någon som har något bra tips på en vegetarisk soppa? Gärna något nytt och innovativt!
älskar soppa och har ett antal publicerade på min blogg men tänkte att man kanske kunde få något bra tips.
kolla sopporna på min blogg: Vad äter en vegetarian?
http://smakligtochgott.blogspot.com/search/label/soppa
kattgnag19 april 2009
Nu kollade jag inte hela din blogg men Afrikansk soppa är ju vegetarisk. Den är jättegod och ännu godare dagen efter! Tycker jag.
Den finns här på MK - bara att söka på ordet, antar jag:o
peterbjurstrom19 april 2009
verkar spännande, ska prova den.
gimmiahug19 april 2009
Jag gör ibland en lins- eller kikärtssoppa med öl i, prova det! Kokar helt enkelt linser eller ärter i buljong och öl (kanske en burk öl till fyra portioner eller så), mixar soppan slät och tillsätter sedan lite annat smått och gott - färsk spenat t ex (så får soppan lite färg också). Ibland friterar jag lite grönsakschips eller steker krutonger... i vilka fulla fall är ju soppbasen enkel och kan varieras som man tycker.
peterbjurstrom19 april 2009
tack för tipset! bra baser är alltid användbart :)
peterbjurstrom20 april 2009
någon som har någon annan bra bas att tipsa om?
croxie6420 april 2009
Du kan enkelt göra en Minestrone helt vegetarisk. Tror att orginalet är vegetariskt om jag inte minns helt fel :)
Sen har du vanlig gul ärtsoppa, grön ärtsoppa, bakad potatis soppa (min favorit)...och jag brukar göra soppa på vattenkrasse på sommaren. Det senaste är väldigt vanligt i grönsaksdisken här i England.
Nässel soppa, sparris soppa (på färsk sparris är godast), spenat soppa...och på vintern speciellt så brukar jag göra en grönsakssoppa på vad jag kan hitta i affären - morötter, potatis, vitkål, kålrot, potatis, lök, rotselleri, palsternacka osv. Smakar alltid bäst om det får stå i kylen över natten :)
Ska testa några av dina recept när jag får en chans :)
Ska prova den snart. Verkar iaf sjukt god! Kolla http://veganmage.se/category/recept/ de tre sista recepten är soppor :)
babbs21 april 2009
Försök med mulligatawny soup, som grevinnan beställer av sin betjänt på nyårsafton.
1 stor lök
1 tumstor bit ingefära
4 vitlöksklyftor
2 morötter
1 bit purjolök, 10 cm
1 citron
300 g röda linser
1 msk gott currypulver/pasta, madrastyp el. thai grön
1 burk kokosmjölk
1 msk gurkmeja
salt, socker
olja eller smör t. stekning
1½ l vatten
Hacka löken, vitlök, den skalade ingefäran och purjolöken. Häll i en stor kastrull och låt fräsa i olja eller helst smör (allra helst i indisk ghee) på medelvärme tills löken börjar få färg. Strö över gurkmeja och curry och låt fräsa en minut till. Lägg i de röda linserna, häll i vattnet och rör om då och då. Nu ska man ha en relativt tjock, gul pasta i kastrullen - detta är soppbasen. Nu kommer det roliga: smaksättning och balansering! Häll i kokosmjölken och rör om. Är soppan för tjock kan man tillsätta mera vatten. Tillsätt en eller två tsk salt, ett par varv med pepparkvarnen, ett par msk socker och saften från citronen. Det smakar ännu bättre med lite apelsin- eller mangojuice till. Låt sjuda 20 minuter till. Man kan om man vill köra ett varv med stavmixern. Provsmaka. Behövs mer salt? Socker? Citronsaft? Den ska vara sötsyrlig, ganska tjockflytande och god. Servera gärna med en klick yoghurt (grekisk eller turkisk) som man blandar med en näve färsk hackad koriander, och ett gott bröd förstås. Enjoy – som de säger nu för tiden
Ribollita (finns många olika recept på nätet) är en god soppa som passar att göra nu på hösten då ingredienserna är i säsong.
klankis3 december 2009
Jag brukar göra gulaschsoppa men byter ut kött mot quornfärs. Funkar bra, brukar blanda i lite svarta bönor också. Också turkisk yoghurt till.
