Min mamma brukar göra klimp till köttsoppan, men där är det ingen bittermandel i. Den gillar jag verkligen, men hon har svårt att få ihop ett vettigt recept. Du vet lite mjöl och lite vatten mm. och sen jobbar du ihop till en lagom fast deg. Ingen som har ett bra tips?
Okänd3 februari 2010
Skrivet av Majainorr den 3 feb 2010
Min mamma brukar göra klimp till köttsoppan, men där är det ingen bittermandel i. Den gillar jag verkligen, men hon har svårt att få ihop ett vettigt recept. Du vet lite mjöl och lite vatten mm. och sen jobbar du ihop till en lagom fast deg. Ingen som har ett bra tips?
Testa mitt så får du se!
Gnurf3 februari 2010
Mjölk, ägg å så mjöl till lagom :D konsistens brukar jag höfta ihop...
Okänd3 februari 2010
Skrivet av Gnurf den 3 feb 2010
Mjölk, ägg å så mjöl till lagom :D konsistens brukar jag höfta ihop...
Klimp är gott!
svengelsk3 februari 2010
Mannagrynsklimp enligt Stora Kokboken från 60 talet: 4.5 dl mjölk, 30 g mannagryn, salt socker, 1-2 aggulor, rivet citron eller apelsinskal eller 10 hackade mandlar. vispa ner mannagrynen i mjölken. koka 4-8 minuter, sätt till äggulor och smakämnen. Häll i en vattenskjöljd form. Servera men saftsoppa.
Gnurf3 februari 2010
I mina hemtrakter Tornedalen har vi någonting som, åtminstone i min familj, brukar benämnas Klimpvälling. Klimpar kokade i lättsaltad mjölk som ätes med smörklick och socker. Vansinnigt gott...åtminstone om man som barn är uppvuxen med det...:p
Tillsammans med en limpmacka med kaviar och tjocka skivor falukorv. Då är man hemma (Y)
Fast man bör då såklart helst jobba med manuell Skogshuggning ur ett rent förbränningstekniskt syfte...:o
amoz3 februari 2010
Kommer ihåg att det var klimp i barndomens köttsoppa men jag kommer oxå ihåg att jag inte gillade den där "mjölklumpen"(N)
Gnurf3 februari 2010
Nå...det var ju ett tag sedan nu...prova igen vet ja...:D
Skrivet av amoz den 3 feb 2010
Kommer ihåg att det var klimp i barndomens köttsoppa men jag kommer oxå ihåg att jag inte gillade den där "mjölklumpen"(N)
Okänd3 februari 2010
Skrivet av Gnurf den 3 feb 2010
I mina hemtrakter Tornedalen har vi någonting som, åtminstone i min familj, brukar benämnas Klimpvälling. Klimpar kokade i lättsaltad mjölk som ätes med smörklick och socker. Vansinnigt gott...åtminstone om man som barn är uppvuxen med det...:p
Tillsammans med en limpmacka med kaviar och tjocka skivor falukorv. Då är man hemma (Y)
Fast man bör då såklart helst jobba med manuell Skogshuggning ur ett rent förbränningstekniskt syfte...:o
Det här är rena rama matnostalgin Gnurfen!
Tyvärr snart bortglömt för alltid! (L)
Hur skall det bevaras för framtiden?
mattant414 februari 2010
Kommer ihåg att jag älskade farmors klimp men den skulle vara kokt i soppan, kanske får ringa fastern och be om recept, hmmm
anluk4 februari 2010
Här kommer mitt recept på klimp.
Bianca7215 februari 2010
Älskar klimpsoppa, men jag gör som min italienska mor alltid har gjort. Jag vispar helt enkelt ägg med mjöl, (inga kryddor) så det blir en kladdig smet, precis tillräckligt fast för att inte vara rinnig. Klickar sedan in i den kokande soppan teskedsvis. Klimparna ska bli fluffiga som sommarmoln, då är de som godast.
