Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kost för att må bra

 • bakiskakis 6 augusti 2013

  Här inne hänger ju en del matälskare och kanske finns det någon kunnig också. Jag är desperat. Äter otroligt dåligt och är otroligt kräsen när det kommer till mat. Har huvudvärk titt som tätt och mår allmänt kasst. Så min fråga. Vad behöver man få i sig rent näringsmässigt och vad finns de ämnena i?

  Sökt efter någon som kan skicka en kostplan men inte funnit något. Kanske något tips där?

  Desperat som sagt. :/

 • kawil1 6 augusti 2013

  Hej
  Jag vet bara att det är viktigt att börja dagen bra med en ordentlig frukost, frukosten ska stå för 25 % av det man stoppar i sig under dagen. Äter man en bra frukost, kanske en tallrik gröt, en frukt, kaffe el the´ så slipper man ofta huvudvärk under dagen, glöm inte heller att dricka ordentligt med vatten. Sedan är det viktigt att äta regelbundet. Frukost, lunch och middag och kanske 2-3 mellanmål, beror ju på hur mycket man rör på sig.
  Ett tips är att googla på tallriksmodellen där ser du hur en måltid ska se ut, recepten kan du ju hitta här på matklubben, hoppas du blev lite klokare, kram :D

 • kycklingsoppa 7 augusti 2013

  Det här är ett ämne du kan ägna resten av livet åt att lära dig om. Det finns nog inget som är helt o hållet rätt att äta sett ur alla perspektiv.
  Däremot finns det en hel del saker som men definitivt inte mår bra av att få i sig.
  Man får försöka använda förnuftet och sina intuitiva känslor för vad som är nyttigt tror jag. Om man lyckas sluta använda ätandet som drog har man kommit långt. Då kan man vänta med att äta tills kroppen berättar för en vad den behöver.

  Ett tips är att det som människan ätit i tusentals år har förmodligen kroppen anpassat sig till att klara ganska bra. Riktigt smör t ex har ju använts för att kunna bevara mjölkens näring längre och människan har förmodligen tillverkat det väldigt länge. Annars är kött, fisk, frukt, grönsaker säkra kort.
  Försök filtrera bort alla sensationsrön så som lchf o allt annat. Det där kommer och går hela tiden och i efterhand visar de flesta teknikerna inte vara så bra för oss.

  Till sist vill jag tillägga att det är inte farligt att vara hungrig! Det är inte bristsjukdomar som de allra flesta behöver undvika utan det är ju att man äter för mycket av nåt man inte behöver så mycket av. När man gör så känner man inte kroppens små försiktiga puffar på uppmärksamhet över de olika sakerna den verkligen behöver.

  Det här är ett väldigt intressant och brett ämne som sträcker sig över näringslärans kanter och rinner över i filosofi, religion samhällskunskap och så vidare.
  Utforska vilken ingång som intresserar dig och börja fördjupa dig där. Intresset för maten kommer hjälpa dig att bredda dina kostvanor tror jag.

  Kram!

 • Gnurf 7 augusti 2013

  Du äter "otroligt dåligt".

  Vad äter du då!??

 • Kakan1986 8 augusti 2013

  Jag skulle kontakta en dietist om jag var du. Jag har själv träffat en men det beror på att jag har en kronisk tarmsjukdom. Jag fick fylla i en matdagbok under en vecka och sedan gick vi tillsammans igenom den och jag fick information om vad jag äter som är bra och vad som inte är bra.
  Jag har fått lära mig att några av dom viktigaste punkterna för att äta och må bra är regelbundenhet och sunt förnuft.
  Att fylla i matdagbok kan tyckas fånigt, men det är jättebra så länge man är ärlig mot sig själv och fyller i även den där kakan man tog fast man inte borde, eller när man hoppade över lunchen och bara tog en fralla, du kommer lära sig mycket om dig själv om du som sagt är ärlig!

 • Kakan1986 8 augusti 2013

  Jag vill också tillägga att jag är också otroligt kräsen!

 • Virvlande 8 augusti 2013

  Mitt tips är att du bör variera din kost så mycket du kan. Tänk färgglatt: Om din mat har ungefär samma färg dag ut och dag in tyder det på en ensidig kost som ibland också kan innebära näringsbrist. Frukt och grönsaker är viktigt för att du ska få i dig allt du behöver. Glöm inte proteinet dock. Kött, fisk, fågel, bönor, ärtor och linser är vitalt för att din kropp ska fungera ordentligt. Många utesluter kolhydrater (bröd, pasta, ris, potatis), men jag tror inte på att utesluta något helt. Kroppen behöver lite av varje, så tänk variation! Var inte rädd för att prova nya saker. ;)
  Livsmedel som är bra mot huvudvärk har du exempel på här:
  http://www.womansday.com/health-fitness/conditions-diseases/9-foods-that-can-help-soothe-a-headache-108253

  Äter du en järnrik kost (ex. spenatsallad) är det bra att få i sig c-vitamin samtidigt. Ta lite citron på salladen, eller ät en frukt innan maten. Det hjälper även din matsmältning att fungera så effektivt som möjligt. Studier visar att de som försöker gå ner i vikt har tjänat på att äta ett äpple eller en grapefrukt innan varje stor måltid.

  Frukost är viktigt. Försök att få i dig lite protein då också: ägg, skinka, bacon, korv. Du håller dig längre och risken att du senare på dagen känner sug efter något onyttigt minskar tydligen drastiskt. Har själv precis börjat med denna metod och det verkar fungera bra än så länge. =)

  Som tidigare skribenter sagt, så går det att prata om detta i evigheter. Hoppas att du har nytta av något jag skrev i alla fall.
  Happy eating! {eat}

 • bakiskakis 28 augusti 2013

  Skrivet av Gnurf den 7 aug 2013

  Du äter "otroligt dåligt".

  Vad äter du då!??


  Idag tex
  Frukost: Inget
  Lunch: Spaghetti och köttfärssås (bra på jobbet, tvingas äta)
  Middag: En thekaka med leverpastej


  ____________________________________________


  Och hungrig tkr jag inte är så farligt värre med mättnad för mig.

 • sju 29 augusti 2013

  Frukost är viktigt, men många har svårt att få i sig något på morgonen. Lite yoghurt eller en smootie kan vara ett sätt att komma igång med ätandet på morgonen.

 • Madame-Edith 9 september 2013

  I länken nedan hittar du ett recept på hälsobröd!

  http://madame-edith.blogspot.se/2013/09/nyttigt-brod.html

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.