Började med GI igar, men har en känsla av att jag gör en massa fel, tycker att det är svart att veta vad man far/inte far.
Tänkte använda det här inlägget till alla fragor som jag stöter pa.
1) Far man använda soja (mrs Cheng)?
2) Far man använda sambal (badjak / oelek)?
3) Far man använda currypaste?
Vad jag har förstatt är det olika beroende pa i vilken fas man sitter (har ju precis börjat).
Tyckte att det blev för trist att bara steka kyckling och använde currypaste och sambal (har fatt för mig att starka kryddor är bra), kan dessutom inte hitta recept som är lämpliga sa här i början :'(
rallylena10 juni 2009
Du har rätt, starka kryddor är bra. De sätter fart på ämnesomsättningen och därmed förbränningen. Det GI går ut på är ju att äta mycket protein och lite kolhydrater. Proteinrika livsmedel är tex. kyckling, fisk, kött, ägg och baljväxter (ärter, bönor etc.). Undvik sånt som har snabb energi, tex. potatis, ris, pasta, bröd etc. och naturligtvis allt som är sött! Sallad och grönsaker är också bra, de innehåller fibrer vitaminer och mineraler, nästan inga kolhydrater alls (dock heller ej protein). Lycka till!
puntella10 juni 2009
En annan sak som jag inte riktigt förstar är mjölkprodukter...
Enligt GI tabeller är GI värdet pa röd mjölk lägre än lätt/mellan/mini, varför star det da alltid att man ska använda sig av lättprodukter i recepten?
Far man använda tomat i burk första veckan? Tomatpuré?
Maste hitta pa natt med köttfärsen imorgon...
Hittade förresten 70% choklad med chili, maste ju vara top (pga av den heta chilin)!
Ulrika9110 juni 2009
Tomat är ju himla nyttigt, mer Cvitamin i de än det är i citrusfrukt. Tomat ska du aboslut kunna äta, i alla dess former. Det är mycket anitoxidanter i och då är alltså tomatpuré mest nyttigast, eftersom den är koncentrerad :)
mooseella10 juni 2009
Jag tänker så här, ät allt med ta bort det vita (vitt mjöl, vitt ris, potatis, socker) Red hellre en sås genom att koka ihop den lite. Använd vildris eller basmati som är det bästa vita riset ur GI synpunkt. Rårivna grönsaker är väldigt gott blandade med lite bönor med vinegrett på till alla typer av kött eller fågel/fisk. Grönsaker är ok.
Bra lunchomelett är:( Eller middag om det är väldigt varmt.)
Tortilla á la Montignac
4 portioner
Tillagningstid: 35 minuter
2 gula lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
olivolja
3 små squasher, tunt skivade
8 ägg
3 msk hackad persilja
250 g tomater, tärnade och väl avrunna
Herbes de Provence
200 mozzarella
salt, nymald peppar
cayennepeppar
chiliolja
Fräs löken och vitlöken i olivolja i en mycket stor stekpanna på svag värme. Tillsätt squash och ev. mer olivolja om det behövs. Fräs men se till så att inte lök och vitlök bränner fast. Vispa äggen och krydda med salt och peppar och cayennepeppar, tillsätt även hackad persilja. Häll äggsmeten i stekpannan och stek på svag värme utan att röra om.
Medan äggsmeten stelnar strör du över tomattärningarna.
Värm grillen i ugnen till 250 celsius. När tortillan är nästan klar stör du på Herbes de Provence och lägger på ett jämnt lager mozzarella. Ställ tortillan 10 cm under grillen så att osten smälter.
Droppa på olivolja smaksatt med chili och servera.
jimboz10 juni 2009
Jag hittade en sida som är gratis... http://www.gi-metoden.nu/
Dom har recept och forum..Jag har reggat mig där nu och ska se vad det ger !
puntella10 juni 2009
Var medlem där för nagra ar sen (har registrerat mig pa nytt), men alla deras recept är fas 3 eller 4, sa hjälper inte sa här i början...
Okänd11 juni 2009
Skrivet av puntella den 11 jun 2009
Var medlem där för nagra ar sen (har registrerat mig pa nytt), men alla deras recept är fas 3 eller 4, sa hjälper inte sa här i början...
Enligt GI-Metoden.nu finns det bara tre faser inom GI.
