Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Cajun?

  • mariad 23 oktober 2007

    Tänkte ha en midag med cajuntema - någon som har förlsag åt mig? :p

  • 23 oktober 2007

    Cajunkryddblandning:
    5 tsk paprikapulver
    1 tsk chilipulver
    1,5 tsk cayennepeppar
    1 tsk oregano
    1 tsk timjan
    1 tsk svartpeppar
    1 tsk vitpeppar
    1 tsk vitlökspulver
    1 tsk lökpulver
    Tillagning:
    1. Stöt timjan och oregano med en mortel. Blanda ihop med resten av kryddorna.
    2. Spara det du inte använder av kryddblandningen i en burk med tättslutande lock.


    Cajunkyckling med dirty rice:
    4 port
    Kyckling:
    4 st kycklingfilé(er)
    4 tsk cajunkrydda
    Ris:
    2 msk olivolja
    1 st gul lök(ar), stor
    2 st vitlöksklyfta(or)
    0,5 msk paprikapulver
    1 tsk chilipulver
    1 tsk spiskummin
    0,5 st chilipeppar, röd, färskt, hackad
    1 st grön paprika
    4 st blekselleristjälk(ar), hackade
    3 st tomat(er)
    1 burk(ar) majskorn
    3 dl ris
    0,55 l vatten
    1 tärning(ar) kycklingbuljong
    tabasco
    1,5 msk Limejuice
    salt
    peppar
    1 kruka(or) koriander, kan ersättas med persilja
    5 tsk paprikapulver
    1 tsk chilipulver
    1,5 tsk cayennepeppar
    1 tsk oregano
    1 tsk timjan
    1 tsk svartpeppar
    1 tsk vitpeppar
    1 tsk vitlökspulver
    1 tsk lökpulver
    Tillagning:
    Dirty rice:
    1. Hetta upp olivoljan och fräs lök och pressad vitlök i någon minut, tillsätt paprikapulver, chili och spiskummin och fräs ytterligare i någon minut.
    2. Lägg i hackad chili, paprika och selleri, fräs i ett par minuter.
    3. Häll i riset och rör om ordentligt, häll på vatten och buljong – rör om. Salta och peppra.
    4. Låt koka i ca 15 minuter (eller enligt anvisningarna på rispaketet).
    5. Hacka under tiden tomaterna och koriandern. När riset är klart, blanda med tomater, majs och limejuice. Toppa med koriander och servera genast.
    Kyckling:
    1. Klappa in cajunkrydda runtom kycklingfiléerna, låt gärna ligga och marinera i ett par timmar.
    2. Grilla eller stek i grillpanna tills de är nästan klara -ta då av dem från värmen och svep in i folie i ca 10 minuter.
    3. Skiva kycklingen och servera med riset.


    New Orleans-köttbullar:
    Het spännande smak på köttbullarna från Cajun-köket.
    Det här behövs för ca 4 port:
    500 g blandfärs (70/30)
    1 tsk salt
    1/2 tsk grovmalen svartpeppar
    1 ägg
    1 msk potatismjöl
    1 liten riven gul lök
    2 msk hot chilisås
    1 1/2 msk hot chili habanero sauce
    smör till stekning
    Gör så här:
    1. Blanda färsen med salt och peppar. Tillsätt ägg och potatismjöl. Arbeta färsen smidig.
    2. Blanda ner lök, chilisås och hot chili habanero sauce. Blanda väl.
    3. Forma färsen till köttbullar med oljade händer. Lägg dem på smörpapper.
    4. Stek köttbullarna, några i taget, ca 4-5 minuter. Servera med klyftpotatis, barbequesås och en sallad.


    Inspiration á la Cajun:
    Det här behövs till 2 pers:
    1/4 pkt frysta räkor (70/90 st)
    2 dl ris
    1 burk Uncle Bens sweet and sour
    1 burk ananas
    4 st färska champinjoner
    1/2 burk krossade tomater
    1 finhackad lök
    2 pressade vitlöksklyftor
    salt och svartpeppar
    Gör så här:
    1. Fräs upp löken gyllenbrun.
    2. Koka riset med 4 dl vatten och salt.
    3. Skär ner ananasen i små bitar och lägg i löken.
    4. Fin hacka champinjonerna i slantar i med det tillsammans med löken och ananasen.
    5. Häll i de krossade tomaterna och ananasspadet i grytan tillsammans med det andra.
    6. Häll i hela Uncle Bens-burkenen.
    7. Häll i räkorna. Häll i riset och vitlöken. Låt sjuda på svag värme ca 7 min.
    8. Serveras i en soppskål.


