någon som har något bra tips på hur man gör en riktigt god älgstek
14 december 2004
Jag brukar göra porterstek av älgkött det är oxå en variant som är gott.
tilda25 augusti 2007
En variant är att göra nästan som en tjälknul. Tillaga köttet långsamt och lägg det i marinad, gärna med vitlök, direkt när det kommer ur ugnen.
Aspholme25 augusti 2007
Älgkött ja Viltkött överhuvudtaget är så smakrik så att man behöver inte göra så mycket mer än att tillaga den. Gör som med en vanlig Nötstek, bryn smör i gjutjärnspanna. Bryn steken runt om på hög värme, när detta är gjort så spär du ut spadet med lite vatten , saltar och pepprar (valfri peppar) och lägger på locket. In i en 225\" varm ugn, ös med jämna mellanrum ca 15 Min. Använd kötttermometer för att få rätt stektid. Av skyn så reder du med valfritt mjöl( vete,Majs) till en underbart god sås som du har till steken och potatisen(moset). En klick svartvinbärsgelé höjer njutningen. Valfria grönsaker till. Bon Apetit
Localheros25 augusti 2007
Använd en termometer och sätt in den i mitten på steken.
Låt den stiga till 73-75 grader. Klar att ätas
30 augusti 2007
Har du barn (som ofta är väldigt kräsna) eller vill göra en gryta finns det en god på min sida. Kolla in!
einar0531 augusti 2007
Jag hittade ett recept för flera år sedan på en jaktsida. Tjälknöl på viltkött. Denna har gjort succé och mina gäster frågar ibland när jag bjuder dem om de ska få tjälknöl. Gott betyg tycker jag. Så här lyder det:
11/2 kg viltstek
12 krossade enbär
Ca 1 msk timjan
2-3 smulade lagerblad
Grovt salt
Bred ut ett ca 11/2 cm lager med grovt salt i en form. Jag brukar ta långpannan.
Blanda i kryddorna och lägg det frusna köttet på saltetblandningen i 75 grader. Efter ca 3 tim kan du sätta i en termometer. Rosa kött=70 grader och genomstekt, vilket vi föredrar=75 grader.
Låt svalna. ingen lag.
Serveras till en smarrig potatisgratäng (Tinas),
bönor, morötter, brysselkål, syltlök mm.(Y)
Lind31 augusti 2007
Tycker du borde skriva det som ett recept här på Matklubben så att alla kan ta del av det :)
okeand11 september 2007
Ta en fin bit älgkött (fransyska, innanlår men helst filé), salta ORDENTLIGT, peppra och ev någon örtkrydda som du tycker om. Bryn köttet runt om. Det är viktigt att allt är brynt så att man täcker köttporerna men stek det inte utan bara bryn. Ta upp köttet. Sätt i köttermometern och ställ in i ugnen på låg värme ca 100 grader. Låt temperaturen gå upp till 72 grader. Det ska ta lång tid. Har du inte tid att vänta så höj temperaturen i ugnen något. Köttet blir rosa och jättemört på grund av den låga tempereturen och den långa tiden i ugnen. Servera med rostade grönsaker och någon god sås.
11 september 2007
Efter att ha provat många olika recept på Älg så är "Tinas" recept på älg stek med jordärtskocka och kantarell ännu oöverträffat.
någon som har något bra tips på hur man gör en riktigt god älgstek
Jag brukar göra porterstek av älgkött det är oxå en variant som är gott.
En variant är att göra nästan som en tjälknul. Tillaga köttet långsamt och lägg det i marinad, gärna med vitlök, direkt när det kommer ur ugnen.
Älgkött ja Viltkött överhuvudtaget är så smakrik så att man behöver inte göra så mycket mer än att tillaga den. Gör som med en vanlig Nötstek, bryn smör i gjutjärnspanna. Bryn steken runt om på hög värme, när detta är gjort så spär du ut spadet med lite vatten , saltar och pepprar (valfri peppar) och lägger på locket. In i en 225\" varm ugn, ös med jämna mellanrum ca 15 Min. Använd kötttermometer för att få rätt stektid. Av skyn så reder du med valfritt mjöl( vete,Majs) till en underbart god sås som du har till steken och potatisen(moset). En klick svartvinbärsgelé höjer njutningen. Valfria grönsaker till. Bon Apetit
Använd en termometer och sätt in den i mitten på steken.
Låt den stiga till 73-75 grader. Klar att ätas
Har du barn (som ofta är väldigt kräsna) eller vill göra en gryta finns det en god på min sida. Kolla in!
Jag hittade ett recept för flera år sedan på en jaktsida. Tjälknöl på viltkött. Denna har gjort succé och mina gäster frågar ibland när jag bjuder dem om de ska få tjälknöl. Gott betyg tycker jag. Så här lyder det:
11/2 kg viltstek
12 krossade enbär
Ca 1 msk timjan
2-3 smulade lagerblad
Grovt salt
Bred ut ett ca 11/2 cm lager med grovt salt i en form. Jag brukar ta långpannan.
Blanda i kryddorna och lägg det frusna köttet på saltetblandningen i 75 grader. Efter ca 3 tim kan du sätta i en termometer. Rosa kött=70 grader och genomstekt, vilket vi föredrar=75 grader.
Låt svalna. ingen lag.
Serveras till en smarrig potatisgratäng (Tinas),
bönor, morötter, brysselkål, syltlök mm.(Y)
Tycker du borde skriva det som ett recept här på Matklubben så att alla kan ta del av det :)
Ta en fin bit älgkött (fransyska, innanlår men helst filé), salta ORDENTLIGT, peppra och ev någon örtkrydda som du tycker om. Bryn köttet runt om. Det är viktigt att allt är brynt så att man täcker köttporerna men stek det inte utan bara bryn. Ta upp köttet. Sätt i köttermometern och ställ in i ugnen på låg värme ca 100 grader. Låt temperaturen gå upp till 72 grader. Det ska ta lång tid. Har du inte tid att vänta så höj temperaturen i ugnen något. Köttet blir rosa och jättemört på grund av den låga tempereturen och den långa tiden i ugnen. Servera med rostade grönsaker och någon god sås.
Efter att ha provat många olika recept på Älg så är "Tinas" recept på älg stek med jordärtskocka och kantarell ännu oöverträffat.