Ofta när man är borta får man tips och idéer om nya recept, inte minst den maten som det bjuds på. Inte heller får man särskilt ofta receptet med sej hem...
Senast var nu i lördags då var hemma hos kock-kompisarna. Vi fick väldigt god mat. Inte minst förrätten etsade sej fast i minnet. Jag vill ju inte vara så dryg å höra m kocken om varenda detalj kring maten *fniss* så jag lät honom berätta sådär lite över lag. Det var så fruktansvärt gott.
En skaldjurs-cocktail i modern tappning:
Först smälte han socker i en kastrull, på med balsamico. Sedan ner med lite finhackad röd chilifrukt och tärningsstora bitar av mango. Det hela fick mjukna lite på svag värme.
Ner i cocktailglas fördelades detta och toppades med kräftrumpor och friterad finstrimlad purjo (som bara den... mumma)...
Har ni oxå nåt gott på en höft-recept som kan delas med av. Det går ju inte att lägga in såna recept längre, till viss del är det lite synd men jag förstår samtidigt varför...
azlan_lena24 september 2008
Som "gammal" morza i farten och varit bunden vid spisen , samtidigt som allt annat skulle fixas så har det där på Höften blivit en del av matlagningen .
man liksom kan grundreceptet sedan sitter det i fingrarna , så är det även när man förändrar ett recept med kryddor inga givna mått erfarenheten talar om hur det bör bli.
Jag tror många av oss lite äldre får skärpa oss när vi skriver recept för vi har ett annat sätt att se kryddningen . men visst kan vi ..
Gott blir det iallafall
Bappi24 september 2008
Det var en fasa när man var ung och grön och aldrig fick några exakta svar på hur man lagade maten och nu är man där:D:D:D:D:D:D
tantdrake24 september 2008
:'( Hmmm....höftade recept...jojo....min bror är kock (senaste åren på Laesö i Danmark) och har inte förmåga att uttrrycka sej i annat än höftningar! Suck. Men en gör så gott en kan! Tur han är långt bort så han inte smakar mina tolkningar av hans höftningar :p
Visst är det väl ändå så att det blir roligare om man pillar lite i andras recept? Bara för att...:D
monac24 september 2008
kan inte följa recept......hämtar inspiration & ideér och kombinationer...men finner alltid en lite modifierad "twist" till sist...men så måste det väl få vara!
Håller fullständigt med dig tantdrake.:D(Y)
The_mama97mia24 september 2008
o här kommer en till som har svårt att följa recept ju, ser det som inspirationskälla
men efter jag själv lagat ngt så kommer jag inte ens ihåg riktigt haha
(H)
jas6525 september 2008
Klart att man hemtar inspiration och høftar till det som man sjelv vill. Leste en artikel i kupe' om en kock som har givit ut en kokbok utan recept.
Mvh
Høfta på bara som bara attan.
Anders
enAnnan25 september 2008
Jag höftar i stort sett oxå jämt.
Sen berömmer killarna maten och vill äta samma igen - men det går inte, för det blir aldrig lika. Köttfärssås är en sådan maträtt t ex.
Ang höftade recept så vimlar det ju av såna i huvudet. Man får ett tips som du säger och sedan bygger man vidare på det. Oftast blir det ju väldigt bra för man vet vilka kryddor och smaker och råvaror som funkar.
Jag läser ett recept och bygger på det, men ändrar i stort sett alltid på något och följer nästan aldrig mått. Så jag tycker också att det är väldigt synd att vi inte får godkänna sådana recept längre, men precis som du förstår jag varför. Alla har inte den förmågan att kunna se de mått som passar själv, och alla ska ju kunna laga av recepten.
Ett höftat recept som alltid blir annorlunda hos mig finns här "Fisk kokt i såsen" - går inte in och letar numret nu när jag skriver..
Det äter vi ofta - på olika sätt.
Börjar med vätska: vatten/mjölk/grädde av olika slag. I med en buljongtärning eller fisk- eller hummerfond. Lite citron eller lime. Salt och peppar (vit, citron, svart). och så mjöl så det blir en ganska tjock konsistens då fisken gör såsen vattnigare.
Koka ett par min.
Sedan i med fisken för dagen: rödspätta, lax, torsk, hoki osv...ben och skinnfri såklart och i bitar. Koka ett par minuter tills fisken är klar, tar inte lång tid alls.
