Vi ska bjuda hem lite folk på surströmming. Jag är själv en glad amatör och har bara ätit det nån gång skulle jag vilja ha lite tips på hur man ska äta det, vilka tillbehör som rekommenderas, vad kan man ha för sidorätter för dom som inte tycker om fisken. Kanske lite fåniga frågor men jag skulle vilja veta hur ni gör.
Tack på förhand
helena6625 juli 2009
Hej!
Jag tycker verkigen att du ska bjuda på suring.
Du behöver ljusugnsbröd som du smörar. På det lägger du skivad potatis, surströmming, hackad lök, gärna lite tomater, dill och creme fraiche också. En del vill ha lite sallad på också.
Är det någon som inte tycker om detta så brukar jag bjuda på sill och potatis, eller varmkorv med bröd till barnen. Det funkar ju alltid.
Smaklig måltid!
/Helena
snuosm25 juli 2009
Surströmmingsklämma, som beskrivs av Helena, är perfekt när man är lite ovan denna delikatess. Jag brukar äta den direkt från tallriken med kokt färskpotatis (dillen har jag lagt i kokvattnet innan potatisen är helt klar), hackad gul eller röd lök. Till detta har jag hårt tunnbröd, gärna Lövångers, med smör och västerbottenost. Dricker oftast en god öl (lager) till. Mina surströmmingsälskande vänner brukar ha tomat och creme fraiche på tallriken också, men det har jag aldrig provat själv.
Lycka till!
lena425 juli 2009
Vi har ofta rödlök och purjolök till.
Jag vill gärna ha gräddfil, hårt och mjukt tunnbröd, bregott, och en stark lagrad ost.
Öl och en skåne om det är helg,
Min man dricker gärna mjölk.
Och potatis så klart.
Pajer är bra till de som inte gillar delikatessen.
LillaJa25 juli 2009
Surströmmingskalas
Ingredienser
Beräknat för 8 portioner
3 burk(ar) surströmming
2 kg mandelpotatis
1 st röd lök, stor
1 st gul lök , stor
efter smak gräslök
hårt och mjukt tunnbröd
smör
5 dl gräddfil
tomater
västerbottensost
kryddost
öl och snaps
lingondricka
Gör så här:
Hur mycket surströmming går det åt?
Mängden surströmming hänger naturligtvis på gästernas vana att äta surströmming. Den ovane kanske nöjer sig med en strömming medan surströmmingsälskaren vill kanske äta sex eller fler. På burken brukar det stå hur många strömmingar den innehåller. Det finns olika salterier och surströmmingarna har olika karaktär både i smak och konsistens. Det kan därför vara intressant att köpa burkar från olika salterier och provsmaka för att hitta sin egen favorit. Från år till år kan surströmmingen också variera.
Hoppas att detta kan hjälpa dig lite.....Lycka till
Glitterfia25 juli 2009
Oh det är såå gott. Åt det för en vecka sedan. Här äter vi på detta vis:
Kokt potatis
finhackad rödlök
finhackade tomater
creme fraiche
Sambon vill ha messmör på stuten
Hårt genebröd
mjukt tunnbröd och mycket smör.
Min stut ser ut så här:
Smöra genebröd med "rejält" med smör, skiva varm potatis på, lägg rensad surströmming på samt avsluta med att bre en röra med creme fraiche, tomat och lite lök på toppen. Jammi (Y)
Till de som inte äter surströmming brukar jag servera sill i olika sorter (förutsatt att de äter sill förståss) och kokta ägg.
popik26 juli 2009
Håller med om att surströmming är gott, men det MÅSTE vara mandelpotatis till.
LillaJa26 juli 2009
Hej nu är jag här igen ! (H)
Letade lite i mina anteckningar och hittade detta som jag använde mig av vid en fest förra året.
Recept på Drink och tunnbröds snittar kommer här : (Beräknat för 8 personer)
25 cl svartvinbärsvodka
1 liter tranbärsdricka eller lingondricka, gärna med kolsyraefter smak svarta vinbär, frysta
Gör så här:
Bottna glasen med ett par matskedar svartvinbärsvodka. Fyll på med läsk och lägg i frysta vinbär som fungerar som isbitar.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200º.
2. Blanda rumsvarmt smör med det kryddgröna. Bred på tunnbrödet och strö över osten.
3. Gratinera mitt i ugnen ca 3 min tills osten smält. Skär bitarna i rutor medan brödet är varmt.
Låt kallna.
DETTA ÄR PERFEKT ATT STARTA SURSTÖMMINGS SKIVAN MED (Y)
........................................
För dom som inte äter surströmming brukar jag göra någon paj,. Kolla i "min kokbok"...där finns många förslag.
Västerbottenpajen brukar ha en strykande åtgång av ALLA gäster,
en Skaldjurspaj är också uppskattad gärna då med en sallad och dressing till.
