Jo, nu är det så att jag har fått nog av att bara sitta och fundera över det här. Nu frågar jag: Hur vet man om en advokado är mogen? Jag har bara smakat på det lite en gång, och det var nyligen i en pastasallad. Den var lite mosig och smakade inte så mycket. Hur ska det smaka och hur ser man att den är mogen på utsidan?
Skulle uppskatta svar!
Mvh littlemess
Anderstam3 augusti 2012
Mogen advokado ska vara mjuk som en dålig potatis.
Är dom hårda när du köper dom så lägg dom i soligt fönster.
Mognar då på 1-2 dagar.
123Linnea3 augusti 2012
Har dock smakat ett antal mogna med vattnig och dålig smak det sista. Alla mogna är inte så där ljuvligt cremiga och fina i smaken. Särskilt icas färdigmogna är jag missnöjd med!
simsalabim3 augusti 2012
Man kan klämma lite på toppen av avocadon och är den mjuk där så är den mogen. Är de omogna kan man lägga dem i fruktskålen bredvid äpplena, då mognar de snabbare. Vi köper alltid avocado i omgångar och mognar framme och sen när de är mogna kan man ha dem minst en vecka i kylen. På det viset har vi alltid mogen avocado hemma, hopplöst att hitta i affären om man ska ha den samma dag. Sen till smaken.Att äta bara avocado tycker inte jag är så gott. Skivad på en knäckemacka med lite flingsalt eller i guacamole. Man kan också tärna med lite tomater, citron och salt och peppar. Passar bra till fisk och kött som en salsa.Den främsta favoriten för mig är en mogen avocodo, ca 4 dl tranbärsjuice och ett halvt paket frysta hallon som man kör i mixern. En krämig och nyttig smoothie! Lycka till!
MosterNettan4 augusti 2012
Skrivet av simsalabim den 3 aug 2012
Man kan klämma lite på toppen av avocadon och är den mjuk där så är den mogen. Är de omogna kan man lägga dem i fruktskålen bredvid äpplena, då mognar de snabbare. Vi köper alltid avocado i omgångar och mognar framme och sen när de är mogna kan man ha dem minst en vecka i kylen. På det viset har vi alltid mogen avocado hemma, hopplöst att hitta i affären om man ska ha den samma dag. Sen till smaken.Att äta bara avocado tycker inte jag är så gott. Skivad på en knäckemacka med lite flingsalt eller i guacamole. Man kan också tärna med lite tomater, citron och salt och peppar. Passar bra till fisk och kött som en salsa.Den främsta favoriten för mig är en mogen avocodo, ca 4 dl tranbärsjuice och ett halvt paket frysta hallon som man kör i mixern. En krämig och nyttig smoothie! Lycka till!
Jag tycker också det är svårt med avocado. Tack Simsalabim för bra tips!
husmusen884 augusti 2012
Avokado är ju rätt svårt att hitta bra tycker jag, alldeles för många är smaklösa och vattniga.
Det man kan göra är det som beskrivs ovan, trycka lätt med tummen på toppen. Den ska vara mjuk men inte svampig för då är den övermogen. Är den stenhård är den inte mogen.
Om man vill ha avokado snabbt och man har inte någon mogen så kan man lägga den tillsammans med ett äpple i en plastpåse. Mognar på ett par timmar då.
svengelsk4 augusti 2012
Skrivet av MosterNettan den 4 aug 2012
Skrivet av simsalabim den 3 aug 2012
Man kan klämma lite på toppen av avocadon och är den mjuk där så är den mogen. Är de omogna kan man lägga dem i fruktskålen bredvid äpplena, då mognar de snabbare. Vi köper alltid avocado i omgångar och mognar framme och sen när de är mogna kan man ha dem minst en vecka i kylen. På det viset har vi alltid mogen avocado hemma, hopplöst att hitta i affären om man ska ha den samma dag. Sen till smaken.Att äta bara avocado tycker inte jag är så gott. Skivad på en knäckemacka med lite flingsalt eller i guacamole. Man kan också tärna med lite tomater, citron och salt och peppar. Passar bra till fisk och kött som en salsa.Den främsta favoriten för mig är en mogen avocodo, ca 4 dl tranbärsjuice och ett halvt paket frysta hallon som man kör i mixern. En krämig och nyttig smoothie! Lycka till!
Jag tycker också det är svårt med avocado. Tack Simsalabim för bra tips!
Instämmer!
The_mama97mia5 augusti 2012
Vill bara tipsa om att låta avocadokärnan ligga kvar i salladen tills det är dags att äta, då mörknar inte avocadon! Konstigt knep, men det funkar!
mirola5 augusti 2012
Mitt trick för att veta om avocadon är mogen är det sk "knapptricket".
På avocadon sitter det en knopp (fästet där avocadon växte) om den går utan svårighet att trycka in i avocadon då är den mogen.
littlemess5 augusti 2012
Tack för alla svar! Märker också lite generat att jag hade enormt stavfel på avocado.. aldrig skrivit det förr, så jag skyller på det! ^^
Tack iallafall (: Det jag funderar på är tex avocadosoppa som förrätt och så, är det något att satsa på?
