Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ärtsoppa

  • systeryster 20 november 2008

    Trots att jag gjort vad jag kan för att koka en ätbar och god ärtsoppa lyckdes jag inte med uppgiften.
    Köpte ett paket gula ärtor av märket Änglamark till extrapris på Konsumbutiken.Följde instruktionerna på paketet och blötlade dessa i en stor kastrull.Lät det blötlagda ärtorna ligga i blöt i 26 timmar.(Böt dock vatten vid två tillfällen, då jag tyckte att det började lukta mystiskt.)
    Sköljde av ärtorna och kokade sedan upp dem enligt anvisningarna.Mängder av tomma skal flöt upp under hela kokningen,Jag skummade bort detta.
    tillsatte fläsk salt, buljongtärningar lök helt enligt anvisningarna.Trots att jag kokade soppan mer än 30 minuter längre än vad som anvisades i receptet är ärtorna ändå ofattbart hårda?
    Nu till mina frågor? Gjorde jag något fel?
    Kan man göra något ytterligare, eller är det bara att tugga vidare?:o:(

  • systeryster 20 november 2008

    Hjälp?Tråden håller på att åka ur så puff på er!:)

  • farmoringer 20 november 2008

    Jag vet inte vad som kan ha gått fel. Vet bara att jag är ingen Änglamark-fan. Det var inte extrapris på grund av att datumet gått ut eller liknande??

  • systeryster 20 november 2008

    Nej det var en femkronorskupong för att stimulera till att köpa ekologiskt.Har du något tips på något märke som är mer tillförlitligt, för jag tro som du att de var lite väl torkade och ålderstigna.
    Synd när man viger en lördag - söndag åt långkok.(N)

  • Berit 41 10 april 2009

    Skrivet av systeryster den 20 nov 2008

    Trots att jag gjort vad jag kan för att koka en ätbar och god ärtsoppa lyckdes jag inte med uppgiften.
    Köpte ett paket gula ärtor av märket Änglamark till extrapris på Konsumbutiken.Följde instruktionerna på paketet och blötlade dessa i en stor kastrull.Lät det blötlagda ärtorna ligga i blöt i 26 timmar.(Böt dock vatten vid två tillfällen, då jag tyckte att det började lukta mystiskt.)
    Sköljde av ärtorna och kokade sedan upp dem enligt anvisningarna.Mängder av tomma skal flöt upp under hela kokningen,Jag skummade bort detta.
    tillsatte fläsk salt, buljongtärningar lök helt enligt anvisningarna.Trots att jag kokade soppan mer än 30 minuter längre än vad som anvisades i receptet är ärtorna ändå ofattbart hårda?
    Nu till mina frågor? Gjorde jag något fel?
    Kan man göra något ytterligare, eller är det bara att tugga vidare?:o:(

  • anluk 10 april 2009

    Jag brukar göra som det står i paketet men använder inte änglamark utan Odlarmannens. Har bacontärningar i och sedan följer jag receptet. Så gottigt, tyvärr ratas det fullständigt av kidzen här hemma.

  • poffa 10 april 2009

    Citat från TS:
    "Lät det blötlagda ärtorna ligga i blöt i 26 timmar.(Böt dock vatten vid två tillfällen, då jag tyckte att det började lukta mystiskt.)"

    Ja, bara det är ju mystiskt?

    Blötläggning på "26 timmar" verkar en smula överdrivet, kanske det kan vara förklaringen till någon slags lukt?

    Själv har jag inte upplevt något likande.
    Och jag har ofta bara lagt ärtorna i blöt över natten för att sedan koka dom. Däremot kan koktiden variera, även om det står koktider på paketet.

    Koka allt tills dom blir mjuka, är det ända råd jag kan ge, och blöttlägg ärtorna i kylen så kanske dom inte börjar lukta.

  • 123Linnea 10 april 2009

    Jag brukar alltid koka ärterna längre än vad som står på paketet. Dubbla tiden eller mer, ofta. Jag gillar när de är så där mjuka som i burkärtsoppa, och när konsistensen är krämig. Jag har faktiskt till och med tagit hjälp av mixerstaven för att få till det där lilla extra krämiga.

