Om jag ska baka en dubbel sats tar jag också dubbelt av bakpulvret i det här fallet en msk till två msk
boz196525 februari 2011
Alla som jag känner och som är insatta i bakningens alla mysterier säger att det inte är en bra idé att göra dubbla satser när man bakar. Bättre att göra två satser istället.
Vet inte exakt varför, men man kan tydligen inte bara dubbla ett bakrecept rakt av och tro att det blir bra.
Josses25 februari 2011
Jag är ju "kärringen mot strömmen" och jag gör dubbelsats lite nu och då när jag bakar.
Jag har också hört att man inte ska göra en dubbelsats men det gör jag i alla fall.
Har gått bra de flesta gånger.
Har för mig att jag har hört att det kan smaka beskt av bakpulvret men det är inget jag har märkt.
DoctorWho26 februari 2011
Jag och flera av mina släktingar gör dubblelsats av kakrecept. Resultatet både ser ut och smakar likadant som en enkel sats. Gäller både småkakor och sockerkakor. Är dock försiktig med salt om det ingår och tar lite mindre när jag ska dubbla.
nilami27 februari 2011
Jag tycker att det enda problemet med att göra dubbel sats är att man brukar glömma dubblera någon ingrediens.... och då blir det inte så bra ;P
Det man INTE ska göra dubbel satts av är knäck och sylt
Vetebullen27 februari 2011
Jag har bakat dubbelsats många gånger och det går alldeles utmärkt. Dubbelt av allting. Att tänka på är kanske då att man använder 2 st formar att grädda i också, eller en större långpanna så att smeten inte blir tjockare än det ursprungligen var tänkt. :DD
chrisq27 februari 2011
(Y)bakar nästan alltid dubbel sats bara dubbla allt så är det helt ok
zudette27 februari 2011
Skrivet av nilami den 27 feb 2011
Jag tycker att det enda problemet med att göra dubbel sats är att man brukar glömma dubblera någon ingrediens.... och då blir det inte så bra ;P
Det man INTE ska göra dubbel satts av är knäck och sylt
Varför kan man inte göra dubbel sats av sylt och knäck??? Det borde ju i mitt huvud verkligen inte vara något problem eller är det bara för att det blir för mycket av det goda eller???
estrid127 februari 2011
Det hinner nog stelna innan man har hällt upp det i formar/burkar.Därimot måste man minska på mängden vatten om man gör dubbel satts av en gryta.
Cassiopeya27 februari 2011
Håller med estrid1, brukar stå i knäckrecept att man inte ska göra dubbel sats för att det tar så lång tid att hälla upp i formar, att risken för att smeten hinner stelna blir för stor.
Sylt vet jag inte varför, men har hört det också {question}
Har hört samma sak om kakrecept, brukar göra i två bunkar till exempel om jag ska göra två sockerkakor. Har kanske med baktiden att göra? Kan ibland vara svårt att veta att man får exakt lika mycket av smeten i varje form, och då blir ju gräddningstiden olika. Men håller man koll borde det inte vara något problem.
Ett annat skäl kan väl vara att man inte hinner baka av i ugnen lika fort som smeten är klar, och då sjunker smeten ihop och kakan blir platt!
Beror nog som sagt lite på vad du ska baka och vilken typ av ugn du har och hur stor den är! :D
DoctorWho27 februari 2011
Skrivet av zudette den 27 feb 2011
Skrivet av nilami den 27 feb 2011
Jag tycker att det enda problemet med att göra dubbel sats är att man brukar glömma dubblera någon ingrediens.... och då blir det inte så bra ;P
Det man INTE ska göra dubbel satts av är knäck och sylt
Varför kan man inte göra dubbel sats av sylt och knäck??? Det borde ju i mitt huvud verkligen inte vara något problem eller är det bara för att det blir för mycket av det goda eller???