Smaksätt med någon ört: persilja, dill, gräslök osv...
Äts med potatis och sallad och någon varm grönsak: broccoli, haricots verts, morot, blomkål...
monac25 september 2008
tror att man blir säkrare att höfta med åren då man tillryggalagt några totala katastrofer och vet oxå hur olika smaker & livsmedel intereagerar med varandra.:D hyggligt!
frucaos25 september 2008
Stackars molgan - har du helt gått miste om fisksoppans underbara värld??
Mina vanligaste höftningar är köttfärssås och chili con carne. Ibland önskar jag att jag skrev upp vad jag gjorde, för de gångerna det blir extra gott skulle man ju vilja göra om det nästa gång. Suck. Men, som min mamma säger - det beror ju på färsen också - den varierar en del i smak.
Köttfärssås - fräs 1 lök tillsammans med rejält med curry. I med 400 - 500 g nötfärs. Stek den smulig. Buljongtärning, krossade tomater (med eller utan smaksättning), kryddor efter smak (paprikapulver, chiliblandning, peppar, lite salt, socker, starkare kryddor (som sambal oelek) om jag har lust). Provsmaka, ev lite ketchup, balansera kryddningen. Smakar bättre om det får puttra en stund.
Brödbak brukar innebära en del höftning också. Framför allt så åker en del rester ner i baket! Potatis, ris, pasta ...
systeryster25 september 2008
Kom att tänka på farbror Melker som saltade "efter behag" och fick till något helt oätligt.
Just kryddningen tycker jag är svår att ange när man skriver ett recept.Hur mycket salt eller peppar har man i egentligen, eller ännu svårare om det är andra kryddor. Efter behag är ju just det som passar mig.....Jättesvårt!:o
enAnnan25 september 2008
systeryster:
Kryddor behöver du inte ange mått på, inte i recepten här i allafall :)
systeryster25 september 2008
Skrivet av enAnnan den 25 sep 2008
systeryster:
Kryddor behöver du inte ange mått på, inte i recepten här i allafall :)
viken tur för mig! Har kanske lite överkrav på att få till det riktigt.Även mängden fett och vad man ska steka i brukar jag ha svårt med. Hoppas att du säger att jag slipper även det dilemmat?!:o
enAnnan25 september 2008
Skrivet av systeryster den 25 sep 2008
Skrivet av enAnnan den 25 sep 2008
systeryster:
Kryddor behöver du inte ange mått på, inte i recepten här i allafall :)
viken tur för mig! Har kanske lite överkrav på att få till det riktigt.Även mängden fett och vad man ska steka i brukar jag ha svårt med. Hoppas att du säger att jag slipper även det dilemmat?!:o
Ja det behöver inte heller stå.
Vi godkänner "Matfett" och det innefattar ju allt så. :)
Skriv på och skicka in recept bara.
luthfisk25 september 2008
Köttfärssås måste vara världens mest höftade recept :p Finns det något exakt recept på Spaghetti och Köttfärssås?
monac25 september 2008
Det gör det säkert!
En del vill ha det så.....exakt lika varje gång!:o:)
All respekt till dem.
busan3726 september 2008
Jag höftar alltid när jag lagar mat (Y)
festmaten4 oktober 2008
En god tonfiskgratäng:
Skiva potatis, som till potatisgratäng. Varva potatis, tonfisk (jag brukar använda i vatten), klippt dill, vit sparris i bitar. Salt och peppar. Gör hollandiessås och häll över, strö över riven ost.
Vi brukar servera med sallad och bröd, som vi sprödvärmer i ugnen. Gott!!! och lättlagat!!
farmoringer4 oktober 2008
Skrivet av enAnnan den 25 sep 2008
Skrivet av systeryster den 25 sep 2008
Skrivet av enAnnan den 25 sep 2008
systeryster:
Kryddor behöver du inte ange mått på, inte i recepten här i allafall :)
viken tur för mig! Har kanske lite överkrav på att få till det riktigt.Även mängden fett och vad man ska steka i brukar jag ha svårt med. Hoppas att du säger att jag slipper även det dilemmat?!:o
Ja det behöver inte heller stå.
