Att alltid lyckas få en perfekt balans mellan råvarorna i sin matlagning är en kokkonst som dom flesta saknar.
Att laga mat är en passion som inte kan finna sin harmoni när den ska mätas upp med exakta mått.
Hemma hos mig lagas det mat varje dag och finns det tid ork och lust gör jag även min egna pasta, kokar fonder och annat som kan räknas som överkurs.
När jag lagar mat använder jag endast recept som riktlinjer, men måttar alltid upp med ögat och förlitar mig till 100 % på känslan.
Nästan inga av mina recept är exakta och även om dom var det så är ju smaken som baken delad eller som vissa säger röven klöven ;)
jas653 april 2011
I kock skolan så är 11 elever som lagar samma mat efter till att 100% följa ett recept och alla portioner smakar olika.
Men jag håller med recept är riktlinjer och man höftar och förlitar sig på känslan.
Mvh
Höfta på mera i Era kök.
mafia3 april 2011
Jag tycker också att det är svårt att hålla mig exakt till ett recept. När man ska lägga in ett recept så står man där och ska tänka efter precis hur mycket man brukar ta av de olika sakena och det vållar en del huvudbry. Ibland rör man ihop något på känsla, som blir jättegott, men när man ska laga det nästa gång blir det helt annorlunda.Oftast kul men ibland irriterande.
Marksten3 april 2011
Recept är bara en ritklinje vid matlagning. Tror aldrig att jag har följt ett recept till 100%.
Däremot vid bakning är det mera noga för att inte säga ganska exakt med måtten.
sju3 april 2011
Jag höftar också för det mesta, men det beror på vilken typ av rätt jag gör. T.ex. gjorde jag Leif Mannertröms räksoppa för någon dag sedan och eftersom jag aldrig gjort räksoppa tidigare, samt var nyfiken på hur just Mannerströms soppa skulle smaka följde jag receptet ganska noga.
Men som svar på din fråga; jag tycker inte att recept är överskattade alls. Ju duktigare man blir på att laga mat ju lösare tyglar kan man ha i köket och ändå få lyckade resultat. Då kanske recept fungerar mest som inspiration (vilket inte heller ska underskattas).Innan man har nått fram till fingertoppskänslan som kommer med erfarenhet är det dock mycket bra med recept. Och som någon redan påpekat, vid bakning är det viktigt att vara exakt med måtten.
MatildasMat3 april 2011
Marksten-Bakning är absolut något man bör vara lite mer noga på, dock varierar det lite över vad det är du bakar, plugga till konditor/bagare i skolan givetvis är doseringarna av recept större än vad man använder sig av i hemmabak, men saker som inte ska jäsa,svälla eller stelna kan användas med ca mått dock bör man hålla lite koll på hur mycket socker man har i sockerpåsen ;)
Kakor som brukar bakas utan recept är-julkola,knäck,drömmar,hallongrottor,kladdkaka,negerbollar,mozartskulor och massa annat gott, gör även kanelsnäckor utan recept ;)
MatildasMat3 april 2011
Sju- Håller helt med om att recept kan vara bra att använda sig av.
Vi lagar asiatiskt minst en gång i veckan och bor inte allt för långt från en asiatisk butik, dock är asiatisk mat något som är svårt att hitta bra recept på/på svenska och mina kunskaper om asiatisk mat är allt annat än felfri.
Det jag försöker säga är att det finns så mycket kultur och konst i att laga mat, man kommer aldrig hinna bemästra dom alla, och har man ingen som kan stå och lära en så är bästa sättet givetvis att läsa på receptet.
boz19653 april 2011
Jag tycker att mästerkocken Tore Wretman har sammanfattat det ganska bra:
"Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"
zudette3 april 2011
Håller med ovanstående! Skulle vilja påstå motsatsen - Recept är underskattade. Det är genom recepten vi inspireras och låter oss våga testa nya saker! - Inte för den skull nödd och tvungen att följa recepten slaviskt. Jag är nog som många andra att man använder receptet som stöd men sen kan det åka i lite av det ena och andra också eller lite mer eller lite mindre av nåt receptsagt!