    Cajunbiffar:
    Det här behövs för ca 2 port:
    2-4 rostbiffar
    1/2 grön paprika
    2 vitlöksklyftor hackade
    soya
    2 dl grädde el Creme Fraiche
    Pepparmix (Santa Maria)
    1/2 röd paprika
    1 krm salt
    2-3 dl vatten
    1/2 köttbuljongstärning
    Knorrs cajunkrydda
    margarin/olivolja
    Gör så här:
    1. Hacka paprikorna och vitlöken.
    2. Krydda rostbiffarna med salt, cajun, pepparmix (gott att byta ut saltet mot örtsalt).
    3. Blanda vattnet med soya (ca 1 msk).
    4. Stek biffarna i medelvärme till önskad (blodig, medium, välstekt) smak. Lägg i de hackade paprikorna när en sida är stekt.
    5. Ta upp biffarna när de stekt klart.
    6. Häll på vattenblandningen samt lägg i en halv köttbuljongtärning. Rör om och låt koka upp.
    7. Tillsätt grädde eller creme fraichen samt extra cajunkrydda i såsen. Tillsätt också den hackade vitlöken. Godast med potatiskroketter till och tomater.


    Ost och vitlöksgratinerad kycklingfilé:
    Det här behövs för 4 portioner:
    4 st kycklingfileér
    2 st vitlöksklyftor
    4 dl cremé fraiche
    1 påse stark riven ost
    salt
    peppar
    cajunkrydda
    Ugn:200°
    Gör så här:
    1. Stek kycklingfileérna och lägg dem i en ungsfast form.
    2. Blanda cremé fraiche, salt, vitlök och osten i en bunke. Bred smeten över kycklingen och ställ in i ugnen till osten får lite färg och smälter, ca 200 grader.
    3. Servera med pressad potatis och en sallad.



    Stek à la cajun:
    Portioner: 8
    1 skinkstek (1.5 kg)
    1 msk smör eller margarin
    2 gula lökar
    5 vitlöksklyftor
    2 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    1 krm kajennpeppar
    3 dl köttbuljong (tärning + vatten)
    1 röd paprika
    1 grön paprika
    2 tsk chilipulver
    1 tsk timjan
    ½ tsk kryddnejlikor
    PYTT:
    10 potatisar (ca 750 g)
    4 sötpotatisar (ca 750 g)
    2 purjolökar
    ½ dl olja
    2 tsk salt
    Gör så här:
    Bryn skinksteken runt om i matfettet i en stekgryta. Stick i en termometer i köttet, se till att spetsen kommer mitt i.
    Skala och skiva lök och vitlök. Låt löken fräsa med steken i grytan. Krydda med salt och de olika pepparsorterna. Häll över buljong och låt steken puttra under lock ca 1 tim eller tills termometern visar 70°C.
    Skölj, kärna ur och strimla paprikorna. Låt paprikastrimlor och kryddor puttra med steken de sista 15 min.
    Ta upp och skiva steken. Lägg tillbaka skivorna i grönsaksröran.
    Skala och skär potatis och sötpotatis i små tärningar. Spola av tärningarna i ett durkslag så att all stärkelse försvinner. Skölj, ansa och strimla purjolökarna. Stek potatistärningarna i oljan i en långpanna, 250°C, 15-20 min. Rör om några gånger under tillagningstiden. Tillsätt purjon och krydda med salt när ca 5 min återstår av stektiden.
    Servera stekskivorna med grönsaksröran och sötpotatispytten samt grönsallad.



