jag mins en annan klimp oxå inte bara den som man kokar I soppan
mamma gjorde en i vattenbad i ugnen
den runda PYRO karotten kom sedan på bordet
och var och en tog sej en sked eller två av de goda till soppan
Mammma773 juni 2010
Hej
Jag vispar ett ägg per portion, tillsätter lite mjöl, rör hela tiden så att det inte blir klumpar, 1-2 msk havremjölk (funkar med vanlig mjölk också) per portion och sen matar jag i vetemjöl tills det blir en stabbig deg.
Ska gå att klicka ner i buljongen sen. Barnen älskar detta tillsammans med hemma gjord körrsoppa.
barnbarn3 juni 2010
Hejsan.
Intressant med alla klimprecept.Jag gör som min mamma gjorde.Blandar vetemjöl med mjölk så det blir en ganska fast deg.Och så klickar jag i den i den kokande soppan och får koka med en stund så den drar åt sej smak och blir kokt.{eat}
Okänd3 juni 2010
En del gillar klimp, andra inte!
Själv tycker jag att det blir något extra när det finns klimp till köttsoppan.
sikaal3 juni 2010
Jag tycker inte! Jag tror det kanske beror på att mamma inte hade klimp i soppan!
Jag minns när jag åt hemma hos en gammal pojkvän och fick en "jättestor" klimp! FASA! {sick} Jag kunde inte äta men som tur var tog ingen illa upp och det blev nästan "slagsmål" om att få överta min! :s Så olika det kan vara!
Lena3 juni 2010
Skrivet av Gnurf den 3 feb 2010
Mjölk, ägg å så mjöl till lagom :D konsistens brukar jag höfta ihop...
Detta är klart godaste klimpen jag vet gör den varje gång vi har köttsoppa, de är bara att klicka ner den i soppan mmm
Gnurf4 juni 2010
Salt glömde jag bort. Ägget bidrar med "glansighet" på något sätt...klimpen blir mindre porös med en glansigare yta. Även i palt brukar jag knäcka ned 1-2 ägg...
Skrivet av Lena den 3 jun 2010
Skrivet av Gnurf den 3 feb 2010
Mjölk, ägg å så mjöl till lagom :D konsistens brukar jag höfta ihop...
Detta är klart godaste klimpen jag vet gör den varje gång vi har köttsoppa, de är bara att klicka ner den i soppan mmm
Gnurf4 juni 2010
Vissa likheter mellan våra svar där zudette. Å du är lulebo å jag är uppvuxen i Luleå. Kanska en typisk luleårätt förutom det tornedalska....8-|
Skrivet av zudette den 2 jun 2010
...en nödrätt hemma när jag var barn (och var ganska kräsen) var klimpmjölk! Mjölk som man kokade klimpen i och åt smaksatt med socker! ÄLSKADE denna lilla rätt. (L)
Skrivet av Gnurf den 3 feb 2010
I mina hemtrakter Tornedalen har vi någonting som, åtminstone i min familj, brukar benämnas Klimpvälling. Klimpar kokade i lättsaltad mjölk som ätes med smörklick och socker. Vansinnigt gott...åtminstone om man som barn är uppvuxen med det...:p
Tillsammans med en limpmacka med kaviar och tjocka skivor falukorv. Då är man hemma (Y)
Fast man bör då såklart helst jobba med manuell Skogshuggning ur ett rent förbränningstekniskt syfte...:o
zudette4 juni 2010
Ja, det är nog samma rätt - vi kallade den oxå för klimpvälling ibland, fast jag kan inte minnas att vi hade smör i!?. Jag är dock inte Luleåbo från grunden, inte ens norrbottning - bara en vanlig Skellefteå-tjej från början, men hyfsat nära och hyfsat nära matvanor, verkar det som... Palt, klimpvälling, tunnbröd (ljusugnsbröd) och surströmming - det är grejjer det! {giggle}
Skrivet av Gnurf den 4 jun 2010
Vissa likheter mellan våra svar där zudette. Å du är lulebo å jag är uppvuxen i Luleå. Kanska en typisk luleårätt förutom det tornedalska....8-|
Skrivet av zudette den 2 jun 2010
...en nödrätt hemma när jag var barn (och var ganska kräsen) var klimpmjölk! Mjölk som man kokade klimpen i och åt smaksatt med socker! ÄLSKADE denna lilla rätt. (L)
Skrivet av Gnurf den 3 feb 2010
I mina hemtrakter Tornedalen har vi någonting som, åtminstone i min familj, brukar benämnas Klimpvälling. Klimpar kokade i lättsaltad mjölk som ätes med smörklick och socker. Vansinnigt gott...åtminstone om man som barn är uppvuxen med det...:p
Tillsammans med en limpmacka med kaviar och tjocka skivor falukorv. Då är man hemma (Y)
Fast man bör då såklart helst jobba med manuell Skogshuggning ur ett rent förbränningstekniskt syfte...:o
lingonben4 juni 2010
I mitt barndomshem serverades "Stjusspojka" vilket var klimp med stekt fläsk. Det åt man med smör och sirap. En modifierad variant på snabbpalt är blanda potatismospulver i smeten, dvs, ägg, mjölk, pot.mospulver, salt och vetemjöl till lagom kletig konsistens, klicka ner i kokande saltat vatten. Stek fläsk el bacon till. Alla barn har älskat den nödrätten!
