Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gladpack runt steken i ugnen?

 • frucaos 31 maj 2009

  Hittade följande beskrivning på nätet om hur man får steken riktigt mör och genomstekt vid grillning. Nån som testat detta och kan berätta mer? Jag är speciellt nyfiken på vilken kryddning som är att rekommendera och huruvida verkligen gladpack är det bästa? Borde inte folie vara att föredra?

  Översatt från norska, hittar inte tillbaka till originalsidan:
  I fjol fick grillprocessen en ny vinkling. Vi hade en kock som visade hur detta verkligen skulle göras perfekt på ett enkelt sätt. Efter urbeningen av karréerna, delade han dem på längden i två delar, så att varje del blev på dryga kilot. Han torkade av köttet, hade på diverse kryddor (bla kanel och ingefära) och så är vi framme vid själva tricket. Han formade varje bit som en rund korv innan han packade in det i flera lager med plastfolie. Gladpack. Först på tvären och så på längden tills allt var helt tätt. Så for 20 kilo kött in i ugnen på 70 grader, där det stod och gottade sig i sju-åtta timmar. Han hade en stektermometer i det ena paketet och när den visade 60 gader, tog vi ut plastpaketen och lät dem vila.

  Då grillen var klar och gästerna närmade sig, behövde vi bara ge köttet den sista bruna skorpan i all hast. Resultatet var helt fantastiskt: Jämnt stekt tvärs igenom och så mört att du kunde äta det med sked. Kryddorna hade haft god tid att dra in och smaken var svinaktigt god. Till jul gjorde vi det samma med steken och under årets grillfest kostade vi på oss upptinad oxfilé (på rea) med perfekt resultat.

  Lite av poängen är att man kan göra allt nästan klart hemma en eller två dagar innan man åker ut och grillar.

 • frucaos 1 juni 2009

  Ok, eftersom ingen här verkar veta något i ämnet så har vi forskat vidare själva. Det visar sig att plastfolie tål upp till 130 grader! Inga problem där, alltså. Sätter man ugnen på den temperaturen man vill att köttet ska ha, så riskerar man inte att det blir överstekt heller, om man händelsevis skulle glömma att plocka ut det efter 7-8 timmar, eller hur lång tid det nu kan ta.
  Vi ska göra ett försök med en lammstek idag, återkommer med resultatet senare!

 • frucaos 1 juni 2009

  Fungerade bra, men hjälp vad tid det tog! Vår lammstek på dryga kg tog mellan 7 och 8 h att bli 65 grader, och då var den genomstekt, något som förvånade oss lite. Men mört och fint blev det, och en del köttsaft som gick att rädda och ha till sås.
  Helt klart värt att göra igen, när man har god tid eller behöver förbereda mat som sen ska gå snabbt att få färdig.

 • boz1965 1 juni 2009

  Egentligen hade du nog inte behövt folien. Jag brukar köra rostbiff (utan folie) på 125° till en innertemperatur på 53°. Det tar visserligen längre tid, men resultatet är värt att vänta på, mörare och saftigare rostbiff är svårt att hitta.

 • farmoringer 1 juni 2009

  En gång för länge sen på ett jobb som jag hade i kök. Så la vi alltid plastfilm på maten som sattes i vämevagnarna som skulle köras ut till avdelningarna, till de gamla.
  Det fungerade jättebra. trodde också att det skulle smälta. Anledningen till det var och kanske är så fortfarande, vad vet jag, att folien, aluminiumet, släppte ifrån sig små mängder av materialet. Man kunde faktiskt se det med blotta ögat om man visste vad man tittade efter. Små, små partiklar av grått. Ganska otäckt egentligen. Sånt fick de i sig annars, gamlingarna..

 • The_mama97mia 2 juni 2009

  att göra köttet i så låg temp under lång tid påminner ju om tjälknöltekniken, men ni har gjort med tinat/färskt kött alltså`?
  Intressant. Det finns ju stekpåsar på marknaden, vet inte vad dom är gjorda av, har inte provat.

 • poffa 2 juni 2009

  Rätt sorts gladpack funkar som skrivs ovan, till runt 100 grader.
  Fel sorts gladpack som utsätts för värma kan ge maten bismaker. Inte så trevligt.

  Den gladpack som ofta säljs ute i butiker är inte den som restauranger använder.

  Stekpåse kanske är bättre.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.