Jag har varit glutenintolerant hela livet, men fick i höstas/vintras i mig rejält med gluten av misstag och i och med tarmskador som följde så har jag utvecklat laktosintolerans som inte verkat ha gett med sig ens när tarmen läkte. Den enda laktos jag äter är den som finns i det glutenfria mjölet med mjölkbas, och den enda jag klarar, kan t ex inte äta saker som är stekt i vanligt smör eller margarin. Alltså är låglaktos inget alternativ.
Jag är väldigt förtjust i sojamjölk, och det går bra att köra med laktosfria produkter hemma. Helst av allt vill jag ha recept som är naturligt fritt från både gluten och laktos dock (matrecept, men någon god kaka, om någon vet ett fint recept skulle vara kul). Kort sagt, om någon, gärna någon med erfarenhet - särskilt när det gäller laktosintoleransen eftersom det är den jag är ovan vid - kunde ge mig lite tips på matlagning och recept.
Dessutom, när man äter ute, finns det några tumregler på vad man ska undvika och vad man ska tänka på?
Tacksam för hjälp!!! :)
//Therese
irrevirre10 augusti 2008
Lider med dig:-(
Själv har jag det senaste året blivit mer känslig för laktos än tidigare (men du har det mycket mycket värre än jag) En sak jag absolut inte längre klarar är hårdost. Saknar det enormt.
Igår gjorde jag pizza och jag testade att istället för riven ost, på MIN bit, klicka ut lite laktosfri färskost (Valio) när det var ca. 3-5 minuter kvar av ugnstiden. Det blev gott!
Jag älskar Quiche lorraine men vet inte om det går att göra laktosfri .... suck ....
I matlagningen använder jag laktosfri mjölk, creme fraiche, grädde m.m. Till flingor havremjölk.
Jag är ingen expert på gluten men hoppas någon annan kanske har tips. (Jag är ingen expert på laktos heller men lär mig hela tiden liksom du)
Hur fick du i dig en massa gluten föresten?
irko10 augusti 2008
Hejsan Bok_Choy!
Ja du jag förstår att det är jobbigt med att vara både laktos och glutenintollerant!
Jag jobbar som kokerska i ett skolkök och lagar mat till barn med dessa intolleranser dagligen-
Jag använder endast Havremjölk dvs Oatly i deras mat och endast Maizenamjöl.
Jag kan rekommendera denna sajt åt dig http://www.allergimat.com/index.asp
där kan du hitta mycket matnyttigt. Jag har även några recept på min sida bla en kladdkaka som är glutenfri! Hoppas att jag har varit till någon hjälp du får gärna kontakta mig om du vill!
Ha det gott! Norrbacka/Inger:)
ikah11 augusti 2008
http://www.oatly.com/
Här finns en till sida som är bra!:)
monac11 augusti 2008
är oatly glutenfritt????:o
monac11 augusti 2008
ost lagrad i mer än 12 månader skall vara väldigt lågt laktos halter i!!!! kkanske inte är riktigt? tacksam för svar!
Hur är det med getost & får ost???
monac11 augusti 2008
kollat det själv och det stämmer det med lagrad ost..även yoghurt,även fil ska gå bra.
http://www.gastrolab.info/kslakts.htm
hittade en bra sida i ämnet!
tror du har en hel del kul recept här på klubben som både är lactos & glutenfria(Y)
jag har några under mina recept.
Har s.k. mjölkmage & gluten intolerant,upplever inte att det ät nått problem att byta ut mjölet mot glutenfria mixerna(som bara blir bättre & bättre.)
Du har ju bovete,som ju inte är säd som det låter som utan en ört. Finns som mjöl & flingor bl.a.
Rismjöl,majsmjöl kan du ju oxå använda.(Y)
lycka till.
kollat det själv och det stämmer det med lagrad ost..även yoghurt,även fil ska gå bra.
http://www.gastrolab.info/kslakts.htm
hittade en bra sida i ämnet!
tror du har en hel del kul recept här på klubben som både är lactos & glutenfria(Y)
jag har några under mina recept.
Har s.k. mjölkmage & gluten intolerant,upplever inte att det ät nått problem att byta ut mjölet mot glutenfria mixerna(som bara blir bättre & bättre.)
Du har ju bovete,som ju inte är säd som det låter som utan en ört. Finns som mjöl & flingor bl.a.
Rismjöl,majsmjöl kan du ju oxå använda.(Y)
lycka till.
Hmm .... jag tålde fil och liknade tidigare men inte längre. Då kunde jag även äta ost. Det var bara vanlig mjölk som inte gick. Men även "vanlig" mjölk i matlagningen gick bra. Men som sagt, inte nu längre.
Brukade äta lagrad ost men jag vet inte hur länge den var lagrad.Är 12 månader vanligt? Någon som vet?
Bok_Choy11 augusti 2008
Skrivet av IrreVirre den 10 aug 2008
Lider med dig:-(
Själv har jag det senaste året blivit mer känslig för laktos än tidigare (men du har det mycket mycket värre än jag) En sak jag absolut inte längre klarar är hårdost. Saknar det enormt.
