Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gluten- och laktosfritt?

  • Bok_Choy 10 augusti 2008

    Jag har varit glutenintolerant hela livet, men fick i höstas/vintras i mig rejält med gluten av misstag och i och med tarmskador som följde så har jag utvecklat laktosintolerans som inte verkat ha gett med sig ens när tarmen läkte. Den enda laktos jag äter är den som finns i det glutenfria mjölet med mjölkbas, och den enda jag klarar, kan t ex inte äta saker som är stekt i vanligt smör eller margarin. Alltså är låglaktos inget alternativ.

    Jag är väldigt förtjust i sojamjölk, och det går bra att köra med laktosfria produkter hemma. Helst av allt vill jag ha recept som är naturligt fritt från både gluten och laktos dock (matrecept, men någon god kaka, om någon vet ett fint recept skulle vara kul). Kort sagt, om någon, gärna någon med erfarenhet - särskilt när det gäller laktosintoleransen eftersom det är den jag är ovan vid - kunde ge mig lite tips på matlagning och recept.

    Dessutom, när man äter ute, finns det några tumregler på vad man ska undvika och vad man ska tänka på?

    Tacksam för hjälp!!! :)
    //Therese

  • irrevirre 10 augusti 2008

    Lider med dig:-(
    Själv har jag det senaste året blivit mer känslig för laktos än tidigare (men du har det mycket mycket värre än jag) En sak jag absolut inte längre klarar är hårdost. Saknar det enormt.
    Igår gjorde jag pizza och jag testade att istället för riven ost, på MIN bit, klicka ut lite laktosfri färskost (Valio) när det var ca. 3-5 minuter kvar av ugnstiden. Det blev gott!
    Jag älskar Quiche lorraine men vet inte om det går att göra laktosfri .... suck ....
    I matlagningen använder jag laktosfri mjölk, creme fraiche, grädde m.m. Till flingor havremjölk.
    Jag är ingen expert på gluten men hoppas någon annan kanske har tips. (Jag är ingen expert på laktos heller men lär mig hela tiden liksom du)

    Hur fick du i dig en massa gluten föresten?

  • irko 10 augusti 2008

    Hejsan Bok_Choy!
    Ja du jag förstår att det är jobbigt med att vara både laktos och glutenintollerant!
    Jag jobbar som kokerska i ett skolkök och lagar mat till barn med dessa intolleranser dagligen-
    Jag använder endast Havremjölk dvs Oatly i deras mat och endast Maizenamjöl.
    Jag kan rekommendera denna sajt åt dig http://www.allergimat.com/index.asp
    där kan du hitta mycket matnyttigt. Jag har även några recept på min sida bla en kladdkaka som är glutenfri! Hoppas att jag har varit till någon hjälp du får gärna kontakta mig om du vill!
    Ha det gott! Norrbacka/Inger:)

  • ikah 11 augusti 2008

    http://www.oatly.com/

    Här finns en till sida som är bra!:)

  • monac 11 augusti 2008

    är oatly glutenfritt????:o

  • monac 11 augusti 2008

    ost lagrad i mer än 12 månader skall vara väldigt lågt laktos halter i!!!! kkanske inte är riktigt? tacksam för svar!
    Hur är det med getost & får ost???

  • monac 11 augusti 2008

    kollat det själv och det stämmer det med lagrad ost..även yoghurt,även fil ska gå bra.
    http://www.gastrolab.info/kslakts.htm
    hittade en bra sida i ämnet!
    tror du har en hel del kul recept här på klubben som både är lactos & glutenfria(Y)
    jag har några under mina recept.

    Har s.k. mjölkmage & gluten intolerant,upplever inte att det ät nått problem att byta ut mjölet mot glutenfria mixerna(som bara blir bättre & bättre.)
    Du har ju bovete,som ju inte är säd som det låter som utan en ört. Finns som mjöl & flingor bl.a.
    Rismjöl,majsmjöl kan du ju oxå använda.(Y)
    lycka till.

  • irrevirre 11 augusti 2008

    Skrivet av monac den 11 aug 2008

    kollat det själv och det stämmer det med lagrad ost..även yoghurt,även fil ska gå bra.
    http://www.gastrolab.info/kslakts.htm
    hittade en bra sida i ämnet!
    tror du har en hel del kul recept här på klubben som både är lactos & glutenfria(Y)
    jag har några under mina recept.

