Har ett engelskt recept där det ingår Cremor tartari, som jag fått reda på motsvarar renad vinsten på svenska. Eftersom det inte verkar vara helt lätt att få tag i, så undrar jag om det går att byta ut det mot antingen hjorthornssalt eller bakpulver?
zudette22 mars 2009
Här kan du läsa mer om vinsten och vad du kan ersätta den med!
http://www.recepthjalpen.se/vinsten.html
The_mama97mia22 mars 2009
Vad festligt! Man lär sig ngt nytt varje dag, särskilt här på MK, kul! Tack zudette och carmarino! :)
farmoringer22 mars 2009
Jag tyckte också det var festligt, roligt. Jag läste nåt annat först..
Rena vinsten, alltså nåt man vinner. :D
Så kan man tolka olika skrivningar..(Y)
carmarino23 mars 2009
Jättetack för länken zudette. Då ska jag nog kunna få ihop en kaka till slut. :D
frucaos3 september 2010
Väcker liv i den här tråden - fick lust att göra sliskigt söta koeksisters, och där ska det vara vinsten i sockerlagen ... det ska alltså förhindra att den kristalliseras. Tips på vad jag kan ersätta den med då? För jag har lite svårt att se bakpulver i lagen ... eller? Funkar det med nåt annat syrligt - har sett att den kan ersättas med citronsyra, men är väldigt osäker.
Kan beställa vinsten från apoteket, men de vill ha 100 nok för 40 g ... lite dyrt?
carmarino3 september 2010
På Recepthjälpen (se länk ovan) står följande:
"Kan ersättas med:
Vinsten kan ersättas med något syrligt, t.ex. citronjuice eller vinäger. Vid bakning kan denna vätska ställa till andra problem dock, så ersätt hellre bikarbonat + vinsten med bakpulver.
Om vinsten inte används för jäsning går det ofta bra att utesluta den, ev. kan konsistensen påverkas något.
För att få fastare vispade äggvitor kan vinäger användas istället för vinsten, ca 1/8 tsk per äggvita."
Sedan har jag för mig att glukos också förhindrar att sockerlag kristalliseras. Det här hittade jag på en sida på nätet:
"Flytande glukos är hemligheten som gör din konfekt eller sockerglasyr vacker och hållbar. Glykosen förhindrar att sockerkristallerna återbildas och blir hårda. Glykos för privat bruk finns att köpa på apotek. En matsked glukos per 2 deciliter socker är lagom. Socker behandlat med glukos kan även användas för att göra spunnet socker som i sin tur används som garnityr på exempelvis fruktdesserter."
frucaos3 september 2010
Glukos lät ju intressant (till julgodiset) - jag tog och ringde mamma - hon har ett annat recept på dessa koeksisters, och i det var det citronsyra istället.
Någon som provat dessa kladdiga sötsaker?
carmarino3 september 2010
Vet inte ens vad koeksisters är. Det skulle vara kul att veta, så du får gärna förklara vad det är och hur man gör. :)
Har ett engelskt recept där det ingår Cremor tartari, som jag fått reda på motsvarar renad vinsten på svenska. Eftersom det inte verkar vara helt lätt att få tag i, så undrar jag om det går att byta ut det mot antingen hjorthornssalt eller bakpulver?
Här kan du läsa mer om vinsten och vad du kan ersätta den med!
http://www.recepthjalpen.se/vinsten.html
Vad festligt! Man lär sig ngt nytt varje dag, särskilt här på MK, kul! Tack zudette och carmarino! :)
Jag tyckte också det var festligt, roligt. Jag läste nåt annat först..
Rena vinsten, alltså nåt man vinner. :D
Så kan man tolka olika skrivningar..(Y)
Jättetack för länken zudette. Då ska jag nog kunna få ihop en kaka till slut. :D
Väcker liv i den här tråden - fick lust att göra sliskigt söta koeksisters, och där ska det vara vinsten i sockerlagen ... det ska alltså förhindra att den kristalliseras. Tips på vad jag kan ersätta den med då? För jag har lite svårt att se bakpulver i lagen ... eller? Funkar det med nåt annat syrligt - har sett att den kan ersättas med citronsyra, men är väldigt osäker.
Kan beställa vinsten från apoteket, men de vill ha 100 nok för 40 g ... lite dyrt?
På Recepthjälpen (se länk ovan) står följande:
"Kan ersättas med:
Vinsten kan ersättas med något syrligt, t.ex. citronjuice eller vinäger. Vid bakning kan denna vätska ställa till andra problem dock, så ersätt hellre bikarbonat + vinsten med bakpulver.
Om vinsten inte används för jäsning går det ofta bra att utesluta den, ev. kan konsistensen påverkas något.
För att få fastare vispade äggvitor kan vinäger användas istället för vinsten, ca 1/8 tsk per äggvita."
Sedan har jag för mig att glukos också förhindrar att sockerlag kristalliseras. Det här hittade jag på en sida på nätet:
"Flytande glukos är hemligheten som gör din konfekt eller sockerglasyr vacker och hållbar. Glykosen förhindrar att sockerkristallerna återbildas och blir hårda. Glykos för privat bruk finns att köpa på apotek. En matsked glukos per 2 deciliter socker är lagom. Socker behandlat med glukos kan även användas för att göra spunnet socker som i sin tur används som garnityr på exempelvis fruktdesserter."
Glukos lät ju intressant (till julgodiset) - jag tog och ringde mamma - hon har ett annat recept på dessa koeksisters, och i det var det citronsyra istället.
Någon som provat dessa kladdiga sötsaker?
Vet inte ens vad koeksisters är. Det skulle vara kul att veta, så du får gärna förklara vad det är och hur man gör. :)