Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gjutjärnspanna?

  • sme 17 oktober 2013

    Jag har en "ny" gjutjärnspanna som jag har använt flera gånger.
    Har inte diskat den med diskmedel, smörjt in den med olja efter varje gång.
    Mitt problem är att när jag steker kött/fisk så fastnar det i pannan, jag har rikligt med smör när jag steker.
    Vad är det för fel?

  • andmansson 17 oktober 2013

    Diskar alltid ur min gjutjärnspanna med diskmedel efter stekning och någon gång i början smörjer jag in den med fett. Låter den däremot svalna av något innan jag häller ljummet vatten i den.

  • boz1965 17 oktober 2013

    Man ska ALDRIG, ALDRIG, ALDRIG diska sin gjutjärnspanna med diskmedel!!!

    Det är en skymf mot en välgjord gjutjärnspanna.

    När en gjutjärnspanna/-gryta börjar bli grå i färgen och saker börjar fastna i den så ska den skuras med grovsalt och stekas in igen med raps- eller solrosolja. Så blir den som ny igen.

    Kolla här hur man gör:

    http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&sqi=2&ved=0CC8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.ronnebybruk.com%2Frb%2Fskotsel%2Fskot_gj.pdf&ei=EhVgUreuK6S14AS5kYEw&usg=AFQjCNH9LreWXXzRqeeE6IUdms8FMTdpfg&sig2=CudY66Z_tOeVkT6fQS68sQ&bvm=bv.54934254,d.bGE

    http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&sqi=2&ved=0CDcQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.rum21.se%2Fbilder%2Fartiklar%2Fpdf%2F109525.pdf&ei=EhVgUreuK6S14AS5kYEw&usg=AFQjCNEM7Gpb0gmpsCkftYM9K1EQTQIIOg&sig2=1sfq8z-l2swlxjN3P4YRdQ

  • manssona 17 oktober 2013

    Det som boz1965 tycker är katastrofläge fungerar uppenbarligen utmärkt för andmansson. Varför inte låta honom hålla på?
    Själv gör jag nästan likadant och det har fungerat de sista 50 åren...

  • husmusen88 18 oktober 2013

    Skulle aldrig någonsin ha diskmedel i en gjutjärnspanna.. Ett ex hade diskmedel i min ena stekpanna och den var halvt hopplös innan den var ordentligt instekt igen.

    Men för att svara på frågan, hur ser pannan ut? Är den grå i färgen?
    En panna där alltid fastnar kan behöva en ordentlig infettning, eller så är den sönderbränd. Lättast är då att blästra ur den och smörja upp den så blir de utmärkta igen.

  • boz1965 19 oktober 2013

    Skrivet av manssona den 18 okt 2013

    Det som boz1965 tycker är katastrofläge fungerar uppenbarligen utmärkt för andmansson. Varför inte låta honom hålla på?
    Själv gör jag nästan likadant och det har fungerat de sista 50 åren...


    Uppenbarligen vet du inte vad du pratar om. Jag är kock till yrket sedan 25 år och vill gärna tro att jag iaf har en liiiten hum om hur man sköter sina gjutjärnskokkärl.

  • Veranne 22 oktober 2013

    De säkert 60-åriga gjutjärnspannor jag använder diskar jag ur med enbart varmvatten när det är nödvändigt och skrubbar då rejält, sen får de torka på mycket svag värme och får en lätt inoljning. Inget brukar fastna rejält i dem... men det är som sagt väldigt gamla pannor. Är det kanske det som är kruxet? Gjutjärnspannor måste kanske användas en viss (ganska lång?) tid innan de blir så där riktigt bra som man vill ha dem?

  • DoctorWho 23 oktober 2013

    Jag har sparat en annan tråd om gjutjärnspannor.
    http://www.matklubben.se/matprat/tips_och_fraagor_foer_koeket_31/rengoera_gjutjaernspanna__1764.html

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.