MosterNettan3 april 2011
Skrivet av boz1965 den 3 apr 2011
Jag tycker att mästerkocken Tore Wretman har sammanfattat det ganska bra:
"Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"
Tore Wretman = Guru i matlagningskonsten!
Molgan3 april 2011
Första gången som provar en ny maträtt, så vill jag gärna gå efter receptet. Därefter kan jag justera om jag tycker att det behövs.
Okänd3 april 2011
Jag håller med dig i det utan ett undantag.
Jag använder alltid mina egna kryddor!
sikaal3 april 2011
Skrivet av Molgan den 3 apr 2011
Första gången som provar en ny maträtt, så vill jag gärna gå efter receptet. Därefter kan jag justera om jag tycker att det behövs.
(Y)
Gnurf23 april 2011
Detta är en seglivad Myt!! Jag har bakat småkakor, mjuka kakor och matbröd i 20 år nu utan att någonsin använda recept. Det är helt enkelt en fråga om textur och kontrollerad kreativitet....{mean}
Skrivet av Marksten den 3 apr 2011
Däremot vid bakning är det mera noga för att inte säga ganska exakt med måtten.
Molgan23 april 2011
Gnurf: Hur gör du då? Då måste du väl ändå veta på ett ungefär hur mycket du ska ha i av varje ingrediens, eller?
Gnurf23 april 2011
Jo...men "ungefäret" lär man sig ju snabbt. En mjuk kaka tex kan man ju köra antingen med sockerkaksmetoden eller muffinsmetoden...men ingredienserna är ju i princip desamma. Utifrån det kan man då variera beroende på vilken "effekt" man eftersträvar (en muffins har ju lite annorlunda textur jämfört med en trad sockerkaka, vatten ger en annan upplevelse än grädde i smeten, olja ger mindre fyllighet än smör osv...).
Matbröd måste innehålla en viss mängd gluten (ser man på degens trådighet). Med det i åtanke kan man då ladda med fibrer som husk, havregryn, rivna morötter osv. Men tappar degen sin "trådighet" (känner man med fingrarna och ser med synen) så får man inte jäskraft nog och brödet blir lågt och trist. MEN då kan man köra samma deg med bakpulver tex så kan det bli lyckat. En deg består ju av en matris (det sammanhållande) och det som hålls samman av matrisen....
Marre7323 april 2011
Jag älskar recept! Brukar följa dem första gången o gör sedan om dem lite efter tycke o smak,så gör även andra med mina recept,kul det! Sedan jag blev medlem här i MK så har jag alltid ett block med när jag lagar mat o skriver upp alla ingredienser och mått,knäpper sedan kort på maten och blir den god lägger jag ut den här på MK annars inte.(Y)
DoctorWho24 april 2011
Jag ändrar ofta i recept pga att jag är MYCKET petig med vad jag äter. Men tack vare ni här på MK, vågar jag testa fler och fler saker som jag ALDRIG annars skulle ha smakat. Tex idag åt jag en kräftstjärt. Den var mycket god, jag visste inte att jag gillade kräftor. Kommer absolut att äta kräftor i framtiden, hoppas någon vill skala dem åt mig{giggle}. Men det slipper jag nog inte ifrån. Om jag själv ska koka kräftor kommer jag att följa ett recept första gången, men troligen inte fler gånger.
Recept är ofta överskattade och jag känner ibland att receptskrivaren tror att jag är en idiot som inte kan klara de enklaste saker utan en mycket detaljeras beskrivning. Har ALDRIG känt detta här på MK! Läste ett recept i en veckotidning och i beskrivningen stod det hur man skivar morötter (i slantar).
monfo24 april 2011
Jag tycker det är jätte bra att det finns beskrivningar som är exakta. Har en tonårsson som börjat laga mat och där märker man snabbt att det som är självklart för mig kan vara rena "grekiskan" för honom. Minns också mammas handskrivna recept bok med "en nypa", efter smak osv. Jättesvårt innan man gjort maträtten en gång, samt mammas: Det ser du/ känner du när man frågar efter tiden. Nu har jag lagat mat i så många år att även jag kan säga så men brukar rätta mig själv när jag minns.
