Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

fläskkött i fryset, när blir det för gammalt?

  • slarvan 19 april 2012

    Jag hittade en skinkstek i fryset nu, och den har legat där sen 2010 tydligen...hmm...Är den för gammal tror ni??

  • ingja17 19 april 2012

    Jag skulle inte använda den. Fläskkött smakar gärna härsket då det blir för gammalt. Två år är väldigt mycket för gammalt.:(

  • The_mama97mia 19 april 2012

    Jag skulle gå på känn, skinksteken är ju rätt mager. Snål som jag är skulle jag laga till den men vara uppmärksam på smak och doft under tillagningen...

  • The_mama97mia 19 april 2012

    Jag menar, du lär ju ta upp den ur frysen i alla fall... synd att slänga utan att kolla...

  • mialund 19 april 2012

    Jag hade också tagit upp den och sedan kollat om det är något av det yttersta som har fått frostfäckar, i så fall ta bort det. Sedan får man lukta sig fram, ev skär man bort 1-2 cm runt om, så att du kommer fram till det kött som ser "fint" ut.
    Jag hade nog provat att göra en gryta med strimlor av skinksteken, då kan du ju steka bitarna först och sedan smaka av innan du forsätter om köttet smakar okej.
    Det beror också på hur kallt du har haft i frysen och faktiskt också var den har legat. Dvs långt in i frysen och inte fått värme på sig el ytterst och fått ltei rumsvärme varje gång du öppnat frysen. Lycka till!

  • boz1965 19 april 2012

    Tina upp den och använd lukt och syn. Ser den bra ut och luktar fräscht så har du inte mycket att förlora på att tillaga den. Och precis som Mia skriver, vara uppmärksam på doft och smak. Se bara till att den är helt genomlagad och att det inte finns nåt rosa kött på den. Man ska ju inte äta rosa griskött i vilket fall som helst. Skinkstek är ju trots allt inte det billigaste grisköttet, så man ska inte slänga det bara rakt av - tycker jag.

    Lycka till.

  • evyben0217 19 april 2012

    Nej den är inte förgammal

  • The_mama97mia 19 april 2012

    (Y)
    Lycka till - hör av dig i tråden o berätta hur du gjorde o hur det gick? Spännande ju!
    :)

  • Bumbis 19 april 2012

    Jag skulle definitivt inte tillaga och äta skinksteken. Bara tanken på att den skulle kunna vara härsken skulle få mig att må illa. Skinkstek är billigt kött, släng och köp nytt och njut av maten utan att vara orolig.{eat}

  • Bumbis 19 april 2012

    Jag skulle definitivt inte tillaga och äta skinksteken. Bara tanken på att den skulle kunna vara härsken skulle få mig att må illa. Skinkstek är billigt kött, släng och köp nytt och njut av maten utan att vara orolig.{eat}

  • bernit 19 april 2012

    Skrivet av evyben0217 den 19 apr 2012

    Nej den är inte förgammal

  • lotta42 20 april 2012

    Skrivet av slarvan den 19 apr 2012

    Jag hittade en skinkstek i fryset nu, och den har legat där sen 2010 tydligen...hmm...Är den för gammal tror ni??




    Ja den är för gammal Fläskkött är hållbart 3-6 månader i frysen :)

  • boz1965 20 april 2012

    Blir så trött på den här eviga "bäst före datum-hysterin". Lita till dina sinnen och inte på dem som säger att den är dålig enbart med åldern som grund. Det är trams!!!

    Hur tror ni annars att våra förfäder klarade sig?

    "Bäst före talar om hur länge tillverkaren anser att produkten är bäst. Produkter håller ofta längre än "bäst före"-datumet." - Källa: Livsmedelsverket.

    Det man däremot ska ta på största allvar är om varan är märkt med "sista förbrukningsdag".

  • slarvan 21 april 2012

    Japp, vi använde våra sinnen....och vi slängde den. Den såg fin ut, men när vi öppnade påsen den låg i luktade det lite surt.....så vi vågade inte laga till den. Lite kul att se hur olika ni svarade åxå :-) Men ni har ju rätt i att man ska se lite hur den ser ut och lukta....då kommer man nog långt.

