Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vad kan man ha till svartrötter?

  • Matildasmamma 27 mars 2008

    Jag fick ett infall idagoch köpte svartrötter för första gången, men nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra med dem.
    Plötsligt hittar jag inte alla de där goda recepten och menyerna som jag sett förrut så jag hoppas att jag kan få lite hjälp.

  • enAnnan 27 mars 2008

    Skala och skär varje rot i ca 3 bitar.
    Lägg på bakplåtspappersklädd plåt med potatisklyftor, röd lök, paprika, squash (eller de grönsaker man vill)
    På med lite olja, flingsalt, vitlök och timjan.
    In i ugnen 25 - 35 minuter.

    Äts med tzatziki och kallskuret.

  • tulipan 27 mars 2008

    vad är svartrötter för något?*aldrig hört om*

  • enAnnan 27 mars 2008

    Kallas också "fattigmanssparris"
    Är lite längre än sparris och i stort sett svartgrå (skalet)
    men har samma form och samma användningsområde.

    Jag tror att det är en rotsak, men jag kan ha helt fel
    :p
    gott är det i alla fall

  • SaraW 27 mars 2008

    Det är himla gott att koka soppa på svartrötter. Kkoka dem med grönsaksfond, morot, lök och en bit rotselleri. Mixa sedan slät och ha i grädde eller crème fraiche tills den är len och mild. En halstra pilgrimsmussla på toppen är ljuvligt.

    Eller bara gräddkoka dem och ha dem istället för sparris till lax eller kött.

  • Matildasmamma 27 mars 2008

    Tack för tipsen. Jag tror jag testar att ungsbaka dem med klyftpotatis i morgon. Det lät väldigt gott.

  • farmoringer 27 mars 2008

    Här kommer mer recept


    Svartrotsgratäng

    Kokt svartrot med smörsås

  • GodareMat 27 mars 2008

    Skrivet av tulipan den 27 mar 2008

    vad är svartrötter för något?*aldrig hört om*


    Läs om svartrot här:

    http://www.fruktogront.se/modules/produkter/produkt.php?pageId=120

  • monel 27 mars 2008

    Smakar det som sparris eftersom det kallas fattigmanssparris?

  • monel 28 mars 2008

    Jag fick aldrig något svar så jag slänger ut frågan igen :p

    Skrivet av monel den 27 mar 2008

    Smakar det som sparris eftersom det kallas fattigmanssparris?

  • The_mama97mia 28 mars 2008

    erkänner min okunnighet också! Hur smakar det???
    *ler*

  • evaldo 28 mars 2008

    Svartrötter med skirat smör är gott som tillbehör till grillat.

  • Matildasmamma 28 mars 2008

    Jag har inte hunnit smaka än men på länken som "godaremat" tipsade om står det att det påminner om sparris och har en mild och fin smak.

  • lenajeanette 1 april 2008

    MMMmmm, svartrötter, en mild och fin smak påminner lite om den vita sparrisen, godast tycker jag är att äta dem som evaldo tipsade, kokta med lite smör eller en god hollandaise sås.

    Enklast när man skalar dem är att ha dem liggande på skärbrädan och dra med en potatis skalare. Lägges genast i citronvatten eftersom de gärna vill mörkna.

    Att tänka på är att de är lite gasbildande, om man har känslig mage!

  • Jessika 1 april 2008

    Svartrötter kan du använda i de allra flesta rätter som du vanligen använder vanlig sparris. Den största skillnaden tycker jag är att dom är något friskare i smaken.

    Det är jättegott att stuva och lägga uppepå en ugnsomelett.

  • monac 14 april 2008

    håller med....det är en i särklass god primör,(...smör & salt räcker som tillbehör.)
    Borde vara ett lågt gi-värde eftersom den rekomenderades för diabetiker...eller?

  • bernit 14 april 2008

    Skrivet av monel den 28 mar 2008

    Jag fick aldrig något svar så jag slänger ut frågan igen :p

    Skrivet av monel den 27 mar 2008

    Smakar det som sparris eftersom det kallas fattigmanssparris?


    Jepp!! det har en smak av sparris om än inte så utpräglad men som sagts tidigare i tråden - kokt med skirat smör är gott !!

    /BÅ :p

  • monac 3 maj 2008

    åt i helgen...ungsrostade/bakade. med valnötsolja & salt,OJ OJ vad gott!

  • Helene_H 3 maj 2008

    Svartrotsgratäng med ost Hollandaise är jätte god till stekt lax.

  • MatAnders 3 maj 2008

    Synd att den verkar svår att få tag på?

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.