Fas ett och två innebär att man äter mat med mycket låg kolhydratshalt, mindre än 20 gram per dag, detta gör man tills kroppen befinner sig i ketos, där övergår man automatiskt till fas två.
Sedan gäller det att hålla sig där så länge man vill gå ner i vikt, och det gör man om man inte äter mer än 20 gram kolhydrater per dag, detta är alltså fas två.
Sedan övergår man till fas tre, då kan man börja att tillföra fiberrikt mörkt bröd, fullkornspasta, och andra matvaror som innehåller "långsamma" kolhydrater.
Ett annat måste med GI-Metoden är att man ökar på sin dagliga motion, det räcker inte med de vanliga rutinerna, ut och promenera, det gjorde vi!
Undertecknad är medlem i GI-Metoden.nu sedan flera år och har skapat flera recept enligt metodens fas ett och två som finns i deras kokbok.
Tillsammans gick vi ner 36 kilo under en åttamånadersperiod tillsammans med GI-Metoden.nu! Lillan minskade 20 kilo och jag själv 16 kilo. Lillan har i stort sett hållit sin vikt, har gått upp ett par kilo, medans det gått lite sämre för mig. Därför har jag nu börjat med stenhård fas ett igen. Började förra lördagen och har rden minskat tre kilo! Men det är mycket vätska som försvinner i början så det går snabbare då.
Lycka till med GI-Metoden alla som börjar med den!
Janne-G & Lillan
puntella11 juni 2009
Hmm har för mig att GI-Metoden.nu's första fas varade i 3 dagar, följande fas 20 g kolhydrater...
Varför försvinner det det vätska? Enda som tas bort är ju mjöl osv....
Hmm kanske borde försöka halla mig till 20 g kolhydrater / dag, hur jag nu ska kunna räkna ut det...
Sökte igenom deras recept här om dagen, hittade inget för fas 1 iallafall (hade för mig att det bara stond fas 3-4, men var troligen 2-3 da...).
jimboz11 juni 2009
jag önskade att jag hade en flickvän som pushade mig men jag har bara 2 tonåringar hemma och dom vräker i sig kolhydrater..Men så går dom ju på gym,dans,amerikansk fotboll osv..Synd att man inte går ner i vikt på att tjata på barn, då hade jag haft vingar och vägt som en Kolibri :)
mooseella11 juni 2009
Ja, i det läget hade nog alla föräldrar varit små och tunna varelser. :D *asg'
puntella11 juni 2009
Inga problem Jimboz, jag är bra pa att tjata.
Dags att sätta igang!!!!
NUUUUUUU!!! *spark i baken*
Stighastrup11 juni 2009
Glöm GI och satsa på LCHF istället. Börja på www.kostdoktorn.se
puntella11 juni 2009
Men vad är det för skillnad????
Tycker att Atkins, LCHF och GI verkar vara samma sak...
Antar att kostdoktorn kostar pengar, inget för mig eftersom jag inte ens kan fa tag pa alla ingredienser.
Okänd12 juni 2009
Skrivet av puntella den 11 jun 2009
Men vad är det för skillnad????
Tycker att Atkins, LCHF och GI verkar vara samma sak...
Antar att kostdoktorn kostar pengar, inget för mig eftersom jag inte ens kan fa tag pa alla ingredienser.
Är det verkligen så illa ställt i Holland att det inte går att få tag på de ingredienser som behövs för en kost enligt GI eller LCHF?
Då tycker jag synd om dom som tvingas att bo där!
proborg12 juni 2009
Hej- jag har läst hela tråden
Jag har själv gått ner 27 kilo på 8 månader.
Mina kommentarer
1
Jag anser inte GI metoden hör ihop med Ketonfas etc .. det är en annan metod som jag provat tex Cambridge.... gav mest förstoppning .
2
GI är avsedd för kontroll av blodsocker och insulin - inte en strikt btningsmetod även om den hjälper till
3
Är GI LCHF och Atkins mfl samma sak .. ?
NEJ .. men dom berör varandra.
Jag har läst alla och provat alla och skapat en egen enkel principlista se nedan.
GRUND= jämnt blodsocker + mindre energieintag + ökad förbränning(motion tex)
a)
Skippa helt alla Kolhydrater som jag enkelt kan skippa
dvs, alla läsk, godis, kaffebröd, söta efterrätter, vitt bröd, potatis, pasta, ris.
