Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Slemlösande

 • Kochang 24 februari 2013

  Finns det någon som har tips på vad jag kan äta som är slemlösande?
  Morot fick jag tips om, men det hjälpte inget.

 • Mistys 24 februari 2013

  Ingefära, citron, honung och kålrot är slemlösande. Enligt ett recept på nätet ska man dela en kålot i två halvor. Gröp ur en halva så det blir en skål. Smörj "skålen" med honung och låt stå. Honungen drar ur kålsaften och en vätska bildas i skålen. Denna ska man dricka upp och ska vara slemlösande. Te med ingefära och citron är också slemlösande.

 • carron66 24 februari 2013

  Undvik mjölk och mjölkprodukter, men det visste du väl redan!? Bisolvon kan du köpa receptfritt på apotek, brukar funka bra!

 • boz1965 24 februari 2013

  Att dricka varmt vatten med honung i är en gammal huskur som brukar funka för mig.

 • DoctorWho 24 februari 2013

  Fläderblomssaft är slemlösande, jag blandar min med så varmt vatten som jag kan dricka utan att bränna mig. (Om du är känslig för salicylat, släkt med salicyra, ska du INTE dricka fläderblomssaft.)
  Timjan, chili, vitlök, pepparrot, kryddnejlika, gul lök och kanel är också slemlösande.
  Kardemumma och fläderbärssylt är hostdämpande.

 • Mia701 24 februari 2013

  lakrits?

 • Kochang 25 februari 2013

  Honung hade jag hemma, jag kokade upp ett glas vatten nu på morgonen och fyllde på rejält med honung. Det hjälpte faktist en del.

  Sen lakrits, jag har en massa askar 'Leijona' hemma, ni kanske känner till de finska tjärpastillerna, som också innehåller lakrits, och jag har märkt att de är aningen slemlösande när jag ätit sånna.

  Jag minns när jag var barn, då gick man till affären och köpte en tablettask som hette Pix. De tabletterna var fantastiskt bra mot jobbigt slem som satt fast i halsen.

  Har haft detta i 10 dagar nu och det börjar bli jobbigt att vakna upp på natten och få kraftiga hostattacker utan att man får upp nåt. Ska testa några av era andra tips senare idag och se om något kanske är bättre för mig än det andra.

 • angeliccca 25 februari 2013

  Denna "läskiga" dryck brukar jag dricka när jag är riktigt förkyld och behöver få upp slemmet. Den är inte god men den hjälper verkligen (Y)!

  Hälften kokhett vatten, hälften whiskey. I med en massa honung och ingefära och drick den medan den är varm.

 • croxie64 25 februari 2013

  Citron och ingefärs te från Twinings är suveränt för allt som har med halsen att göra. Om det säljs i Sverige...jag vet inte det.
  Jag är rökare och har alltid problem med den där hostan som alltid stannar efter en rejäl förkylning. Och ingenting hjälper som just det teet.
  Jag brukar också blanda i lite honung och en citron skiva.

 • Amika 26 februari 2013

  Använder man honung och speciellt i vatten, så ska vattnet inte vara mer än max 50-55 grader varmt. För honung har MASSOR med verksamma och bra ämnen som hjälper kroppen att läka vid förkylningar. Men de ämnena förstörs vid 60 grader. Det är inte många som vet det, så jag tänkte jag skulle påpeka det.
  En studie på skolbarn under ett år, visar också att de barn som fick en tesked honung varje morgon bara rakt av, var mycket mindre förkylda än de som inte fick det. Så det kan användas i förebyggande syfte.
  Det som är viktigt är dock att köpa svensk honung, för den är inte processad som utländsk kan vara och den innehåller inga tillsatser. Samt att man inte ger honung till barn som är under 1 år.

  En dryck som fungerar som slemlösande och som även fungerar läkande för stämband m.m.

  En halv mugg med vatten som är ca 50 grader varmt, alltså lite varmare än fingervarmt.
  2 msk citron, 1 msk honung och en knivsudd cayennepeppar.

 • Kochang 2 mars 2013

  Tack Amika det var nyttig information.
  Tack för alla tips. Jag var bara tvungen att prova Mistys "häxdoktortips" ovan med kålroten, och ursäkta språket, men efter det fick jag stå på toan i flera minuter för att spotta ut allt slem som lossnade. Det var rena dynamiten för mig, fungerade väldigt bra. Fast det kanske funkar mindre bra för någon annan må hända.
  Det var mest på morgonen jag behövde slemlösande, och nu är det så lindrigt att jag klara mig med honung och lakrits som också hjälper till.
  På matklubben kan man få svar på allt! {worship}

 • myspelle 3 mars 2013

  Kommer ihåg när min älskade mamma hade problem med slem som inte ville lossna och var så jobbig. Jag gav henne en liten bit av färsk ingefära att tugga på och hon blev stående över diskbänken ett bra tag när all slem bara lossna på en gång.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.