Jag har en "ny" gjutjärnspanna som jag har använt flera gånger.
Har inte diskat den med diskmedel, smörjt in den med olja efter varje gång.
Mitt problem är att när jag steker kött/fisk så fastnar det i pannan, jag har rikligt med smör när jag steker.
Vad är det för fel?
andmansson17 oktober 2013
Diskar alltid ur min gjutjärnspanna med diskmedel efter stekning och någon gång i början smörjer jag in den med fett. Låter den däremot svalna av något innan jag häller ljummet vatten i den.
boz196517 oktober 2013
Man ska ALDRIG, ALDRIG, ALDRIG diska sin gjutjärnspanna med diskmedel!!!
Det är en skymf mot en välgjord gjutjärnspanna.
När en gjutjärnspanna/-gryta börjar bli grå i färgen och saker börjar fastna i den så ska den skuras med grovsalt och stekas in igen med raps- eller solrosolja. Så blir den som ny igen.
Det som boz1965 tycker är katastrofläge fungerar uppenbarligen utmärkt för andmansson. Varför inte låta honom hålla på?
Själv gör jag nästan likadant och det har fungerat de sista 50 åren...
husmusen8818 oktober 2013
Skulle aldrig någonsin ha diskmedel i en gjutjärnspanna.. Ett ex hade diskmedel i min ena stekpanna och den var halvt hopplös innan den var ordentligt instekt igen.
Men för att svara på frågan, hur ser pannan ut? Är den grå i färgen?
En panna där alltid fastnar kan behöva en ordentlig infettning, eller så är den sönderbränd. Lättast är då att blästra ur den och smörja upp den så blir de utmärkta igen.
boz196519 oktober 2013
Skrivet av manssona den 18 okt 2013
Det som boz1965 tycker är katastrofläge fungerar uppenbarligen utmärkt för andmansson. Varför inte låta honom hålla på?
Själv gör jag nästan likadant och det har fungerat de sista 50 åren...
Uppenbarligen vet du inte vad du pratar om. Jag är kock till yrket sedan 25 år och vill gärna tro att jag iaf har en liiiten hum om hur man sköter sina gjutjärnskokkärl.
Veranne22 oktober 2013
De säkert 60-åriga gjutjärnspannor jag använder diskar jag ur med enbart varmvatten när det är nödvändigt och skrubbar då rejält, sen får de torka på mycket svag värme och får en lätt inoljning. Inget brukar fastna rejält i dem... men det är som sagt väldigt gamla pannor. Är det kanske det som är kruxet? Gjutjärnspannor måste kanske användas en viss (ganska lång?) tid innan de blir så där riktigt bra som man vill ha dem?
DoctorWho23 oktober 2013
Jag har sparat en annan tråd om gjutjärnspannor.
http://www.matklubben.se/matprat/tips_och_fraagor_foer_koeket_31/rengoera_gjutjaernspanna__1764.html
Jag har en "ny" gjutjärnspanna som jag har använt flera gånger.
Har inte diskat den med diskmedel, smörjt in den med olja efter varje gång.
Mitt problem är att när jag steker kött/fisk så fastnar det i pannan, jag har rikligt med smör när jag steker.
Vad är det för fel?
Diskar alltid ur min gjutjärnspanna med diskmedel efter stekning och någon gång i början smörjer jag in den med fett. Låter den däremot svalna av något innan jag häller ljummet vatten i den.
Man ska ALDRIG, ALDRIG, ALDRIG diska sin gjutjärnspanna med diskmedel!!!
Det är en skymf mot en välgjord gjutjärnspanna.
När en gjutjärnspanna/-gryta börjar bli grå i färgen och saker börjar fastna i den så ska den skuras med grovsalt och stekas in igen med raps- eller solrosolja. Så blir den som ny igen.
Kolla här hur man gör:
http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&sqi=2&ved=0CC8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.ronnebybruk.com%2Frb%2Fskotsel%2Fskot_gj.pdf&ei=EhVgUreuK6S14AS5kYEw&usg=AFQjCNH9LreWXXzRqeeE6IUdms8FMTdpfg&sig2=CudY66Z_tOeVkT6fQS68sQ&bvm=bv.54934254,d.bGE
http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&sqi=2&ved=0CDcQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.rum21.se%2Fbilder%2Fartiklar%2Fpdf%2F109525.pdf&ei=EhVgUreuK6S14AS5kYEw&usg=AFQjCNEM7Gpb0gmpsCkftYM9K1EQTQIIOg&sig2=1sfq8z-l2swlxjN3P4YRdQ
Det som boz1965 tycker är katastrofläge fungerar uppenbarligen utmärkt för andmansson. Varför inte låta honom hålla på?
Själv gör jag nästan likadant och det har fungerat de sista 50 åren...
Skulle aldrig någonsin ha diskmedel i en gjutjärnspanna.. Ett ex hade diskmedel i min ena stekpanna och den var halvt hopplös innan den var ordentligt instekt igen.
Men för att svara på frågan, hur ser pannan ut? Är den grå i färgen?
En panna där alltid fastnar kan behöva en ordentlig infettning, eller så är den sönderbränd. Lättast är då att blästra ur den och smörja upp den så blir de utmärkta igen.
Det som boz1965 tycker är katastrofläge fungerar uppenbarligen utmärkt för andmansson. Varför inte låta honom hålla på?
Själv gör jag nästan likadant och det har fungerat de sista 50 åren...
Uppenbarligen vet du inte vad du pratar om. Jag är kock till yrket sedan 25 år och vill gärna tro att jag iaf har en liiiten hum om hur man sköter sina gjutjärnskokkärl.
De säkert 60-åriga gjutjärnspannor jag använder diskar jag ur med enbart varmvatten när det är nödvändigt och skrubbar då rejält, sen får de torka på mycket svag värme och får en lätt inoljning. Inget brukar fastna rejält i dem... men det är som sagt väldigt gamla pannor. Är det kanske det som är kruxet? Gjutjärnspannor måste kanske användas en viss (ganska lång?) tid innan de blir så där riktigt bra som man vill ha dem?
Jag har sparat en annan tråd om gjutjärnspannor.
http://www.matklubben.se/matprat/tips_och_fraagor_foer_koeket_31/rengoera_gjutjaernspanna__1764.html