Vi godkänner "Matfett" och det innefattar ju allt så. :)
Skriv på och skicka in recept bara.
Menar du också andra kryddor än salt och peppar. För det tycker jag är svårt att ange rätt mått. Står inte och mäter om det är 1 tsk eller 2 tsk av nåt slag. Men klart det gör stor skillnad i receptet om det då är ingefära eller nån annan stark krydda. Men slipper man ange mängden på det också skulle jag också kunna lägga in mer recept ju...
Ofta när man är borta får man tips och idéer om nya recept, inte minst den maten som det bjuds på. Inte heller får man särskilt ofta receptet med sej hem...
Senast var nu i lördags då var hemma hos kock-kompisarna. Vi fick väldigt god mat. Inte minst förrätten etsade sej fast i minnet. Jag vill ju inte vara så dryg å höra m kocken om varenda detalj kring maten *fniss* så jag lät honom berätta sådär lite över lag. Det var så fruktansvärt gott.
En skaldjurs-cocktail i modern tappning:
Först smälte han socker i en kastrull, på med balsamico. Sedan ner med lite finhackad röd chilifrukt och tärningsstora bitar av mango. Det hela fick mjukna lite på svag värme.
Ner i cocktailglas fördelades detta och toppades med kräftrumpor och friterad finstrimlad purjo (som bara den... mumma)...
Har ni oxå nåt gott på en höft-recept som kan delas med av. Det går ju inte att lägga in såna recept längre, till viss del är det lite synd men jag förstår samtidigt varför...
Som "gammal" morza i farten och varit bunden vid spisen , samtidigt som allt annat skulle fixas så har det där på Höften blivit en del av matlagningen .
man liksom kan grundreceptet sedan sitter det i fingrarna , så är det även när man förändrar ett recept med kryddor inga givna mått erfarenheten talar om hur det bör bli.
Jag tror många av oss lite äldre får skärpa oss när vi skriver recept för vi har ett annat sätt att se kryddningen . men visst kan vi ..
Gott blir det iallafall
Det var en fasa när man var ung och grön och aldrig fick några exakta svar på hur man lagade maten och nu är man där:D:D:D:D:D:D
:'( Hmmm....höftade recept...jojo....min bror är kock (senaste åren på Laesö i Danmark) och har inte förmåga att uttrrycka sej i annat än höftningar! Suck. Men en gör så gott en kan! Tur han är långt bort så han inte smakar mina tolkningar av hans höftningar :p
Visst är det väl ändå så att det blir roligare om man pillar lite i andras recept? Bara för att...:D
kan inte följa recept......hämtar inspiration & ideér och kombinationer...men finner alltid en lite modifierad "twist" till sist...men så måste det väl få vara!
Håller fullständigt med dig tantdrake.:D(Y)
o här kommer en till som har svårt att följa recept ju, ser det som inspirationskälla
men efter jag själv lagat ngt så kommer jag inte ens ihåg riktigt haha
(H)
Klart att man hemtar inspiration och høftar till det som man sjelv vill. Leste en artikel i kupe' om en kock som har givit ut en kokbok utan recept.
Mvh
Høfta på bara som bara attan.
Anders
Jag höftar i stort sett oxå jämt.
Sen berömmer killarna maten och vill äta samma igen - men det går inte, för det blir aldrig lika. Köttfärssås är en sådan maträtt t ex.
Ang höftade recept så vimlar det ju av såna i huvudet. Man får ett tips som du säger och sedan bygger man vidare på det. Oftast blir det ju väldigt bra för man vet vilka kryddor och smaker och råvaror som funkar.
Jag läser ett recept och bygger på det, men ändrar i stort sett alltid på något och följer nästan aldrig mått. Så jag tycker också att det är väldigt synd att vi inte får godkänna sådana recept längre, men precis som du förstår jag varför. Alla har inte den förmågan att kunna se de mått som passar själv, och alla ska ju kunna laga av recepten.
Ett höftat recept som alltid blir annorlunda hos mig finns här "Fisk kokt i såsen" - går inte in och letar numret nu när jag skriver..
Det äter vi ofta - på olika sätt.
Börjar med vätska: vatten/mjölk/grädde av olika slag. I med en buljongtärning eller fisk- eller hummerfond. Lite citron eller lime. Salt och peppar (vit, citron, svart). och så mjöl så det blir en ganska tjock konsistens då fisken gör såsen vattnigare.