Igår gjorde jag pizza och jag testade att istället för riven ost, på MIN bit, klicka ut lite laktosfri färskost (Valio) när det var ca. 3-5 minuter kvar av ugnstiden. Det blev gott!
Jag älskar Quiche lorraine men vet inte om det går att göra laktosfri .... suck ....
I matlagningen använder jag laktosfri mjölk, creme fraiche, grädde m.m. Till flingor havremjölk.
Jag är ingen expert på gluten men hoppas någon annan kanske har tips. (Jag är ingen expert på laktos heller men lär mig hela tiden liksom du)
Hur fick du i dig en massa gluten föresten?
Åh, jag känner igen mig med osten! Jag har tidigare ätit massvis med vanlig ost och nu när jag dukar fram åt familjen kommer jag på mig själv med att stå och lukta och titta på osten. Jag kunde ju ge mig på det där med färskost på pizzan om det bli så att vi käkar det här hemma, hittills har det varit att jag äter andra saker, ex sushi som ingen annan ändå gillar. Så det klagar jag inte över ;)
Jag fick i mig gluten huvudsakligen på grund av min ovana att vara ensam i den stora vida världen. Sushi-monster som jag är äter jag det minst en gång i veckan, och att det kan vara gluten i crabfish var ingenting jag tänkte på. Dessutom var vi på Thailandresa, där det mesta ska vara glutenfritt, men i och med att jag tog för givet att det var så så sänkte jag garden lite och åt det mesta. Var sjuk hela Thailandresan och några månader efteråt, ingen höjdare X)
irko11 augusti 2008
Oatly innehåller havre och detta säger experterna om havre:
Om havre och glutenintolerans (Senast ändrad 2004-07-09)
Barnläkarföreningens havrerekommendation för barn med celiaki april 2004:
Enligt rekommendationen kan ren havre ingå i den glutenfria kosten även för barn i samråd med läkare och dietist
Expertuttalande om havre i behandlingen av celiaki.
Resultatet av ett antal kliniska studier talar för att havre kan ingå i kosten hos de allra flesta med celiaki. Det stöds av vunna patienterfarenheter, havres olika positiva egenskaper samt det faktum att havre aldrig entydigt visats vara skadligt vid celiaki.
Det ska vara helt frivilligt att låta havre ingå i behandlingen av celiaki. Det ska baseras på ett personligt ställningstagande och bör ske i samråd med behandlande läkare, med dokumentation och uppföljning som ett naturligt led i en patient-läkarrelation.
Havre (gryn, mjöl och flingor) som finns i handeln idag får - liksom till exempel majs, hirs och bovete - enligt spannmålskungörelsen innehålla upp till 5 procent av annan spannmål.
Hittills gjorda analyser av havre har visat att åtminstone i havregryn har de spårmängder av gluten från vete, råg och korn som påträffats varit jämförbara med de spårmängder som kan återfinnas i vetestärkelsebaserade glutenfria produkter.
Inga havreprodukter får saluhållas som glutenfria eller lämpliga vid celiaki. Producenter av havreprodukter såsom gryn, mjöl och kli uppmanas redovisa innehållet av vete, råg och korn i sina produkter och uppmuntras att som komplement till dagens sortiment erbjuda havreprodukter som är kontrollerade och fria från tillblandning av annan spannmål
Framtaget av:
CELIAKICENTRUM I ÖSTERGÖTLAND
Claes Hallert, docent
Lars Stenhammar, docent
Magnus Ström, med dr
Trausti Valdimarsson, med dr
GÖTEBORGS UNIVERSITET
Anders Kilander, docent
Ragnhild Andersson-Lenner, docent
Stine Störsrud, doktorand i klinisk nutrition
UNIVERSITETSSJUKHUSET MAS
Klas Sjöberg, specialistläkare
KÖPENHAMNS UNIVERSITET
Hans Sjöström, professor
KAROLINSKA SJUKHUSET
Lars Blomqvist, docent
TROLLHÄTTAN
Mikael Olsson, överläkare
Bok_Choy11 augusti 2008
Skrivet av IrreVirre den 11 aug 2008
Skrivet av monac den 11 aug 2008
kollat det själv och det stämmer det med lagrad ost..även yoghurt,även fil ska gå bra.
http://www.gastrolab.info/kslakts.htm
hittade en bra sida i ämnet!
tror du har en hel del kul recept här på klubben som både är lactos & glutenfria(Y)
jag har några under mina recept.
Har s.k. mjölkmage & gluten intolerant,upplever inte att det ät nått problem att byta ut mjölet mot glutenfria mixerna(som bara blir bättre & bättre.)
Du har ju bovete,som ju inte är säd som det låter som utan en ört. Finns som mjöl & flingor bl.a.
Rismjöl,majsmjöl kan du ju oxå använda.(Y)
lycka till.