Deta gynnar både GI och energiesituationen.
b)
Om du äter kolhydrater följ GI
dvs om du äter müsli till frukost ... Puluns Müsli är ett sätt
c)
Fet mat = inga problem
MEN fett är dubbelt så kaloririkt som Kolhydrater
nötter tex är jättebra GI men har högt energieinnehåll - Måttlighet!
d)
Proteiner - ät mycket rent kött, kyckling, tonfisk.
e)
Vin sprit
Påverkar inte blodsocker negativt (finns dock andra nackdelar)
har relativt högt energieinnehåll, men inte extremt
Jag har personligen ingen stor restriktion här, jag dricker mycket vin.
f)
Frukt
Skippa all frukt. Frukt innehåller Fruktos vilket är en katastrof.
Framförallt skippa bananerna i fruktkorgen på jobbet.
g)
grönsaker
ät massor särskilt avocado.
h)
vinäger
Vinäger är nyttigt ddet höjer förbränningen.
Jag har en Vinflaska med Äpllecidervinäger (20% + vatten) väl kyld i Kylen.
När jag blir sugen på ett glas vin tar jag ofta ett glas vinäger istället.
i)
motion
cyckla eller gå minst en halvtimme helst på morgonen och VIKTIGT ät en rejäl frukost
ät sedan mindre mot kvällen.
Summa summarum
mindre kolhydrater - mer protein - mindre fukt - gärna måttligt med riktigt fett - mera motion
4
Klanka inte på Holland ... har bott där flera år
Det finns bättre möjlighter till råvaror och matglädje där än i Sverige
Bara man ger tusan i Patat Frit med Orlogsauce
Peter
jensanw3112 juni 2009
(Y)
puntella12 juni 2009
Tack Peter!
Kommer precis hem från marknaden, köpte blomkål, rucola, nån blandning av sallader (har ingen aning om vad det är), rökt lax snipper (tänkte ha i sallad till lunch), nan rökt fisk som skulle vara typ sill (maste prova), jord-/cashewnötter med vitlök/basilika (har för mig att det var basilika, var iallafall nått grönt :D), blandade oliver, 1 kg räkor (tänkte att man kanske äter mindre om man måste skala :o).
Dessutom blev det sambalost med chili och en fruktansvärt god getost.
Antar att ostarna måste vänta ett tag i mitt fall...
Jag måste ha gjort nått fel, började i tisdags:
tisdag: 76,3 k
onsdag: 75,8 kg
torsdag: 75,6 kg
fredag: 76,2 kg
Har gatt upp i vikt :'(
Känns ju lite värdelöst :'(
Kan det bero på min aubergineröra? http://www.matklubben.se/recept/fylld_aubergine_69959.html
Använde pyttelite ost...
Började egentligen den 3 juni (gick ner från 77,2 kg till 75,6 på ett dygn), men det kom en 4 rätters och en utflykt med jobbet ivägen, lyckligtvis väger jag iallafall mindre än då :D
Peter: Frukten blir nog inga problem, glömmer att köpa och är allergisk för en massa. Vad jag hade tänkt mig var att gå ner till minst 65 kg, fortsätta att äta GI aktigt då men mindre strängt och synda nån gång ibland. :D
Jan Gunnar J: Vilket sätt att tänka! Låter som en 3 åring (no offence!)!
Att man inte kan få tag på dinkel, durum osv (iallafall har inte jag lyckats) är knappast en anledning att inte vilja bo i Holland! Det går att få tag på bulghur, quinoa, cous cous osv. Bara lite svårt att hitta nått som jag kan baka GI bröd med :'(
GI är ingen känd metod här, finns ett par böcker på biblioteket, men ingen har hört talas om det.
Kanske kan jag hitta rätt ingredienser i Tyskland, de hade iallafall fullkornsströbröd när jag var där sist :p
puntella12 juni 2009
Nu ska jag försöka mig på att marinera vitlökar, det borde man väl få äta...
proborg12 juni 2009
Man åker upp och ner ca 2 kilo hela tiden ..
dom snabba viktminskningarna är vatten
du behöver inte vara rädd för osten och feta saker fisk är kanon
hur mycket rör du på dig ...
