Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

2 kg paprika

  • 11 januari 2008

    Paprikan kostade bara 25 kr/kg, jag kunde
    inte låta den vara oköpt! Nu står jag här med 2 kg och
    undrar...vad ska jag göra med den?
    Har du något bra tips?
    Hur fryser man den bäst? Måste den tillagas på
    något vis eller kan man bara skiva den och slänga i frysen?

  • Aspholme 11 januari 2008

    Lägg den i kokande vatten en stund, spola sedan kallt vatten över och skala den. lägg den på en ugnsplåt och rosta den i ugnen i 250" i cirka 15-20 min. Gott som tilltugg, eller i salladen. Går även bra i en gratäng.

  • evaldo 11 januari 2008

    Röda paprikor

    Paprika används mycket i spansk matlagning.

    Nedan följer två recept, dels den grillade röda paprikan "Pimientos de Piquillo" och dels fyllda röda paprikor, sk "Pimientos rellenos".

    Det finns en enorm variation av fyllningar, ofta med skaldjur, fisk eller köttfärs. Längre ner finns några av mina favoriter.

    Recepten är avsedda som tapa för fyra personer. De fyllda paprikorna kan även serveras som varmrätt eller förrätt. Om de skall serveras som varmrätt öka då recepten och servera 3-4 paprikor per person.

    Recept på gröna paprikor hittar du här.



    Fotot till höger: Ingredienser till Pimientos de Piquillo



    Grillad röd paprika - (Pimientos del piquillo)
    Ingredienser:
    1 förpackning Pimientos del Piquillo (se bilden ovan) - jag vet tyvärr inte om man kan få tag på dessa i Sverige. De bör väl gå att hitta hos välsorterade livsmedelsaffärer eller saluhallar. Annars får man gå den långa vägen och köpa färska paprikor och förbereda dessa. Se tillvägagångssätt längre ner.
    olivolja
    2-3 vitlöksklyftor
    grovsalt
    nymalen svartpeppar
    Så här gör du:
    Värm ugnen till ca 225 grader.
    Ringla olivolja i en ungssäker form så att det täcker botten.
    Öppna konserven, häll av spadet och öppna försiktigt paprikorna i ena sidan. Ta bort eventuella kvarvarande kärnor.
    Bred ut paprikorna på botten i formen.
    Skiva vitlöken och lägg den över paprikan.
    Ringla på ytterligare lite olivolja över paprikan
    Sätt in i ugnen. Paprikan är klar när det puttrar ordentligt i formen och den fått lite fin färg.
    Avsluta med att strö över grovsalt och eventuellt ett par drag med svartpepparkvarnen.


    Pimientos de Piquillo, paprikorna är färdiga
    Om du inte hittar konserverad paprika:
    Värm ugnen till 180 grader.
    Skölj och torka av ca 8 röda paprikor.
    Tag fram en långpanna och häll i olivolja. Lägg i paprikorna och salta lite med vanligt salt. När paprikorna börjar ta färg på ovansidan vänd dom så att även andra sidan får färg.
    Tag ut paprikorna när dom känns mjuka, täck över plåten i ca 5 minuter.
    Skala paprikan medan den fortfarande är varm, dela dom försiktigt i ena sidan och ta bort kärnor och kärnhus.
    Fortsätt sedan från punkt 4 i receptet ovan.

    Fyllda paprikor - (Pimientos rellenos):
    Ingredienser:
    4 stora röda paprikor
    olivolja
    salt
    för olika fyllningar, se längre ner
    Så här gör du:


    Börja med att förbereda paprikorna:

    Värm ugnen till 180 grader.
    Skölj och torka av 4 röda paprikor.
    Tag fram en långpanna och häll i olivolja. Lägg i paprikorna och salta lite med vanligt salt. När paprikorna börjar ta färg på ovansidan, vänd dom så att även andra sidan får färg.
    Tag ut paprikorna när dom känns mjuka, täck över plåten i ca 5 minuter.
    Dra skalet av paprikorna medan dom fortfarande är varma.
    Paprikorna kan även förberedas i microugn, ca 10-15 min på medelvärme.
    Är man lat kan man även använda konserverade paprikor som i receptet ovan.


    På bilden till ovan fyllda paprikor med köttfärsfyllning
    garnerad med spansk sås (med en aning tomatpuré i).

    Såsrecepten återfinns längst ner på denna sida.



    Paprikor med köttfärsfyllning - "Pimientos rellenos de carne":
    Ingredienser:
    250 gram finmalen fläsk- eller blandfärs
    100 gram lufttorkad spansk skinka, jamón, eller bacon, skuren i småbitar. Minska isåfall färsen till 200 gram. Kan uteslutas, men det ger väldigt fin smak.
    2 väl mogna tomater, finhackade
    1 gul lök, finhackad
    2 vitlöksklyftor, pressade
    3 ägg, varav 2 hårdkokta, finhackade
    ströbröd (vid behov)
    persilja
    olivolja
    salt och peppar
    oregano
    lite vitt vin
    Så här gör du:
    Värm olivolja i en stekpanna och stek löken och vitlöken till den blir mjuk.
    Tillsätt färsen och fräs tills färsen fått färg under omrörning. Tillsätt skinkan/bacon om så önskas.
    Tillsätt de finhackade tomaterna och krydda med salt, peppar, oregano och hackad persilja.
    Stek på svag värme under ca 15 minuter.
    Tag pannan från värmen och häll upp blandningen i en skål.
    Tillsätt de två finhackade äggen.
    Vispa ihop det råa ägget och rör ner det i fyllningen. Om fyllningen känns lös, tillsätt lite ströbröd.
    Häll lite olivolja i en ugnsäker form, fyll paprikorna med köttfärsfyllningen och lägg dom i formen. Häll en skvätt vitt vin över.
    Man kan även hälla spansk sås över paprikorna innan dom värms upp före serveringen. Recept finns längre ner.
    Värm i ugn på medelvärme tills paprikorna är genomvarma.
    Lägg upp på serveringsfat eller servera direkt i formen.