Erajscha6 augusti 2012
Skrivet av littlemess den 5 aug 2012
Tack för alla svar! Märker också lite generat att jag hade enormt stavfel på avocado.. aldrig skrivit det förr, så jag skyller på det! ^^
Tack iallafall (: Det jag funderar på är tex avocadosoppa som förrätt och så, är det något att satsa på?
Avokadosoppa (japp det stavas med k på svenska) är ganska mild soppa men med tydlig avokadosmak och är man inte redan förtjust i avokado är det ingen hit.
En bra "nybörjarrätt" är 80-talsklassikern avokado och räksallad. Lägg bara en klick i hålet efter kärnan, ät med tesked och njut!
jas656 augusti 2012
Mer finns inte att gå på, säger hon. Brunt fruktkött kan sedan tyda på för mycket kyla eller avbruten mognadsprocess. Frukter är levande organismer och behöver bra förhållanden, men i butik går det inte att veta vilken avokado som haft det bäst. Daniel Månsson, Axfoods områdeschef för frukt och grönt, försäkrar att butiker tar in "rätt" avokador så långt det går.
Exportländer överlappar varandras säsonger och det finns ingen dålig tid för avokado. De ska köpas in när de hunnit få smak, men är långt från övermogna.
Till butikerna kommer oftast omogen frukt, som sedan mognas fram i värme innan de når kunden. Men garantier för en krämig, grön avokado saknas. Butikskedjorna erbjuder dock pengarna tillbaka för dålig frukt, ibland till och med det dubbla.
Utdrag från DN i dag.
Mvh
Anders
littlemess6 augusti 2012
Skrivet av Erajscha den 6 aug 2012
Skrivet av littlemess den 5 aug 2012
Tack för alla svar! Märker också lite generat att jag hade enormt stavfel på avocado.. aldrig skrivit det förr, så jag skyller på det! ^^
Tack iallafall (: Det jag funderar på är tex avocadosoppa som förrätt och så, är det något att satsa på?
Avokadosoppa (japp det stavas med k på svenska) är ganska mild soppa men med tydlig avokadosmak och är man inte redan förtjust i avokado är det ingen hit.
En bra "nybörjarrätt" är 80-talsklassikern avokado och räksallad. Lägg bara en klick i hålet efter kärnan, ät med tesked och njut!
Okej, då ska jag nog inte göra avokadosoppa det första jag gör :)
Menar du räkröra som man ska lägga i kärnhålet?
Förstår att det är svårt att få tag på bra avokado.. desto svårare för mig att smaka och se om det är gott ^^
Erajscha6 augusti 2012
Ja, det som alla korvkiosker kallar räksallad. Typ skagenröra elller liknande.
Jo, nu är det så att jag har fått nog av att bara sitta och fundera över det här. Nu frågar jag: Hur vet man om en advokado är mogen? Jag har bara smakat på det lite en gång, och det var nyligen i en pastasallad. Den var lite mosig och smakade inte så mycket. Hur ska det smaka och hur ser man att den är mogen på utsidan?
Skulle uppskatta svar!
Mvh littlemess
Mogen advokado ska vara mjuk som en dålig potatis.
Är dom hårda när du köper dom så lägg dom i soligt fönster.
Mognar då på 1-2 dagar.
Har dock smakat ett antal mogna med vattnig och dålig smak det sista. Alla mogna är inte så där ljuvligt cremiga och fina i smaken. Särskilt icas färdigmogna är jag missnöjd med!
Man kan klämma lite på toppen av avocadon och är den mjuk där så är den mogen. Är de omogna kan man lägga dem i fruktskålen bredvid äpplena, då mognar de snabbare. Vi köper alltid avocado i omgångar och mognar framme och sen när de är mogna kan man ha dem minst en vecka i kylen. På det viset har vi alltid mogen avocado hemma, hopplöst att hitta i affären om man ska ha den samma dag. Sen till smaken.Att äta bara avocado tycker inte jag är så gott. Skivad på en knäckemacka med lite flingsalt eller i guacamole. Man kan också tärna med lite tomater, citron och salt och peppar. Passar bra till fisk och kött som en salsa.Den främsta favoriten för mig är en mogen avocodo, ca 4 dl tranbärsjuice och ett halvt paket frysta hallon som man kör i mixern. En krämig och nyttig smoothie! Lycka till!
Man kan klämma lite på toppen av avocadon och är den mjuk där så är den mogen. Är de omogna kan man lägga dem i fruktskålen bredvid äpplena, då mognar de snabbare. Vi köper alltid avocado i omgångar och mognar framme och sen när de är mogna kan man ha dem minst en vecka i kylen. På det viset har vi alltid mogen avocado hemma, hopplöst att hitta i affären om man ska ha den samma dag. Sen till smaken.Att äta bara avocado tycker inte jag är så gott. Skivad på en knäckemacka med lite flingsalt eller i guacamole. Man kan också tärna med lite tomater, citron och salt och peppar. Passar bra till fisk och kött som en salsa.Den främsta favoriten för mig är en mogen avocodo, ca 4 dl tranbärsjuice och ett halvt paket frysta hallon som man kör i mixern. En krämig och nyttig smoothie! Lycka till!