Blomkål .. koka och mosa blanda i stekta bakonbitar och 1-2 cm långa stänger av grön sparris som du fräser lätt i fettet efter baconet ... rena godiset
Laxbitar med gorgonsola i ugnen ett tag passar till .. strö lite lätt"stekta" pinjenötter på
att gå ner i vikt tar tid att gå ner i källaren går fortare ..
Började med GI igar, men har en känsla av att jag gör en massa fel, tycker att det är svart att veta vad man far/inte far.
Tänkte använda det här inlägget till alla fragor som jag stöter pa.
1) Far man använda soja (mrs Cheng)?
2) Far man använda sambal (badjak / oelek)?
3) Far man använda currypaste?
Vad jag har förstatt är det olika beroende pa i vilken fas man sitter (har ju precis börjat).
Tyckte att det blev för trist att bara steka kyckling och använde currypaste och sambal (har fatt för mig att starka kryddor är bra), kan dessutom inte hitta recept som är lämpliga sa här i början :'(
Du har rätt, starka kryddor är bra. De sätter fart på ämnesomsättningen och därmed förbränningen. Det GI går ut på är ju att äta mycket protein och lite kolhydrater. Proteinrika livsmedel är tex. kyckling, fisk, kött, ägg och baljväxter (ärter, bönor etc.). Undvik sånt som har snabb energi, tex. potatis, ris, pasta, bröd etc. och naturligtvis allt som är sött! Sallad och grönsaker är också bra, de innehåller fibrer vitaminer och mineraler, nästan inga kolhydrater alls (dock heller ej protein). Lycka till!
En annan sak som jag inte riktigt förstar är mjölkprodukter...
Enligt GI tabeller är GI värdet pa röd mjölk lägre än lätt/mellan/mini, varför star det da alltid att man ska använda sig av lättprodukter i recepten?
Far man använda tomat i burk första veckan? Tomatpuré?
Maste hitta pa natt med köttfärsen imorgon...
Hittade förresten 70% choklad med chili, maste ju vara top (pga av den heta chilin)!
Tomat är ju himla nyttigt, mer Cvitamin i de än det är i citrusfrukt. Tomat ska du aboslut kunna äta, i alla dess former. Det är mycket anitoxidanter i och då är alltså tomatpuré mest nyttigast, eftersom den är koncentrerad :)
Jag tänker så här, ät allt med ta bort det vita (vitt mjöl, vitt ris, potatis, socker) Red hellre en sås genom att koka ihop den lite. Använd vildris eller basmati som är det bästa vita riset ur GI synpunkt. Rårivna grönsaker är väldigt gott blandade med lite bönor med vinegrett på till alla typer av kött eller fågel/fisk. Grönsaker är ok.
Bra lunchomelett är:( Eller middag om det är väldigt varmt.)
Tortilla á la Montignac
4 portioner
Tillagningstid: 35 minuter
2 gula lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
olivolja
3 små squasher, tunt skivade
8 ägg
3 msk hackad persilja
250 g tomater, tärnade och väl avrunna
Herbes de Provence
200 mozzarella
salt, nymald peppar
cayennepeppar
chiliolja
Fräs löken och vitlöken i olivolja i en mycket stor stekpanna på svag värme. Tillsätt squash och ev. mer olivolja om det behövs. Fräs men se till så att inte lök och vitlök bränner fast. Vispa äggen och krydda med salt och peppar och cayennepeppar, tillsätt även hackad persilja. Häll äggsmeten i stekpannan och stek på svag värme utan att röra om.
Medan äggsmeten stelnar strör du över tomattärningarna.
Värm grillen i ugnen till 250 celsius. När tortillan är nästan klar stör du på Herbes de Provence och lägger på ett jämnt lager mozzarella. Ställ tortillan 10 cm under grillen så att osten smälter.
Droppa på olivolja smaksatt med chili och servera.
Jag hittade en sida som är gratis... http://www.gi-metoden.nu/
Dom har recept och forum..Jag har reggat mig där nu och ska se vad det ger !
Var medlem där för nagra ar sen (har registrerat mig pa nytt), men alla deras recept är fas 3 eller 4, sa hjälper inte sa här i början...
Var medlem där för nagra ar sen (har registrerat mig pa nytt), men alla deras recept är fas 3 eller 4, sa hjälper inte sa här i början...