Hmm .... jag tålde fil och liknade tidigare men inte längre. Då kunde jag även äta ost. Det var bara vanlig mjölk som inte gick. Men även "vanlig" mjölk i matlagningen gick bra. Men som sagt, inte nu längre.
Brukade äta lagrad ost men jag vet inte hur länge den var lagrad.Är 12 månader vanligt? Någon som vet?
Jag har för mig att ost som är lagrad uppemot 12 månader är helt laktosfri. Även hårdost ska ha väldigt små mängder laktos. Jag kan dock inte äta det.
Fil och yoghurt har mindre mängder laktos och ju fetare produkterna är, desto mindre laktos. En del som inte tål mjölk kan exempelvis dricka grädde.
Annars finns det ju "vegan-ost" gjord på sojaprodukter att köpa nu. Har en av gouda-typ hemma, som jag dock inte har smakat på än. Men den såg lovande ut!
Bok_Choy11 augusti 2008
Skrivet av norrbacka den 11 aug 2008
Oatly innehåller havre och detta säger experterna om havre:
Om havre och glutenintolerans (Senast ändrad 2004-07-09)
Barnläkarföreningens havrerekommendation för barn med celiaki april 2004:
Enligt rekommendationen kan ren havre ingå i den glutenfria kosten även för barn i samråd med läkare och dietist
Expertuttalande om havre i behandlingen av celiaki.
Resultatet av ett antal kliniska studier talar för att havre kan ingå i kosten hos de allra flesta med celiaki. Det stöds av vunna patienterfarenheter, havres olika positiva egenskaper samt det faktum att havre aldrig entydigt visats vara skadligt vid celiaki.
Det ska vara helt frivilligt att låta havre ingå i behandlingen av celiaki. Det ska baseras på ett personligt ställningstagande och bör ske i samråd med behandlande läkare, med dokumentation och uppföljning som ett naturligt led i en patient-läkarrelation.
Havre (gryn, mjöl och flingor) som finns i handeln idag får - liksom till exempel majs, hirs och bovete - enligt spannmålskungörelsen innehålla upp till 5 procent av annan spannmål.
Hittills gjorda analyser av havre har visat att åtminstone i havregryn har de spårmängder av gluten från vete, råg och korn som påträffats varit jämförbara med de spårmängder som kan återfinnas i vetestärkelsebaserade glutenfria produkter.
Inga havreprodukter får saluhållas som glutenfria eller lämpliga vid celiaki. Producenter av havreprodukter såsom gryn, mjöl och kli uppmanas redovisa innehållet av vete, råg och korn i sina produkter och uppmuntras att som komplement till dagens sortiment erbjuda havreprodukter som är kontrollerade och fria från tillblandning av annan spannmål
Framtaget av:
CELIAKICENTRUM I ÖSTERGÖTLAND
Claes Hallert, docent
Lars Stenhammar, docent
Magnus Ström, med dr
Trausti Valdimarsson, med dr
GÖTEBORGS UNIVERSITET
Anders Kilander, docent
Ragnhild Andersson-Lenner, docent
Stine Störsrud, doktorand i klinisk nutrition
UNIVERSITETSSJUKHUSET MAS
Klas Sjöberg, specialistläkare
KÖPENHAMNS UNIVERSITET
Hans Sjöström, professor
KAROLINSKA SJUKHUSET
Lars Blomqvist, docent
TROLLHÄTTAN
Mikael Olsson, överläkare
Yess, ren havre i sig är glutenfritt (har till och med vågat mig på att äta det), men Solhavre innehåller små mängder gluten. Det är nog upp till en själv om man vågar ersätta mjölk med havreprodukter. Jag väljer soja, för att vara på den säkra sidan.
monac11 augusti 2008
Ja,vegan ost av fetatyp har jag provat...hur gott som helst! bra att gratinera med oxå!
Har lagat mat åt ett super allergiskt barn...hon tålde varken gluten,soya,komjölksprotein,tomat,baljväxter,fisk skaldjur eller ägg. Inte heller kokos....behöver jag säga att det var lite "tixigt" :)...han tålde absolut inte oatly-produkterna heller! Rismjölk gick dock bra!
annars är ju kokosmjölk & fin glutenfri mjölmix kanon gott att göra pannkakor av!!! pröva det!(Y)
monac11 augusti 2008
Skrivet av IrreVirre den 11 aug 2008
Skrivet av monac den 11 aug 2008
kollat det själv och det stämmer det med lagrad ost..även yoghurt,även fil ska gå bra.
http://www.gastrolab.info/kslakts.htm
hittade en bra sida i ämnet!
tror du har en hel del kul recept här på klubben som både är lactos & glutenfria(Y)
jag har några under mina recept.
Har s.k. mjölkmage & gluten intolerant,upplever inte att det ät nått problem att byta ut mjölet mot glutenfria mixerna(som bara blir bättre & bättre.)
Du har ju bovete,som ju inte är säd som det låter som utan en ört. Finns som mjöl & flingor bl.a.
Rismjöl,majsmjöl kan du ju oxå använda.(Y)
lycka till.
