När jag köper jordgubbar på torget eller plockar själv händer det ofta att de möglar. Hur undviker man det?
21 maj 2001
Plockar du mycket bär är det bäst att du tar hand om dem på en gång. Låt inte bären stå för länge i en varm bil. Jordgubbar ska förvaras luftigt, tex i ett durkslag och kallt, de tål ner till +2 grader. Skölj alltid bären innan du snoppar dem och helst bara strax före servering. De får inte ligga i blöt, då fördärvas de. Stora mängder bär måste frysas in så fort som möjligt. Dessutom är det faktiskt så att de håller kortare tid regniga somrar och möglar då fortare än torra somrar.
När jag köper jordgubbar på torget eller plockar själv händer det ofta att de möglar. Hur undviker man det?
Plockar du mycket bär är det bäst att du tar hand om dem på en gång. Låt inte bären stå för länge i en varm bil. Jordgubbar ska förvaras luftigt, tex i ett durkslag och kallt, de tål ner till +2 grader. Skölj alltid bären innan du snoppar dem och helst bara strax före servering. De får inte ligga i blöt, då fördärvas de. Stora mängder bär måste frysas in så fort som möjligt. Dessutom är det faktiskt så att de håller kortare tid regniga somrar och möglar då fortare än torra somrar.