Enligt GI-Metoden.nu finns det bara tre faser inom GI.
Fas ett och två innebär att man äter mat med mycket låg kolhydratshalt, mindre än 20 gram per dag, detta gör man tills kroppen befinner sig i ketos, där övergår man automatiskt till fas två.
Sedan gäller det att hålla sig där så länge man vill gå ner i vikt, och det gör man om man inte äter mer än 20 gram kolhydrater per dag, detta är alltså fas två.
Sedan övergår man till fas tre, då kan man börja att tillföra fiberrikt mörkt bröd, fullkornspasta, och andra matvaror som innehåller "långsamma" kolhydrater.
Ett annat måste med GI-Metoden är att man ökar på sin dagliga motion, det räcker inte med de vanliga rutinerna, ut och promenera, det gjorde vi!
Undertecknad är medlem i GI-Metoden.nu sedan flera år och har skapat flera recept enligt metodens fas ett och två som finns i deras kokbok.
Tillsammans gick vi ner 36 kilo under en åttamånadersperiod tillsammans med GI-Metoden.nu! Lillan minskade 20 kilo och jag själv 16 kilo. Lillan har i stort sett hållit sin vikt, har gått upp ett par kilo, medans det gått lite sämre för mig. Därför har jag nu börjat med stenhård fas ett igen. Började förra lördagen och har rden minskat tre kilo! Men det är mycket vätska som försvinner i början så det går snabbare då.
Lycka till med GI-Metoden alla som börjar med den!
Janne-G & Lillan
Hmm har för mig att GI-Metoden.nu's första fas varade i 3 dagar, följande fas 20 g kolhydrater...
Varför försvinner det det vätska? Enda som tas bort är ju mjöl osv....
Hmm kanske borde försöka halla mig till 20 g kolhydrater / dag, hur jag nu ska kunna räkna ut det...
Sökte igenom deras recept här om dagen, hittade inget för fas 1 iallafall (hade för mig att det bara stond fas 3-4, men var troligen 2-3 da...).
jag önskade att jag hade en flickvän som pushade mig men jag har bara 2 tonåringar hemma och dom vräker i sig kolhydrater..Men så går dom ju på gym,dans,amerikansk fotboll osv..Synd att man inte går ner i vikt på att tjata på barn, då hade jag haft vingar och vägt som en Kolibri :)
Ja, i det läget hade nog alla föräldrar varit små och tunna varelser. :D *asg'
Inga problem Jimboz, jag är bra pa att tjata.
Dags att sätta igang!!!!
NUUUUUUU!!! *spark i baken*
Glöm GI och satsa på LCHF istället. Börja på www.kostdoktorn.se
Men vad är det för skillnad????
Tycker att Atkins, LCHF och GI verkar vara samma sak...
Antar att kostdoktorn kostar pengar, inget för mig eftersom jag inte ens kan fa tag pa alla ingredienser.
Men vad är det för skillnad????
Tycker att Atkins, LCHF och GI verkar vara samma sak...
Antar att kostdoktorn kostar pengar, inget för mig eftersom jag inte ens kan fa tag pa alla ingredienser.
Är det verkligen så illa ställt i Holland att det inte går att få tag på de ingredienser som behövs för en kost enligt GI eller LCHF?
Då tycker jag synd om dom som tvingas att bo där!
Hej- jag har läst hela tråden
Jag har själv gått ner 27 kilo på 8 månader.
Mina kommentarer
1
Jag anser inte GI metoden hör ihop med Ketonfas etc .. det är en annan metod som jag provat tex Cambridge.... gav mest förstoppning .
2
GI är avsedd för kontroll av blodsocker och insulin - inte en strikt btningsmetod även om den hjälper till
3
Är GI LCHF och Atkins mfl samma sak .. ?
NEJ .. men dom berör varandra.
Jag har läst alla och provat alla och skapat en egen enkel principlista se nedan.
GRUND= jämnt blodsocker + mindre energieintag + ökad förbränning(motion tex)
a)
Skippa helt alla Kolhydrater som jag enkelt kan skippa
dvs, alla läsk, godis, kaffebröd, söta efterrätter, vitt bröd, potatis, pasta, ris.