Hmm .... jag tålde fil och liknade tidigare men inte längre. Då kunde jag även äta ost. Det var bara vanlig mjölk som inte gick. Men även "vanlig" mjölk i matlagningen gick bra. Men som sagt, inte nu längre.
Brukade äta lagrad ost men jag vet inte hur länge den var lagrad.Är 12 månader vanligt? Någon som vet?
jag vet.....12 månader,vanlig & vanligt? men gillar du västerbottensost (L)finns den som 12,18 samt 24 månaders lagrad har jag för mig!
Men du ska väl kanske inte chansa om du reagerar på ost!
Bok_Choy11 augusti 2008
Skrivet av monac den 11 aug 2008
Ja,vegan ost av fetatyp har jag provat...hur gott som helst! bra att gratinera med oxå!
Har lagat mat åt ett super allergiskt barn...hon tålde varken gluten,soya,komjölksprotein,tomat,baljväxter,fisk skaldjur eller ägg. Inte heller kokos....behöver jag säga att det var lite "tixigt" :)...han tålde absolut inte oatly-produkterna heller! Rismjölk gick dock bra!
annars är ju kokosmjölk & fin glutenfri mjölmix kanon gott att göra pannkakor av!!! pröva det!(Y)
Stackars unge!
Pannkakor gjort av kokosmjölk, gosh, det vattnas i munnen på mig!! Kan man bara ersätta mjölkdelen med kokosmjölk eller ska man ha mindre eller mer?
Bok_Choy11 augusti 2008
Skrivet av monac den 11 aug 2008
Skrivet av IrreVirre den 11 aug 2008
Skrivet av monac den 11 aug 2008
kollat det själv och det stämmer det med lagrad ost..även yoghurt,även fil ska gå bra.
http://www.gastrolab.info/kslakts.htm
hittade en bra sida i ämnet!
tror du har en hel del kul recept här på klubben som både är lactos & glutenfria(Y)
jag har några under mina recept.
Har s.k. mjölkmage & gluten intolerant,upplever inte att det ät nått problem att byta ut mjölet mot glutenfria mixerna(som bara blir bättre & bättre.)
Du har ju bovete,som ju inte är säd som det låter som utan en ört. Finns som mjöl & flingor bl.a.
Rismjöl,majsmjöl kan du ju oxå använda.(Y)
lycka till.
Hmm .... jag tålde fil och liknade tidigare men inte längre. Då kunde jag även äta ost. Det var bara vanlig mjölk som inte gick. Men även "vanlig" mjölk i matlagningen gick bra. Men som sagt, inte nu längre.
Brukade äta lagrad ost men jag vet inte hur länge den var lagrad.Är 12 månader vanligt? Någon som vet?
jag vet.....12 månader,vanlig & vanligt? men gillar du västerbottensost (L)finns den som 12,18 samt 24 månaders lagrad har jag för mig!
Men du ska väl kanske inte chansa om du reagerar på ost!
Har aldrig smakat sådan ost, gillar inte ost sånär som på min kärlek för vanlig hårdost. Men jag borde kunna äta Västerbottenost, den är lagrad minst 12 månader och då ska laktosen ha försvunnit helt.
Och chansa kan man ju alltid göra, laktosreaktioner är ju snälla i den mån att de bara håller i sig någon dag och inte orsakar någon skada i magen på samma sätt som gluten gör.
irrevirre11 augusti 2008
Skrivet av Bok_Choy den 11 aug 2008
Skrivet av monac den 11 aug 2008
Skrivet av IrreVirre den 11 aug 2008
Skrivet av monac den 11 aug 2008
kollat det själv och det stämmer det med lagrad ost..även yoghurt,även fil ska gå bra.
http://www.gastrolab.info/kslakts.htm
hittade en bra sida i ämnet!
tror du har en hel del kul recept här på klubben som både är lactos & glutenfria(Y)
jag har några under mina recept.
Har s.k. mjölkmage & gluten intolerant,upplever inte att det ät nått problem att byta ut mjölet mot glutenfria mixerna(som bara blir bättre & bättre.)
Du har ju bovete,som ju inte är säd som det låter som utan en ört. Finns som mjöl & flingor bl.a.
Rismjöl,majsmjöl kan du ju oxå använda.(Y)
lycka till.
Hmm .... jag tålde fil och liknade tidigare men inte längre. Då kunde jag även äta ost. Det var bara vanlig mjölk som inte gick. Men även "vanlig" mjölk i matlagningen gick bra. Men som sagt, inte nu längre.
Brukade äta lagrad ost men jag vet inte hur länge den var lagrad.Är 12 månader vanligt? Någon som vet?
jag vet.....12 månader,vanlig & vanligt? men gillar du västerbottensost (L)finns den som 12,18 samt 24 månaders lagrad har jag för mig!
Men du ska väl kanske inte chansa om du reagerar på ost!
Har aldrig smakat sådan ost, gillar inte ost sånär som på min kärlek för vanlig hårdost. Men jag borde kunna äta Västerbottenost, den är lagrad minst 12 månader och då ska laktosen ha försvunnit helt.
