brukar funka hos mig är Alban (=Albansk chili), Sarit Gat, Hot Portugal, Espelette, Aji Blanco Cristal. Jag brukar shoppa det mesta i grönsaksväg hos Runåbergs fröer.
boz196519 juli 2010
Lite kul info om chilipeppar. De säljer också fröer till lite ovanliga och udda sorter.
http://www.chilepepperinstitute.org/
jimboz19 juli 2010
Synd att man inte tänkte på det denna sommar för man vet ju aldrig när vi får sånt nobelt väder nästa gång. Jag kanske investerar i en buske nästa år istället för fröer. Något dyrare men enklare för mig..
Då ska det vara något riktigt starkt för annars är det inte Chili...Kan tänka mig 7-10 på Richterskalan eller som man säger på Chilispråket 20000-30000 Scoville.
boz196519 juli 2010
Skrivet av jimboz den 19 jul 2010
...Då ska det vara något riktigt starkt för annars är det inte Chili...Kan tänka mig 7-10 på Richterskalan .
Eller Scovilleskalan där vanlig paprika har 0 på skalan och orange habanero har 210.000. o_O
Är den inte potentiellt dödlig och maten kräver ett sexpack Corona per tugga så är det inte chili - eller??? :DD
boz196519 juli 2010
Lite onödigt vetande om chili:
Den hittills hetaste uppmätta
pepparn, är Red Savina™ som
ägs av Frank Garcia, GNS Spices.
Red Savina är noterad som den
hetaste (577.000) pepparn, i Guiness rekordbok.
Men nu påstår sig forskare i Indien
ha fått fram en chile av släktet
Capsicum frutescens, med namnet
'Naga Jolokia' och påstås mätts
till hela 855.000 Scoville.
Detta har ej ännu verifierats.
kekke4620 juli 2010
Detta är det smidigaste och snabbaste sättet att torka sin chili.
Sätt ugn på 50-70 grader, lägg dina chilis utspritt på en plåt eller galler, och kör i 5-8 timmar. När du har tagit ut dina chilis så kan de fortfarande vara lite sega, men låt dem ligga framme över natten,så brukar dom vara genom torra till morgonen. Värt att tänka på är att har man dem på en plåt i ugnen så kan det vara bra att vända på dom med några timmars mellanrumm.
Jag brukar förvara mina torkade chilis i glasburk. Ska snart skörda mina chilin som står på alltan det kommer en hel massa frukter. Lycka Till
Köpte en chiliplanta i våras, nu är det ett träd på över en meter. Ger väldigt god skörd, jag hinner inte med. Hur kan man spara dem? Har provat att frysa hela som de är, men det blev inte bra. Förslag mottages tacksamt.
Det är lite olika på olika sorter men man kan torka de flesta sorter + jag brukar frysa men jag brukar rensa bort frön och skaft och så hackar jag dem medans de är frysta och använder i grytor, köttfärssås och liknande under vintern de funkar väldigt bra till det och jag gillar de frysta bättre än de torkade i maten.
+Lägger man dem i en burk i kylskåpet så håller de ju flera veckor.
Jag har ingen planta hemma utan jag köper mina chilifrukter i affären. De som jag inte hinner använda torkar jag. Har chilifrukten en liten böj överst på "grenen" kan man hänga upp dom i kryddskåpet tills de är spröda och helt torra. De som ser bruna och fula ut är dåliga och slängs. Sedan lägger jag dom i en stor glasburk. Därefter har du torkad chili för alla tillfällen. Köp en söt liten burk och du har en perfekt gå-bort present, eller krossa i morteln och använd som chilipulver i matlagning. Eller gör en god sambal oelek! lycka till
Du kan också prova att lägga in dom i en lag..Jag har köpt små röda pepparfrukter i en burk som innehåller en lag i en asiatisk butik....
Du kan söka här på MK eller Googla här har du en inläggning.
Inlagd chili
Jag skulle föreslå att skiva o lägga in i en god olja bara.
Den här sidan kanske är intressant !
http://www.chilihead.se/index.php?option=com_content&task=view&id=175&Itemid=36
Jonas Borssén är ju känd som en riktig Chili snubbe men tyvärr så ser hans hemsida ut som den kommer från ett dagis..
http://www.borssen.com/index2.asp
Tack snälla ni för alla tips. Jag ska prova med allt, jag har så mycket frukter att jag skulle kunna stå på torget och sälja. Kunde inte i min vildaste fantasi tro att en enda planta kunde ge så mycket och det fortsätter att blomma och växa.
Jag har 14 chiliplantor i stora krukor (olika sorter väl anpassade för odling i nordiskt klimat) och jag har inga problem med att använda upp frukterna, jag ger lite till mina föräldrar men annars äter jag upp det mesta under året, jag köper aldrig chilifrukterna i matbutiken ofta är de så mesiga och smaklösa. Älskar man mat med hetta går chilin åt.
Se det som en bra sak. Och varför inte, kolla om någon som säljer grönsaker på något torg nära dig vill sälja några av dina chilifrukter?
Torka dem.
Eller lägg dem i en fin olivolja att ha till salladen.
hmm, jag måste nog odla chilifrukter nästa år.. {eat} vilka sorter rekommenderar du asasto?
Jag gillar medelstarka sorter med hyfsat kort utvecklingstid. De jag gillar och som brukar funka hos mig är Alban (=Albansk chili), Sarit Gat, Hot Portugal, Espelette, Aji Blanco Cristal. Jag brukar shoppa det mesta i grönsaksväg hos Runåbergs fröer.
Lite kul info om chilipeppar. De säljer också fröer till lite ovanliga och udda sorter.
http://www.chilepepperinstitute.org/
Synd att man inte tänkte på det denna sommar för man vet ju aldrig när vi får sånt nobelt väder nästa gång. Jag kanske investerar i en buske nästa år istället för fröer. Något dyrare men enklare för mig..
Då ska det vara något riktigt starkt för annars är det inte Chili...Kan tänka mig 7-10 på Richterskalan eller som man säger på Chilispråket 20000-30000 Scoville.
...Då ska det vara något riktigt starkt för annars är det inte Chili...Kan tänka mig 7-10 på Richterskalan .
Eller Scovilleskalan där vanlig paprika har 0 på skalan och orange habanero har 210.000. o_O
http://www.chilepepperinstitute.org/files/tiny_mce/file_manager/educ_info/ChileHeat.pdf
Är den inte potentiellt dödlig och maten kräver ett sexpack Corona per tugga så är det inte chili - eller??? :DD
Lite onödigt vetande om chili:
Den hittills hetaste uppmätta
pepparn, är Red Savina™ som
ägs av Frank Garcia, GNS Spices.
Red Savina är noterad som den
hetaste (577.000) pepparn, i Guiness rekordbok.
Men nu påstår sig forskare i Indien
ha fått fram en chile av släktet
Capsicum frutescens, med namnet
'Naga Jolokia' och påstås mätts
till hela 855.000 Scoville.
Detta har ej ännu verifierats.
Detta är det smidigaste och snabbaste sättet att torka sin chili.
Sätt ugn på 50-70 grader, lägg dina chilis utspritt på en plåt eller galler, och kör i 5-8 timmar. När du har tagit ut dina chilis så kan de fortfarande vara lite sega, men låt dem ligga framme över natten,så brukar dom vara genom torra till morgonen. Värt att tänka på är att har man dem på en plåt i ugnen så kan det vara bra att vända på dom med några timmars mellanrumm.
Jag brukar förvara mina torkade chilis i glasburk. Ska snart skörda mina chilin som står på alltan det kommer en hel massa frukter. Lycka Till