Ankis7115 februari 2010
Skrivet av Bianca72 den 15 feb 2010
Älskar klimpsoppa, men jag gör som min italienska mor alltid har gjort. Jag vispar helt enkelt ägg med mjöl, (inga kryddor) så det blir en kladdig smet, precis tillräckligt fast för att inte vara rinnig. Klickar sedan in i den kokande soppan teskedsvis. Klimparna ska bli fluffiga som sommarmoln, då är de som godast.
Den varianten känner jag igen. Funkar i alla typer av köttsoppor, gulasch, minestrone osv. Här är det klimoarna som går åt först och köttet ligger kvar i grytan :-D.
Låt gärna klimparna koka med en stund så de verkligen drar åt sig den goda smaken :-p
Okänd15 februari 2010
I den här grytan finns något som kan jämföras med klimp, men det är nog en annan variant som vi Svenskar inte är så vana vid. Jag tog bara med det i kommentaren. Det passade utmärkt i gulaschen kan jag lova!
Ett gammalt ärvt familjerecept på klimp som jag gör varje gång jag gör soppa med klar buljong:
1 ägg
½ dl mjölk
1 nypa salt
lite socker
Vetemjöl
Vispa ihop alla ingredienser och ta så mycket mjöl så att det blir en trögflytande smet. Klickas ut med dessertsked rakt ner i soppan. Kokas i 10 minuter. Klimpen kommer att svälla och bli dubbelt så stora. Om smeten grynar sig i buljongen så behövs mer mjöl i smeten. Om klimpen blivit för hård så testa nästa gång med lite mindre mjöl.
farmoringer9 april 2010
Klimp med ägg är godast tycker jag..
Mitt recept är:
1 tsk salt
2 ägg
4 dl vetemjöl
1½ dl vatten.
kekke461 juni 2010
När jag kokar klimp kokar jag den först i buljong sätter sedan över den i soppan
zudette2 juni 2010
Jag brukar nog höfta ihop min klimp med ägg, vetemjöl, mjölk och salt och framförallt sätta i köttsoppa. Klimp i saftsoppa har jag aldrig hört talas om!!! MEN...
...en nödrätt hemma när jag var barn (och var ganska kräsen) var klimpmjölk! Mjölk som man kokade klimpen i och åt smaksatt med socker! ÄLSKADE denna lilla rätt. (L)
läst att man ska ha detta till soppor m.m
saftsoppa läste jag om!
men VAD ÄR DETTA?
aldrig hört!
typ bröd som man lägger i?
Här får du svaret!
Kött och rotsakssoppa med vetemjölsklimp.
Smaklig måltid!
Min mamma brukar göra klimp till köttsoppan, men där är det ingen bittermandel i. Den gillar jag verkligen, men hon har svårt att få ihop ett vettigt recept. Du vet lite mjöl och lite vatten mm. och sen jobbar du ihop till en lagom fast deg. Ingen som har ett bra tips?
Min mamma brukar göra klimp till köttsoppan, men där är det ingen bittermandel i. Den gillar jag verkligen, men hon har svårt att få ihop ett vettigt recept. Du vet lite mjöl och lite vatten mm. och sen jobbar du ihop till en lagom fast deg. Ingen som har ett bra tips?
Testa mitt så får du se!
Mjölk, ägg å så mjöl till lagom :D konsistens brukar jag höfta ihop...
Mjölk, ägg å så mjöl till lagom :D konsistens brukar jag höfta ihop...
Klimp är gott!
Mannagrynsklimp enligt Stora Kokboken från 60 talet: 4.5 dl mjölk, 30 g mannagryn, salt socker, 1-2 aggulor, rivet citron eller apelsinskal eller 10 hackade mandlar. vispa ner mannagrynen i mjölken. koka 4-8 minuter, sätt till äggulor och smakämnen. Häll i en vattenskjöljd form. Servera men saftsoppa.