Och chansa kan man ju alltid göra, laktosreaktioner är ju snälla i den mån att de bara håller i sig någon dag och inte orsakar någon skada i magen på samma sätt som gluten gör.
JAA! Absolut värt att prova. Annars kanske man missar något:-) Tack för tipset Monac.
ikah11 augusti 2008
En sida om glutenfria produkter
http://www.semper.se/StartGF.aspx?id=173
Jag har varit glutenintolerant hela livet, men fick i höstas/vintras i mig rejält med gluten av misstag och i och med tarmskador som följde så har jag utvecklat laktosintolerans som inte verkat ha gett med sig ens när tarmen läkte. Den enda laktos jag äter är den som finns i det glutenfria mjölet med mjölkbas, och den enda jag klarar, kan t ex inte äta saker som är stekt i vanligt smör eller margarin. Alltså är låglaktos inget alternativ.
Jag är väldigt förtjust i sojamjölk, och det går bra att köra med laktosfria produkter hemma. Helst av allt vill jag ha recept som är naturligt fritt från både gluten och laktos dock (matrecept, men någon god kaka, om någon vet ett fint recept skulle vara kul). Kort sagt, om någon, gärna någon med erfarenhet - särskilt när det gäller laktosintoleransen eftersom det är den jag är ovan vid - kunde ge mig lite tips på matlagning och recept.
Dessutom, när man äter ute, finns det några tumregler på vad man ska undvika och vad man ska tänka på?
Tacksam för hjälp!!! :)
//Therese
Lider med dig:-(
Själv har jag det senaste året blivit mer känslig för laktos än tidigare (men du har det mycket mycket värre än jag) En sak jag absolut inte längre klarar är hårdost. Saknar det enormt.
Igår gjorde jag pizza och jag testade att istället för riven ost, på MIN bit, klicka ut lite laktosfri färskost (Valio) när det var ca. 3-5 minuter kvar av ugnstiden. Det blev gott!
Jag älskar Quiche lorraine men vet inte om det går att göra laktosfri .... suck ....
I matlagningen använder jag laktosfri mjölk, creme fraiche, grädde m.m. Till flingor havremjölk.
Jag är ingen expert på gluten men hoppas någon annan kanske har tips. (Jag är ingen expert på laktos heller men lär mig hela tiden liksom du)
Hur fick du i dig en massa gluten föresten?
Hejsan Bok_Choy!
Ja du jag förstår att det är jobbigt med att vara både laktos och glutenintollerant!
Jag jobbar som kokerska i ett skolkök och lagar mat till barn med dessa intolleranser dagligen-
Jag använder endast Havremjölk dvs Oatly i deras mat och endast Maizenamjöl.
Jag kan rekommendera denna sajt åt dig http://www.allergimat.com/index.asp
där kan du hitta mycket matnyttigt. Jag har även några recept på min sida bla en kladdkaka som är glutenfri! Hoppas att jag har varit till någon hjälp du får gärna kontakta mig om du vill!
Ha det gott! Norrbacka/Inger:)
http://www.oatly.com/
Här finns en till sida som är bra!:)
är oatly glutenfritt????:o
ost lagrad i mer än 12 månader skall vara väldigt lågt laktos halter i!!!! kkanske inte är riktigt? tacksam för svar!
Hur är det med getost & får ost???
kollat det själv och det stämmer det med lagrad ost..även yoghurt,även fil ska gå bra.
http://www.gastrolab.info/kslakts.htm
hittade en bra sida i ämnet!
tror du har en hel del kul recept här på klubben som både är lactos & glutenfria(Y)
jag har några under mina recept.
Har s.k. mjölkmage & gluten intolerant,upplever inte att det ät nått problem att byta ut mjölet mot glutenfria mixerna(som bara blir bättre & bättre.)
Du har ju bovete,som ju inte är säd som det låter som utan en ört. Finns som mjöl & flingor bl.a.
Rismjöl,majsmjöl kan du ju oxå använda.(Y)
lycka till.
länkar några:
Blåbär/banan och kokosglass
Bibbis kraft-Smoothie.
flygande start,Smoothi.
och ett bröd...
Bovetebröd med banan
kollat det själv och det stämmer det med lagrad ost..även yoghurt,även fil ska gå bra.
http://www.gastrolab.info/kslakts.htm
hittade en bra sida i ämnet!
tror du har en hel del kul recept här på klubben som både är lactos & glutenfria(Y)
jag har några under mina recept.
Har s.k. mjölkmage & gluten intolerant,upplever inte att det ät nått problem att byta ut mjölet mot glutenfria mixerna(som bara blir bättre & bättre.)
Du har ju bovete,som ju inte är säd som det låter som utan en ört. Finns som mjöl & flingor bl.a.
Rismjöl,majsmjöl kan du ju oxå använda.(Y)
lycka till.
