Måste man alltid koka/upphetta köpta bär innan de äts (för att döda ev bandmaskar, parasiter och dyl)? Vissa hävdar att detta måste göras medan andra inte bryr sig. Finns det några föreskrifter på detta? Är det skillnad om man köper frysta eller färska bär? Är det skillnad på olika sorters bär, dvs odlade eller vilda eller beror det på vilket land de är importerade ifrån? Älskar bär: i desserten, till glass, i smoothies eller i tårtor. Men i nuläget undviker jag dem helt och hållet bara för att jag inte vet.
Visst, att plocka sina egna bär är ju det bästa och det även jag föredrar, men då man inte har den möjligheten....
Måste man hålla sig till sylt som är ordentligt kokt (men detta är ju inte lika gott och säkert inte lika rikt på vitaminer heller).
Hur gör ni?
The_mama97mia5 april 2012
Bra fråga, jag köpte fina frysta hallon på Netto -då stod det på påsen att bären måste upphettas först. I h-e jag gjorde, köpte dom ju för att ha som dekoration, jättefina stora och toppiga...
jen_has5 april 2012
Lite skit rensar magen ;)
husmusen885 april 2012
Har köpt frysta hallon någon gång och sen färska jordgubbar på våren och sensommaren om jag inte plockar dem själv.
Gör oftast sylt av dem ändå så har aldrig funderat på några ohyreproblem.. Men vill man känna sig säkrare antar jag att man bör frysa dem i 48 timmar innan man äter dem.
The_mama97mia5 april 2012
FÖrlåt svarade inte på frågan ang färska bär, de sköljer jag.
Så att djupfrysa bären verkar inte vara ngn garanti, tyvärr!
irrevirre7 april 2012
Oh fy! Nu fick jag veta nått jag inte ville... Bandmask bläääää
Okänd7 april 2012
Har funderat på det också och jag tror att trädgårdbär eller odlade(som amerikanska blåbär t ex) där vilda djur inte finns i närheten behöver inte värmas upp däremot skogsplockade bär är nog ett måste, frysa hjälper inte har jag läst...
Det är rävar som bär på den masken om jag minns rätt.
Och den "skiten" rensar nog inte magen, vi som älskar plocka blåbär...
Roggan8 april 2012
De flesta bär jag äter plockar jag själv. Senaste årens larm om vinterkräksjuka, som mest troligt har koppling till köpta frysta hallon, har gjort att de gånger jag köper frysta bär kokar jag dem. Bandmask har väl bara hittats i några enstaka rävar än så länge i ett fåtal områden i Sverige. Men man bör kanske tänka sig för om man plockar bär där man hittat dessa smittade rävar. Det vore mycket tråkigt om vi får in bandmasken på "allvar" i Sverige. :'(
Det får nog anses tämligen ofarligt att äta plockade bär här än så länge...
LinneaThornberg8 april 2012
kokar alltid mina bär, är rädd för allt "skräp" , man kan alltid garnera med nått annat :)
irrevirre8 april 2012
Men om man köper färska bär i butiken eller plockar jordgubbar på självplocksland...?
Finns det risk då?
The_mama97mia8 april 2012
nej då Irrevirre, det törs jag nästan sätta min heder på...
Men tänk själv - om du plockar skogshallon? Sköljer du dom då? Det gör inte jag. DÄrem,ot om jag köper jordgubbar. Dom sköljer jag.
I of s jordgubabr på självplock kanske jag också sköljer - vill ju inte ha jord på dom! Även om de heter jordgubbar.
Men det där med dvärgbandmask - lägg av, tror det är överdrivet SIvert
irrevirre8 april 2012
Puh, det var skönt att höra för dessa godingar skall ju vara just färska.. annars försvinner själva grejen ! Jag brukar skölja jordgubbarna snabbt, innan de snoppas, så de inte skall bli vattniga. På sommaren under jordgubbssäsongen plockar jag flera gånger, för att använda direkt. Vi bor bara några meter från en självplocksodling, det känns lyxigt{eat}
Roggan9 april 2012
Du kan nog vara lugn Irre... Tror inte livsmedelsverket har gått ut med några varningar ännu! Förresten, måste ses snart! :)
irrevirre9 april 2012
Ja, det måste vi verkligen! Grillning och sång önskas{party}
husmusen889 april 2012
Skrivet av The_mama97mia den 8 apr 2012
nej då Irrevirre, det törs jag nästan sätta min heder på...