smoine4 juni 2010
Här i Finland har vi en sådan efterrätt som "Fin klimp med saftsoppa", detta är jättegott, klimp i soppor är jag inte så mycket för :)
"Hemhushållningens grunder (1932) har följande recept på Fin klimp
Smör och mjöl fräses tillsammans, mjölken påspädes och smeten får koka 10-15 min. Ägget nedvispas försiktigt jämte sockret och den rivna bittermandeln och smeten får sjuda tills den tjocknat. Smeten hälles på små serveringsfat eller skålar. Garneras när den kallnat med grovt hackad mandel (oskållad), om den serveras till saftsoppa, eller med persilja, om den serveras till buljongsoppor.
bernit4 juni 2010
Jag gillar klimp i köttsoppa.
Min mor hade två olika - basic-varianten på bara ägg, mjölk och mjöl och fin-varianten som var med gräddi stället för mjölk och det var bittermandel i men den serverades i en form a'part på bordet medan basic-varianten kokades i soppan.
Gott, gottigott, gott, gott
evaullabritt7 januari 2011
Min mormor, född 1900, lagade klimp med mesmörsås och serverade stekt fläsk till. En gammal fäbodrätt tror jag.
Bitte107 januari 2011
Min mamma kokade klimp i Blåbärssoppan....Mums....
puhbjornen7 januari 2011
mormors klimpmjölk var en av mina favoriträtter när jag var liten. Fantasktiskt got{dance}
Hilmer547 januari 2011
Klimp till köttsoppa kokas separat
3d lbuljong
1ägg
1dl havregryn
tillsätt sedan vetemjöl till en seg smet
klicka ner m tesked i kokande buljong.
servera till soppan.
tornros7 januari 2011
En 1/2 tsk salt
4 dl vetemjöl
vatten till en halvfast deg som klickas ner i köttsoppa eller buljong.
Mumsfilibaba.
OCH klimpvälling vilken barndomsdröm. Måste koka och bjuda barnen.
jag mins en annan klimp oxå inte bara den som man kokar I soppan
mamma gjorde en i vattenbad i ugnen
den runda PYRO karotten kom sedan på bordet
och var och en tog sej en sked eller två av de goda till soppan
Hej
Jag vispar ett ägg per portion, tillsätter lite mjöl, rör hela tiden så att det inte blir klumpar, 1-2 msk havremjölk (funkar med vanlig mjölk också) per portion och sen matar jag i vetemjöl tills det blir en stabbig deg.
Ska gå att klicka ner i buljongen sen. Barnen älskar detta tillsammans med hemma gjord körrsoppa.
Hejsan.
Intressant med alla klimprecept.Jag gör som min mamma gjorde.Blandar vetemjöl med mjölk så det blir en ganska fast deg.Och så klickar jag i den i den kokande soppan och får koka med en stund så den drar åt sej smak och blir kokt.{eat}
En del gillar klimp, andra inte!
Själv tycker jag att det blir något extra när det finns klimp till köttsoppan.
Jag tycker inte! Jag tror det kanske beror på att mamma inte hade klimp i soppan!
Jag minns när jag åt hemma hos en gammal pojkvän och fick en "jättestor" klimp! FASA! {sick} Jag kunde inte äta men som tur var tog ingen illa upp och det blev nästan "slagsmål" om att få överta min! :s Så olika det kan vara!
Mjölk, ägg å så mjöl till lagom :D konsistens brukar jag höfta ihop...
Detta är klart godaste klimpen jag vet gör den varje gång vi har köttsoppa, de är bara att klicka ner den i soppan mmm
Salt glömde jag bort. Ägget bidrar med "glansighet" på något sätt...klimpen blir mindre porös med en glansigare yta. Även i palt brukar jag knäcka ned 1-2 ägg...
Mjölk, ägg å så mjöl till lagom :D konsistens brukar jag höfta ihop...
