Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grodda solrosfrön

  • frucaos 23 februari 2010

    Är det något som gör att man INTE bör grodda solrosfrön som köpts som fågelmat?

  • Gnurf 23 februari 2010

    http://www.youtube.com/watch?v=KwLiH8bWFdM

  • 123Linnea 23 februari 2010

    Skrivet av Gnurf den 23 feb 2010

    http://www.youtube.com/watch?v=KwLiH8bWFdM


    Man kan sätta i halsen?

  • Gnurf 23 februari 2010

    Täk dig själv om nån skulle börja norpa dina Kexchoklad Linnea...:p

  • frucaos 23 februari 2010

    Skrivet av Gnurf den 23 feb 2010

    http://www.youtube.com/watch?v=KwLiH8bWFdM


    Som jag konstaterat förut - du är bra knäpp! :D Men jag tackar för skrattet!

  • frucaos 23 februari 2010

    Men, ärligt talat - är det något som hindrar? För annars tänker jag prova! Tycker att jag kan "stjäla" en handfull för fåglarna. Kan ju alltid köpa mer om det skulle behövas.
    Ska prova gröna linser, låter spännande. Men kan man göra skott av dem? Solrosskott är ju så gott, tips på annat som blir gott?!

  • Mati 23 februari 2010

    Skrivet av frucaos den 23 feb 2010

    Men, ärligt talat - är det något som hindrar? För annars tänker jag prova! Tycker att jag kan "stjäla" en handfull för fåglarna. Kan ju alltid köpa mer om det skulle behövas.
    Ska prova gröna linser, låter spännande. Men kan man göra skott av dem? Solrosskott är ju så gott, tips på annat som blir gott?!



    Hmmm hej... man kan väl grodda allt... djuren äter det ju...Du kan äta späda nässlor,maskrosor i vin osv... du känner nog om det blir "fel". Eller??

  • asasto 23 februari 2010

    Det går bra att grodda solrosfrön men man bör vara extra noga med sköljningen under groningen. De frön som säljs som groddfrö är E-hec och salmonellatestade det är nog den enda skillnaden

  • The_mama97mia 24 februari 2010

    jag groddar vanliga skalade solrosfrön (såna som jag har i bakning), det går lite långsamt men ställer dom i fönstret för att påskynda groddningen.
    Annars tycker jag alfalfafrön ger godast groddar. Har testat grodda mungbönor och bockhornsklöver men det var inte i min smak.

  • idea_ 24 februari 2010

    Har provat alfaalfa och mungbönor, gillar båda, kommer ihåg en tidigare tråd om groddning där det stod att det går utmärkt att grodda linser.

  • The_mama97mia 24 februari 2010

    det är möjligt, jag har bara inte testat linser. Good Idea, idea...
    Förresten, förlåt jag lånar tråden lite till en fråga - läste om att man kunde grodda kikärter för att koka sen, fattade inte riktigt vitsen, kortare koktid? Men vad gör det smakmässigt?
    Ngn som vet?

  • idea_ 24 februari 2010

    Kan inte ta äran för det då det var frucaos själv som försökte kolla med oss andra här om det funkar, och jag har ett ganska bra minne av vad jag läst tidigare :D

  • svengelsk 24 februari 2010

    Har letat fram min The sprouters Handbook. Enligt den skall linser blötlaggas i 12 timmar, odlas i 2-4 dar till de är 0.5-1 cm. Kikärter skall bara blötläggas i 8 timmar annars samma. De blir beska om de får gro för länge. Grodda kikärter orsakar inte gasbildning enligt boken.
    Tror jag har några linser i skåpet, kanske skall prova.

  • idea_ 24 februari 2010

    Undras om den boken finns översatt till svenska, lät som trevlig litteratur :D

  • Mistys 24 februari 2010

    Har aldrig groddat men brukar köpa solrosskott färdigt. Kan ingen skriva hur ni gör när ni groddar? Helt novis på detta måste jag säga. Förstår att det finns böcker men det kanske inte är så invecklat.

  • idea_ 24 februari 2010

    För att inte tala om att det har förekommit ett antal trevliga trådar i ämnet förut, men på många av "frösorterna" står det på förpackningen hur du ska göra, framförallt behöver du en groddburk eller en glasburk+gummiband+tätt tyg av sildukstyp eller gammeldags tygkompresser, för att inte tala om tålamod, men gott blir det. Mer lokalproducerat än så kan grönsaker inte bli :D

  • The_mama97mia 24 februari 2010

    mmm jag håller ju med förstås, vet att vi (hehe) groddat ner oss i ämnet förut i åtminstone 2-3 trådar.

  • The_mama97mia 27 februari 2010

    Tyvärr måste jag meddela att mitt senaste groddförsök på solroskärnor gick i soporna, det ruttnade liksom, hände inte mkt i groddning. Troligen för gamla solroskärnor.

    Nu kör jag mungbönor och alfalfa o det sprutar grodd om dom.
    Ska se om jag kan hitta fräschare solroskärnor att grodda av, det finns nästan inga godare groddar...

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.