Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ceasarsallad?

  • 6 februari 2001

    Vad innehåller en Ceasarsallad?

  • 6 februari 2001

    Finns flera varianter."Fuskade" över det här från http://home.swipnet.se/~w-57250/ /SaltaKatten-------------------------------------------------------------------------------- Ingredienser(för 4)1 huvud isbergssallad, eller endivesallad4 skivor vitt osötat bröd2 msk olja - gärna olivolja100 g herrgårdsost eller parmesan1 vitlöksklyftaDressing:1 ägg8 sardeller, eller 4-5 anchovisfiléer1/2 tsk Colman's senapspulver, eller 2 tsk fransk senap1/2 liten citron, saften av1/2 dl olja - gärna olivolja Caesarsallad [1] Sallad efter Caesar Ritz. Salladen kan till exempel, som ofta i Amerika, serveras som ensam lunchrätt.Receptet är från Allt om Mat nr 7 1976.TillredningPutsa och skölj salladshuvudet utan att ta isär det, och låt det rinna av.Gör sedan dressingen. Koka ägget 30 sekunder. Mosa sardellerna med senapen i en djup tallrik. Tillsätt ägget och citronsaften och arbeta samman det. Tillsätt oljan under omrörningSkär salladshuvudet i 8 klyftor.Stryk brödskivorna med vitlöksklyftan, som ni skurit toppen av. Skär sedan brödet i stora tärningar och stek dem vackert bruna och knapriga i oljan.Riv osten på grövsta råkostjärnet.Blanda försiktigt salladen med dressingen i ett rymligt fat eller vid skål. Strö över osten och överst brödtärningarna. Ingredienser(för 6-8)1 vitlöksklyfta2 sardellfiléersaften av en halv citron1 äggula1 msk fransk senap3 msk vinäger1 1/4 dl olivolja3/4 dl riven parmesanost1/2 tsk salt1/2 krm nymald vitpeppar2 salladshuvuden, t ex romaine- lollo rosso-, plock- eller ekbladssallad alternativt hälften späda spenatblad100 g champinjoner4 skivor vitt bröd Caesarsallad [2] En fräsch sallad med sting, som serveras på varje amerikansk restaurang med självaktning. Vanligt är att själva hopblandningen av salladen sker vid bordet som en show inför gästerna.Receptet är från Allt om Mat nr 11 1992.TillredningSätt ugnen på 225 °C.Pressa vitlöksklyftan och finfördela sardellfiléerna i matberedare eller mosa dem med en gaffel i en skål.Tillsätt citronsaft, äggula, senap och vinäger. Blanda samman.Tillsätt olivoljan droppvis när matberedaren är igång eller under vispning.Blanda ned parmesanosten och smaksätt med salt och peppar.Skär eller riv salladen med fingrarna. Skiva champinjonerna.Skär bort kanterna och tärna brödet. Rosta i den övre delen av ugnen.Blanda dressingen med salladen framför gästerna och strö till sist över brödkrutongerna. Ingredienser(för 4-6)1 stort eller 2 mindre stånd romansallat1 stort ägg1 ansjovisfilé2 finhackade vitlöksklyftor1 krm salt2 msk worcestershiresåssaften av 1 citron1 tsk senapspulvet t ex Colman'sdrygt 1 dl rapsolja1/2 dl färskriven parmesanostnymald pepparextra parmesan till serveringenKrutonger:2 1/2 dl tärnat vitt bröd, gärna dygnsgammalt1 mycket fint hackad vitlöksklyftadrygt 1/2 dl olivolja Caesarsallad [3] Servera denna goda sallad som den är som entrérätt eller blanda i kyckling, skaldjur eller lax och servera som huvudrätt. Det blir i så fall lagom med 250-275 g grillat, strimlat kycklingkött eller 500 g räkor eller 250-275 g grillad laxfilé skuren i bitar.Receptet är från Amerikas bästa soppor och sallader.TillredningKrutonger: Sätt ugnen på 175 °C.Skär brödet i cm-stora kuber, låt kanten vara kvar.Rör ner vitlöken i oljan med en gaffel.Vänd brödtärningarna i oljan, bred ut dem på en plåt och låt dem stå mitt i ugnen ca 20 minuter. Vänd dem ofta så att de blir jämnt gyllenbruna.Salladen: Skölj och plocka isär salladshuvudet och låt bladen ligga i iskallt vatten 10-15 minuter. Torka bladen och riv dem i lagom bitar, ta med även det innersta av salladshuvudet. Lägg salladen i kylskåpet.Lägg ägget i kokande vatten i 1 minut.Mosa ansjovis, vitlök och salt till en pasta i en stor skål med hjälp av en gaffel. Rör ner worcestershiresås, citronsaft och senap. Knäck ägget över skålen och rör ner det. Tillsätt därefter oljan i omgångar, tills du har en välblandad dressing.Vänd ner salladsbladen och krutongerna i dressingen så att de blir täckta. Smaka av med peppar ock strö över färskriven parmesanost. Ingredienser(för 4 måttliga)5 vitlöksklyftor3 dl jungfruolja1/2 limpa dagsgammalt vitt bröd2 huvuden romansallad2 ägg2 citroner8-10 droppar worcestershiresås100 g parmesanost1 burk sardeller (valfritt)salt, peppar Caesarsallad [4] En riktig Caesaesallad ska blandas vid bordet inför hänförda gäster; Det var så det gick till när Caesar Cardini uppfann rätten 1924.Denne italienare drev ett hotell i Tijuana, Mexiko. Enligt legenden kom det just på nationaldagen den 4 juli så många gäster att maten höll på att ta slut. I all hast komponerade Caesar sin sallad. Han gick ut i matsalen och slängde ihop vitlöksolja, salt, peppar, citron, riven parmesan, worcestershiresås, romansallad, krutonger och knappt kokta ägg - succén var ett faktum.Sedan dess har rätten blivit en kulinarisk storsäljare. Och varianterna är många. Vanligtvis läggs numera sardeller till Signore Cardinis originalrecept, dessutom ofta kapris och någon matig huvudingrediens som räkor, kyckling eller kalkon. I andra versioner tillsätts fänkål, paprika, chilipeppar, eller fransk senap.Receptet från DN:s På Stan, 2-8 juli 1999.TillredningLägg vitlöksklyftorna i oljan. Låt stå minst ett dygn.Skär bort skorpan på brödet. Tärna inkråmet halvcentimetertjockt. Vänd tärningarna i vitlöksoljan. Värm dem i ugn (200-225 °C) tills de är gyllenbruna.Riv två små salladshuvuden i 4-5 cm stora bitar. Skölj i kallt vatten. Torka av och vira in i handduk och lägg i kylen i 1 timme.Lägg 2 ägg i kokande vatten. Ta upp dem efter 1 minut och skölj dem kalla. Knäck dem i en skål. Pressa i citronerna, salta och peppra. Finhacka och lägg i sardellerna. Droppa i worcestershiresåsen. Ringla ner 1 dl vitlöksolja. Mixa till en tunn majonnäs eller rör samman till en halvsprucken sås (som i originalet).Vänd salladen i dressingen.Häll i brödtärningarna. Riv över osten. Blanda alltsammans och servera.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.