Hmm .... jag tålde fil och liknade tidigare men inte längre. Då kunde jag även äta ost. Det var bara vanlig mjölk som inte gick. Men även "vanlig" mjölk i matlagningen gick bra. Men som sagt, inte nu längre.
Brukade äta lagrad ost men jag vet inte hur länge den var lagrad.Är 12 månader vanligt? Någon som vet?
Lider med dig:-(
Själv har jag det senaste året blivit mer känslig för laktos än tidigare (men du har det mycket mycket värre än jag) En sak jag absolut inte längre klarar är hårdost. Saknar det enormt.
Igår gjorde jag pizza och jag testade att istället för riven ost, på MIN bit, klicka ut lite laktosfri färskost (Valio) när det var ca. 3-5 minuter kvar av ugnstiden. Det blev gott!
Jag älskar Quiche lorraine men vet inte om det går att göra laktosfri .... suck ....
I matlagningen använder jag laktosfri mjölk, creme fraiche, grädde m.m. Till flingor havremjölk.
Jag är ingen expert på gluten men hoppas någon annan kanske har tips. (Jag är ingen expert på laktos heller men lär mig hela tiden liksom du)
Hur fick du i dig en massa gluten föresten?
Åh, jag känner igen mig med osten! Jag har tidigare ätit massvis med vanlig ost och nu när jag dukar fram åt familjen kommer jag på mig själv med att stå och lukta och titta på osten. Jag kunde ju ge mig på det där med färskost på pizzan om det bli så att vi käkar det här hemma, hittills har det varit att jag äter andra saker, ex sushi som ingen annan ändå gillar. Så det klagar jag inte över ;)
Jag fick i mig gluten huvudsakligen på grund av min ovana att vara ensam i den stora vida världen. Sushi-monster som jag är äter jag det minst en gång i veckan, och att det kan vara gluten i crabfish var ingenting jag tänkte på. Dessutom var vi på Thailandresa, där det mesta ska vara glutenfritt, men i och med att jag tog för givet att det var så så sänkte jag garden lite och åt det mesta. Var sjuk hela Thailandresan och några månader efteråt, ingen höjdare X)
Oatly innehåller havre och detta säger experterna om havre:
Om havre och glutenintolerans (Senast ändrad 2004-07-09)
Barnläkarföreningens havrerekommendation för barn med celiaki april 2004:
Enligt rekommendationen kan ren havre ingå i den glutenfria kosten även för barn i samråd med läkare och dietist
Expertuttalande om havre i behandlingen av celiaki.
Resultatet av ett antal kliniska studier talar för att havre kan ingå i kosten hos de allra flesta med celiaki. Det stöds av vunna patienterfarenheter, havres olika positiva egenskaper samt det faktum att havre aldrig entydigt visats vara skadligt vid celiaki.
Det ska vara helt frivilligt att låta havre ingå i behandlingen av celiaki. Det ska baseras på ett personligt ställningstagande och bör ske i samråd med behandlande läkare, med dokumentation och uppföljning som ett naturligt led i en patient-läkarrelation.
Havre (gryn, mjöl och flingor) som finns i handeln idag får - liksom till exempel majs, hirs och bovete - enligt spannmålskungörelsen innehålla upp till 5 procent av annan spannmål.
Hittills gjorda analyser av havre har visat att åtminstone i havregryn har de spårmängder av gluten från vete, råg och korn som påträffats varit jämförbara med de spårmängder som kan återfinnas i vetestärkelsebaserade glutenfria produkter.
Inga havreprodukter får saluhållas som glutenfria eller lämpliga vid celiaki. Producenter av havreprodukter såsom gryn, mjöl och kli uppmanas redovisa innehållet av vete, råg och korn i sina produkter och uppmuntras att som komplement till dagens sortiment erbjuda havreprodukter som är kontrollerade och fria från tillblandning av annan spannmål
Framtaget av:
CELIAKICENTRUM I ÖSTERGÖTLAND
Claes Hallert, docent
Lars Stenhammar, docent
Magnus Ström, med dr
Trausti Valdimarsson, med dr
GÖTEBORGS UNIVERSITET
Anders Kilander, docent
Ragnhild Andersson-Lenner, docent
Stine Störsrud, doktorand i klinisk nutrition
UNIVERSITETSSJUKHUSET MAS
Klas Sjöberg, specialistläkare
KÖPENHAMNS UNIVERSITET
Hans Sjöström, professor
KAROLINSKA SJUKHUSET
Lars Blomqvist, docent
TROLLHÄTTAN
Mikael Olsson, överläkare
kollat det själv och det stämmer det med lagrad ost..även yoghurt,även fil ska gå bra.
http://www.gastrolab.info/kslakts.htm
hittade en bra sida i ämnet!
tror du har en hel del kul recept här på klubben som både är lactos & glutenfria(Y)
jag har några under mina recept.
Har s.k. mjölkmage & gluten intolerant,upplever inte att det ät nått problem att byta ut mjölet mot glutenfria mixerna(som bara blir bättre & bättre.)
Du har ju bovete,som ju inte är säd som det låter som utan en ört. Finns som mjöl & flingor bl.a.