  • poffa 10 april 2009

    Citat:

    "Jag har faktiskt till och med tagit hjälp av mixerstaven för att få till det där lilla extra krämiga.".
    Oj, det var en ny variant. :p

  • The_mama97mia 10 april 2009

    Sist jag gjorde ärtsoppa hade jag GO Greens ärtor, blötlade över natt o kokade sen i en och en halv timme o det blev toppenbra. Jag vill ha min soppa utan fläsk. Bacon kan gå i, det är inte dumt, smaken gillar jag men fläskbitarna har jag svårt för annars.
    Det ska vara mkt timjan och mejram i min soppa.

  • poffa 10 april 2009

    Skrivet av mama97mia den 10 apr 2009

    Sist jag gjorde ärtsoppa hade jag GO Greens ärtor, blötlade över natt o kokade sen i en och en halv timme o det blev toppenbra. Jag vill ha min soppa utan fläsk. Bacon kan gå i, det är inte dumt, smaken gillar jag men fläskbitarna har jag svårt för annars.
    Det ska vara mkt timjan och mejram i min soppa.


    Jäpp! Timjan och mejram är ett måste. Och för att ersätta det rökta fläsket/baconet så finns det rök Rökextrakt på flaska.

    Man bör dock vara mycket försiktig med droppar av "Rökextrakt". (Fusk, fusk, ja jag vet)!

  • monac 10 april 2009

    ja skumt med så hårda ärtor!
    stod det 26 timmars blötläggnig?????
    Koka längre än det som anges...märkt att det kan skilja otroligt mycket på koktid på bönor ,ärtor.
    från gång till gång!(och beroende på märke)


    Gör min ärtsoppa på kalvbuljong och UTAN fläsk!:)
    Mejram och timjan såklart och massor av stark senap till....gud vad gott!

  • boz1965 10 april 2009

    Skrivet av systeryster den 20 nov 2008

    Trots att jag gjort vad jag kan för att koka en ätbar och god ärtsoppa lyckdes jag inte med uppgiften.
    Köpte ett paket gula ärtor av märket Änglamark till extrapris på Konsumbutiken.Följde instruktionerna på paketet och blötlade dessa i en stor kastrull.Lät det blötlagda ärtorna ligga i blöt i 26 timmar.(Böt dock vatten vid två tillfällen, då jag tyckte att det började lukta mystiskt.)
    Sköljde av ärtorna och kokade sedan upp dem enligt anvisningarna.Mängder av tomma skal flöt upp under hela kokningen,Jag skummade bort detta.
    tillsatte fläsk salt, buljongtärningar lök helt enligt anvisningarna.Trots att jag kokade soppan mer än 30 minuter längre än vad som anvisades i receptet är ärtorna ändå ofattbart hårda?
    Nu till mina frågor? Gjorde jag något fel?
    Kan man göra något ytterligare, eller är det bara att tugga vidare?:o:(


    Normalt blötlägger man bara över natten. Men det kan ju ha varit nåt fel på ärtorna.

    Jag köper så gott som alltid Go Green och dem brukar det aldrig vara nåt problem med. De har en variant också som heter Snabbärtor och som inte behöver blötläggas, men de smakar inte lika mycket, tycker jag.

    Att det luktar lite "mysko" om blötlagda ärtor är bara normalt. Så länge det inte luktar surt om dem är allt OK. Luktar det surt har du låtit dem stå för länge i värme så att de har börjat jäsa. Men det är heller ingen bra idé att ställa dem i kylen, det förlänger blötläggningstiden avsevärt. De ska stå svalt, men inte kallt.

  • Okänd 11 april 2009

    Det var tråkigt att höra att din ärtsoppa misslyckades systeryster. Vad som kan ha varit orsaken är svårt att förstå. Den enda jag kan komma på är att det måste ha varit något fel på ärtorna!

    Ärtor som ”luktar mysko” efter blötläggningen skulle jag slänga i soporna.