I mina hemtrakter Tornedalen har vi någonting som, åtminstone i min familj, brukar benämnas Klimpvälling. Klimpar kokade i lättsaltad mjölk som ätes med smörklick och socker. Vansinnigt gott...åtminstone om man som barn är uppvuxen med det...:p
Tillsammans med en limpmacka med kaviar och tjocka skivor falukorv. Då är man hemma (Y)
Fast man bör då såklart helst jobba med manuell Skogshuggning ur ett rent förbränningstekniskt syfte...:o
Kommer ihåg att det var klimp i barndomens köttsoppa men jag kommer oxå ihåg att jag inte gillade den där "mjölklumpen"(N)
Nå...det var ju ett tag sedan nu...prova igen vet ja...:D
Kommer ihåg att det var klimp i barndomens köttsoppa men jag kommer oxå ihåg att jag inte gillade den där "mjölklumpen"(N)
I mina hemtrakter Tornedalen har vi någonting som, åtminstone i min familj, brukar benämnas Klimpvälling. Klimpar kokade i lättsaltad mjölk som ätes med smörklick och socker. Vansinnigt gott...åtminstone om man som barn är uppvuxen med det...:p
Tillsammans med en limpmacka med kaviar och tjocka skivor falukorv. Då är man hemma (Y)
Fast man bör då såklart helst jobba med manuell Skogshuggning ur ett rent förbränningstekniskt syfte...:o
Det här är rena rama matnostalgin Gnurfen!
Tyvärr snart bortglömt för alltid! (L)
Hur skall det bevaras för framtiden?
Kommer ihåg att jag älskade farmors klimp men den skulle vara kokt i soppan, kanske får ringa fastern och be om recept, hmmm
Här kommer mitt recept på klimp.
Älskar klimpsoppa, men jag gör som min italienska mor alltid har gjort. Jag vispar helt enkelt ägg med mjöl, (inga kryddor) så det blir en kladdig smet, precis tillräckligt fast för att inte vara rinnig. Klickar sedan in i den kokande soppan teskedsvis. Klimparna ska bli fluffiga som sommarmoln, då är de som godast.
Älskar klimpsoppa, men jag gör som min italienska mor alltid har gjort. Jag vispar helt enkelt ägg med mjöl, (inga kryddor) så det blir en kladdig smet, precis tillräckligt fast för att inte vara rinnig. Klickar sedan in i den kokande soppan teskedsvis. Klimparna ska bli fluffiga som sommarmoln, då är de som godast.
Den varianten känner jag igen. Funkar i alla typer av köttsoppor, gulasch, minestrone osv. Här är det klimoarna som går åt först och köttet ligger kvar i grytan :-D.
Låt gärna klimparna koka med en stund så de verkligen drar åt sig den goda smaken :-p
I den här grytan finns något som kan jämföras med klimp, men det är nog en annan variant som vi Svenskar inte är så vana vid. Jag tog bara med det i kommentaren. Det passade utmärkt i gulaschen kan jag lova!
Ungersk gulasch
Ett gammalt ärvt familjerecept på klimp som jag gör varje gång jag gör soppa med klar buljong:
1 ägg
½ dl mjölk
1 nypa salt
lite socker
Vetemjöl
Vispa ihop alla ingredienser och ta så mycket mjöl så att det blir en trögflytande smet. Klickas ut med dessertsked rakt ner i soppan. Kokas i 10 minuter. Klimpen kommer att svälla och bli dubbelt så stora. Om smeten grynar sig i buljongen så behövs mer mjöl i smeten. Om klimpen blivit för hård så testa nästa gång med lite mindre mjöl.
Klimp med ägg är godast tycker jag..
Mitt recept är:
1 tsk salt
2 ägg
4 dl vetemjöl
1½ dl vatten.
När jag kokar klimp kokar jag den först i buljong sätter sedan över den i soppan
Jag brukar nog höfta ihop min klimp med ägg, vetemjöl, mjölk och salt och framförallt sätta i köttsoppa. Klimp i saftsoppa har jag aldrig hört talas om!!! MEN...
...en nödrätt hemma när jag var barn (och var ganska kräsen) var klimpmjölk! Mjölk som man kokade klimpen i och åt smaksatt med socker! ÄLSKADE denna lilla rätt. (L)