Rismjöl,majsmjöl kan du ju oxå använda.(Y)
lycka till.
Hmm .... jag tålde fil och liknade tidigare men inte längre. Då kunde jag även äta ost. Det var bara vanlig mjölk som inte gick. Men även "vanlig" mjölk i matlagningen gick bra. Men som sagt, inte nu längre.
Brukade äta lagrad ost men jag vet inte hur länge den var lagrad.Är 12 månader vanligt? Någon som vet?
Jag har för mig att ost som är lagrad uppemot 12 månader är helt laktosfri. Även hårdost ska ha väldigt små mängder laktos. Jag kan dock inte äta det.
Fil och yoghurt har mindre mängder laktos och ju fetare produkterna är, desto mindre laktos. En del som inte tål mjölk kan exempelvis dricka grädde.
Annars finns det ju "vegan-ost" gjord på sojaprodukter att köpa nu. Har en av gouda-typ hemma, som jag dock inte har smakat på än. Men den såg lovande ut!
Oatly innehåller havre och detta säger experterna om havre:
Om havre och glutenintolerans (Senast ändrad 2004-07-09)
Barnläkarföreningens havrerekommendation för barn med celiaki april 2004:
Enligt rekommendationen kan ren havre ingå i den glutenfria kosten även för barn i samråd med läkare och dietist
Expertuttalande om havre i behandlingen av celiaki.
Resultatet av ett antal kliniska studier talar för att havre kan ingå i kosten hos de allra flesta med celiaki. Det stöds av vunna patienterfarenheter, havres olika positiva egenskaper samt det faktum att havre aldrig entydigt visats vara skadligt vid celiaki.
Det ska vara helt frivilligt att låta havre ingå i behandlingen av celiaki. Det ska baseras på ett personligt ställningstagande och bör ske i samråd med behandlande läkare, med dokumentation och uppföljning som ett naturligt led i en patient-läkarrelation.
Havre (gryn, mjöl och flingor) som finns i handeln idag får - liksom till exempel majs, hirs och bovete - enligt spannmålskungörelsen innehålla upp till 5 procent av annan spannmål.
Hittills gjorda analyser av havre har visat att åtminstone i havregryn har de spårmängder av gluten från vete, råg och korn som påträffats varit jämförbara med de spårmängder som kan återfinnas i vetestärkelsebaserade glutenfria produkter.
Inga havreprodukter får saluhållas som glutenfria eller lämpliga vid celiaki. Producenter av havreprodukter såsom gryn, mjöl och kli uppmanas redovisa innehållet av vete, råg och korn i sina produkter och uppmuntras att som komplement till dagens sortiment erbjuda havreprodukter som är kontrollerade och fria från tillblandning av annan spannmål
Framtaget av:
CELIAKICENTRUM I ÖSTERGÖTLAND
Claes Hallert, docent
Lars Stenhammar, docent
Magnus Ström, med dr
Trausti Valdimarsson, med dr
GÖTEBORGS UNIVERSITET
Anders Kilander, docent
Ragnhild Andersson-Lenner, docent
Stine Störsrud, doktorand i klinisk nutrition
UNIVERSITETSSJUKHUSET MAS
Klas Sjöberg, specialistläkare
KÖPENHAMNS UNIVERSITET
Hans Sjöström, professor
KAROLINSKA SJUKHUSET
Lars Blomqvist, docent
TROLLHÄTTAN
Mikael Olsson, överläkare
Yess, ren havre i sig är glutenfritt (har till och med vågat mig på att äta det), men Solhavre innehåller små mängder gluten. Det är nog upp till en själv om man vågar ersätta mjölk med havreprodukter. Jag väljer soja, för att vara på den säkra sidan.
Ja,vegan ost av fetatyp har jag provat...hur gott som helst! bra att gratinera med oxå!
Har lagat mat åt ett super allergiskt barn...hon tålde varken gluten,soya,komjölksprotein,tomat,baljväxter,fisk skaldjur eller ägg. Inte heller kokos....behöver jag säga att det var lite "tixigt" :)...han tålde absolut inte oatly-produkterna heller! Rismjölk gick dock bra!
annars är ju kokosmjölk & fin glutenfri mjölmix kanon gott att göra pannkakor av!!! pröva det!(Y)
kollat det själv och det stämmer det med lagrad ost..även yoghurt,även fil ska gå bra.
http://www.gastrolab.info/kslakts.htm
hittade en bra sida i ämnet!
tror du har en hel del kul recept här på klubben som både är lactos & glutenfria(Y)
jag har några under mina recept.
Har s.k. mjölkmage & gluten intolerant,upplever inte att det ät nått problem att byta ut mjölet mot glutenfria mixerna(som bara blir bättre & bättre.)
Du har ju bovete,som ju inte är säd som det låter som utan en ört. Finns som mjöl & flingor bl.a.
Rismjöl,majsmjöl kan du ju oxå använda.(Y)
lycka till.
