Jag skulle vilja ha förslag och recept på hemmagjorda gå-bort-presebter spm marinerade vitlökar, champinjoner, oliver eller godis eller marmelader eller vad ni nu brukar göra och ge bort. Det är så trevligt och personligt!AS
3 september 2000
Marinerade vitlökar 5-6 hela vitlökar2 msk vit- eller rödvinsvinäger1/2 msk italiensk salladskrydda1 msk hackad färsk oregano2 msk hackad färsk basilika1 1/2-2 dl olivolja Dela vitlökarna i klyftor. Koka upp en liter vatten och lägg ner de oskalade klyftorna. Koka häftigt i 2 minuter. Lägg klyftorna i kallt vattnet. Ta upp dem och skala dem samt dela dem i stora klyftor. Lägg klyftorna i en kastrull, fyll på kallt vatten och koka upp, koka en minut och prova om klyftorna har rätt konsistens, de skall ha kvar lite av sin knaprighet. Spola de färdigkokta klyftorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Lägg dem i en burk medtillhörande skruvlock och tillsätt övriga ingredienser. Oljan skall precis täcka vitlökarna. Skruva på lock och skakaburken försiktigt så allt blandas. Ställ burken svalt i minst två dygn. Vänd då och då på burken. Klyftorna kan stå svalti cirka två veckor.Gör lite olikaoljor genom att lägga ner t ex basilikablad i olivolja, vitlökar eller andra kryddor.
3 september 2000
Jag brukar torka mina kryddor och ge bort i fina påsar med fina snören.
5 september 2000
Gör loite olika vinäger, lägg tex basilikablad eller hallon eller dragonblad eller vitlökar i en flaska och häll på med vitvinsvinäger.Vill du piffa till olja kan du lägga torkad chilifruk elelr limeskal i en flaska och fylla på med olivolja.
Jag skulle vilja ha förslag och recept på hemmagjorda gå-bort-presebter spm marinerade vitlökar, champinjoner, oliver eller godis eller marmelader eller vad ni nu brukar göra och ge bort. Det är så trevligt och personligt!AS
Marinerade vitlökar 5-6 hela vitlökar2 msk vit- eller rödvinsvinäger1/2 msk italiensk salladskrydda1 msk hackad färsk oregano2 msk hackad färsk basilika1 1/2-2 dl olivolja Dela vitlökarna i klyftor. Koka upp en liter vatten och lägg ner de oskalade klyftorna. Koka häftigt i 2 minuter. Lägg klyftorna i kallt vattnet. Ta upp dem och skala dem samt dela dem i stora klyftor. Lägg klyftorna i en kastrull, fyll på kallt vatten och koka upp, koka en minut och prova om klyftorna har rätt konsistens, de skall ha kvar lite av sin knaprighet. Spola de färdigkokta klyftorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Lägg dem i en burk medtillhörande skruvlock och tillsätt övriga ingredienser. Oljan skall precis täcka vitlökarna. Skruva på lock och skakaburken försiktigt så allt blandas. Ställ burken svalt i minst två dygn. Vänd då och då på burken. Klyftorna kan stå svalti cirka två veckor.Gör lite olikaoljor genom att lägga ner t ex basilikablad i olivolja, vitlökar eller andra kryddor.
Jag brukar torka mina kryddor och ge bort i fina påsar med fina snören.
Gör loite olika vinäger, lägg tex basilikablad eller hallon eller dragonblad eller vitlökar i en flaska och häll på med vitvinsvinäger.Vill du piffa till olja kan du lägga torkad chilifruk elelr limeskal i en flaska och fylla på med olivolja.