Detta är klart godaste klimpen jag vet gör den varje gång vi har köttsoppa, de är bara att klicka ner den i soppan mmm
Vissa likheter mellan våra svar där zudette. Å du är lulebo å jag är uppvuxen i Luleå. Kanska en typisk luleårätt förutom det tornedalska....8-|
...en nödrätt hemma när jag var barn (och var ganska kräsen) var klimpmjölk! Mjölk som man kokade klimpen i och åt smaksatt med socker! ÄLSKADE denna lilla rätt. (L)
I mina hemtrakter Tornedalen har vi någonting som, åtminstone i min familj, brukar benämnas Klimpvälling. Klimpar kokade i lättsaltad mjölk som ätes med smörklick och socker. Vansinnigt gott...åtminstone om man som barn är uppvuxen med det...:p
Tillsammans med en limpmacka med kaviar och tjocka skivor falukorv. Då är man hemma (Y)
Fast man bör då såklart helst jobba med manuell Skogshuggning ur ett rent förbränningstekniskt syfte...:o
Ja, det är nog samma rätt - vi kallade den oxå för klimpvälling ibland, fast jag kan inte minnas att vi hade smör i!?. Jag är dock inte Luleåbo från grunden, inte ens norrbottning - bara en vanlig Skellefteå-tjej från början, men hyfsat nära och hyfsat nära matvanor, verkar det som... Palt, klimpvälling, tunnbröd (ljusugnsbröd) och surströmming - det är grejjer det! {giggle}
Vissa likheter mellan våra svar där zudette. Å du är lulebo å jag är uppvuxen i Luleå. Kanska en typisk luleårätt förutom det tornedalska....8-|
...en nödrätt hemma när jag var barn (och var ganska kräsen) var klimpmjölk! Mjölk som man kokade klimpen i och åt smaksatt med socker! ÄLSKADE denna lilla rätt. (L)
I mina hemtrakter Tornedalen har vi någonting som, åtminstone i min familj, brukar benämnas Klimpvälling. Klimpar kokade i lättsaltad mjölk som ätes med smörklick och socker. Vansinnigt gott...åtminstone om man som barn är uppvuxen med det...:p
Tillsammans med en limpmacka med kaviar och tjocka skivor falukorv. Då är man hemma (Y)
Fast man bör då såklart helst jobba med manuell Skogshuggning ur ett rent förbränningstekniskt syfte...:o
I mitt barndomshem serverades "Stjusspojka" vilket var klimp med stekt fläsk. Det åt man med smör och sirap. En modifierad variant på snabbpalt är blanda potatismospulver i smeten, dvs, ägg, mjölk, pot.mospulver, salt och vetemjöl till lagom kletig konsistens, klicka ner i kokande saltat vatten. Stek fläsk el bacon till. Alla barn har älskat den nödrätten!
Här i Finland har vi en sådan efterrätt som "Fin klimp med saftsoppa", detta är jättegott, klimp i soppor är jag inte så mycket för :)
"Hemhushållningens grunder (1932) har följande recept på Fin klimp
2 msk smör
8 msk mjöl
3-4 kkp mjölk
2 tsk socker
1 ägg
6-8 bittermandlar el. 2-3 droppar (bitter)mandelolja
Smör och mjöl fräses tillsammans, mjölken påspädes och smeten får koka 10-15 min. Ägget nedvispas försiktigt jämte sockret och den rivna bittermandeln och smeten får sjuda tills den tjocknat. Smeten hälles på små serveringsfat eller skålar. Garneras när den kallnat med grovt hackad mandel (oskållad), om den serveras till saftsoppa, eller med persilja, om den serveras till buljongsoppor.
Jag gillar klimp i köttsoppa.
Min mor hade två olika - basic-varianten på bara ägg, mjölk och mjöl och fin-varianten som var med gräddi stället för mjölk och det var bittermandel i men den serverades i en form a'part på bordet medan basic-varianten kokades i soppan.
Gott, gottigott, gott, gott
Min mormor, född 1900, lagade klimp med mesmörsås och serverade stekt fläsk till. En gammal fäbodrätt tror jag.
Min mamma kokade klimp i Blåbärssoppan....Mums....
mormors klimpmjölk var en av mina favoriträtter när jag var liten. Fantasktiskt got{dance}
Klimp till köttsoppa kokas separat
3d lbuljong
1ägg
1dl havregryn
tillsätt sedan vetemjöl till en seg smet
klicka ner m tesked i kokande buljong.
servera till soppan.
En 1/2 tsk salt
4 dl vetemjöl
vatten till en halvfast deg som klickas ner i köttsoppa eller buljong.
Mumsfilibaba.
OCH klimpvälling vilken barndomsdröm. Måste koka och bjuda barnen.