    Jag köpte en ny och fick till en god måltid :-)
    Tack för era svar!

  • amoz 21 april 2012

    Jag blir också väldigt irriterad på denna hysteri om när mat är ätlig eller ej med den enda vägledning på vilket datum det står på. Vi är ju alla begåvade med mycket fina lukt och smaksinnen, så använd dem vet ja!!!
    Läste just en artikel som handlade om ägg och där stod att i många andra länder förvarar man ägg i rumstemperatur ( det gjorde vi hemma då jag var barn ) och de höll sig gott och väl en månad. Med detta förstår vi ju att hållbarheten måste vara ännu längre i kylskåp.
    Det är alldeles på tok för mycket riktig och ätlig mat som kastas i vårt land.

  • boz1965 21 april 2012

    Skrivet av amoz den 21 apr 2012

    ...Det är alldeles på tok för mycket riktig och ätlig mat som kastas i vårt land.


    En försiktig beräkning gjord av Livsmedelsverket säger att vi svenskar kastar ungefär en tredjedel av den mat som produceras. Då är även rester och butikssvinn inräknat.

    Ta bara en sån sak som att överbliven mat inte får kylas ner och återuppvärmas i våra skolor och daghem. Hål i huvudet enligt min enkla mening.

  • boz1965 21 april 2012

    Skrivet av slarvan den 21 apr 2012

    Japp, vi använde våra sinnen....och vi slängde den. Den såg fin ut, men när vi öppnade påsen den låg i luktade det lite surt...


    Men tänk bara på att det kan komma en lite sur/rå doft från kött som har legat gas- eller vakuumförpackat en tid. Doften går bort om köttet får luftas några minuter.

  • amoz 21 april 2012

    Kom just att tänka på hur det var då vi hade glasstillverkning här i Karlshamn, om inte paketen var ordentligt fyllda så slängdes de helt sonika. Varför inte använda dessa i skolor och andra inrättningar. För även om vi inte har någon glassfabrik kvar här, så är det säkert ingen skillnad på andra ställen där olika livsmedel förpackas.

  • Bumbis 22 april 2012

    Skrivet av slarvan den 21 apr 2012

    Japp, vi använde våra sinnen....och vi slängde den. Den såg fin ut, men när vi öppnade påsen den låg i luktade det lite surt.....så vi vågade inte laga till den. Lite kul att se hur olika ni svarade åxå :-) Men ni har ju rätt i att man ska se lite hur den ser ut och lukta....då kommer man nog långt.

    Jag köpte en ny och fick till en god måltid :-)
    Tack för era svar!


    (Y)Bra. Nu slängde du "bara" en skinkstek och slapp slänga en massa annat som du oxå skulle haft i maträtten. Du använde inte heller spisen i onödan så det var klokt gjort.

  • Mistys 22 april 2012

    Skrivet av amoz den 21 apr 2012

    Jag blir också väldigt irriterad på denna hysteri om när mat är ätlig eller ej med den enda vägledning på vilket datum det står på. Vi är ju alla begåvade med mycket fina lukt och smaksinnen, så använd dem vet ja!!!
    Läste just en artikel som handlade om ägg och där stod att i många andra länder förvarar man ägg i rumstemperatur ( det gjorde vi hemma då jag var barn ) och de höll sig gott och väl en månad. Med detta förstår vi ju att hållbarheten måste vara ännu längre i kylskåp.
    Det är alldeles på tok för mycket riktig och ätlig mat som kastas i vårt land.


    Datumet som står på ägg är bäst före i rumstemperatur. Många butiker förvarar inte ägg i kyl. Fortfarande är det bäst före och äggen kan vara perfekta även efter datumet. Förvarar man äggen i kyl när man kommer hem kan man själv skriva ditt en månad till på datumet, för ägg placerade i kylar har ett bäst före datum en månad senare. Fortfarande bäst före. Slå upp det i en kopp om man är osäker innan det går i ex smeten.

    Har hört att man diskuterat att ha två datum på ägg men blir väl för krångligt. Undra hur många ägg som går i soporna pga av okunskap.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.