Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Är maten förstörd för alltid??

 • aQuarius 20 juli 2008

  Snälla hjälp mig! Upptäckte igår (lördag förmiddag) att kabeln till vår frysbox i källaren blivit utdragen, vilket har skett onsdags förmiddag. Det var vatten på golvet som fick mig att upptäcka det. Skulle iväg, satte bara i kabeln igen, har sedan inte gjort något. Dörren till frysen har inte öppnats under dessa dagar. Är det bara att kasta all mat?
  Kände ju att maten var tinad, men tex hade en hel låda fläskfilé, och det låg fortfarande iskristaller på fläskfiléerna och de var kalla. Någon som vet, kan det användas? Hade nyss storhandlat, typ 5 kg fläskfilé och 4 kg kycklingfilé och en del annat. Sliter mitt hår........

 • tina62 20 juli 2008

  För många årsedan gick min frys sönder och maten tinades upp. Jag stod i 2 dagar och lagade all mat jag hade i frysen. Fryste in lagad mat istället. Tror inte att man kan frysa om maten?
  Bullar, bröd osv. slängde jag.

 • farmoringer 20 juli 2008

  Jag rekommenderar dig också till att laga upp all mat och frys in igen. Bröd och liknande brukar bli torra när man fryser om det men det händer inget med dom..

 • Disen 20 juli 2008

  Tyvärr så håller jag med de andra. Liknande har hänt mig o jag lagade då så mycket jag kunde av det som var ok och frös ner det igen.
  Hoppas det ordnar sig. :)

 • salsa 20 juli 2008

  Lagade till all mat och frös in när min frys gick sönder.
  Även om det känns tungt nu, så har du igen det sen.

 • anluk 20 juli 2008

  Eftersom det varit tinat måste du laga det och sedan kan du tina om det igen.

 • Okänd 20 juli 2008

  Fy vad trist att få mat förstörd.Hoppas att du kan laga till av en del av maten iallafall.
  Hör gärna av dig och tala om hur du gjorde.

 • Poppie 20 juli 2008

  Börja med att lukta på köttet. Luktar det inte illa, så ställ dig vid spisen och ha så kul(Y)
  Sedan har du många färdiga rätter att plocka ut, när du vill göra annat än stå och laga mat.

 • aQuarius 20 juli 2008

  tack snälla för alla svar! jag har bara ett litet problem till. nämligen att nu är ju allt fryst igen, satte ju i kabeln och åkte hemifrån och sen hann ju allt frysa igen. så nu är jag ju på ruta noll. ingen som är duktig på bakterietillväxt som läser detta???? behövde ju tömma frysen, men det känns hårt på detta sättet....

 • Poppie 20 juli 2008

  Vet bara att man helst inte ska frysa om tinat rått kött. Ta en googlerunda och kolla:)

 • Poppie 20 juli 2008

  Egen infrysning
  I allmänhet är omfrysning av tinat kött inte att rekommendera, men det går om köttet kylförvarats och inte legat upptinat så pass länge att dess bakteriologiska kvalitet har hunnit försämras. Tillagade kötträtter kan frysas in och har då en hållbarhet på upp till 6 månader (griskött 4 månader). Här gäller fortfarande samma regler som vid den ursprungliga hanteringen - snabb infrysning, kall lagring och långsam upptining.

  Detta var vad jag hittade, just nu.

 • aQuarius 20 juli 2008

  tack snälla ni igen! usch jag blir alldeles snurrig. känns som om det bara att hiva i soporna...

 • Lisabet 20 juli 2008

  Inte behöver du kasta all maten. Vår rädsla för att maten skall vara otjänlig efter ett fryshaveri är större än den behöver vara. Det var kanske olyckligt att du frös om den direkt och att du hade sådana mängder. Sätt på ugnen och ungsstek så mycket du kan och orkar. Det du inte hinner imorgon tar du nästa dag, men dröj inte. Lycka till. Det blir en del att göra, men det ordnar sig.
  Tur i oturen var ju att du upptäckte det ganska snart.
  Själv hade jag frysboxen öppen ett helt dygn, sedan barnen slarvat med luckan. Jag fick också laga mat en hel dag och frysa om igen. Både kött och fisk.

 • bernit 20 juli 2008

  Skrivet av farmoringer den 20 jul 2008

  Jag rekommenderar dig också till att laga upp all mat och frys in igen. Bröd och liknande brukar bli torra när man fryser om det men det händer inget med dom..


  Om maten är tinad helt är det kört och du måste laga upp den och sedan frysa. Om det däremot finns en frysen kärna i så kan du frysa på igen, men det verkar ju inte så i ditt fall.

 • maithab 21 juli 2008

  Om frysen var proppfull, vilket jag förstod, och dessutom helt stängd hela tiden så är det väl inte troligt att allt hunnit tina in till kärnan på den tiden (tre dygn).
  Då kan det ju inte "legat upptinat så pass länge att dess bakteriologiska kvalitet har hunnit försämras."
  Det beror dessutom på hur kallt det var från början. En del har minus 18 grader (det varmaste man "får" ha i frys) och andra har minus 25 grader...

  Nej jag tror inte det är någon större fara. Det viktiga är nog att tillaga köttet ordentligt när du tar upp det och ser till att beta av allt i frysen rätt så snart!!

 • monac 21 juli 2008

  oj oj....håller med e andra! Köttet får du laga till...för en god gryta på fläskfilén.(Y)

 • aQuarius 21 juli 2008

  tja, nu är det ju så att jag står med helt infryst mat. satte ju som sagt i propppen och åkte hemfrån många timmar på kalas. så nu återstår att tina upp och senlaga mat. har nog konstaterat att kycklngen åker i soporna för den var helt mjuk, medan fläskfilén får lagas och provsmakas av mig med risk för matförgiftning. det var ju kvar iskristaller på vacumförpackningarna med köttet och det var kallt. så den risken tar jag. men kycklingen är jag klart skeptisk mot. återkommer med rapport huruvida jag blir magsjuk eller inte!!! huuuh....

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.