För det är ju med matlagning som med så mycket annat, allt är lätt när man kan.
Vi måste minnas att det finns folk som inte kan koka ett ägg utan instruktionen men men kan kanske komma på hur man bota cancer...
Sedan har vi klassiska maträtter som man förväntar sig att de ska smaka på ett visst sätt och där tycker jag bestämt att man ska följa recepten.
Att alltid lyckas få en perfekt balans mellan råvarorna i sin matlagning är en kokkonst som dom flesta saknar.
Att laga mat är en passion som inte kan finna sin harmoni när den ska mätas upp med exakta mått.
Hemma hos mig lagas det mat varje dag och finns det tid ork och lust gör jag även min egna pasta, kokar fonder och annat som kan räknas som överkurs.
När jag lagar mat använder jag endast recept som riktlinjer, men måttar alltid upp med ögat och förlitar mig till 100 % på känslan.
Nästan inga av mina recept är exakta och även om dom var det så är ju smaken som baken delad eller som vissa säger röven klöven ;)
I kock skolan så är 11 elever som lagar samma mat efter till att 100% följa ett recept och alla portioner smakar olika.
Men jag håller med recept är riktlinjer och man höftar och förlitar sig på känslan.
Mvh
Höfta på mera i Era kök.
Jag tycker också att det är svårt att hålla mig exakt till ett recept. När man ska lägga in ett recept så står man där och ska tänka efter precis hur mycket man brukar ta av de olika sakena och det vållar en del huvudbry. Ibland rör man ihop något på känsla, som blir jättegott, men när man ska laga det nästa gång blir det helt annorlunda.Oftast kul men ibland irriterande.
Recept är bara en ritklinje vid matlagning. Tror aldrig att jag har följt ett recept till 100%.
Däremot vid bakning är det mera noga för att inte säga ganska exakt med måtten.
Jag höftar också för det mesta, men det beror på vilken typ av rätt jag gör. T.ex. gjorde jag Leif Mannertröms räksoppa för någon dag sedan och eftersom jag aldrig gjort räksoppa tidigare, samt var nyfiken på hur just Mannerströms soppa skulle smaka följde jag receptet ganska noga.
Men som svar på din fråga; jag tycker inte att recept är överskattade alls. Ju duktigare man blir på att laga mat ju lösare tyglar kan man ha i köket och ändå få lyckade resultat. Då kanske recept fungerar mest som inspiration (vilket inte heller ska underskattas).Innan man har nått fram till fingertoppskänslan som kommer med erfarenhet är det dock mycket bra med recept. Och som någon redan påpekat, vid bakning är det viktigt att vara exakt med måtten.
Marksten-Bakning är absolut något man bör vara lite mer noga på, dock varierar det lite över vad det är du bakar, plugga till konditor/bagare i skolan givetvis är doseringarna av recept större än vad man använder sig av i hemmabak, men saker som inte ska jäsa,svälla eller stelna kan användas med ca mått dock bör man hålla lite koll på hur mycket socker man har i sockerpåsen ;)
Kakor som brukar bakas utan recept är-julkola,knäck,drömmar,hallongrottor,kladdkaka,negerbollar,mozartskulor och massa annat gott, gör även kanelsnäckor utan recept ;)
Sju- Håller helt med om att recept kan vara bra att använda sig av.
Vi lagar asiatiskt minst en gång i veckan och bor inte allt för långt från en asiatisk butik, dock är asiatisk mat något som är svårt att hitta bra recept på/på svenska och mina kunskaper om asiatisk mat är allt annat än felfri.
Det jag försöker säga är att det finns så mycket kultur och konst i att laga mat, man kommer aldrig hinna bemästra dom alla, och har man ingen som kan stå och lära en så är bästa sättet givetvis att läsa på receptet.
Jag tycker att mästerkocken Tore Wretman har sammanfattat det ganska bra:
"Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"
Håller med ovanstående! Skulle vilja påstå motsatsen - Recept är underskattade. Det är genom recepten vi inspireras och låter oss våga testa nya saker! - Inte för den skull nödd och tvungen att följa recepten slaviskt. Jag är nog som många andra att man använder receptet som stöd men sen kan det åka i lite av det ena och andra också eller lite mer eller lite mindre av nåt receptsagt!
