Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bra och dåligt i ditt kök?

 • frucaos 5 juli 2012

  Det här är alltså mer tips om köket som sådant.
  Vi ska flytta till villa om en dryg månad, och en av sakerna som behöver åtgärdas är köket.
  Är nu nyfiken på hur ni har löst era kök - vad är bra, vad kunde vara bättre ...
  Bra induktionshäll vill jag ha tips på! Vår förra var väl ok, men kan tänka mig en lite bättre. (nej, minns inte vad det var vi hade, men en enklare variant av induktion).
  Ös ut av er erfarenhet!!

 • irrevirre 5 juli 2012

  Att tänka på belysningen. Jag tycker det är jättesvårt överhuvudtaget att få till både snygg och praktisk belysning.

 • TTJ 5 juli 2012

  Vi gjorde om köket förra hösten och något som jag tycker man ska satsa på är stora lådor i stället för skåp. Mycket bättre förvaring!!! (Y)
  Sen satte vi alloc-skivor ist för kakel. Det blev supersnyggt och är mycket mer lättskött än kakel. Sen tycker jag att val av handtag är viktigt om man vill undvika få en massa fingeravtryck på luckorna/lådfronterna. Att skåpen går ända upp till taket var också viktigt för mig då vi inte hade det tidigare och allt flott och damm som bildades där....nä usch det slipper jag i alla fall nu :)

  2 stora hoar ville jag också ha, mycket mer praktiskt än en liten som bara ska se snygg ut ångrar det inte en sekund!
  Och sist men inte minst, sopsortering!!! Tänk på det när ni planerar köket. Det ska vara lättillgängligt! Vi har idag en stor låda under diskhon som rymmer 4 stora sorteringshinkar + en mindre låda ovanför som rymmer 2 små. Helt klart det bästa som finns. :)

 • asasto 5 juli 2012

  Hade skafferi i en lägenhetjag bodde i tidigare och det saknar jag var rä'tt praktiskt ha ett förvaringsställe som var rätt svalt, på vintern hade jag en del frukt och grönt där som inte behövde ta upp plats i kyl/sval.

  Annars säger jag att många skåp i ett kök inte är att förakta, är bra kunna ställa in allt man har så det inte blir flottigt och äckligt. I många moderna kök finns det ju knappt skåp utan man ska ställa saker på hyllor och liknande, är nog fint i början men sedan blir det nog rätt äckligt.

 • rosatalo 5 juli 2012

  Skafferiet är det absolut utan konkurrens bästa. Sväljer stora inköp av stapelvaror och grönsakerna trivs.

  Sämsta är för små diskhoar, svårt med stora ugnsformar och plåtar när de ska diskas och att bänkskivan som hoarna sitter i, inte har någon kant mot golvet. Svårt att undvika att få vatten på golvet just när man diskar något skrymmande.

 • frucaos 5 juli 2012

  Håller med om det mesta som ni påpekat så långt! Lådor är ett måste! Det har jag dreglat efter lääänge! Skåp ska absolut gå helt upp till taket! Och hyllor vill jag INTE ha (kanske en enda .. långt från spisen). Sopsortering - absolut! Dubbla hoar, klart det! Levde med en ho + en mini i Norge, och det är inget jag längtar tillbaka till.

  Är det någon som har fast köksö med spishäll? Tycker det verkar rätt praktiskt, men det kan hända att det blir för dyrt att realisera.

  Brorsan har ett gigantiskt kylskåp - nästan som ett kylrum ... man får verkligen plats med sjukt mycket i det!

 • ros 5 juli 2012

  {snicker}Avlastningsytor och stora arbetsbänkar. Man kan aldrig få många lådor eller skåp. Det är lättare att hålla i ordning om man ser var sakerna finns, utan att man måste plocka undan.
  Ex: ska man använda en vispskål är det bra att inte behöva "tömma" halva skåpet eller lådan för att hitta det man söker.
  Bra huvudbelysning så att man kan dammsuga även när det är mörkt. Bra arbetsbelysning, mysbelysning.
  Att lådorna är indelade både för bestick och vispar mm

  Lycka till med det nya köket!