WiolaH3 december 2009
Jag använder "min" paprikasoppbas till de flesta rot- och grön- -saker. 4-5 röda parikor som får mjukna i stekpannan med lite strimlad gul lök, ännu mindre grovriven palsternacka och rotselleri, slå sedan lite grönsaksbuljong på det. Låt sjuda med några välmogna tomater (hackade) och persiljestjälkar. Mixa och krydda efter smak. Späd med mer grönsaksbuljong till lagom konsistens.
Lägg i bitar av de rot- och grönsaker du tycker passar och kokta bönor eller linser efter smak. Jag gör gärna denna soppa ganska "het" med hjälp av paprikapulver (stark) eller chilifrukter.....(Y)
PS. glömde ju vitlöken som ska vara med från början; krossad, hackad eller pressad.... DS.
vaso13 december 2009
vad sägs om kikärt soppa! väldigt nyttigt och även vegetariskt:D. enkelt att göra, det enda som behövs att göra är att koka upp dem med lök och olivolja och sedan serveras med citron!:D
man kan laga på andra sätt också men här en av de enkla medelhavets receptet på kikärt soppa
Bianca7215 februari 2010
En liten annorlunda soppa för de som gillar surkål... Har inget riktigt recept. Är uppväxt med denna soppa, men mamma gjorde den med rökt bog i. Jag äter numera inte kött och gör den utan, men det är jättegott ändå.
Funderar en del på hur man ska kunna finna ett vegetariskt alternativ till den rökta bogen. I bönsopporna kryddar jag med röksalt, vilket ger en mustigare smak. Man kanske kan liquid-smoke-marinera lite seitan eller nåt och slänga in. Vad tror ni om det?
någon som har något bra tips på en vegetarisk soppa? Gärna något nytt och innovativt!
älskar soppa och har ett antal publicerade på min blogg men tänkte att man kanske kunde få något bra tips.
kolla sopporna på min blogg: Vad äter en vegetarian?
http://smakligtochgott.blogspot.com/search/label/soppa
Nu kollade jag inte hela din blogg men Afrikansk soppa är ju vegetarisk. Den är jättegod och ännu godare dagen efter! Tycker jag.
Den finns här på MK - bara att söka på ordet, antar jag:o
verkar spännande, ska prova den.
Jag gör ibland en lins- eller kikärtssoppa med öl i, prova det! Kokar helt enkelt linser eller ärter i buljong och öl (kanske en burk öl till fyra portioner eller så), mixar soppan slät och tillsätter sedan lite annat smått och gott - färsk spenat t ex (så får soppan lite färg också). Ibland friterar jag lite grönsakschips eller steker krutonger... i vilka fulla fall är ju soppbasen enkel och kan varieras som man tycker.
tack för tipset! bra baser är alltid användbart :)
någon som har någon annan bra bas att tipsa om?
Du kan enkelt göra en Minestrone helt vegetarisk. Tror att orginalet är vegetariskt om jag inte minns helt fel :)
Sen har du vanlig gul ärtsoppa, grön ärtsoppa, bakad potatis soppa (min favorit)...och jag brukar göra soppa på vattenkrasse på sommaren. Det senaste är väldigt vanligt i grönsaksdisken här i England.
Nässel soppa, sparris soppa (på färsk sparris är godast), spenat soppa...och på vintern speciellt så brukar jag göra en grönsakssoppa på vad jag kan hitta i affären - morötter, potatis, vitkål, kålrot, potatis, lök, rotselleri, palsternacka osv. Smakar alltid bäst om det får stå i kylen över natten :)
Ska testa några av dina recept när jag får en chans :)
Pumpasoppa
Rostad rotfrukts soppa med basilikaolja
Röd linssoppa med kokosmjölk och saffran
(Y)
Kikärtssoppa med ingefära och limebasilika
Ska prova den snart. Verkar iaf sjukt god! Kolla http://veganmage.se/category/recept/ de tre sista recepten är soppor :)
Försök med mulligatawny soup, som grevinnan beställer av sin betjänt på nyårsafton.