Men tänk själv - om du plockar skogshallon? Sköljer du dom då? Det gör inte jag. DÄrem,ot om jag köper jordgubbar. Dom sköljer jag.
I of s jordgubabr på självplock kanske jag också sköljer - vill ju inte ha jord på dom! Även om de heter jordgubbar.
Men det där med dvärgbandmask - lägg av, tror det är överdrivet SIvert
Beror mycket på vart du bor i landet, det finns ställen längre ner i Sverige där jag skulle passa mig noga faktiskt.
lazzekock9 april 2012
Mitt tips är KOKA BÄREN SÅ SLIPPER NI BANDMASK O SALMONELLA O ANDRA OTREVLIGHETER..!!!! ALLTID TYP EN PASTÖRISERING!!!! BÅDE KÖPTA O PLOCKADE...LÄS PÅ!!
irrevirre9 april 2012
Nu får jag säga som Ranelid: " herrrrrrrrregud! "
Så många äter aldrig färska bär. Aldrig får man vara glad, inte ens det som är nyttigt är nyttigt SUCK:'(
svengelsk9 april 2012
En fransk vän sade för många år sedan att man absolut inte fick äta råa blåbär p.g.a. något som spreds av rävar. Några av dem måste väl ha raskat över isen eftersom det nu spridits sig till Sverige.
Här i England har jag inte hört talas om några risker med färska bär, men norovirus har vi ju så vem vet.
sikaal9 april 2012
Som min far sa: "Man kan ramla ur sängen och bryta nacken också!!!" Man kan inte vara rädd för ALLT, då orkar man inte leva!
Vet man att det finns smitta i vissa områden, skall man naturligtvis inte äta färska bär därifrån, men jag tänker i alla fall inte gå till överdrift!
Längtar redan efter att få plocka smultron och jordgubbar!
Hej!
Måste man alltid koka/upphetta köpta bär innan de äts (för att döda ev bandmaskar, parasiter och dyl)? Vissa hävdar att detta måste göras medan andra inte bryr sig. Finns det några föreskrifter på detta? Är det skillnad om man köper frysta eller färska bär? Är det skillnad på olika sorters bär, dvs odlade eller vilda eller beror det på vilket land de är importerade ifrån? Älskar bär: i desserten, till glass, i smoothies eller i tårtor. Men i nuläget undviker jag dem helt och hållet bara för att jag inte vet.
Visst, att plocka sina egna bär är ju det bästa och det även jag föredrar, men då man inte har den möjligheten....
Måste man hålla sig till sylt som är ordentligt kokt (men detta är ju inte lika gott och säkert inte lika rikt på vitaminer heller).
Hur gör ni?
Bra fråga, jag köpte fina frysta hallon på Netto -då stod det på påsen att bären måste upphettas först. I h-e jag gjorde, köpte dom ju för att ha som dekoration, jättefina stora och toppiga...
Lite skit rensar magen ;)
Har köpt frysta hallon någon gång och sen färska jordgubbar på våren och sensommaren om jag inte plockar dem själv.
Gör oftast sylt av dem ändå så har aldrig funderat på några ohyreproblem.. Men vill man känna sig säkrare antar jag att man bör frysa dem i 48 timmar innan man äter dem.
FÖrlåt svarade inte på frågan ang färska bär, de sköljer jag.
Hittade just denna länk:
http://www.evira.fi/portal/se/livsmedel/information_om_livsmedel_/livsmedelsfaror/begransningar_i_anvandningen_av_livsmedel/utlandska_djupfrysta_hallon
Så att djupfrysa bären verkar inte vara ngn garanti, tyvärr!