I ett matprogram på tv för några år sedan förklarade kocken det så här; "När man kokar knäck eller sylt så ska en viss mängd vätska koka bort för att det ska få rätt konsisten. Om man dubblar satsen så ska dubbelt så mycket vätska koka bort. Och man måste då öka koktiden väldigt mycket, vilket resulterar i överkokt sylt och bränd knäck."
Om jag ska baka en dubbel sats tar jag också dubbelt av bakpulvret i det här fallet en msk till två msk
Alla som jag känner och som är insatta i bakningens alla mysterier säger att det inte är en bra idé att göra dubbla satser när man bakar. Bättre att göra två satser istället.
Vet inte exakt varför, men man kan tydligen inte bara dubbla ett bakrecept rakt av och tro att det blir bra.
Jag är ju "kärringen mot strömmen" och jag gör dubbelsats lite nu och då när jag bakar.
Jag har också hört att man inte ska göra en dubbelsats men det gör jag i alla fall.
Har gått bra de flesta gånger.
Har för mig att jag har hört att det kan smaka beskt av bakpulvret men det är inget jag har märkt.
Jag och flera av mina släktingar gör dubblelsats av kakrecept. Resultatet både ser ut och smakar likadant som en enkel sats. Gäller både småkakor och sockerkakor. Är dock försiktig med salt om det ingår och tar lite mindre när jag ska dubbla.
Jag tycker att det enda problemet med att göra dubbel sats är att man brukar glömma dubblera någon ingrediens.... och då blir det inte så bra ;P
Det man INTE ska göra dubbel satts av är knäck och sylt
Jag har bakat dubbelsats många gånger och det går alldeles utmärkt. Dubbelt av allting. Att tänka på är kanske då att man använder 2 st formar att grädda i också, eller en större långpanna så att smeten inte blir tjockare än det ursprungligen var tänkt. :DD
(Y)bakar nästan alltid dubbel sats bara dubbla allt så är det helt ok
Jag tycker att det enda problemet med att göra dubbel sats är att man brukar glömma dubblera någon ingrediens.... och då blir det inte så bra ;P
Det man INTE ska göra dubbel satts av är knäck och sylt
Varför kan man inte göra dubbel sats av sylt och knäck??? Det borde ju i mitt huvud verkligen inte vara något problem eller är det bara för att det blir för mycket av det goda eller???
Det hinner nog stelna innan man har hällt upp det i formar/burkar.Därimot måste man minska på mängden vatten om man gör dubbel satts av en gryta.
Håller med estrid1, brukar stå i knäckrecept att man inte ska göra dubbel sats för att det tar så lång tid att hälla upp i formar, att risken för att smeten hinner stelna blir för stor.
Sylt vet jag inte varför, men har hört det också {question}
Har hört samma sak om kakrecept, brukar göra i två bunkar till exempel om jag ska göra två sockerkakor. Har kanske med baktiden att göra? Kan ibland vara svårt att veta att man får exakt lika mycket av smeten i varje form, och då blir ju gräddningstiden olika. Men håller man koll borde det inte vara något problem.
Ett annat skäl kan väl vara att man inte hinner baka av i ugnen lika fort som smeten är klar, och då sjunker smeten ihop och kakan blir platt!
Beror nog som sagt lite på vad du ska baka och vilken typ av ugn du har och hur stor den är! :D
Jag tycker att det enda problemet med att göra dubbel sats är att man brukar glömma dubblera någon ingrediens.... och då blir det inte så bra ;P
Det man INTE ska göra dubbel satts av är knäck och sylt
Varför kan man inte göra dubbel sats av sylt och knäck??? Det borde ju i mitt huvud verkligen inte vara något problem eller är det bara för att det blir för mycket av det goda eller???
I ett matprogram på tv för några år sedan förklarade kocken det så här; "När man kokar knäck eller sylt så ska en viss mängd vätska koka bort för att det ska få rätt konsisten. Om man dubblar satsen så ska dubbelt så mycket vätska koka bort. Och man måste då öka koktiden väldigt mycket, vilket resulterar i överkokt sylt och bränd knäck."