    Har s.k. mjölkmage & gluten intolerant,upplever inte att det ät nått problem att byta ut mjölet mot glutenfria mixerna(som bara blir bättre & bättre.)
    Du har ju bovete,som ju inte är säd som det låter som utan en ört. Finns som mjöl & flingor bl.a.
    Rismjöl,majsmjöl kan du ju oxå använda.(Y)
    lycka till.


    Hmm .... jag tålde fil och liknade tidigare men inte längre. Då kunde jag även äta ost. Det var bara vanlig mjölk som inte gick. Men även "vanlig" mjölk i matlagningen gick bra. Men som sagt, inte nu längre.
    Brukade äta lagrad ost men jag vet inte hur länge den var lagrad.Är 12 månader vanligt? Någon som vet?

  • Bok_Choy 11 augusti 2008

    Skrivet av IrreVirre den 10 aug 2008

    Lider med dig:-(
    Själv har jag det senaste året blivit mer känslig för laktos än tidigare (men du har det mycket mycket värre än jag) En sak jag absolut inte längre klarar är hårdost. Saknar det enormt.
    Igår gjorde jag pizza och jag testade att istället för riven ost, på MIN bit, klicka ut lite laktosfri färskost (Valio) när det var ca. 3-5 minuter kvar av ugnstiden. Det blev gott!
    Jag älskar Quiche lorraine men vet inte om det går att göra laktosfri .... suck ....
    I matlagningen använder jag laktosfri mjölk, creme fraiche, grädde m.m. Till flingor havremjölk.
    Jag är ingen expert på gluten men hoppas någon annan kanske har tips. (Jag är ingen expert på laktos heller men lär mig hela tiden liksom du)

    Hur fick du i dig en massa gluten föresten?


    Åh, jag känner igen mig med osten! Jag har tidigare ätit massvis med vanlig ost och nu när jag dukar fram åt familjen kommer jag på mig själv med att stå och lukta och titta på osten. Jag kunde ju ge mig på det där med färskost på pizzan om det bli så att vi käkar det här hemma, hittills har det varit att jag äter andra saker, ex sushi som ingen annan ändå gillar. Så det klagar jag inte över ;)

    Jag fick i mig gluten huvudsakligen på grund av min ovana att vara ensam i den stora vida världen. Sushi-monster som jag är äter jag det minst en gång i veckan, och att det kan vara gluten i crabfish var ingenting jag tänkte på. Dessutom var vi på Thailandresa, där det mesta ska vara glutenfritt, men i och med att jag tog för givet att det var så så sänkte jag garden lite och åt det mesta. Var sjuk hela Thailandresan och några månader efteråt, ingen höjdare X)

  • irko 11 augusti 2008

    Oatly innehåller havre och detta säger experterna om havre:

    Om havre och glutenintolerans (Senast ändrad 2004-07-09)

    Barnläkarföreningens havrerekommendation för barn med celiaki april 2004:

    Enligt rekommendationen kan ren havre ingå i den glutenfria kosten även för barn i samråd med läkare och dietist




    Expertuttalande om havre i behandlingen av celiaki.

    Resultatet av ett antal kliniska studier talar för att havre kan ingå i kosten hos de allra flesta med celiaki. Det stöds av vunna patienterfarenheter, havres olika positiva egenskaper samt det faktum att havre aldrig entydigt visats vara skadligt vid celiaki.

    Det ska vara helt frivilligt att låta havre ingå i behandlingen av celiaki. Det ska baseras på ett personligt ställningstagande och bör ske i samråd med behandlande läkare, med dokumentation och uppföljning som ett naturligt led i en patient-läkarrelation.

    Havre (gryn, mjöl och flingor) som finns i handeln idag får - liksom till exempel majs, hirs och bovete - enligt spannmålskungörelsen innehålla upp till 5 procent av annan spannmål.

    Hittills gjorda analyser av havre har visat att åtminstone i havregryn har de spårmängder av gluten från vete, råg och korn som påträffats varit jämförbara med de spårmängder som kan återfinnas i vetestärkelsebaserade glutenfria produkter.