Deta gynnar både GI och energiesituationen.
b)
Om du äter kolhydrater följ GI
dvs om du äter müsli till frukost ... Puluns Müsli är ett sätt
c)
Fet mat = inga problem
MEN fett är dubbelt så kaloririkt som Kolhydrater
nötter tex är jättebra GI men har högt energieinnehåll - Måttlighet!
d)
Proteiner - ät mycket rent kött, kyckling, tonfisk.
e)
Vin sprit
Påverkar inte blodsocker negativt (finns dock andra nackdelar)
har relativt högt energieinnehåll, men inte extremt
Jag har personligen ingen stor restriktion här, jag dricker mycket vin.
f)
Frukt
Skippa all frukt. Frukt innehåller Fruktos vilket är en katastrof.
Framförallt skippa bananerna i fruktkorgen på jobbet.
g)
grönsaker
ät massor särskilt avocado.
h)
vinäger
Vinäger är nyttigt ddet höjer förbränningen.
Jag har en Vinflaska med Äpllecidervinäger (20% + vatten) väl kyld i Kylen.
När jag blir sugen på ett glas vin tar jag ofta ett glas vinäger istället.
i)
motion
cyckla eller gå minst en halvtimme helst på morgonen och VIKTIGT ät en rejäl frukost
ät sedan mindre mot kvällen.
Summa summarum
mindre kolhydrater - mer protein - mindre fukt - gärna måttligt med riktigt fett - mera motion
4
Klanka inte på Holland ... har bott där flera år
Det finns bättre möjlighter till råvaror och matglädje där än i Sverige
Bara man ger tusan i Patat Frit med Orlogsauce
Peter
(Y)
Tack Peter!
Kommer precis hem från marknaden, köpte blomkål, rucola, nån blandning av sallader (har ingen aning om vad det är), rökt lax snipper (tänkte ha i sallad till lunch), nan rökt fisk som skulle vara typ sill (maste prova), jord-/cashewnötter med vitlök/basilika (har för mig att det var basilika, var iallafall nått grönt :D), blandade oliver, 1 kg räkor (tänkte att man kanske äter mindre om man måste skala :o).
Dessutom blev det sambalost med chili och en fruktansvärt god getost.
Antar att ostarna måste vänta ett tag i mitt fall...
Jag måste ha gjort nått fel, började i tisdags:
tisdag: 76,3 k
onsdag: 75,8 kg
torsdag: 75,6 kg
fredag: 76,2 kg
Har gatt upp i vikt :'(
Känns ju lite värdelöst :'(
Kan det bero på min aubergineröra? http://www.matklubben.se/recept/fylld_aubergine_69959.html
Använde pyttelite ost...
Började egentligen den 3 juni (gick ner från 77,2 kg till 75,6 på ett dygn), men det kom en 4 rätters och en utflykt med jobbet ivägen, lyckligtvis väger jag iallafall mindre än då :D
Peter: Frukten blir nog inga problem, glömmer att köpa och är allergisk för en massa. Vad jag hade tänkt mig var att gå ner till minst 65 kg, fortsätta att äta GI aktigt då men mindre strängt och synda nån gång ibland. :D
Jan Gunnar J: Vilket sätt att tänka! Låter som en 3 åring (no offence!)!
Att man inte kan få tag på dinkel, durum osv (iallafall har inte jag lyckats) är knappast en anledning att inte vilja bo i Holland! Det går att få tag på bulghur, quinoa, cous cous osv. Bara lite svårt att hitta nått som jag kan baka GI bröd med :'(
GI är ingen känd metod här, finns ett par böcker på biblioteket, men ingen har hört talas om det.
Kanske kan jag hitta rätt ingredienser i Tyskland, de hade iallafall fullkornsströbröd när jag var där sist :p
Nu ska jag försöka mig på att marinera vitlökar, det borde man väl få äta...
Man åker upp och ner ca 2 kilo hela tiden ..
dom snabba viktminskningarna är vatten
du behöver inte vara rädd för osten och feta saker fisk är kanon
hur mycket rör du på dig ...
Blomkål .. koka och mosa blanda i stekta bakonbitar och 1-2 cm långa stänger av grön sparris som du fräser lätt i fettet efter baconet ... rena godiset
Laxbitar med gorgonsola i ugnen ett tag passar till .. strö lite lätt"stekta" pinjenötter på
att gå ner i vikt tar tid att gå ner i källaren går fortare ..