Ska ha en liten buffe på längfredagn , och tänkte bjuda på 2 pajer här fr matklubben. Skalen ska förgräddas, men kan jag grädda som redan dagen innan? Blir det någon skillnad?
FruAst28 mars 2010
Jag tror det blir skillnad. Skalet ska ju bli krispigt och förgräddar du för tidigt finns det risk för att det antingen blir för torrt eller att det kladdar ihop. Däremot kan man ju alltid med vanlig pajdeg göra den innan och låta den vila i kylen ogräddad ett dygn eller så. Det skulle jag göra. All mat är alltid godast om den är nylagad. Eller helt klar och servaras uppvärmd. Jag skulle inte testa mellanalternativet att bara förgrädda pajskalet. Men någon annan kanske har provat...{mohawk}
Gnurf28 mars 2010
Jag har provat många ggr...bla då jag lagat matpaj till 100 personer, en Västerbottenspaj som förrätt med laröra, avokado och löjrom on the side {party} Det funkar OK (och är ju väldigt smidigt att slippa momentet med kavling och gräddning), se bara till att plasta in pajskalen ordentligt. Använd gärna billiga "engångsformar" av alufolie (som utan problem kan användas flera ggr) om rätten ska serveras direkt på tallrik, dvs ev dekorativt syfte av pajformen är sekundärt.
Edit: A-Ha...det är bara 2 pajer!! Men då vinner man väl inte så himla mycket med att förgrädda dagen innan?
lmk28 mars 2010
Jo, tid och planering är i detta fall a och o, då vi är i en stuga med ett minimalt
utrymme i köket samt att hela dagen är fullspikad. Det ska ju dessutom lagas en massa annan mat oxå.
Men tack iallafall...jag tror jag chansar, köper med lite pajdegsmix ifall det misslyckas :o)
Bumbis28 mars 2010
Byt ut pajdeden mot en som inte behöver förgräddas. Sök här på Tinas pajdeg, den är jättesmidig att göra och lätt att kavla ut. Du kan tom göra degen hemma dagen innan och förvara i en liten påse.
AnneNi28 mars 2010
Borde det inte vara bättre att laga pajerna helt färdiga och värma dem i ugnen en stund innan servering? Så blir det minimalt med arbete ju, och smaken tror jag blir ungefär densamma.
Gnurf28 mars 2010
Ja, självklart!! Varför glömmer man (jag) alltid bort att tänka utanför boxen ibland {dont-know} fokuserar väl för hårt på frågeställningen...{hypnotized} Det finns måhända micro i stugan...då är ju problemet solved...
Skrivet av AnneNi den 28 mar 2010
Borde det inte vara bättre att laga pajerna helt färdiga och värma dem i ugnen en stund innan servering? Så blir det minimalt med arbete ju, och smaken tror jag blir ungefär densamma.
mattjejen28 mars 2010
Är det kalla pajer du ska göra så förgrädda pajskalet hemma å häll i fyllningen på plats, annars e de bara att göra färdigt pajerna hemma om dom ska va varma...
lmk28 mars 2010
Tack snälla ni för alla tips och kommentarer ;o) Ja, micro finnes. Ja göra pajerna klart dagen innan- kanon. Om det nu inte var så att själva fyllningarna kommer med gästerna.....
Tack iallafall,
Gnurf28 mars 2010
A-Ha :) Fyllningen kommer med gästerna {laugh} Skrev du det!?? *oj oj måste börja läsa text lite noggrannare*
JennyV31 mars 2010
När ska man förgrädda pajskal och när ska man grädda skalen med fyllningen??? Vad är skillnaden och när ska man egentligen göra vad??
Ska ha en liten buffe på längfredagn , och tänkte bjuda på 2 pajer här fr matklubben. Skalen ska förgräddas, men kan jag grädda som redan dagen innan? Blir det någon skillnad?
Jag tror det blir skillnad. Skalet ska ju bli krispigt och förgräddar du för tidigt finns det risk för att det antingen blir för torrt eller att det kladdar ihop. Däremot kan man ju alltid med vanlig pajdeg göra den innan och låta den vila i kylen ogräddad ett dygn eller så. Det skulle jag göra. All mat är alltid godast om den är nylagad. Eller helt klar och servaras uppvärmd. Jag skulle inte testa mellanalternativet att bara förgrädda pajskalet. Men någon annan kanske har provat...{mohawk}
Jag har provat många ggr...bla då jag lagat matpaj till 100 personer, en Västerbottenspaj som förrätt med laröra, avokado och löjrom on the side {party} Det funkar OK (och är ju väldigt smidigt att slippa momentet med kavling och gräddning), se bara till att plasta in pajskalen ordentligt. Använd gärna billiga "engångsformar" av alufolie (som utan problem kan användas flera ggr) om rätten ska serveras direkt på tallrik, dvs ev dekorativt syfte av pajformen är sekundärt.
Edit: A-Ha...det är bara 2 pajer!! Men då vinner man väl inte så himla mycket med att förgrädda dagen innan?
Jo, tid och planering är i detta fall a och o, då vi är i en stuga med ett minimalt
utrymme i köket samt att hela dagen är fullspikad. Det ska ju dessutom lagas en massa annan mat oxå.
Men tack iallafall...jag tror jag chansar, köper med lite pajdegsmix ifall det misslyckas :o)
Byt ut pajdeden mot en som inte behöver förgräddas. Sök här på Tinas pajdeg, den är jättesmidig att göra och lätt att kavla ut. Du kan tom göra degen hemma dagen innan och förvara i en liten påse.
Borde det inte vara bättre att laga pajerna helt färdiga och värma dem i ugnen en stund innan servering? Så blir det minimalt med arbete ju, och smaken tror jag blir ungefär densamma.
Ja, självklart!! Varför glömmer man (jag) alltid bort att tänka utanför boxen ibland {dont-know} fokuserar väl för hårt på frågeställningen...{hypnotized} Det finns måhända micro i stugan...då är ju problemet solved...
Borde det inte vara bättre att laga pajerna helt färdiga och värma dem i ugnen en stund innan servering? Så blir det minimalt med arbete ju, och smaken tror jag blir ungefär densamma.
Är det kalla pajer du ska göra så förgrädda pajskalet hemma å häll i fyllningen på plats, annars e de bara att göra färdigt pajerna hemma om dom ska va varma...
Tack snälla ni för alla tips och kommentarer ;o) Ja, micro finnes. Ja göra pajerna klart dagen innan- kanon. Om det nu inte var så att själva fyllningarna kommer med gästerna.....
Tack iallafall,
A-Ha :) Fyllningen kommer med gästerna {laugh} Skrev du det!?? *oj oj måste börja läsa text lite noggrannare*
När ska man förgrädda pajskal och när ska man grädda skalen med fyllningen??? Vad är skillnaden och när ska man egentligen göra vad??