Jag sitter och planerar sommarens odlingar. Jag vill odla såna där små gröna "kvistar" med små blad som smakar nötaktigt, serveraes med fördel i salladen eller på smörgåsen och är helt fantastiskt goda.
Heter de ärtskott? Hur odlar man dem? Och kan man odla dem själv förresten? Vilket märke är bäst? :)
The_mama97mia23 januari 2009
Hej, jag gillar att grodda själv men har aldrig testat ärtskott, vet nog inte vilka ärtor man ska använda.
MEN - jag kan tipsa om att grodda egna alfalfa-frön, blir massor av lite, samt att grodda solrosfrön! Det är riktigt gott på både macka och i sallader.
Tror det finns ngn tråd redan om just groddning, sök på matprat får du se.
monac23 januari 2009
vet inte heller med ärtskotten hur man gör. Men groddar mycket mungbönor...blötlägger över natten. Groddar dem sedan i ett fin maskigt durkslag...skölj dem noga ett par-3 gånger om dagen. efter några dagar har du goda groddar. super smidigt,billigt och nyttigt!:)(Y)
Gul1323 januari 2009
Tack för svaren. Vad lite jag visste kände jag ... Gissar då att det är groddade ärtor jag har ätit.
Men hur ska jag få dem att "grodda" sig? Minns för 100 år sen när man odlade krasse på bomull i skolan. Gör man likadant kanske? Eller hur ska man göra?
Gul1323 januari 2009
Monac: har du en aning vilka groddar som kan tänkas smaka nötaktigt?
Ligger de bara där i durkslaget blöta? Inte i kylskåpet?
Hm ... jag känner att jag verkligen inte har koll på detta. :'(
hanstom23 januari 2009
det låter som ruccola
quote]Skrivet av Gul13 den 23 jan 2009
Monac: har du en aning vilka groddar som kan tänkas smaka nötaktigt?
Ligger de bara där i durkslaget blöta? Inte i kylskåpet?
Hm ... jag känner att jag verkligen inte har koll på detta. :'(
Bok_Choy23 januari 2009
Jag tycker ärtskott smakar ogräs. Alfalfa tycker jag är härligt att äta, gott i sallad och krispigt på mackan med skinka till. (Y)
Gul1323 januari 2009
Nej ruccola är det inte.
Alfalfa smakar det nöt?
The_mama97mia23 januari 2009
Jag tycker solrosskotten har lite nötsmak. Det var därför jag gled in på det i svaret ovan...
Gul1323 januari 2009
Skrivet av mama97mia den 23 jan 2009
Jag tycker solrosskotten har lite nötsmak. Det var därför jag gled in på det i svaret ovan...
Hur gör du när du groddar dem?
zudette23 januari 2009
Jag tror helt enkelt att det är Ärtskidor, som vi kallade dem, som man tar skott av. Sådana har min mamma odlat i alla tider och jag har alltid älskat att på somrarna gå o nypa mig en "skida" i trädgården! Det är först nu när det blivit poppis i sallader som jag kommit på att det är ju så växten ser ut! - små skott som är underbara i salladen! Googlade lite också på ärtskott och hittade nog växtens rätta namn - sockerärta!
Monac: har du en aning vilka groddar som kan tänkas smaka nötaktigt?
Ligger de bara där i durkslaget blöta? Inte i kylskåpet?
Hm ... jag känner att jag verkligen inte har koll på detta. :'(
hej gul13!
Blötlägg över natten och bara slå upp dem i durkslaget. NÅgra gånger varje dag sköljer du igenom mungbönorna & SKAKAR OM DEM LITE. (De ska INTE stå i vatten)och efter några dagar(3-4) börjar det knäppa och spraka av livskraft i det tillsynes "livlösa" torkade bönorna. Det är lite läckert! så blir det en liten grodd. smakar som nötter tycker jag!!!!! Jätte gott i sallader ,på macka,i soppor,grytor! (Y)
ett litet p.s. skaka igenom groddarna och rensa ut dem som inte har "utvecklat sig"...om du inte vill ha en jätte hög tandläkar räkning! de är nämligen stenhårda.
23 januari 2009
Gul1326 januari 2009
Tack för era svar. Jag ska titta över om det kan vara sockerärtans skott jag har ätit. Goda var dom i allafall.
Jag är lite skeptisk mot just bönor men kanske kan skotten vara något för mina smaklökar.
Det låter onekligen som Zudette och B-O kommer närmast sanningen.
Tack igen! (Y)
imse2 februari 2009
Vi har bredsått ärter för två veckor sedan och det har nu blivit dags för den första skörden. Smakar ljuvligt av dem kan jag lova.
Har beskrivit hur vi gjort och tagit bilder om ni vill se..........
jag har hittat en speciell sort av ärtskidor där man kan äta allt på plantan. Skotten är väldigt "lågväxande". Tror att det var Weibulls som hade det.
Lycka till
monac2 februari 2009
åH tack Imse! Nu har du redit ut begreppen om ärtskotten!:D
(Y)
Gul133 februari 2009
Skrivet av imse den 2 feb 2009
Vi har bredsått ärter för två veckor sedan och det har nu blivit dags för den första skörden. Smakar ljuvligt av dem kan jag lova.
Har beskrivit hur vi gjort och tagit bilder om ni vill se..........
Vi har bredsått ärter för två veckor sedan och det har nu blivit dags för den första skörden. Smakar ljuvligt av dem kan jag lova.
Har beskrivit hur vi gjort och tagit bilder om ni vill se..........