1 stor lök
1 tumstor bit ingefära
4 vitlöksklyftor
2 morötter
1 bit purjolök, 10 cm
1 citron
300 g röda linser
1 msk gott currypulver/pasta, madrastyp el. thai grön
1 burk kokosmjölk
1 msk gurkmeja
salt, socker
olja eller smör t. stekning
1½ l vatten
Hacka löken, vitlök, den skalade ingefäran och purjolöken. Häll i en stor kastrull och låt fräsa i olja eller helst smör (allra helst i indisk ghee) på medelvärme tills löken börjar få färg. Strö över gurkmeja och curry och låt fräsa en minut till. Lägg i de röda linserna, häll i vattnet och rör om då och då. Nu ska man ha en relativt tjock, gul pasta i kastrullen - detta är soppbasen. Nu kommer det roliga: smaksättning och balansering! Häll i kokosmjölken och rör om. Är soppan för tjock kan man tillsätta mera vatten. Tillsätt en eller två tsk salt, ett par varv med pepparkvarnen, ett par msk socker och saften från citronen. Det smakar ännu bättre med lite apelsin- eller mangojuice till. Låt sjuda 20 minuter till. Man kan om man vill köra ett varv med stavmixern. Provsmaka. Behövs mer salt? Socker? Citronsaft? Den ska vara sötsyrlig, ganska tjockflytande och god. Servera gärna med en klick yoghurt (grekisk eller turkisk) som man blandar med en näve färsk hackad koriander, och ett gott bröd förstås. Enjoy – som de säger nu för tiden
Kerstins grönsakssoppa med Aioli
Den här är god enligt mig...
Höst och kastanjetider betyder kastanjesoppa. Lagade en röd kastanjesoppa härom dagen vilken avnjöts till underbart nybakat bröd.
http://smakligtochgott.blogspot.com/2009/10/rod-kastanjesoppa.html
Här kommer några förslag från mig:
Ribollita (finns många olika recept på nätet) är en god soppa som passar att göra nu på hösten då ingredienserna är i säsong.
Jag brukar göra gulaschsoppa men byter ut kött mot quornfärs. Funkar bra, brukar blanda i lite svarta bönor också. Också turkisk yoghurt till.
Jag använder "min" paprikasoppbas till de flesta rot- och grön- -saker. 4-5 röda parikor som får mjukna i stekpannan med lite strimlad gul lök, ännu mindre grovriven palsternacka och rotselleri, slå sedan lite grönsaksbuljong på det. Låt sjuda med några välmogna tomater (hackade) och persiljestjälkar. Mixa och krydda efter smak. Späd med mer grönsaksbuljong till lagom konsistens.
Lägg i bitar av de rot- och grönsaker du tycker passar och kokta bönor eller linser efter smak. Jag gör gärna denna soppa ganska "het" med hjälp av paprikapulver (stark) eller chilifrukter.....(Y)
PS. glömde ju vitlöken som ska vara med från början; krossad, hackad eller pressad.... DS.
vad sägs om kikärt soppa! väldigt nyttigt och även vegetariskt:D. enkelt att göra, det enda som behövs att göra är att koka upp dem med lök och olivolja och sedan serveras med citron!:D
man kan laga på andra sätt också men här en av de enkla medelhavets receptet på kikärt soppa
En liten annorlunda soppa för de som gillar surkål... Har inget riktigt recept. Är uppväxt med denna soppa, men mamma gjorde den med rökt bog i. Jag äter numera inte kött och gör den utan, men det är jättegott ändå.
Grönsaksbuljong
Tärnad potatis/morot/valfri lök
Vitlök
Strimlad surkål
Blandade sorters bönor
färsk persilia
salt/peppar
Funderar en del på hur man ska kunna finna ett vegetariskt alternativ till den rökta bogen. I bönsopporna kryddar jag med röksalt, vilket ger en mustigare smak. Man kanske kan liquid-smoke-marinera lite seitan eller nåt och slänga in. Vad tror ni om det?