    Inga havreprodukter får saluhållas som glutenfria eller lämpliga vid celiaki. Producenter av havreprodukter såsom gryn, mjöl och kli uppmanas redovisa innehållet av vete, råg och korn i sina produkter och uppmuntras att som komplement till dagens sortiment erbjuda havreprodukter som är kontrollerade och fria från tillblandning av annan spannmål

    Framtaget av:
    CELIAKICENTRUM I ÖSTERGÖTLAND
    Claes Hallert, docent
    Lars Stenhammar, docent
    Magnus Ström, med dr
    Trausti Valdimarsson, med dr

    GÖTEBORGS UNIVERSITET
    Anders Kilander, docent
    Ragnhild Andersson-Lenner, docent
    Stine Störsrud, doktorand i klinisk nutrition

    UNIVERSITETSSJUKHUSET MAS
    Klas Sjöberg, specialistläkare

    KÖPENHAMNS UNIVERSITET
    Hans Sjöström, professor

    KAROLINSKA SJUKHUSET
    Lars Blomqvist, docent

    TROLLHÄTTAN
    Mikael Olsson, överläkare

  • Bok_Choy 11 augusti 2008

    Skrivet av IrreVirre den 11 aug 2008

    Skrivet av monac den 11 aug 2008

    kollat det själv och det stämmer det med lagrad ost..även yoghurt,även fil ska gå bra.
    http://www.gastrolab.info/kslakts.htm
    hittade en bra sida i ämnet!
    tror du har en hel del kul recept här på klubben som både är lactos & glutenfria(Y)
    jag har några under mina recept.

    Har s.k. mjölkmage & gluten intolerant,upplever inte att det ät nått problem att byta ut mjölet mot glutenfria mixerna(som bara blir bättre & bättre.)
    Du har ju bovete,som ju inte är säd som det låter som utan en ört. Finns som mjöl & flingor bl.a.
    Rismjöl,majsmjöl kan du ju oxå använda.(Y)
    lycka till.


    Hmm .... jag tålde fil och liknade tidigare men inte längre. Då kunde jag även äta ost. Det var bara vanlig mjölk som inte gick. Men även "vanlig" mjölk i matlagningen gick bra. Men som sagt, inte nu längre.
    Brukade äta lagrad ost men jag vet inte hur länge den var lagrad.Är 12 månader vanligt? Någon som vet?



    Jag har för mig att ost som är lagrad uppemot 12 månader är helt laktosfri. Även hårdost ska ha väldigt små mängder laktos. Jag kan dock inte äta det.
    Fil och yoghurt har mindre mängder laktos och ju fetare produkterna är, desto mindre laktos. En del som inte tål mjölk kan exempelvis dricka grädde.

    Annars finns det ju "vegan-ost" gjord på sojaprodukter att köpa nu. Har en av gouda-typ hemma, som jag dock inte har smakat på än. Men den såg lovande ut!

  • Bok_Choy 11 augusti 2008

    Skrivet av norrbacka den 11 aug 2008

    Oatly innehåller havre och detta säger experterna om havre:

    Om havre och glutenintolerans (Senast ändrad 2004-07-09)

    Barnläkarföreningens havrerekommendation för barn med celiaki april 2004:

    Enligt rekommendationen kan ren havre ingå i den glutenfria kosten även för barn i samråd med läkare och dietist




    Expertuttalande om havre i behandlingen av celiaki.

    Resultatet av ett antal kliniska studier talar för att havre kan ingå i kosten hos de allra flesta med celiaki. Det stöds av vunna patienterfarenheter, havres olika positiva egenskaper samt det faktum att havre aldrig entydigt visats vara skadligt vid celiaki.

    Det ska vara helt frivilligt att låta havre ingå i behandlingen av celiaki. Det ska baseras på ett personligt ställningstagande och bör ske i samråd med behandlande läkare, med dokumentation och uppföljning som ett naturligt led i en patient-läkarrelation.

    Havre (gryn, mjöl och flingor) som finns i handeln idag får - liksom till exempel majs, hirs och bovete - enligt spannmålskungörelsen innehålla upp till 5 procent av annan spannmål.

    Hittills gjorda analyser av havre har visat att åtminstone i havregryn har de spårmängder av gluten från vete, råg och korn som påträffats varit jämförbara med de spårmängder som kan återfinnas i vetestärkelsebaserade glutenfria produkter.

