Rönnbärsgelé2 liter rönnbär1/2 kg sura, gärna omogna*, äpplen7 dl vatten9 dl socker per liter saftRensa och skölj rönnbären och äpplena. Skär äpplena i bitar Koka rönnbär, öpplen och vatten i cirka 15 minuter. Häll ner allt i en silduk. Låt saften rinna i cirka 30-40 minuter. Mät saften (så att du vet hur mycket socker som behövs) och låt den koka. Rör ner sockret. Koka kraftigt i cirka 10 minuter utan lock. För ett geléprov: Ta en kall matsked eller ett kallt fat. Lägg lite varm gelé där med en tesked. När det har blivit kallt: dra ett streck med teskeden. Om gelét inte rinner ihop, är det klart.Om det inte är klart: Koka fem minuter till. Om det ändå inte är klart: Använd fruktpektin (finns imataffären) och gör som det står på flaskan. När geléprovet visar att det är klart: Häll i små glasburkar. Ställ dem kallt i kylen eller källaren.
Hur gör man en god gelé själv?
Rönnbärsgelé2 liter rönnbär1/2 kg sura, gärna omogna*, äpplen7 dl vatten9 dl socker per liter saftRensa och skölj rönnbären och äpplena. Skär äpplena i bitar Koka rönnbär, öpplen och vatten i cirka 15 minuter. Häll ner allt i en silduk. Låt saften rinna i cirka 30-40 minuter. Mät saften (så att du vet hur mycket socker som behövs) och låt den koka. Rör ner sockret. Koka kraftigt i cirka 10 minuter utan lock. För ett geléprov: Ta en kall matsked eller ett kallt fat. Lägg lite varm gelé där med en tesked. När det har blivit kallt: dra ett streck med teskeden. Om gelét inte rinner ihop, är det klart.Om det inte är klart: Koka fem minuter till. Om det ändå inte är klart: Använd fruktpektin (finns imataffären) och gör som det står på flaskan. När geléprovet visar att det är klart: Häll i små glasburkar. Ställ dem kallt i kylen eller källaren.