 • rosatalo 6 juli 2012

  Glömde en till usel sak till som jag verkligen vill varna för. Vi köpte för 3 år sedan och lade in ett billigt laminatgolv från Bygg-Max, det var jättesnyggt, såg ut som ett härligt slitet ekgolv. Men det var ett dåligt val för kanterna spricker upp lite här och var och där vår hund, då hon var valp behagade kissa blev golvet förstört om man inte var med och torkade bort allt sekundsnabbt. Vi kommer att få lägga om köksgolvet snart igen, och då blir det inte snålheten som får avgöra valet av golv. Satsa på god kvalitet.

 • zudette 6 juli 2012

  Se till att du har tillräckligt med el-uttag runt köksbänken! Tror du att du har nog så planera in ett till. Kan ångra att vi inte satte ytterligare ett (eller två) ovanför vår arbetsbänk. Uttag gör att man kan vara mer flexibel - t ex om man är flera som hjälps åt att laga mat! :)

 • emaxen 6 juli 2012

  :D
  Hej på dig, vi bytte kök nyss och då satsade vi på vitvaror, Husqvarna ångugn som är toppen till både mat och bakning.
  Även deras ugn kombinerad med micro i samma, helt perfekt då man ibland behöver ha 2 ugnar.

  Sen ett måste att ha köksskåp ända upp.

  Vi satte in elutag typ de man har på golvet med 4 uttag i och knapp där man bryter strömmen, en under skåpen vid var bänk + ett vanligt med 2 uttag.
  Så nu har vi 10 uttag inom 5 meter perfekt.
  Vi satte in svarta uttag då det passade bäst till granitplattorna som sitter på väggen, de syns nästan inte.

  Rörelsedetektor till lamporna under skåpen så man inte behöver treva med kleniga händer då man glömt tända lampan.

  Absolut 2 stora hoar, man måste tänka praktiskt inte bara snyggt. Mycket måste ju diskas för hand då går det ju inte använda en liten hoe.

  Tänk efter noga hur ni vill ha det, inte hasta för fort för då ångrar man sig.

  Lycka till/ Emaxen

 • yummimummi 6 juli 2012

  Bra tips ovan, men en sak som jag tyckte var det bästa med det kök jag gjorde för en del år sedan var att sätta diskmaskinen i arbetshöjd. Alltså med diskmaskinen ca 40-45 cm upp från golvet. Mycket bättre för ryggen samt att om du har små barn slipper du att de klättrar in i maskinen!
  Kolla med olika kökstilverkare. En del gör måttanpassade skåp så att man kan sätta in vanlig maskin - alltså att innermåttet är 60 cm.
  Vidare så är det bra med rejäla arbetsytor och separata kyl-/ frysskåp.
  Min köksö var ren arbetsyta, 80*120 med skåp/ lådor under, vilket är toppen om man är flera som bakar eller lagar mat tillsammans, och som severingsbord när man har gäster.
  Lycka till! :)

 • giraffanna 6 juli 2012

  Ta inte för breda luckor till överskåpen, du får "gå runt" dem eller slår i huvudet när du plockar in från diskmaskinen

 • frucaos 9 juli 2012

  Rörelsedetektor till bänkbelysningen låter ju smart, men blir det inte lätt så att den slås på även när den inte behövs då?

 • Jilliii 10 juli 2012

  Om du bakar mycket så är långa bänkar att föredra. Jag saknar det jätte mycket, att både ha plats med att baka ut och plåtar etc. Var på en praktikplats en gång, där hade de en specialbänk där ytan var av något material där man kunde ställa varma grytor/plåtar/stekpannor utan att de skadade ytan! Kanske värt att koll upp?

 • frucaos 10 juli 2012

  Stenhäll (granit) ska gå bra att ställa varma saker på.
  Lång bänk är toppen, men vet inte om det finns plats till det. Annars definitivt något att önska, för vi bakar rätt mycket.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.