Jag fick ett infall idagoch köpte svartrötter för första gången, men nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra med dem.
Plötsligt hittar jag inte alla de där goda recepten och menyerna som jag sett förrut så jag hoppas att jag kan få lite hjälp.
enAnnan27 mars 2008
Skala och skär varje rot i ca 3 bitar.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt med potatisklyftor, röd lök, paprika, squash (eller de grönsaker man vill)
På med lite olja, flingsalt, vitlök och timjan.
In i ugnen 25 - 35 minuter.
Äts med tzatziki och kallskuret.
tulipan27 mars 2008
vad är svartrötter för något?*aldrig hört om*
enAnnan27 mars 2008
Kallas också "fattigmanssparris"
Är lite längre än sparris och i stort sett svartgrå (skalet)
men har samma form och samma användningsområde.
Jag tror att det är en rotsak, men jag kan ha helt fel
:p
gott är det i alla fall
SaraW27 mars 2008
Det är himla gott att koka soppa på svartrötter. Kkoka dem med grönsaksfond, morot, lök och en bit rotselleri. Mixa sedan slät och ha i grädde eller crème fraiche tills den är len och mild. En halstra pilgrimsmussla på toppen är ljuvligt.
Eller bara gräddkoka dem och ha dem istället för sparris till lax eller kött.
Matildasmamma27 mars 2008
Tack för tipsen. Jag tror jag testar att ungsbaka dem med klyftpotatis i morgon. Det lät väldigt gott.
Smakar det som sparris eftersom det kallas fattigmanssparris?
monel28 mars 2008
Jag fick aldrig något svar så jag slänger ut frågan igen :p
Skrivet av monel den 27 mar 2008
Smakar det som sparris eftersom det kallas fattigmanssparris?
The_mama97mia28 mars 2008
erkänner min okunnighet också! Hur smakar det???
*ler*
evaldo28 mars 2008
Svartrötter med skirat smör är gott som tillbehör till grillat.
Matildasmamma28 mars 2008
Jag har inte hunnit smaka än men på länken som "godaremat" tipsade om står det att det påminner om sparris och har en mild och fin smak.
lenajeanette1 april 2008
MMMmmm, svartrötter, en mild och fin smak påminner lite om den vita sparrisen, godast tycker jag är att äta dem som evaldo tipsade, kokta med lite smör eller en god hollandaise sås.
Enklast när man skalar dem är att ha dem liggande på skärbrädan och dra med en potatis skalare. Lägges genast i citronvatten eftersom de gärna vill mörkna.
Att tänka på är att de är lite gasbildande, om man har känslig mage!
Jessika1 april 2008
Svartrötter kan du använda i de allra flesta rätter som du vanligen använder vanlig sparris. Den största skillnaden tycker jag är att dom är något friskare i smaken.
Det är jättegott att stuva och lägga uppepå en ugnsomelett.
monac14 april 2008
håller med....det är en i särklass god primör,(...smör & salt räcker som tillbehör.)
Borde vara ett lågt gi-värde eftersom den rekomenderades för diabetiker...eller?
bernit14 april 2008
Skrivet av monel den 28 mar 2008
Jag fick aldrig något svar så jag slänger ut frågan igen :p
Skrivet av monel den 27 mar 2008
Smakar det som sparris eftersom det kallas fattigmanssparris?
Jepp!! det har en smak av sparris om än inte så utpräglad men som sagts tidigare i tråden - kokt med skirat smör är gott !!
/BÅ :p
monac3 maj 2008
åt i helgen...ungsrostade/bakade. med valnötsolja & salt,OJ OJ vad gott!
Helene_H3 maj 2008
Svartrotsgratäng med ost Hollandaise är jätte god till stekt lax.
Jag fick ett infall idagoch köpte svartrötter för första gången, men nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra med dem.
Plötsligt hittar jag inte alla de där goda recepten och menyerna som jag sett förrut så jag hoppas att jag kan få lite hjälp.
Skala och skär varje rot i ca 3 bitar.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt med potatisklyftor, röd lök, paprika, squash (eller de grönsaker man vill)
På med lite olja, flingsalt, vitlök och timjan.
In i ugnen 25 - 35 minuter.
Äts med tzatziki och kallskuret.
vad är svartrötter för något?*aldrig hört om*
Kallas också "fattigmanssparris"
Är lite längre än sparris och i stort sett svartgrå (skalet)
men har samma form och samma användningsområde.
Jag tror att det är en rotsak, men jag kan ha helt fel
:p
gott är det i alla fall
Det är himla gott att koka soppa på svartrötter. Kkoka dem med grönsaksfond, morot, lök och en bit rotselleri. Mixa sedan slät och ha i grädde eller crème fraiche tills den är len och mild. En halstra pilgrimsmussla på toppen är ljuvligt.
Eller bara gräddkoka dem och ha dem istället för sparris till lax eller kött.
Tack för tipsen. Jag tror jag testar att ungsbaka dem med klyftpotatis i morgon. Det lät väldigt gott.
Här kommer mer recept
Svartrotsgratäng
Kokt svartrot med smörsås
vad är svartrötter för något?*aldrig hört om*
Läs om svartrot här:
http://www.fruktogront.se/modules/produkter/produkt.php?pageId=120
Smakar det som sparris eftersom det kallas fattigmanssparris?
Jag fick aldrig något svar så jag slänger ut frågan igen :p
Smakar det som sparris eftersom det kallas fattigmanssparris?
erkänner min okunnighet också! Hur smakar det???
*ler*
Svartrötter med skirat smör är gott som tillbehör till grillat.
Jag har inte hunnit smaka än men på länken som "godaremat" tipsade om står det att det påminner om sparris och har en mild och fin smak.
MMMmmm, svartrötter, en mild och fin smak påminner lite om den vita sparrisen, godast tycker jag är att äta dem som evaldo tipsade, kokta med lite smör eller en god hollandaise sås.
Enklast när man skalar dem är att ha dem liggande på skärbrädan och dra med en potatis skalare. Lägges genast i citronvatten eftersom de gärna vill mörkna.
Att tänka på är att de är lite gasbildande, om man har känslig mage!
Svartrötter kan du använda i de allra flesta rätter som du vanligen använder vanlig sparris. Den största skillnaden tycker jag är att dom är något friskare i smaken.
Det är jättegott att stuva och lägga uppepå en ugnsomelett.
håller med....det är en i särklass god primör,(...smör & salt räcker som tillbehör.)
Borde vara ett lågt gi-värde eftersom den rekomenderades för diabetiker...eller?
Jag fick aldrig något svar så jag slänger ut frågan igen :p
Smakar det som sparris eftersom det kallas fattigmanssparris?
Jepp!! det har en smak av sparris om än inte så utpräglad men som sagts tidigare i tråden - kokt med skirat smör är gott !!
/BÅ :p
åt i helgen...ungsrostade/bakade. med valnötsolja & salt,OJ OJ vad gott!
Svartrotsgratäng med ost Hollandaise är jätte god till stekt lax.
Synd att den verkar svår att få tag på?