    Cajunfalu:
    4 port
    400 g falukorv, skuren i bitar
    1 gul lök, hackad
    1 vitlöksklyfta, hackad
    1 msk olja
    1 1/2 tsk chilipulver
    1 tsk oregano
    1 tsk timjan
    1/2 tsk spiskummin
    1 burk krossade tomater
    2 lagerblad
    1 tsk farinsocker
    1 dl vatten
    1 köttbuljongtärning
    1 burk vita bönor
    1 dl lätt crème fraiche
    2 chorizo korvar
    Servering:
    4 portioner kokt ris
    paprika sallad
    4 skivor grovt bröd
    Tillagning
    Stek gul lök och vitlök i oljan utan att den tar färg. Rör ner kryddorna och låt dem fräsa med ett par minuter. Tillsätt tomater, lagerblad, farinsocker, vatten och smulad buljongtärning. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter under lock.
    Lägg ner falukorven och låt den bli varm. Skär chorizon i bitar och stek den. Lägg ner den i grytan tillsammans med créme fraiche. Låt koka upp. Servera med ris, paprikasallad och bröd.


    Cajunkryddad rostbiff med countryfries:
    8 port
    ca 1 kg rostbiff
    1,5 tsk salt
    1,5 tsk paprikapulver
    3 krm svartpeppar
    3 krm spiskummin
    3 krm vitlökspulver
    3 krm cayennepeppar
    Country fries:
    6-8 bakpotatisar
    2 msk olja
    salt
    peppar
    Tillbehör:
    barbecuesås (se nedan)
    blandad sallad
    Barbecuesås:
    1 burk krossade tomater (400 g)
    2 msk chilisås
    2 msk vinäger
    1 msk senap
    0,5 tsk salt
    2 tsk worcestershiresås
    1 krm svartpeppar
    1-2 vitlöksklyftor, pressade
    Tillagning
    Blanda salt och alla kryddor och gnid in köttet med blandningen. Låt det dra i kylen ca 1 timme. Stick sedan in en köttermometer i stekens tjockaste del och grilla indirekt (se ovan). När termometern visar 55º är köttet rosarött, vid 60º rosa.
    Skrubba potatisen och skär den i klyftor. Lägg dem i en stor plastpåse, häll i oljan och skaka om så att allt blir inoljat. Lägg potatisen på gallret bredvid köttet när 10-15 minuter av grilltiden för köttet återstår. Strö på lite salt och peppar. Lyft gärna av locket ett par minuter mot slutet, så får potatisen en knaprigare yta.
    Servera köttet i skivor med potatis och t ex barbecuesås och bönsallad.
    Barbecuesås
    4 portioner
    Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka på ganska stark värme ca 10 minuter.
    Servera såsen till grillat, t ex kyckling, korv, fläsk- och nötkött. Den kan också användas som pensling under grillningen.



    Cajunkryddad soppa:
    4 port
    2 vitlöksklyftor
    2 msk cajunkrydda, knorr
    2 tsk salt
    300 g Quorn, bitar eller färs
    3 tunt skivade morötter
    1 tunt skivade purjolök
    1 msk olivolja
    2 grönsaksbuljongtärningar
    1 liter vatten
    2,5 dl crème fraiche, Yoplait lätt créme fraiche
    250 g gröna ärter
    Tillagning
    Fräs vitlöksklyftor, cajunkrydda, salt, Quorn, morötter och purjolök i olivolja i en kastrull. Tillsätt buljongtärningarna och vattnet och låt koka några minuter. Rör i crème fraichen och ärterna.
    Servera soppan med bröd och ost.



    Heta cajunkräftor:
    4-6 port
    2-3 kg kräftor, tinade och sköljda
    5-6 liter vatten
    6 potatisar, med skal, borstade
    3 majskolvar, skurna i tredjedelar
    6 gula lökar, små, skalade
    2 citroner, halverade
    3 lagerblad
    1 msk salt
    1 tsk socker
    1 tsk paprikapulver
    1-2 tsk cayennepeppar
    1 tsk vitpeppar
    1 tsk svartpeppar
    1 tsk basilika
    1 tsk timjan
    Tillagning
    Koka upp vattnet i en stor gryta. Koka potatis, majs, lök och citron tillsammans med kryddorna, ca 15 minuter. Lägg i kräftorna på slutet så att de precis blir varma. Häll av spadet och stjälp upp allt.

  • 23 oktober 2007

    Oj, tack för det ambitiösa svaret! ;)) Nu ska det lagas!!

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.