    Ärtsoppa, serverad med varm punsch och kokt rimmat fläsk samt kokt köttkorv och så senap förståss, serverat som tillbehör. Till efterrätt blir det pannkakstårta. Kan det bli mera svenskt?

    Blötläggning av ärtorna sker i rikligt med vatten över natten. Eller ibland tidigt på morgonen om jag skall koka ärtsoppan på kvällen. Blötläggningsvattnet slås bort och ärtorna sköljs noga. Skalar två stora gula lökar och skär dem i tunna skivor, en bit skalad färsk ingefära åker också med i grytan. Medvetet tar jag lite mindre vatten än vad som står på paketet eftersom jag späder med kokspad från det rimmade fläsket mot slutet av koktiden. Jag kokar alltså fläsket för sig och tillsätter det allra sist när soppan är färdig.

    En ärtsoppa skall aldrig koka, den skall bara sjuda sakta.

    Skalen tar jag bort med en ballongvisp som förs sakta genom soppan, man får inte vispa sönder ärtorna för mycket. Det brukar bli nästan en liter med skal! När soppan är färdig späder jag med spad från det kokta fläsket till lagom konsistens, smaksätter med timjan och mejram saltar om det behövs och fiskar upp ingefärsbiten. Som regel blandar jag även ner det kokta rimmade fläsket i soppan skuret i små tärningar.

    Det är bara om jag skall lyxa till det någon gång som det serveras fläsk och köttkorv bredvid soppan.

    Ja konstigare än så är det inte, hoppas att du inte blir avskräckt utan försöker igen! Köp inte färdigkokt ärtsoppa i ”korvförpackning”. Det räcker att läsa vilka ingredienser som blandats i den soppan!

    Gula ärtor, vatten, gul lök, en bit ingefära, mejram, timjan, salt och kokt rimmat bogfläsk är allt som behövs för att tillaga en perfekt ärtsoppa.

    Ärtsoppa, ja de e mitt liv de! Som Monica Z sa.

  • 2mammamu 11 april 2009

    :DHEJ!
    Inte ska du behöva blötlägga ärtorna i flera dygn.
    Det räcker med ett dygns blötläggning.

    Jag kokar ärtorna för sig.
    Alltså koka fläsket först , och ta sedan buljongen
    från fläsket , och koka ärtorna i det, blir kanongott.
    Koka tills dom är mjuka och fina, om det blir tjockt
    så späd med vatten, jag tar aldrig tid, för det måste
    få blir klart och man kan ju kolla på klockan lite
    så där ungefär, ha magkänsla när du står i köket..
    Hälsningar Mamma mu ...

  • Asanisse1 29 april 2009

    Skrivet av jan-gunnar-j den 11 apr 2009

    Det var tråkigt att höra att din ärtsoppa misslyckades systeryster. Vad som kan ha varit orsaken är svårt att förstå. Den enda jag kan komma på är att det måste ha varit något fel på ärtorna!

    Ärtor som ”luktar mysko” efter blötläggningen skulle jag slänga i soporna.

    Ärtsoppa, serverad med varm punsch och kokt rimmat fläsk samt kokt köttkorv och så senap förståss, serverat som tillbehör. Till efterrätt blir det pannkakstårta. Kan det bli mera svenskt?

    Blötläggning av ärtorna sker i rikligt med vatten över natten. Eller ibland tidigt på morgonen om jag skall koka ärtsoppan på kvällen. Blötläggningsvattnet slås bort och ärtorna sköljs noga. Skalar två stora gula lökar och skär dem i tunna skivor, en bit skalad färsk ingefära åker också med i grytan. Medvetet tar jag lite mindre vatten än vad som står på paketet eftersom jag späder med kokspad från det rimmade fläsket mot slutet av koktiden. Jag kokar alltså fläsket för sig och tillsätter det allra sist när soppan är färdig.

    En ärtsoppa skall aldrig koka, den skall bara sjuda sakta.

    Skalen tar jag bort med en ballongvisp som förs sakta genom soppan, man får inte vispa sönder ärtorna för mycket. Det brukar bli nästan en liter med skal! När soppan är färdig späder jag med spad från det kokta fläsket till lagom konsistens, smaksätter med timjan och mejram saltar om det behövs och fiskar upp ingefärsbiten. Som regel blandar jag även ner det kokta rimmade fläsket i soppan skuret i små tärningar.