    Inga havreprodukter får saluhållas som glutenfria eller lämpliga vid celiaki. Producenter av havreprodukter såsom gryn, mjöl och kli uppmanas redovisa innehållet av vete, råg och korn i sina produkter och uppmuntras att som komplement till dagens sortiment erbjuda havreprodukter som är kontrollerade och fria från tillblandning av annan spannmål

    Framtaget av:
    CELIAKICENTRUM I ÖSTERGÖTLAND
    Claes Hallert, docent
    Lars Stenhammar, docent
    Magnus Ström, med dr
    Trausti Valdimarsson, med dr

    GÖTEBORGS UNIVERSITET
    Anders Kilander, docent
    Ragnhild Andersson-Lenner, docent
    Stine Störsrud, doktorand i klinisk nutrition

    UNIVERSITETSSJUKHUSET MAS
    Klas Sjöberg, specialistläkare

    KÖPENHAMNS UNIVERSITET
    Hans Sjöström, professor

    KAROLINSKA SJUKHUSET
    Lars Blomqvist, docent

    TROLLHÄTTAN
    Mikael Olsson, överläkare



    Yess, ren havre i sig är glutenfritt (har till och med vågat mig på att äta det), men Solhavre innehåller små mängder gluten. Det är nog upp till en själv om man vågar ersätta mjölk med havreprodukter. Jag väljer soja, för att vara på den säkra sidan.

  • monac 11 augusti 2008

    Ja,vegan ost av fetatyp har jag provat...hur gott som helst! bra att gratinera med oxå!
    Har lagat mat åt ett super allergiskt barn...hon tålde varken gluten,soya,komjölksprotein,tomat,baljväxter,fisk skaldjur eller ägg. Inte heller kokos....behöver jag säga att det var lite "tixigt" :)...han tålde absolut inte oatly-produkterna heller! Rismjölk gick dock bra!
    annars är ju kokosmjölk & fin glutenfri mjölmix kanon gott att göra pannkakor av!!! pröva det!(Y)

  • monac 11 augusti 2008

    Skrivet av IrreVirre den 11 aug 2008

    Skrivet av monac den 11 aug 2008

    kollat det själv och det stämmer det med lagrad ost..även yoghurt,även fil ska gå bra.
    http://www.gastrolab.info/kslakts.htm
    hittade en bra sida i ämnet!
    tror du har en hel del kul recept här på klubben som både är lactos & glutenfria(Y)
    jag har några under mina recept.

    Har s.k. mjölkmage & gluten intolerant,upplever inte att det ät nått problem att byta ut mjölet mot glutenfria mixerna(som bara blir bättre & bättre.)
    Du har ju bovete,som ju inte är säd som det låter som utan en ört. Finns som mjöl & flingor bl.a.
    Rismjöl,majsmjöl kan du ju oxå använda.(Y)
    lycka till.


    Hmm .... jag tålde fil och liknade tidigare men inte längre. Då kunde jag även äta ost. Det var bara vanlig mjölk som inte gick. Men även "vanlig" mjölk i matlagningen gick bra. Men som sagt, inte nu längre.
    Brukade äta lagrad ost men jag vet inte hur länge den var lagrad.Är 12 månader vanligt? Någon som vet?


    jag vet.....12 månader,vanlig & vanligt? men gillar du västerbottensost (L)finns den som 12,18 samt 24 månaders lagrad har jag för mig!
    Men du ska väl kanske inte chansa om du reagerar på ost!

  • Bok_Choy 11 augusti 2008

    Skrivet av monac den 11 aug 2008

    Ja,vegan ost av fetatyp har jag provat...hur gott som helst! bra att gratinera med oxå!
    Har lagat mat åt ett super allergiskt barn...hon tålde varken gluten,soya,komjölksprotein,tomat,baljväxter,fisk skaldjur eller ägg. Inte heller kokos....behöver jag säga att det var lite "tixigt" :)...han tålde absolut inte oatly-produkterna heller! Rismjölk gick dock bra!
    annars är ju kokosmjölk & fin glutenfri mjölmix kanon gott att göra pannkakor av!!! pröva det!(Y)


    Stackars unge!
    Pannkakor gjort av kokosmjölk, gosh, det vattnas i munnen på mig!! Kan man bara ersätta mjölkdelen med kokosmjölk eller ska man ha mindre eller mer?