Oh fy! Nu fick jag veta nått jag inte ville... Bandmask bläääää
Har funderat på det också och jag tror att trädgårdbär eller odlade(som amerikanska blåbär t ex) där vilda djur inte finns i närheten behöver inte värmas upp däremot skogsplockade bär är nog ett måste, frysa hjälper inte har jag läst...
Det är rävar som bär på den masken om jag minns rätt.
Och den "skiten" rensar nog inte magen, vi som älskar plocka blåbär...
De flesta bär jag äter plockar jag själv. Senaste årens larm om vinterkräksjuka, som mest troligt har koppling till köpta frysta hallon, har gjort att de gånger jag köper frysta bär kokar jag dem. Bandmask har väl bara hittats i några enstaka rävar än så länge i ett fåtal områden i Sverige. Men man bör kanske tänka sig för om man plockar bär där man hittat dessa smittade rävar. Det vore mycket tråkigt om vi får in bandmasken på "allvar" i Sverige. :'(
Det får nog anses tämligen ofarligt att äta plockade bär här än så länge...
kokar alltid mina bär, är rädd för allt "skräp" , man kan alltid garnera med nått annat :)
Men om man köper färska bär i butiken eller plockar jordgubbar på självplocksland...?
Finns det risk då?
nej då Irrevirre, det törs jag nästan sätta min heder på...
Men tänk själv - om du plockar skogshallon? Sköljer du dom då? Det gör inte jag. DÄrem,ot om jag köper jordgubbar. Dom sköljer jag.
I of s jordgubabr på självplock kanske jag också sköljer - vill ju inte ha jord på dom! Även om de heter jordgubbar.
Men det där med dvärgbandmask - lägg av, tror det är överdrivet SIvert
Puh, det var skönt att höra för dessa godingar skall ju vara just färska.. annars försvinner själva grejen ! Jag brukar skölja jordgubbarna snabbt, innan de snoppas, så de inte skall bli vattniga. På sommaren under jordgubbssäsongen plockar jag flera gånger, för att använda direkt. Vi bor bara några meter från en självplocksodling, det känns lyxigt{eat}
Du kan nog vara lugn Irre... Tror inte livsmedelsverket har gått ut med några varningar ännu! Förresten, måste ses snart! :)
Ja, det måste vi verkligen! Grillning och sång önskas{party}
nej då Irrevirre, det törs jag nästan sätta min heder på...
Men tänk själv - om du plockar skogshallon? Sköljer du dom då? Det gör inte jag. DÄrem,ot om jag köper jordgubbar. Dom sköljer jag.
I of s jordgubabr på självplock kanske jag också sköljer - vill ju inte ha jord på dom! Även om de heter jordgubbar.
Men det där med dvärgbandmask - lägg av, tror det är överdrivet SIvert
Beror mycket på vart du bor i landet, det finns ställen längre ner i Sverige där jag skulle passa mig noga faktiskt.
Mitt tips är KOKA BÄREN SÅ SLIPPER NI BANDMASK O SALMONELLA O ANDRA OTREVLIGHETER..!!!! ALLTID TYP EN PASTÖRISERING!!!! BÅDE KÖPTA O PLOCKADE...LÄS PÅ!!
Nu får jag säga som Ranelid: " herrrrrrrrregud! "
Så många äter aldrig färska bär. Aldrig får man vara glad, inte ens det som är nyttigt är nyttigt SUCK:'(
En fransk vän sade för många år sedan att man absolut inte fick äta råa blåbär p.g.a. något som spreds av rävar. Några av dem måste väl ha raskat över isen eftersom det nu spridits sig till Sverige.
Här i England har jag inte hört talas om några risker med färska bär, men norovirus har vi ju så vem vet.
Som min far sa: "Man kan ramla ur sängen och bryta nacken också!!!" Man kan inte vara rädd för ALLT, då orkar man inte leva!
Vet man att det finns smitta i vissa områden, skall man naturligtvis inte äta färska bär därifrån, men jag tänker i alla fall inte gå till överdrift!
Längtar redan efter att få plocka smultron och jordgubbar!