    Det är bara om jag skall lyxa till det någon gång som det serveras fläsk och köttkorv bredvid soppan.

    Ja konstigare än så är det inte, hoppas att du inte blir avskräckt utan försöker igen! Köp inte färdigkokt ärtsoppa i ”korvförpackning”. Det räcker att läsa vilka ingredienser som blandats i den soppan!

    Gula ärtor, vatten, gul lök, en bit ingefära, mejram, timjan, salt och kokt rimmat bogfläsk är allt som behövs för att tillaga en perfekt ärtsoppa.

    Ärtsoppa, ja de e mitt liv de! Som Monica Z sa.




    Håller med om ditt recept, det absolut bästa för min familj och mig själv.(Y)

    Det med krämig ärtsoppa skulle aldrig accepteras av familjen(N), fasta fina ärtor skall det vara och fläsk (ev. köttkorv).

  • berggrenskan 29 april 2009

    Brukar också bara blötlägga över natten.

    Sen sjuder jag en hel bit rimmad fläsk tillsammans med ärtor, lök och morot. Om inte ärtorna är klara när fläsket är klart plockar jag ur det och låter ärtorna sjuda vidare tills de känns lagom mjuka.

    Tiden kan variera mycket beroende på ärtornas kvalitet. Sedan är det bara att tärna ner fläsket och hälla tillbaka i soppan.

    Servera med extra timjan och svensk senap och knäckebrödsmacka.

    Mmmm måste nog laga ärtsoppa snart igen.

  • gimmiahug 29 april 2009

    Skrivet av systeryster den 20 nov 2008

    Trots att jag gjort vad jag kan för att koka en ätbar och god ärtsoppa lyckdes jag inte med uppgiften.
    Köpte ett paket gula ärtor av märket Änglamark till extrapris på Konsumbutiken.Följde instruktionerna på paketet och blötlade dessa i en stor kastrull.Lät det blötlagda ärtorna ligga i blöt i 26 timmar.(Böt dock vatten vid två tillfällen, då jag tyckte att det började lukta mystiskt.)
    Sköljde av ärtorna och kokade sedan upp dem enligt anvisningarna.Mängder av tomma skal flöt upp under hela kokningen,Jag skummade bort detta.
    tillsatte fläsk salt, buljongtärningar lök helt enligt anvisningarna.Trots att jag kokade soppan mer än 30 minuter längre än vad som anvisades i receptet är ärtorna ändå ofattbart hårda?
    Nu till mina frågor? Gjorde jag något fel?
    Kan man göra något ytterligare, eller är det bara att tugga vidare?:o:(


    Jag tror som alla andra att det måste varit något galet med ärtorna. Det enda jag vet som kan hålla baljväxter hårda under kokning är om man saltat vattnet (men det ska nog till en hel del salt för att detta ska hämma ärtorna från att bli mjuka). Dessutom låter 26 timmars blötläggning helt vansinnigt - dock kan alla baljväxter lukta lite underligt när de ligger i blöt! Bara de inte stinker av jäst eller syra är de helt OK.

  • The_TL 30 april 2009

    Gul ärtsoppa är fantastiskt gott!
    När jag kokar ärtsoppa, brukar jag krydda med oregano. Detta ger soppan en mycket fin arom.

  • Snoops 30 april 2009

    Hej.
    Åh ärtsoppa.... (L) Så himla gott.....
    Synd att det inte gick bra för dig.

    Du borde ta kontakt med Änglamark och reklamera produkten.
    De kan inte ge dig din förlorade tid tillbaka, men de kan ersätta dina utlägg + att de blir medvetna om att något är fel på deras produkt. (Detta är ovärderligt för företag och leverantörer.)
    De kommer säkert att fråga om du har några oanvända ärter som kan skickas till deras kvalitets-labb.
    De kanske kan ta reda på VAD som är fel och därigenom förbättra sin produkt.

    Lycka till.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.