Jag undrar vilken sorts kastrull det är bäst att göra koksalt i (1 tsk/l vatten men jag brukar ha mer salt) eller att koka vatten vid höga temperaturer en halvtimme med.
De utfällningar som aluminium lämnar inte särskilt bra för vår hälsa, men hur är det med kastruller i rostfritt stål eller med teflonbeläggningar?
Hur reagerar/agerar teflon på koksaltslösning eller långtidskokning vid höga temperaturer?
Sedan undrar jag även om teflonet släpper vid sådan behandling? Eller om det blir märken i botten på teflon-kastrullen av sådant förfarande?
Tack!
Linnea
mafia26 juli 2011
Jag tror att rostfritt stål är det bästa, det används ju inom sjukvården för att göra instrument sterila och det finns säkert en anledning till det.
boz196526 juli 2011
Jag hade absolut satsat på rostfritt.
linneajohan26 juli 2011
Tack så jättemycket. :) Smart tänkt!
Vanligt vattenkok/stormkok i en halvtimme då?
Släpper teflonet släpper vid sådan behandling? Eller om det blir märken insidan botten på teflon-kastrullen av sådant förfarande?
Brännfläckarna jag har fått i insidan botten på mina rostfria kastruller är inte att leka med... Det går alltså från underbotten och hela vägen genom upp till insidebotten.
Prickigt och fult. =/
The_mama97mia26 juli 2011
förlåt en okunnig, men varför ska du koka vatten i en halvtimme???
Räcker det inte med uppkok?
Jag instämmer med ovanstående talare om att rostfritt är bäst till detta.
hmmm, jag är inte säker på att jag förstår ändå, men
vatten kokar vid 100 grader, du kan inte få det varmare än så.
linneajohan26 juli 2011
Men kastrullen blir väl varmare än 100 grader i botten? Den står ju på en glödhet spisplatta eller häll?
Jag vill inte ha brännmärken i bottnen
The_mama97mia26 juli 2011
nu får nog ngn rätta mig om jag har fel , men basic science - om du värmer vatten i en kastrull - så är det ju vattnet som blir varmt
kastrullen blir inte 300 grader o vattnet bara 100.
Detta handlar om ledningsförmåga.
linneajohan27 juli 2011
"PTFE är extremt inert och stabilt upp till en temperatur på 260° C."
http://www.scantube.com/svenska/SWEmatPTFE.html
Inga onyttigheter i koksaltet och förhoppningsvis lossnar inte teflonet och man får inga brännmärken i kastrullen således.
Om vatten som kokar bara blir 100 grader oavsett hur mycket det än stormkokar borde det kyla både kastrullen och plattan.
Stämmer den uppfattning jag fått?
Basic science är tyvärr INTE min grej. =/
The_mama97mia27 juli 2011
Över 100 grader - sen förångas vattnet. Om du inte kollar dina kastrull då så kan det koka torrt o kastrullen blir förstörd, men annars så ska det inte bli varmare än 100, kör på du i din belagda kastrull... :)
Hej!
Jag undrar vilken sorts kastrull det är bäst att göra koksalt i (1 tsk/l vatten men jag brukar ha mer salt) eller att koka vatten vid höga temperaturer en halvtimme med.
De utfällningar som aluminium lämnar inte särskilt bra för vår hälsa, men hur är det med kastruller i rostfritt stål eller med teflonbeläggningar?
Hur reagerar/agerar teflon på koksaltslösning eller långtidskokning vid höga temperaturer?
Sedan undrar jag även om teflonet släpper vid sådan behandling? Eller om det blir märken i botten på teflon-kastrullen av sådant förfarande?
Tack!
Linnea
Jag tror att rostfritt stål är det bästa, det används ju inom sjukvården för att göra instrument sterila och det finns säkert en anledning till det.
Jag hade absolut satsat på rostfritt.
Tack så jättemycket. :) Smart tänkt!
Vanligt vattenkok/stormkok i en halvtimme då?
Släpper teflonet släpper vid sådan behandling? Eller om det blir märken insidan botten på teflon-kastrullen av sådant förfarande?
Brännfläckarna jag har fått i insidan botten på mina rostfria kastruller är inte att leka med... Det går alltså från underbotten och hela vägen genom upp till insidebotten.
Prickigt och fult. =/
förlåt en okunnig, men varför ska du koka vatten i en halvtimme???
Räcker det inte med uppkok?
Jag instämmer med ovanstående talare om att rostfritt är bäst till detta.
Åh. Det blir nog bäst om ni läser detta. :)
Jag är SÅ dålig på att förklara!
http://matforum.se/index.php?topic=4472.msg46322#msg46322
hmmm, jag är inte säker på att jag förstår ändå, men
vatten kokar vid 100 grader, du kan inte få det varmare än så.
Men kastrullen blir väl varmare än 100 grader i botten? Den står ju på en glödhet spisplatta eller häll?
Jag vill inte ha brännmärken i bottnen
nu får nog ngn rätta mig om jag har fel , men basic science - om du värmer vatten i en kastrull - så är det ju vattnet som blir varmt
kastrullen blir inte 300 grader o vattnet bara 100.
Detta handlar om ledningsförmåga.
"PTFE är extremt inert och stabilt upp till en temperatur på 260° C."
http://www.scantube.com/svenska/SWEmatPTFE.html
Inga onyttigheter i koksaltet och förhoppningsvis lossnar inte teflonet och man får inga brännmärken i kastrullen således.
Om vatten som kokar bara blir 100 grader oavsett hur mycket det än stormkokar borde det kyla både kastrullen och plattan.
Stämmer den uppfattning jag fått?
Basic science är tyvärr INTE min grej. =/
Över 100 grader - sen förångas vattnet. Om du inte kollar dina kastrull då så kan det koka torrt o kastrullen blir förstörd, men annars så ska det inte bli varmare än 100, kör på du i din belagda kastrull... :)