Koka ett par min.
Sedan i med fisken för dagen: rödspätta, lax, torsk, hoki osv...ben och skinnfri såklart och i bitar. Koka ett par minuter tills fisken är klar, tar inte lång tid alls.
Smaksätt med någon ört: persilja, dill, gräslök osv...
Äts med potatis och sallad och någon varm grönsak: broccoli, haricots verts, morot, blomkål...
tror att man blir säkrare att höfta med åren då man tillryggalagt några totala katastrofer och vet oxå hur olika smaker & livsmedel intereagerar med varandra.:D hyggligt!
Stackars molgan - har du helt gått miste om fisksoppans underbara värld??
Mina vanligaste höftningar är köttfärssås och chili con carne. Ibland önskar jag att jag skrev upp vad jag gjorde, för de gångerna det blir extra gott skulle man ju vilja göra om det nästa gång. Suck. Men, som min mamma säger - det beror ju på färsen också - den varierar en del i smak.
Köttfärssås - fräs 1 lök tillsammans med rejält med curry. I med 400 - 500 g nötfärs. Stek den smulig. Buljongtärning, krossade tomater (med eller utan smaksättning), kryddor efter smak (paprikapulver, chiliblandning, peppar, lite salt, socker, starkare kryddor (som sambal oelek) om jag har lust). Provsmaka, ev lite ketchup, balansera kryddningen. Smakar bättre om det får puttra en stund.
Brödbak brukar innebära en del höftning också. Framför allt så åker en del rester ner i baket! Potatis, ris, pasta ...
Kom att tänka på farbror Melker som saltade "efter behag" och fick till något helt oätligt.
Just kryddningen tycker jag är svår att ange när man skriver ett recept.Hur mycket salt eller peppar har man i egentligen, eller ännu svårare om det är andra kryddor. Efter behag är ju just det som passar mig.....Jättesvårt!:o
systeryster:
Kryddor behöver du inte ange mått på, inte i recepten här i allafall :)
systeryster:
Kryddor behöver du inte ange mått på, inte i recepten här i allafall :)
viken tur för mig! Har kanske lite överkrav på att få till det riktigt.Även mängden fett och vad man ska steka i brukar jag ha svårt med. Hoppas att du säger att jag slipper även det dilemmat?!:o
systeryster:
Kryddor behöver du inte ange mått på, inte i recepten här i allafall :)
viken tur för mig! Har kanske lite överkrav på att få till det riktigt.Även mängden fett och vad man ska steka i brukar jag ha svårt med. Hoppas att du säger att jag slipper även det dilemmat?!:o
Ja det behöver inte heller stå.
Vi godkänner "Matfett" och det innefattar ju allt så. :)
Skriv på och skicka in recept bara.
Köttfärssås måste vara världens mest höftade recept :p Finns det något exakt recept på Spaghetti och Köttfärssås?
Det gör det säkert!
En del vill ha det så.....exakt lika varje gång!:o:)
All respekt till dem.
Jag höftar alltid när jag lagar mat (Y)
En god tonfiskgratäng:
Skiva potatis, som till potatisgratäng. Varva potatis, tonfisk (jag brukar använda i vatten), klippt dill, vit sparris i bitar. Salt och peppar. Gör hollandiessås och häll över, strö över riven ost.
Vi brukar servera med sallad och bröd, som vi sprödvärmer i ugnen. Gott!!! och lättlagat!!
systeryster:
Kryddor behöver du inte ange mått på, inte i recepten här i allafall :)
viken tur för mig! Har kanske lite överkrav på att få till det riktigt.Även mängden fett och vad man ska steka i brukar jag ha svårt med. Hoppas att du säger att jag slipper även det dilemmat?!:o
Ja det behöver inte heller stå.
Vi godkänner "Matfett" och det innefattar ju allt så. :)
Skriv på och skicka in recept bara.
Menar du också andra kryddor än salt och peppar. För det tycker jag är svårt att ange rätt mått. Står inte och mäter om det är 1 tsk eller 2 tsk av nåt slag. Men klart det gör stor skillnad i receptet om det då är ingefära eller nån annan stark krydda. Men slipper man ange mängden på det också skulle jag också kunna lägga in mer recept ju...