Vi ska bjuda hem lite folk på surströmming. Jag är själv en glad amatör och har bara ätit det nån gång skulle jag vilja ha lite tips på hur man ska äta det, vilka tillbehör som rekommenderas, vad kan man ha för sidorätter för dom som inte tycker om fisken. Kanske lite fåniga frågor men jag skulle vilja veta hur ni gör.
Tack på förhand
Hej!
Jag tycker verkigen att du ska bjuda på suring.
Du behöver ljusugnsbröd som du smörar. På det lägger du skivad potatis, surströmming, hackad lök, gärna lite tomater, dill och creme fraiche också. En del vill ha lite sallad på också.
Är det någon som inte tycker om detta så brukar jag bjuda på sill och potatis, eller varmkorv med bröd till barnen. Det funkar ju alltid.
Smaklig måltid!
/Helena
Surströmmingsklämma, som beskrivs av Helena, är perfekt när man är lite ovan denna delikatess. Jag brukar äta den direkt från tallriken med kokt färskpotatis (dillen har jag lagt i kokvattnet innan potatisen är helt klar), hackad gul eller röd lök. Till detta har jag hårt tunnbröd, gärna Lövångers, med smör och västerbottenost. Dricker oftast en god öl (lager) till. Mina surströmmingsälskande vänner brukar ha tomat och creme fraiche på tallriken också, men det har jag aldrig provat själv.
Lycka till!
Vi har ofta rödlök och purjolök till.
Jag vill gärna ha gräddfil, hårt och mjukt tunnbröd, bregott, och en stark lagrad ost.
Öl och en skåne om det är helg,
Min man dricker gärna mjölk.
Och potatis så klart.
Pajer är bra till de som inte gillar delikatessen.
Surströmmingskalas
Ingredienser
Beräknat för 8 portioner
3 burk(ar) surströmming
2 kg mandelpotatis
1 st röd lök, stor
1 st gul lök , stor
efter smak gräslök
hårt och mjukt tunnbröd
smör
5 dl gräddfil
tomater
västerbottensost
kryddost
öl och snaps
lingondricka
Gör så här:
Hur mycket surströmming går det åt?
Mängden surströmming hänger naturligtvis på gästernas vana att äta surströmming. Den ovane kanske nöjer sig med en strömming medan surströmmingsälskaren vill kanske äta sex eller fler. På burken brukar det stå hur många strömmingar den innehåller. Det finns olika salterier och surströmmingarna har olika karaktär både i smak och konsistens. Det kan därför vara intressant att köpa burkar från olika salterier och provsmaka för att hitta sin egen favorit. Från år till år kan surströmmingen också variera.
Hoppas att detta kan hjälpa dig lite.....Lycka till
Oh det är såå gott. Åt det för en vecka sedan. Här äter vi på detta vis:
Kokt potatis
finhackad rödlök
finhackade tomater
creme fraiche
Sambon vill ha messmör på stuten
Hårt genebröd
mjukt tunnbröd och mycket smör.
Min stut ser ut så här:
Smöra genebröd med "rejält" med smör, skiva varm potatis på, lägg rensad surströmming på samt avsluta med att bre en röra med creme fraiche, tomat och lite lök på toppen. Jammi (Y)
Till de som inte äter surströmming brukar jag servera sill i olika sorter (förutsatt att de äter sill förståss) och kokta ägg.
Håller med om att surströmming är gott, men det MÅSTE vara mandelpotatis till.
Hej nu är jag här igen ! (H)
Letade lite i mina anteckningar och hittade detta som jag använde mig av vid en fest förra året.
Recept på Drink och tunnbröds snittar kommer här : (Beräknat för 8 personer)
25 cl svartvinbärsvodka
1 liter tranbärsdricka eller lingondricka, gärna med kolsyraefter smak svarta vinbär, frysta
Gör så här:
Bottna glasen med ett par matskedar svartvinbärsvodka. Fyll på med läsk och lägg i frysta vinbär som fungerar som isbitar.
Gröna tunnbröds snittar:
4 skivor tunnbröd
40 g smör
2 msk dill, finhackad
2 msk persilja, finhackad
2 msk gräslök, finskuren
75 g västerbottensost, finriven
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200º.
2. Blanda rumsvarmt smör med det kryddgröna. Bred på tunnbrödet och strö över osten.
3. Gratinera mitt i ugnen ca 3 min tills osten smält. Skär bitarna i rutor medan brödet är varmt.
Låt kallna.
DETTA ÄR PERFEKT ATT STARTA SURSTÖMMINGS SKIVAN MED (Y)
........................................
För dom som inte äter surströmming brukar jag göra någon paj,. Kolla i "min kokbok"...där finns många förslag.
Västerbottenpajen brukar ha en strykande åtgång av ALLA gäster,
en Skaldjurspaj är också uppskattad gärna då med en sallad och dressing till.
Kram från Gittan :)