Jag tycker också det är svårt med avocado. Tack Simsalabim för bra tips!
Avokado är ju rätt svårt att hitta bra tycker jag, alldeles för många är smaklösa och vattniga.
Det man kan göra är det som beskrivs ovan, trycka lätt med tummen på toppen. Den ska vara mjuk men inte svampig för då är den övermogen. Är den stenhård är den inte mogen.
Om man vill ha avokado snabbt och man har inte någon mogen så kan man lägga den tillsammans med ett äpple i en plastpåse. Mognar på ett par timmar då.
Man kan klämma lite på toppen av avocadon och är den mjuk där så är den mogen. Är de omogna kan man lägga dem i fruktskålen bredvid äpplena, då mognar de snabbare. Vi köper alltid avocado i omgångar och mognar framme och sen när de är mogna kan man ha dem minst en vecka i kylen. På det viset har vi alltid mogen avocado hemma, hopplöst att hitta i affären om man ska ha den samma dag. Sen till smaken.Att äta bara avocado tycker inte jag är så gott. Skivad på en knäckemacka med lite flingsalt eller i guacamole. Man kan också tärna med lite tomater, citron och salt och peppar. Passar bra till fisk och kött som en salsa.Den främsta favoriten för mig är en mogen avocodo, ca 4 dl tranbärsjuice och ett halvt paket frysta hallon som man kör i mixern. En krämig och nyttig smoothie! Lycka till!
Jag tycker också det är svårt med avocado. Tack Simsalabim för bra tips!
Instämmer!
Vill bara tipsa om att låta avocadokärnan ligga kvar i salladen tills det är dags att äta, då mörknar inte avocadon! Konstigt knep, men det funkar!
Mitt trick för att veta om avocadon är mogen är det sk "knapptricket".
På avocadon sitter det en knopp (fästet där avocadon växte) om den går utan svårighet att trycka in i avocadon då är den mogen.
Tack för alla svar! Märker också lite generat att jag hade enormt stavfel på avocado.. aldrig skrivit det förr, så jag skyller på det! ^^
Tack iallafall (: Det jag funderar på är tex avocadosoppa som förrätt och så, är det något att satsa på?
Tack för alla svar! Märker också lite generat att jag hade enormt stavfel på avocado.. aldrig skrivit det förr, så jag skyller på det! ^^
Tack iallafall (: Det jag funderar på är tex avocadosoppa som förrätt och så, är det något att satsa på?
Avokadosoppa (japp det stavas med k på svenska) är ganska mild soppa men med tydlig avokadosmak och är man inte redan förtjust i avokado är det ingen hit.
En bra "nybörjarrätt" är 80-talsklassikern avokado och räksallad. Lägg bara en klick i hålet efter kärnan, ät med tesked och njut!
Mer finns inte att gå på, säger hon. Brunt fruktkött kan sedan tyda på för mycket kyla eller avbruten mognadsprocess. Frukter är levande organismer och behöver bra förhållanden, men i butik går det inte att veta vilken avokado som haft det bäst. Daniel Månsson, Axfoods områdeschef för frukt och grönt, försäkrar att butiker tar in "rätt" avokador så långt det går.
Exportländer överlappar varandras säsonger och det finns ingen dålig tid för avokado. De ska köpas in när de hunnit få smak, men är långt från övermogna.
Till butikerna kommer oftast omogen frukt, som sedan mognas fram i värme innan de når kunden. Men garantier för en krämig, grön avokado saknas. Butikskedjorna erbjuder dock pengarna tillbaka för dålig frukt, ibland till och med det dubbla.
Utdrag från DN i dag.
Mvh
Anders
Tack för alla svar! Märker också lite generat att jag hade enormt stavfel på avocado.. aldrig skrivit det förr, så jag skyller på det! ^^
Tack iallafall (: Det jag funderar på är tex avocadosoppa som förrätt och så, är det något att satsa på?
Avokadosoppa (japp det stavas med k på svenska) är ganska mild soppa men med tydlig avokadosmak och är man inte redan förtjust i avokado är det ingen hit.
En bra "nybörjarrätt" är 80-talsklassikern avokado och räksallad. Lägg bara en klick i hålet efter kärnan, ät med tesked och njut!
Okej, då ska jag nog inte göra avokadosoppa det första jag gör :)
Menar du räkröra som man ska lägga i kärnhålet?
Förstår att det är svårt att få tag på bra avokado.. desto svårare för mig att smaka och se om det är gott ^^
Ja, det som alla korvkiosker kallar räksallad. Typ skagenröra elller liknande.
Det får jag rpova någon gång då! Tack :)