Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ärtsoppa

  • bernit 30 april 2009

    Skrivet av jan-gunnar-j den 11 apr 2009

    Det var tråkigt att höra att din ärtsoppa misslyckades systeryster. Vad som kan ha varit orsaken är svårt att förstå. Den enda jag kan komma på är att det måste ha varit något fel på ärtorna!

    Ärtor som ”luktar mysko” efter blötläggningen skulle jag slänga i soporna.

    Ärtsoppa, serverad med varm punsch och kokt rimmat fläsk samt kokt köttkorv och så senap förståss, serverat som tillbehör. Till efterrätt blir det pannkakstårta. Kan det bli mera svenskt?

    Blötläggning av ärtorna sker i rikligt med vatten över natten. Eller ibland tidigt på morgonen om jag skall koka ärtsoppan på kvällen. Blötläggningsvattnet slås bort och ärtorna sköljs noga. Skalar två stora gula lökar och skär dem i tunna skivor, en bit skalad färsk ingefära åker också med i grytan. Medvetet tar jag lite mindre vatten än vad som står på paketet eftersom jag späder med kokspad från det rimmade fläsket mot slutet av koktiden. Jag kokar alltså fläsket för sig och tillsätter det allra sist när soppan är färdig.

    En ärtsoppa skall aldrig koka, den skall bara sjuda sakta.

    Skalen tar jag bort med en ballongvisp som förs sakta genom soppan, man får inte vispa sönder ärtorna för mycket. Det brukar bli nästan en liter med skal! När soppan är färdig späder jag med spad från det kokta fläsket till lagom konsistens, smaksätter med timjan och mejram saltar om det behövs och fiskar upp ingefärsbiten. Som regel blandar jag även ner det kokta rimmade fläsket i soppan skuret i små tärningar.

    Det är bara om jag skall lyxa till det någon gång som det serveras fläsk och köttkorv bredvid soppan.

    Ja konstigare än så är det inte, hoppas att du inte blir avskräckt utan försöker igen! Köp inte färdigkokt ärtsoppa i ”korvförpackning”. Det räcker att läsa vilka ingredienser som blandats i den soppan!

    Gula ärtor, vatten, gul lök, en bit ingefära, mejram, timjan, salt och kokt rimmat bogfläsk är allt som behövs för att tillaga en perfekt ärtsoppa.

    Ärtsoppa, ja de e mitt liv de! Som Monica Z sa.



    Håller med till 100%

  • Bohnke-Oslo 1 maj 2009

    JAN_GUNNAR
    köttkorv till ärtsoppa????
    mera detaljer tack
    Detta låter ju låter ju som stringtrosor i lysingebadet....:D
    går det med värmlandskorv med?

  • Stintan 15 maj 2009

    Jag blötlägger nästan aldrig utan kokar dem direkt i 2-2½ tim. Varierar lite med köttbuljong eller pyttesmå fläsktärningar, hackad lök + de vanliga kryddorna. Gillar också den lite krämiga varianten.
    Serverar med senap och knäckebröd med en kryddost. Mmmmmm!

  • Stintan 15 maj 2009

    Jaha! Mitt inlägg bara försvann när jag skulle redigera det. Förstår ingenting. Nåväl,

    Jag blötlägger inte ärtorna utan kokar dem direkt i 2-2½ tim. Ibland i köttbuljong eller pyttesmå fläsktärningar. I övrigt som vanligt med lök och mejram.
    Serverar med senap och knäckebröd med en god kryddost. Mmmmmm!

  • Okänd 15 maj 2009

    Skrivet av Bohnke-Oslo den 1 maj 2009

    JAN_GUNNAR
    köttkorv till ärtsoppa????
    mera detaljer tack
    Detta låter ju låter ju som stringtrosor i lysingebadet....:D
    går det med värmlandskorv med?


    Jo då, det går alldeles utmärkt! Har dock aldrig testat med värmlandskorv.
    När vi serverade ärtsoppa på det här viset var när det skulle vara lite mera lyxigt. Det var kokt rimmad oxbringa, kokt rimmad fläskbog, kokt fläskkorv och kokt köttkorv. Allt serverades bredvid ärtsoppan snyggt upplagt på eget fat. Sedan var det upp till gästen att antingen skära sönder tillbehören och lägga dem i soppan eller äta dem som tillbehör, vilket de flesta faktiskt gjorde!
    Det serverades även alltid ljummen punch till den här soppan.

  • escarboucle 27 april 2010

    Hade tänkt att laga ärtsoppa med fläsk till på torsdag, är inte glad för det själv men min man är det...så jag tänkte vara lite snäll mot honom.. :) Men jag har aldrig lagat det innan, så jag har lite frågor..:
    Vad ska jag tänka på (vad kan gå fel)?
    Är det bäst att koka fläsket med ärterna eller ska jag koka det för sig?
    vad för fläsk ska jag använda? Rimmat eller rökt eller "stekfläsk"?

    Är jättetacksam för svar!

  • Mellanbellan 27 april 2010

    Här får du säkert olika svar från alla men så här gör jag:
    blötlägger ärterna över natten
    kokar dem tillsammans med lök och en rimmad fläsklägg
    kryddar med timjan och även mejram om jag har
    tar upp läggen och skär köttet i små bitar som läggs tillbaka i soppan

  • systeryster 27 april 2010

    Lyckades bättre med ett kok i helgen.Blötlägger längre än angivet och kokar 45 minuter längre, blev bättre än för ett år sedan.Roligt att någon dammat av min gamla tråd!{lashes}

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.