År ny medlem i Matklubben och känner mig lite vilse ibland. Ställer min fråga här och hoppas att jag hamnat rätt.
I många smårätter och tilltugg används pepparrot som huvudsaklig smaksättare och det är fantastiskt gott men... jag är tyvärr allergisk mot pepparrot. Får utslag som kliar över hela kroppen.
Finns det någon annan krydda som kan vara en bra ersättare?
Om man utesluter pepparroten i recepten så blir rätterna ofta lite tråkiga.
flingsalt15 november 2010
dijonsenap kanske :)
soccermum15 november 2010
tål du wasabi? Det är ju väldigt gott annars :)
Marre7316 november 2010
Finns hur många olika kryddor som helst att använda istället, ta något du tycker om helt enkelt(Y)
Cassiopeya16 november 2010
Skrivet av soccermum den 15 nov 2010
tål du wasabi? Det är ju väldigt gott annars :)
Precis vad jag tänkte! Finns wasabi på tub, räcker med en liten klick! Mums! Går ju att blanda ut den med creme fraice också och spritsa den om man ha en snygg "klick". {snicker}
flingsalt16 november 2010
Skrivet av soccermum den 15 nov 2010
tål du wasabi? Det är ju väldigt gott annars :)
wasabi är väl pepparrot?
Tillberga16 november 2010
vet inte om de är "samma" växtfamilj Men du får prova
Googlade lite:
Wasabia japonica, (Eutrema wasabi och Cochlearia wasabi), även känd som japansk grön-pepparrot, är en art i familjen korsblommiga växter som har odlats i Japan i över tusen år. Den växer även naturligt utmed vattendrag i Japan. Roten används som ingrediens och krydda i japansk mat, exempelvis sushi, sashimi, chazuke och soba. Dess speciella smak används också till att smaksätta glass och godis.
Eftersom wasabi på grund av dålig tillgång och stor efterfrågan är dyr samt att den är svår att transportera färsk används i många fall en ersättare bestående av färgad pepparrot. Denna variant är vanligt förekommande i Sverige och på svenska restauranger
Pepparrot (Armoracia rusticana) är en flerårig ört som odlas för sin rot, som används som krydda, då den har en pepparaktig smak eftersom den innehåller senapsliknande ämnen. Som kulturväxt har pepparoten en lång historia och odlingar av pepparot är kända sedan medeltiden.
Erajscha17 november 2010
Man kan ju smaksätta med chili istället för att få lite sting.
Mussen6719 november 2010
Tack för alla bra svar. Ska kolla om wasabi funkar. Får väl prova vid ett tillfälle då jag kan stå ut med ett par dagars kliande om det skulle visa sig bli så illa.
Senap gillar jag själv jättemycket, men där får jag vilda protester från barnen. Chili är nog annars det som garanterat skulle bli uppskattat.( Blir nästan lite irriterad över att jag inte tänkt på det själv.)
Ska börja tänka i lite nya banor och inte vara så rädd för att misslyckas.
Ännu ett stort tack till er allesammans.(Y)
soccermum19 november 2010
Skrivet av Mussen67 den 19 nov 2010
Tack för alla bra svar. Ska kolla om wasabi funkar. Får väl prova vid ett tillfälle då jag kan stå ut med ett par dagars kliande om det skulle visa sig bli så illa.
Senap gillar jag själv jättemycket, men där får jag vilda protester från barnen. Chili är nog annars det som garanterat skulle bli uppskattat.( Blir nästan lite irriterad över att jag inte tänkt på det själv.)
Ska börja tänka i lite nya banor och inte vara så rädd för att misslyckas.
År ny medlem i Matklubben och känner mig lite vilse ibland. Ställer min fråga här och hoppas att jag hamnat rätt.
I många smårätter och tilltugg används pepparrot som huvudsaklig smaksättare och det är fantastiskt gott men... jag är tyvärr allergisk mot pepparrot. Får utslag som kliar över hela kroppen.
Finns det någon annan krydda som kan vara en bra ersättare?
Om man utesluter pepparroten i recepten så blir rätterna ofta lite tråkiga.
dijonsenap kanske :)
tål du wasabi? Det är ju väldigt gott annars :)
Finns hur många olika kryddor som helst att använda istället, ta något du tycker om helt enkelt(Y)
tål du wasabi? Det är ju väldigt gott annars :)
Precis vad jag tänkte! Finns wasabi på tub, räcker med en liten klick! Mums! Går ju att blanda ut den med creme fraice också och spritsa den om man ha en snygg "klick". {snicker}
tål du wasabi? Det är ju väldigt gott annars :)
wasabi är väl pepparrot?
vet inte om de är "samma" växtfamilj Men du får prova
Googlade lite:
Wasabia japonica, (Eutrema wasabi och Cochlearia wasabi), även känd som japansk grön-pepparrot, är en art i familjen korsblommiga växter som har odlats i Japan i över tusen år. Den växer även naturligt utmed vattendrag i Japan. Roten används som ingrediens och krydda i japansk mat, exempelvis sushi, sashimi, chazuke och soba. Dess speciella smak används också till att smaksätta glass och godis.
Eftersom wasabi på grund av dålig tillgång och stor efterfrågan är dyr samt att den är svår att transportera färsk används i många fall en ersättare bestående av färgad pepparrot. Denna variant är vanligt förekommande i Sverige och på svenska restauranger
Pepparrot (Armoracia rusticana) är en flerårig ört som odlas för sin rot, som används som krydda, då den har en pepparaktig smak eftersom den innehåller senapsliknande ämnen. Som kulturväxt har pepparoten en lång historia och odlingar av pepparot är kända sedan medeltiden.
Man kan ju smaksätta med chili istället för att få lite sting.
Tack för alla bra svar. Ska kolla om wasabi funkar. Får väl prova vid ett tillfälle då jag kan stå ut med ett par dagars kliande om det skulle visa sig bli så illa.
Senap gillar jag själv jättemycket, men där får jag vilda protester från barnen. Chili är nog annars det som garanterat skulle bli uppskattat.( Blir nästan lite irriterad över att jag inte tänkt på det själv.)
Ska börja tänka i lite nya banor och inte vara så rädd för att misslyckas.
Ännu ett stort tack till er allesammans.(Y)
Tack för alla bra svar. Ska kolla om wasabi funkar. Får väl prova vid ett tillfälle då jag kan stå ut med ett par dagars kliande om det skulle visa sig bli så illa.
Senap gillar jag själv jättemycket, men där får jag vilda protester från barnen. Chili är nog annars det som garanterat skulle bli uppskattat.( Blir nästan lite irriterad över att jag inte tänkt på det själv.)
Ska börja tänka i lite nya banor och inte vara så rädd för att misslyckas.
Ännu ett stort tack till er allesammans.(Y)
Lycka till! :)
tål du wasabi? Det är ju väldigt gott annars :)
wasabi är väl pepparrot?