  • Bok_Choy 11 augusti 2008

    Skrivet av monac den 11 aug 2008

    Skrivet av IrreVirre den 11 aug 2008

    Skrivet av monac den 11 aug 2008

    kollat det själv och det stämmer det med lagrad ost..även yoghurt,även fil ska gå bra.
    http://www.gastrolab.info/kslakts.htm
    hittade en bra sida i ämnet!
    tror du har en hel del kul recept här på klubben som både är lactos & glutenfria(Y)
    jag har några under mina recept.

    Har s.k. mjölkmage & gluten intolerant,upplever inte att det ät nått problem att byta ut mjölet mot glutenfria mixerna(som bara blir bättre & bättre.)
    Du har ju bovete,som ju inte är säd som det låter som utan en ört. Finns som mjöl & flingor bl.a.
    Rismjöl,majsmjöl kan du ju oxå använda.(Y)
    lycka till.


    Hmm .... jag tålde fil och liknade tidigare men inte längre. Då kunde jag även äta ost. Det var bara vanlig mjölk som inte gick. Men även "vanlig" mjölk i matlagningen gick bra. Men som sagt, inte nu längre.
    Brukade äta lagrad ost men jag vet inte hur länge den var lagrad.Är 12 månader vanligt? Någon som vet?


    jag vet.....12 månader,vanlig & vanligt? men gillar du västerbottensost (L)finns den som 12,18 samt 24 månaders lagrad har jag för mig!
    Men du ska väl kanske inte chansa om du reagerar på ost!


    Har aldrig smakat sådan ost, gillar inte ost sånär som på min kärlek för vanlig hårdost. Men jag borde kunna äta Västerbottenost, den är lagrad minst 12 månader och då ska laktosen ha försvunnit helt.
    Och chansa kan man ju alltid göra, laktosreaktioner är ju snälla i den mån att de bara håller i sig någon dag och inte orsakar någon skada i magen på samma sätt som gluten gör.

  • irrevirre 11 augusti 2008

    Skrivet av Bok_Choy den 11 aug 2008

    Skrivet av monac den 11 aug 2008

    Skrivet av IrreVirre den 11 aug 2008

    Skrivet av monac den 11 aug 2008

    kollat det själv och det stämmer det med lagrad ost..även yoghurt,även fil ska gå bra.
    http://www.gastrolab.info/kslakts.htm
    hittade en bra sida i ämnet!
    tror du har en hel del kul recept här på klubben som både är lactos & glutenfria(Y)
    jag har några under mina recept.

    Har s.k. mjölkmage & gluten intolerant,upplever inte att det ät nått problem att byta ut mjölet mot glutenfria mixerna(som bara blir bättre & bättre.)
    Du har ju bovete,som ju inte är säd som det låter som utan en ört. Finns som mjöl & flingor bl.a.
    Rismjöl,majsmjöl kan du ju oxå använda.(Y)
    lycka till.


    Hmm .... jag tålde fil och liknade tidigare men inte längre. Då kunde jag även äta ost. Det var bara vanlig mjölk som inte gick. Men även "vanlig" mjölk i matlagningen gick bra. Men som sagt, inte nu längre.
    Brukade äta lagrad ost men jag vet inte hur länge den var lagrad.Är 12 månader vanligt? Någon som vet?


    jag vet.....12 månader,vanlig & vanligt? men gillar du västerbottensost (L)finns den som 12,18 samt 24 månaders lagrad har jag för mig!
    Men du ska väl kanske inte chansa om du reagerar på ost!


    Har aldrig smakat sådan ost, gillar inte ost sånär som på min kärlek för vanlig hårdost. Men jag borde kunna äta Västerbottenost, den är lagrad minst 12 månader och då ska laktosen ha försvunnit helt.
    Och chansa kan man ju alltid göra, laktosreaktioner är ju snälla i den mån att de bara håller i sig någon dag och inte orsakar någon skada i magen på samma sätt som gluten gör.


    JAA! Absolut värt att prova. Annars kanske man missar något:-) Tack för tipset Monac.

  • ikah 11 augusti 2008

    En sida om glutenfria produkter
    http://www.semper.se/StartGF.aspx?id=173

  • Ernst76 11 augusti 2008

    Mjuk hasselnötskaka
    (Y)(Y)(Y)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.