Hmm .... jag tålde fil och liknade tidigare men inte längre. Då kunde jag även äta ost. Det var bara vanlig mjölk som inte gick. Men även "vanlig" mjölk i matlagningen gick bra. Men som sagt, inte nu längre.
Brukade äta lagrad ost men jag vet inte hur länge den var lagrad.Är 12 månader vanligt? Någon som vet?
jag vet.....12 månader,vanlig & vanligt? men gillar du västerbottensost (L)finns den som 12,18 samt 24 månaders lagrad har jag för mig!
Men du ska väl kanske inte chansa om du reagerar på ost!
Ja,vegan ost av fetatyp har jag provat...hur gott som helst! bra att gratinera med oxå!
Har lagat mat åt ett super allergiskt barn...hon tålde varken gluten,soya,komjölksprotein,tomat,baljväxter,fisk skaldjur eller ägg. Inte heller kokos....behöver jag säga att det var lite "tixigt" :)...han tålde absolut inte oatly-produkterna heller! Rismjölk gick dock bra!
annars är ju kokosmjölk & fin glutenfri mjölmix kanon gott att göra pannkakor av!!! pröva det!(Y)
Stackars unge!
Pannkakor gjort av kokosmjölk, gosh, det vattnas i munnen på mig!! Kan man bara ersätta mjölkdelen med kokosmjölk eller ska man ha mindre eller mer?
kollat det själv och det stämmer det med lagrad ost..även yoghurt,även fil ska gå bra.
http://www.gastrolab.info/kslakts.htm
hittade en bra sida i ämnet!
tror du har en hel del kul recept här på klubben som både är lactos & glutenfria(Y)
jag har några under mina recept.
Har s.k. mjölkmage & gluten intolerant,upplever inte att det ät nått problem att byta ut mjölet mot glutenfria mixerna(som bara blir bättre & bättre.)
Du har ju bovete,som ju inte är säd som det låter som utan en ört. Finns som mjöl & flingor bl.a.
Rismjöl,majsmjöl kan du ju oxå använda.(Y)
lycka till.
Hmm .... jag tålde fil och liknade tidigare men inte längre. Då kunde jag även äta ost. Det var bara vanlig mjölk som inte gick. Men även "vanlig" mjölk i matlagningen gick bra. Men som sagt, inte nu längre.
Brukade äta lagrad ost men jag vet inte hur länge den var lagrad.Är 12 månader vanligt? Någon som vet?
jag vet.....12 månader,vanlig & vanligt? men gillar du västerbottensost (L)finns den som 12,18 samt 24 månaders lagrad har jag för mig!
Men du ska väl kanske inte chansa om du reagerar på ost!
Har aldrig smakat sådan ost, gillar inte ost sånär som på min kärlek för vanlig hårdost. Men jag borde kunna äta Västerbottenost, den är lagrad minst 12 månader och då ska laktosen ha försvunnit helt.
Och chansa kan man ju alltid göra, laktosreaktioner är ju snälla i den mån att de bara håller i sig någon dag och inte orsakar någon skada i magen på samma sätt som gluten gör.
kollat det själv och det stämmer det med lagrad ost..även yoghurt,även fil ska gå bra.
http://www.gastrolab.info/kslakts.htm
hittade en bra sida i ämnet!
tror du har en hel del kul recept här på klubben som både är lactos & glutenfria(Y)
jag har några under mina recept.
Har s.k. mjölkmage & gluten intolerant,upplever inte att det ät nått problem att byta ut mjölet mot glutenfria mixerna(som bara blir bättre & bättre.)
Du har ju bovete,som ju inte är säd som det låter som utan en ört. Finns som mjöl & flingor bl.a.
Rismjöl,majsmjöl kan du ju oxå använda.(Y)
lycka till.
Hmm .... jag tålde fil och liknade tidigare men inte längre. Då kunde jag även äta ost. Det var bara vanlig mjölk som inte gick. Men även "vanlig" mjölk i matlagningen gick bra. Men som sagt, inte nu längre.
Brukade äta lagrad ost men jag vet inte hur länge den var lagrad.Är 12 månader vanligt? Någon som vet?
jag vet.....12 månader,vanlig & vanligt? men gillar du västerbottensost (L)finns den som 12,18 samt 24 månaders lagrad har jag för mig!
Men du ska väl kanske inte chansa om du reagerar på ost!
Har aldrig smakat sådan ost, gillar inte ost sånär som på min kärlek för vanlig hårdost. Men jag borde kunna äta Västerbottenost, den är lagrad minst 12 månader och då ska laktosen ha försvunnit helt.
Och chansa kan man ju alltid göra, laktosreaktioner är ju snälla i den mån att de bara håller i sig någon dag och inte orsakar någon skada i magen på samma sätt som gluten gör.
JAA! Absolut värt att prova. Annars kanske man missar något:-) Tack för tipset Monac.
En sida om glutenfria produkter
http://www.semper.se/StartGF.aspx?id=173
Mjuk hasselnötskaka
(Y)(Y)(Y)