Hej,
jag hade en liten diskussion med min matintresserade manen om hur man skall koka färsk potatis (färdig skrapad).
Han hävdar att den skall läggas i rikligt kokande vatten.
Jag har lärt mig sedan länge att man skall enbart ha så mycket vatten att det skall täcka potatisar i kastrullen för att bättre behålla de nyttiga ämnen i potatisen.
Vem av oss har rätt?
Värma sommarhälsningar till alla
Lara
Annafbg27 juli 2009
Jag gör som du - häller i så mycket vatten att det precis täcker potatisarna. Rikligt med kokande vatten låter som pastakok i mina öron.
Matvagott27 juli 2009
:p Ja jag lägger potatisen i en kastrull med vatten så den täcker sedan sätter jag på kastrullen på plattan och låter den koka upp... lägger alltså inte i kokande vatten..vet inte om det gör någon skillnad..Tack o hej...:o
The_mama97mia27 juli 2009
Ja med risk för att husfriden blir störd då... jag måste hålla med ovan sagda, har aldrig lagt potatis i rikligt med kokande vatten.. Men... det kanske är en hit?
Pirkko27 juli 2009
Lägg potatis i kokande vatten för att behålla vitamin C. Tillaga under så kort tid som möjligt och värmhåll inte.
Okänd27 juli 2009
Jag säger som Brasse Bränström, fel,fel fel! Ja det är ju inte fel på det viset! Men inte det rättaste sättet.
Färsk nypotatis skall ångkokas i en potatisgryta som har en insats med hål i och som inte når ända ner i vattnet. Man lägger dill och salt i vattnet i bottnen och kokar sakta tills potatisen är färdig! Då strör man rikligt med nyklippt dill över och dofterna sprider sig i nejden.
Så borde man koka all potatis egentligen, även när man skall göra potatismos.
Cassiopeya27 juli 2009
Skrivet av jan-gunnar-j den 27 jul 2009
Jag säger som Brasse Bränström, fel,fel fel! Ja det är ju inte fel på det viset! Men inte det rättaste sättet.
Färsk nypotatis skall ångkokas i en potatisgryta som har en insats med hål i och som inte når ända ner i vattnet. Man lägger dill och salt i vattnet i bottnen och kokar sakta tills potatisen är färdig! Då strör man rikligt med nyklippt dill över och dofterna sprider sig i nejden.
Så borde man koka all potatis egentligen, även när man skall göra potatismos.
Det lät ju jättegott! Har du köpt en speciell insats eller köpte du gryta och insats i paket?
Har sett på tv att kockarna lägger potatisen i kokande vatten för att behålla viktiga ämnen men inte vet jag...:o
Okänd27 juli 2009
Här kommer ett bra tips:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=349205
Den kan användas till mer än potatis!
1337chef29 juli 2009
alternativt: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80112536
har den inte själv men den borde funka lika bra.
Okänd29 juli 2009
Skrivet av 1337chef den 29 jul 2009
alternativt: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80112536
har den inte själv men den borde funka lika bra.
Funkar absolut!
Pinglan5230 juli 2009
Jag lägger dillstjälkar i botten och de största potatisarna sedan i med de mindre ovanpå de stora potatisarna, häller på kallt vatten så de nästan täcker de små och saltar rätt så mycket. Kokar upp och låter koka med locket på glänt i 8-10 minuter, stänger av plattan, lägger på locket och det får stå i ca 10 minuter, häller av vattnet, täcker med en ren handduk eller hushållspapper så det ångas av. Så kokar jag min potatis året om. Detta blir energisnål kokning och potatisarna kokar aldrig sönder!(Y)
Lara-Bromma30 juli 2009
Skrivet av Lara-Bromma den 27 jul 2009
Hej,
jag hade en liten diskussion med min matintresserade manen om hur man skall koka färsk potatis (färdig skrapad).
Han hävdar att den skall läggas i rikligt kokande vatten.
