Om man tex river rå potatis och inte tillagar den med en gång, då blir den ju missfärgad och ful. Finns det nåt knep att ta till för att det inte ska bli så? Eller det enda är att tillaga den med en gång?? Ska göra trerätters middag i helgen och måste planera in hur jag ska lägga upp allt :)
callemero4 oktober 2012
Lägg den i kall vatten, så att det täcker potatisen. Brukar funka.
slarvan4 oktober 2012
Skrivet av callemero den 4 okt 2012
Lägg den i kall vatten, så att det täcker potatisen. Brukar funka.
Aha, ja just det. Det borde funka...och potatisen blir inte konstig av det va?
callemero4 oktober 2012
Nej, det har aldrig hänt mig iallafall.
farmormor4 oktober 2012
Jag har för mig att stärkelsen försvinner i potatisen när den är riven eller skivad och därefter läggs i vatten.
mkml4 oktober 2012
Jag skulle lägga den i kallt vatten men inte för länge utan bara under tiden du förbereder den och sen tillaga. Jag skulle inte låta den ligga i vatten i flera timmar för då försvinner stärkelsen i potatisen men sen beror det ju lite på vad du ska göra med den oxå.
slarvan4 oktober 2012
Ok, men om det ligger ca 30 minuter i vatten kanske inte gör nåt då. Jag ska finriva den och sen göra små potatisbakelser av det....men så ska samtidigt en paj förberedas, en kantarellsås och en fläskfile. Så det är körigt :)
The_mama97mia4 oktober 2012
då skulle jag skala potatisen o lägga den hel i vatten medan jag gör det andra och så riva den just innan du behöver ha den - i matberedare går det ju ultrasnabbt,
annars är jag rädd att du mister stärkelsen, just till potatisbakelser?
The_mama97mia4 oktober 2012
sen tänkte jag en gång till - kan du inte blanda den i smeten till pot bakelserna direkt då den är riven o sen låta hela smeten stå eller då blkirhela allithopa missfärgat? Har nog inte gjort detta själv hittills haha
mkml4 oktober 2012
Skulle jag nog lägga den hel i vatten eller göra som mama97mia skriver blanda den med smeten och låta den stå en stund. Testa med en potatis någon dag innan så får du se men jag tror inte att potatisen blir missfärgad när den ligger i smeten men vill inte lova något.
mkml4 oktober 2012
Pajen går ju att göra i förväg och sen bara värma på innan servering där kan du spara lite tid.
Tesslatess4 oktober 2012
Jag skulle nog göra smeten och sen ta en plastfolie och lägga tätt mot smeten med så lite luft emellan som möjligt
riittahonkanen5 oktober 2012
Paj, sås och fläskfile kan du förbereda först. Skala potatisen och lägg den hela potatisen i kallvatten tills du ska riva den, den rivna potatisen kan du också lägga i kallt vatten en liten stund, men pass på stärkelsen i de försvinner snabbt om den är finriven
Kavats5 oktober 2012
Jag brukar riva och lägga i vatten i väntan på tillagning brukar alltid bli bra.
jas655 oktober 2012
Citron i vattnet så klart.
Glöm inte och höfta.
sju6 oktober 2012
Skrivet av The_mama97mia den 4 okt 2012
sen tänkte jag en gång till - kan du inte blanda den i smeten till pot bakelserna direkt då den är riven o sen låta hela smeten stå eller då blkirhela allithopa missfärgat? Har nog inte gjort detta själv hittills haha
Jag sparade överbliven raggmunkssmet en gång, och den blev rätt ful.
Jag säger som många andra: skala potatisen och lägg den hel i vatten. Lägger du riven potatis i vatten har du för lite stärkelse kvar sedan tror jag.
Om man tex river rå potatis och inte tillagar den med en gång, då blir den ju missfärgad och ful. Finns det nåt knep att ta till för att det inte ska bli så? Eller det enda är att tillaga den med en gång?? Ska göra trerätters middag i helgen och måste planera in hur jag ska lägga upp allt :)
Lägg den i kall vatten, så att det täcker potatisen. Brukar funka.
Lägg den i kall vatten, så att det täcker potatisen. Brukar funka.
Aha, ja just det. Det borde funka...och potatisen blir inte konstig av det va?
Nej, det har aldrig hänt mig iallafall.
Jag har för mig att stärkelsen försvinner i potatisen när den är riven eller skivad och därefter läggs i vatten.
Jag skulle lägga den i kallt vatten men inte för länge utan bara under tiden du förbereder den och sen tillaga. Jag skulle inte låta den ligga i vatten i flera timmar för då försvinner stärkelsen i potatisen men sen beror det ju lite på vad du ska göra med den oxå.
Ok, men om det ligger ca 30 minuter i vatten kanske inte gör nåt då. Jag ska finriva den och sen göra små potatisbakelser av det....men så ska samtidigt en paj förberedas, en kantarellsås och en fläskfile. Så det är körigt :)
då skulle jag skala potatisen o lägga den hel i vatten medan jag gör det andra och så riva den just innan du behöver ha den - i matberedare går det ju ultrasnabbt,
annars är jag rädd att du mister stärkelsen, just till potatisbakelser?
sen tänkte jag en gång till - kan du inte blanda den i smeten till pot bakelserna direkt då den är riven o sen låta hela smeten stå eller då blkirhela allithopa missfärgat? Har nog inte gjort detta själv hittills haha
Skulle jag nog lägga den hel i vatten eller göra som mama97mia skriver blanda den med smeten och låta den stå en stund. Testa med en potatis någon dag innan så får du se men jag tror inte att potatisen blir missfärgad när den ligger i smeten men vill inte lova något.
Pajen går ju att göra i förväg och sen bara värma på innan servering där kan du spara lite tid.
Jag skulle nog göra smeten och sen ta en plastfolie och lägga tätt mot smeten med så lite luft emellan som möjligt
Paj, sås och fläskfile kan du förbereda först. Skala potatisen och lägg den hela potatisen i kallvatten tills du ska riva den, den rivna potatisen kan du också lägga i kallt vatten en liten stund, men pass på stärkelsen i de försvinner snabbt om den är finriven
Jag brukar riva och lägga i vatten i väntan på tillagning brukar alltid bli bra.
Citron i vattnet så klart.
Glöm inte och höfta.
sen tänkte jag en gång till - kan du inte blanda den i smeten till pot bakelserna direkt då den är riven o sen låta hela smeten stå eller då blkirhela allithopa missfärgat? Har nog inte gjort detta själv hittills haha
Jag sparade överbliven raggmunkssmet en gång, och den blev rätt ful.
Jag säger som många andra: skala potatisen och lägg den hel i vatten. Lägger du riven potatis i vatten har du för lite stärkelse kvar sedan tror jag.