Jag tycker att mästerkocken Tore Wretman har sammanfattat det ganska bra:
"Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"
Tore Wretman = Guru i matlagningskonsten!
Första gången som provar en ny maträtt, så vill jag gärna gå efter receptet. Därefter kan jag justera om jag tycker att det behövs.
Jag håller med dig i det utan ett undantag.
Jag använder alltid mina egna kryddor!
Första gången som provar en ny maträtt, så vill jag gärna gå efter receptet. Därefter kan jag justera om jag tycker att det behövs.
(Y)
Detta är en seglivad Myt!! Jag har bakat småkakor, mjuka kakor och matbröd i 20 år nu utan att någonsin använda recept. Det är helt enkelt en fråga om textur och kontrollerad kreativitet....{mean}
Däremot vid bakning är det mera noga för att inte säga ganska exakt med måtten.
Gnurf: Hur gör du då? Då måste du väl ändå veta på ett ungefär hur mycket du ska ha i av varje ingrediens, eller?
Jo...men "ungefäret" lär man sig ju snabbt. En mjuk kaka tex kan man ju köra antingen med sockerkaksmetoden eller muffinsmetoden...men ingredienserna är ju i princip desamma. Utifrån det kan man då variera beroende på vilken "effekt" man eftersträvar (en muffins har ju lite annorlunda textur jämfört med en trad sockerkaka, vatten ger en annan upplevelse än grädde i smeten, olja ger mindre fyllighet än smör osv...).
Matbröd måste innehålla en viss mängd gluten (ser man på degens trådighet). Med det i åtanke kan man då ladda med fibrer som husk, havregryn, rivna morötter osv. Men tappar degen sin "trådighet" (känner man med fingrarna och ser med synen) så får man inte jäskraft nog och brödet blir lågt och trist. MEN då kan man köra samma deg med bakpulver tex så kan det bli lyckat. En deg består ju av en matris (det sammanhållande) och det som hålls samman av matrisen....
Jag älskar recept! Brukar följa dem första gången o gör sedan om dem lite efter tycke o smak,så gör även andra med mina recept,kul det! Sedan jag blev medlem här i MK så har jag alltid ett block med när jag lagar mat o skriver upp alla ingredienser och mått,knäpper sedan kort på maten och blir den god lägger jag ut den här på MK annars inte.(Y)
Jag ändrar ofta i recept pga att jag är MYCKET petig med vad jag äter. Men tack vare ni här på MK, vågar jag testa fler och fler saker som jag ALDRIG annars skulle ha smakat. Tex idag åt jag en kräftstjärt. Den var mycket god, jag visste inte att jag gillade kräftor. Kommer absolut att äta kräftor i framtiden, hoppas någon vill skala dem åt mig{giggle}. Men det slipper jag nog inte ifrån. Om jag själv ska koka kräftor kommer jag att följa ett recept första gången, men troligen inte fler gånger.
Recept är ofta överskattade och jag känner ibland att receptskrivaren tror att jag är en idiot som inte kan klara de enklaste saker utan en mycket detaljeras beskrivning. Har ALDRIG känt detta här på MK! Läste ett recept i en veckotidning och i beskrivningen stod det hur man skivar morötter (i slantar).
Jag tycker det är jätte bra att det finns beskrivningar som är exakta. Har en tonårsson som börjat laga mat och där märker man snabbt att det som är självklart för mig kan vara rena "grekiskan" för honom. Minns också mammas handskrivna recept bok med "en nypa", efter smak osv. Jättesvårt innan man gjort maträtten en gång, samt mammas: Det ser du/ känner du när man frågar efter tiden. Nu har jag lagat mat i så många år att även jag kan säga så men brukar rätta mig själv när jag minns.
För det är ju med matlagning som med så mycket annat, allt är lätt när man kan.
Vi måste minnas att det finns folk som inte kan koka ett ägg utan instruktionen men men kan kanske komma på hur man bota cancer...
Sedan har vi klassiska maträtter som man förväntar sig att de ska smaka på ett visst sätt och där tycker jag bestämt att man ska följa recepten.