Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Doft.....

 • MammaModesty 23 mars 2008

  just nu håller jag på att göra en lammstek provencal.. (L)och det doftarunderbart i hela huset.. då kom jag att tänka påmin farmor (som är död sen många år tillbaka) hon hade inget luktsinne kvar.. det försvann när hon var i 25-30-års åldern... jag vet att det finns fler med henne som saknar sitt luktsinne.. o jag verkligen lider med dom... för att få känna doften av maten man lagar är ju lika stor upplevelse som att få äta den.... (L)

  små saker som man dock när man tänker på dem uppskattar...

 • monel 23 mars 2008

  Usch .. hur är det med smaksinnet då? Det hänger väl ihop har jag för mig. Det är ju bara att tänka på när man är förkyld och täppt i näsan; maten smakar ju ingenting :@ (N)

 • Okänd 23 mars 2008

  Vad hemskt om man inte kan känna ljuva dofter av mat ,blommor mm.(Y)
  Nog hade väl livet varit lite sargat i kanten då.
  Jag lider också med dessa stackare.

 • Lotten_J 23 mars 2008

  Smak o luktsinnet hänger ihop och vi ska nog lära oss att uppskatta just de små sakerna här i livet som Mammamodesty säger, inte bara lukt o smak, finns så mkt annat att uppskatta....nog för att jag i min tur är glad att jag slipper lukten av lamm/får.....huuuu jag klarar inte av att äta detta kött, inte på något vis, har smakat detta i alla former och varianter men sorry.....det går bara inte.

 • evaldo 23 mars 2008

  Jag håller med dig Lotten J. Får- och lammkött kan jag inte på något vis färtära.
  Fick det i lumpen på Gotland. Vi kallade det för ullstuvning, för det simmade stora ulltussar i maten. För att inte talam om smaken . Fy för den lede. Jag är inte kinkig, men är går gränsen.

  (N)(N)

 • MammaModesty 23 mars 2008

  Min farmor kände smak.. men hade inget luktsinne.. konstigt.. men hon njöt av att äta maten och lagade god mat...
  när det gäller att äta lamm så beror det aldeles på hur det är slaktat... och hur gammalt lammet är,, men smakar det ull så är det fel slaktat eller så är det helt enkelt en gammal tacka... men visst har lamm en annorlunda smak.. men det ska absolut inte smaka som ull luktar för då är det såååå fel slaktat.. troligen har köttet kommit i kontakt med ullen eller så har man inte skurit bort det seniga.. och man ska inte ha för mycket fett kvar på lammet då får det oxå en konstig smak...
  nu har iaf vi ätit lamm här hemma med ngsrostad färskpotatis och en gräddig sås.. det blev jätte gott... jag sa nyss till min sambo... om jag dör nu.. så gör jag det mätt och lycklig.. ja faktiskt så gott blev det.... :p kommer lägga ut receptet här lite senare med bild.. för dem som gillar lamm... :D

 • Kaneta 23 mars 2008

  Det är hemskt att inte ha luktsinne. Jag tror att 70-80 % av smaksinnet sitter i näsan. Jag kunde inte känna lukt en gång efter en förkylning. Jag hade använt massor av nässpray med mint "smak". När jag var frisk så hade jag inte det minsta luktsinne kvar. Det kom tillbaka efter ett par dagar men innan hade jag nästan panik. Jag luktade på massor av saker med stark lukt och det spelade ingen roll vad jag åt, jag kunde inte känna någon smak. Efter detta är jag mycket försiktigare med nässpray.

 • leifi 29 mars 2008

  Jag älskar att laga mat och äta mat, lite men gott. Jag har haft ett 10-tal små barer -restauranger som fungerat bra, och jag har varit kocken. Men! Jag har inget luktsinne alls, miste det i 30-årsåldern. Numera är det helt borta. Men tro mig eller ej, man kan faktiskt laga god mat ändå men man måste hålla sig till recepten och kan tyvärr inte experimentera på egen hand. Måttsats och bra våg är en förutsättning. Vad gäller mina egna smakupplevelser så har det blivit så att konsistens och synintryck är viktiga och bas smakerna som salt surt och sött påverkas inte av luktsinnet.. Dessutom tycker jag om mycket starkt pepprad mat.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.