    Paprikor med skaldjursfyllning - "Pimientos rellenos de marisco":
    Ingredienser:
    200 gram skaldjur, t ex räkor, musslor, krabba och hummer, delad i små bitar
    1 klick smör eller margarin
    3 dl mjölk
    2-3 tsk vetemjöl eller idealmjöl
    salt och peppar
    malen muskotnöt
    lite vitt vin
    olivolja
    Så här gör du:
    Gör en bechamelsås genom att lägga en smörklick i en kastrull, smält den, tillsätt vetemjölet och rör om. Tillsätt mjölken lite i sänder och en skvätt vitt vin och rör tills du fått en blank jämn tjock sås, den skall nästan ha samma konsistens som en stuvning.
    Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot.
    Låt stuvningen kallna.
    Tillsätt skaldjuren och rör om, vill man "försvenska" receptet lite så kan man gärna tillsätta lite finklippt dill i fyllningen.
    Häll lite olivolja i en ugnsäker form, fyll paprikorna med skaldjursfyllningen och lägg dom i formen.
    Det är väldigt gott att servera med en skaldjurssås. Spara isåfall skalen från skaldjuren när du gör såsen. Recept finns längre ner. Häll såsen över paprikorna.
    Värm i ugn på medelvärme tills paprikorna är genomvarma.
    Lägg upp på serveringsfat eller servera direkt i formen.


    Paprikor med torsk- och räkfyllning - "Pimientos rellenos bacalao y gambas":
    Ingredienser:
    150 gram torsk, skuren i små bitar (i originalreceptet används torkad "bacalao" egentligen kabeljo, den ser ut ungefär som torkad långa. Har därför försvenskat receptet lite, men resultatet blir minst lika gott).
    150 gram räkor, skuren i små bitar
    1 klick smör eller margarin
    3 dl mjölk
    2-3 tsk vetemjöl eller idealmjöl
    salt och peppar
    malen muskotnöt
    lite vitt vin
    olivolja
    Så här gör du:
    Gör en bechamelsås genom att lägga en smörklick i en kastrull, smält den, tillsätt vetemjölet och rör om. Tillsätt mjölken lite i sänder och en skvätt vitt vin och rör tills du fått en blank jämn tjock sås, den skall nästan ha samma konsistens som en stuvning.
    Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot.
    Tillsätt torsken och räkorna och rör om och låt såsen få ett uppkok. Ställ sedan åt sidan för att svalna av.
    Häll lite olivolja i en ugnsäker form, fyll paprikorna med fyllningen och lägg dom i formen.
    Det är väldigt gott att servera med en skaldjurssås. Spara isåfall skalen från räkorna när du gör såsen. Recept finns längre ner. Häll såsen över paprikorna.
    Värm i ugn på medelvärme tills paprikorna är genomvarma.
    Lägg upp på serveringsfat eller servera direkt i formen.

    Spansk sås- "Salsa Española":
    Ingredienser:
    1 gul lök, finhackad
    1 morot, i tunna skivor
    2 vitlöksklyftor, pressade
    1 kub grönsaksbuljong
    1 msk vetemjöl eller idealmjöl
    vatten
    lite vitt vin
    olivolja
    salt och peppar
    tomatpuré (kan uteslutas)
    Så här gör du:
    Häll lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt den den gula löken, moroten och vitlöksklyftorna och stek tills de har fått fin färg.
    udra över vetemjölet.
    Tillsätt vatten, en skvätt vitt vin och smula sönder buljongtärningen i stekpannan.
    Tillsätt tomatpuré om så önskas och smaka av med salt och peppar.
    Låt det hela koka ihop i ca 10 minuter.
    Häll över såsen i lämpligt kärl och kör med mixer eller matbererare tills grönsakssåsen fått en jämn konsistens.
    Häll såsen över paprikorna innan uppvärmningen för servering.


    Skaldjurssås- "Salsa de Marisco":
    Ingredienser:
    1 morot, i tunna skivor
    1 bit purjolök, gärna det vita på löken, i tunna skivor.
    1 mogen tomat, finhackad, eller tomatpuré
    Skalen från skaldjuren/räkorna från recepten ovan. Alt 1 kub fiskbuljong.
    Vatten
    1 msk vetemjöl eller idealmjöl.
    En klick smör/margarin
    Lite spansk brandy eller konjak
    Olivolja
    Salt och peppar
    Så här gör du:
    Häll lite olivolja i kastrull. Tillsätt morot, purjolök, den finhackade tomaten/tomatpuré och skaldjursskalen/fiskbuljonen.
    Tillsätt någon deciliter vatten, låt koka upp
    Skätt över lite brandy eller konjak och låt koka några minuter.
    Sila fonden i ett durkslag.
    Slå en klick smör i ett kastrull. Tillsätt vetemjölet och rör om.
    Häll över den silade fonden lite i taget under ständig omrörning och låt koka under låg värme tills såsen tjocknat.
    Smaka av och krydda mer vid behov.
    Häll såsen över paprikorna innan uppvärmningen för servering.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.