Jag sitter och planerar sommarens odlingar. Jag vill odla såna där små gröna "kvistar" med små blad som smakar nötaktigt, serveraes med fördel i salladen eller på smörgåsen och är helt fantastiskt goda.
Heter de ärtskott? Hur odlar man dem? Och kan man odla dem själv förresten? Vilket märke är bäst? :)
Hej, jag gillar att grodda själv men har aldrig testat ärtskott, vet nog inte vilka ärtor man ska använda.
MEN - jag kan tipsa om att grodda egna alfalfa-frön, blir massor av lite, samt att grodda solrosfrön! Det är riktigt gott på både macka och i sallader.
Tror det finns ngn tråd redan om just groddning, sök på matprat får du se.
vet inte heller med ärtskotten hur man gör. Men groddar mycket mungbönor...blötlägger över natten. Groddar dem sedan i ett fin maskigt durkslag...skölj dem noga ett par-3 gånger om dagen. efter några dagar har du goda groddar. super smidigt,billigt och nyttigt!:)(Y)
Tack för svaren. Vad lite jag visste kände jag ... Gissar då att det är groddade ärtor jag har ätit.
Men hur ska jag få dem att "grodda" sig? Minns för 100 år sen när man odlade krasse på bomull i skolan. Gör man likadant kanske? Eller hur ska man göra?
Monac: har du en aning vilka groddar som kan tänkas smaka nötaktigt?
Ligger de bara där i durkslaget blöta? Inte i kylskåpet?
Hm ... jag känner att jag verkligen inte har koll på detta. :'(
det låter som ruccola
quote]Skrivet av Gul13 den 23 jan 2009
Monac: har du en aning vilka groddar som kan tänkas smaka nötaktigt?
Ligger de bara där i durkslaget blöta? Inte i kylskåpet?
Hm ... jag känner att jag verkligen inte har koll på detta. :'(
Jag tycker ärtskott smakar ogräs. Alfalfa tycker jag är härligt att äta, gott i sallad och krispigt på mackan med skinka till. (Y)
Nej ruccola är det inte.
Alfalfa smakar det nöt?
Jag tycker solrosskotten har lite nötsmak. Det var därför jag gled in på det i svaret ovan...
Jag tycker solrosskotten har lite nötsmak. Det var därför jag gled in på det i svaret ovan...
Hur gör du när du groddar dem?
Jag tror helt enkelt att det är Ärtskidor, som vi kallade dem, som man tar skott av. Sådana har min mamma odlat i alla tider och jag har alltid älskat att på somrarna gå o nypa mig en "skida" i trädgården! Det är först nu när det blivit poppis i sallader som jag kommit på att det är ju så växten ser ut! - små skott som är underbara i salladen! Googlade lite också på ärtskott och hittade nog växtens rätta namn - sockerärta!
http://www.fruktogront.se/modules/produkter/produkt.php?pageId=450
Monac: har du en aning vilka groddar som kan tänkas smaka nötaktigt?
Ligger de bara där i durkslaget blöta? Inte i kylskåpet?
Hm ... jag känner att jag verkligen inte har koll på detta. :'(
hej gul13!
Blötlägg över natten och bara slå upp dem i durkslaget. NÅgra gånger varje dag sköljer du igenom mungbönorna & SKAKAR OM DEM LITE. (De ska INTE stå i vatten)och efter några dagar(3-4) börjar det knäppa och spraka av livskraft i det tillsynes "livlösa" torkade bönorna. Det är lite läckert! så blir det en liten grodd. smakar som nötter tycker jag!!!!! Jätte gott i sallader ,på macka,i soppor,grytor! (Y)
ett litet p.s. skaka igenom groddarna och rensa ut dem som inte har "utvecklat sig"...om du inte vill ha en jätte hög tandläkar räkning! de är nämligen stenhårda.
Tack för era svar. Jag ska titta över om det kan vara sockerärtans skott jag har ätit. Goda var dom i allafall.
Jag är lite skeptisk mot just bönor men kanske kan skotten vara något för mina smaklökar.
Det låter onekligen som Zudette och B-O kommer närmast sanningen.
Tack igen! (Y)
Vi har bredsått ärter för två veckor sedan och det har nu blivit dags för den första skörden. Smakar ljuvligt av dem kan jag lova.
Har beskrivit hur vi gjort och tagit bilder om ni vill se..........
http://mimmismat.wordpress.com/2009/02/02/artskott-ar-gott/
jag har hittat en speciell sort av ärtskidor där man kan äta allt på plantan. Skotten är väldigt "lågväxande". Tror att det var Weibulls som hade det.
Lycka till
åH tack Imse! Nu har du redit ut begreppen om ärtskotten!:D
(Y)
Vi har bredsått ärter för två veckor sedan och det har nu blivit dags för den första skörden. Smakar ljuvligt av dem kan jag lova.
Har beskrivit hur vi gjort och tagit bilder om ni vill se..........
http://mimmismat.wordpress.com/2009/02/02/artskott-ar-gott/
(L) Imse, you made my day! Precis såna är det ...
Vilka ärtor har du använt?
Vi har bredsått ärter för två veckor sedan och det har nu blivit dags för den första skörden. Smakar ljuvligt av dem kan jag lova.
Har beskrivit hur vi gjort och tagit bilder om ni vill se..........
http://mimmismat.wordpress.com/2009/02/02/artskott-ar-gott/
helt underbart, dom är ju så goda
har bara köpt färdiga på ICA
men nu skall jag nog ha en lite odling
och som sagt vilken sort har du använt?