Jag har lärt mig sedan länge att man skall enbart ha så mycket vatten att det skall täcka potatisar i kastrullen för att bättre behålla de nyttiga ämnen i potatisen.
Vem av oss har rätt?
Värma sommarhälsningar till alla
Lara
Tack så mycket för alla svar!
Värma hälsningar
/Lara
Hej,
jag hade en liten diskussion med min matintresserade manen om hur man skall koka färsk potatis (färdig skrapad).
Han hävdar att den skall läggas i rikligt kokande vatten.
Jag har lärt mig sedan länge att man skall enbart ha så mycket vatten att det skall täcka potatisar i kastrullen för att bättre behålla de nyttiga ämnen i potatisen.
Vem av oss har rätt?
Värma sommarhälsningar till alla
Lara
Jag gör som du - häller i så mycket vatten att det precis täcker potatisarna. Rikligt med kokande vatten låter som pastakok i mina öron.
:p Ja jag lägger potatisen i en kastrull med vatten så den täcker sedan sätter jag på kastrullen på plattan och låter den koka upp... lägger alltså inte i kokande vatten..vet inte om det gör någon skillnad..Tack o hej...:o
Ja med risk för att husfriden blir störd då... jag måste hålla med ovan sagda, har aldrig lagt potatis i rikligt med kokande vatten.. Men... det kanske är en hit?
Lägg potatis i kokande vatten för att behålla vitamin C. Tillaga under så kort tid som möjligt och värmhåll inte.
Jag säger som Brasse Bränström, fel,fel fel! Ja det är ju inte fel på det viset! Men inte det rättaste sättet.
Färsk nypotatis skall ångkokas i en potatisgryta som har en insats med hål i och som inte når ända ner i vattnet. Man lägger dill och salt i vattnet i bottnen och kokar sakta tills potatisen är färdig! Då strör man rikligt med nyklippt dill över och dofterna sprider sig i nejden.
Så borde man koka all potatis egentligen, även när man skall göra potatismos.
Jag säger som Brasse Bränström, fel,fel fel! Ja det är ju inte fel på det viset! Men inte det rättaste sättet.
Färsk nypotatis skall ångkokas i en potatisgryta som har en insats med hål i och som inte når ända ner i vattnet. Man lägger dill och salt i vattnet i bottnen och kokar sakta tills potatisen är färdig! Då strör man rikligt med nyklippt dill över och dofterna sprider sig i nejden.
Så borde man koka all potatis egentligen, även när man skall göra potatismos.
Det lät ju jättegott! Har du köpt en speciell insats eller köpte du gryta och insats i paket?
Har sett på tv att kockarna lägger potatisen i kokande vatten för att behålla viktiga ämnen men inte vet jag...:o
Här kommer ett bra tips:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=349205
Den kan användas till mer än potatis!
alternativt: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80112536
har den inte själv men den borde funka lika bra.
alternativt: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80112536
har den inte själv men den borde funka lika bra.
Funkar absolut!
Jag lägger dillstjälkar i botten och de största potatisarna sedan i med de mindre ovanpå de stora potatisarna, häller på kallt vatten så de nästan täcker de små och saltar rätt så mycket. Kokar upp och låter koka med locket på glänt i 8-10 minuter, stänger av plattan, lägger på locket och det får stå i ca 10 minuter, häller av vattnet, täcker med en ren handduk eller hushållspapper så det ångas av. Så kokar jag min potatis året om. Detta blir energisnål kokning och potatisarna kokar aldrig sönder!(Y)
Hej,
jag hade en liten diskussion med min matintresserade manen om hur man skall koka färsk potatis (färdig skrapad).
Han hävdar att den skall läggas i rikligt kokande vatten.
Jag har lärt mig sedan länge att man skall enbart ha så mycket vatten att det skall täcka potatisar i kastrullen för att bättre behålla de nyttiga ämnen i potatisen.
Vem av oss har rätt?
Värma sommarhälsningar till alla
Lara
Tack så mycket för alla svar!
Värma hälsningar
/Lara