Undrar lite över hållbarheten på hemkokt sylt etc. Alla frukter/bär från egen trädgård.
Saft - heta saften hälld på varm/het flaska. Korkas omg.
Sylt -het sylt på varma/heta burkar. Parraffineras och sedan lock.
Äppelmos - hermetiskt inkokt.
Allt är märkt med år och månad.
Håller på att städa ur mammas dödsbo, därav min undran. Synd att slänga det som är ätbart!
Bruxelles8 april 2012
Smakar troligtvis underbart - Jag går igenom stora stenkrus av lingonsylt från källaren. Lukta och smaka! Om det verkar ok är det troligtvis heeelt ok.
Hilmer548 april 2012
Min mormor brukade koka om fjolårets lingonsylt med en kanelstång.
Så årets färska fick vi inte förrän det var slut på den "gamla" (som jag tyckte var godast)
The_mama97mia8 april 2012
Spara! VIlken skatt!
När du öppnar så märker du om det skulle vara förstört, men det låter som om det är konserverat enligt konstens alla regler.
husmusen888 april 2012
Håller mer eller mindre hur länge som helst om det är gjort ordentligt, ett par år är inga problem.
mrs528 april 2012
Skrivet av husmusen88 den 8 apr 2012
Håller mer eller mindre hur länge som helst om det är gjort ordentligt, ett par år är inga problem.
..ett par år... ok. men det är nog 10-20-30 år gammalt. Ingenting är nyare än 5-6 år.
DoctorWho8 april 2012
Skrivet av mrs52 den 8 apr 2012
Skrivet av husmusen88 den 8 apr 2012
Håller mer eller mindre hur länge som helst om det är gjort ordentligt, ett par år är inga problem.
..ett par år... ok. men det är nog 10-20-30 år gammalt. Ingenting är nyare än 5-6 år.
På 90-talet hjälpte jag och mamma till att plocka iordning i mormors matkällare. Längst in på en hylla stod det några flaskor med svartvinbärssaft från 1977. Jag blev nyfiken på om saften var ok, så jag öppnade försiktigt en flaska och luktade. Den luktade gott och jag provsmakade ett glas och det var jättegott! Mitt råd är att öppna en av de äldsta flaskorna och lukta, provsmaka och om den är ok så är troligen de andra också ok.
The_mama97mia8 april 2012
Lita på din egen smak och ditt luktsinne!
piakul9 april 2012
Skrivet av mrs52 den 8 apr 2012
Undrar lite över hållbarheten på hemkokt sylt etc. Alla frukter/bär från egen trädgård.
Saft - heta saften hälld på varm/het flaska. Korkas omg.
Sylt -het sylt på varma/heta burkar. Parraffineras och sedan lock.
Äppelmos - hermetiskt inkokt.
Allt är märkt med år och månad.
Håller på att städa ur mammas dödsbo, därav min undran. Synd att slänga det som är ätbart!
husmusen889 april 2012
Skrivet av mrs52 den 8 apr 2012
Skrivet av husmusen88 den 8 apr 2012
Håller mer eller mindre hur länge som helst om det är gjort ordentligt, ett par år är inga problem.
..ett par år... ok. men det är nog 10-20-30 år gammalt. Ingenting är nyare än 5-6 år.
Bara att öppna och provsmaka, har druckit 10 år gammal saft och den var ok.
Har det kommit in luft däremot så finns det ju risk för jäsning, men det känns så fort du öppnar burken. :)
suntliv9 april 2012
Hej
Allt som ser bra ut i färgen(Y) Mögligt?(N)
Bästa sättet är naturligtvis att smaka, men man kan ju inte öppna alla på en gång. Spara och kolla, när ni vill använda. Lukta, smaka. Släng om det inte smakar som det borde.
Hemmakokta kan hålla i åratal, om det inte kan komma in bakterier, och om man använt prima vara från början.
BakBog9 april 2012
Hej
Intressant att det finns fler som har samma synsätt på vad som går och inte går att äta och dricka.
I går öppnade jag en 2 liters glasburk med lingonsylt
som min mor konserverade augusti 1984,
Sylten smakade utsökt.
Kvalitén på inkoket har mycket stor betydelse för hållbarheten.
Låt luktsinne och smaklökar avgöra om du vill äta.
BakBog
boz19659 april 2012
Många av våra godaste bär innehåller naturliga konserveringsmedel.
Ser man bara till att ha rent och snyggt omkring sig vad gäller redskap, kokkärl och arbetsytor, sterilisera burkar (kok dem en stund i vatten med Atamon) + plus lite sunt bondförnuft så kan det man kokar in hålla i åratal.
Lita mer på syn, lukt och smak än på rekommenderade lagringstider. Det funkade för gammelmormor så varför skulle det inte funka för oss? :)
Undrar lite över hållbarheten på hemkokt sylt etc. Alla frukter/bär från egen trädgård.
Saft - heta saften hälld på varm/het flaska. Korkas omg.
Sylt -het sylt på varma/heta burkar. Parraffineras och sedan lock.
Äppelmos - hermetiskt inkokt.
Allt är märkt med år och månad.
Håller på att städa ur mammas dödsbo, därav min undran. Synd att slänga det som är ätbart!
Smakar troligtvis underbart - Jag går igenom stora stenkrus av lingonsylt från källaren. Lukta och smaka! Om det verkar ok är det troligtvis heeelt ok.
Min mormor brukade koka om fjolårets lingonsylt med en kanelstång.
Så årets färska fick vi inte förrän det var slut på den "gamla" (som jag tyckte var godast)
Spara! VIlken skatt!
När du öppnar så märker du om det skulle vara förstört, men det låter som om det är konserverat enligt konstens alla regler.
Håller mer eller mindre hur länge som helst om det är gjort ordentligt, ett par år är inga problem.
Håller mer eller mindre hur länge som helst om det är gjort ordentligt, ett par år är inga problem.
..ett par år... ok. men det är nog 10-20-30 år gammalt. Ingenting är nyare än 5-6 år.
Håller mer eller mindre hur länge som helst om det är gjort ordentligt, ett par år är inga problem.
..ett par år... ok. men det är nog 10-20-30 år gammalt. Ingenting är nyare än 5-6 år.
På 90-talet hjälpte jag och mamma till att plocka iordning i mormors matkällare. Längst in på en hylla stod det några flaskor med svartvinbärssaft från 1977. Jag blev nyfiken på om saften var ok, så jag öppnade försiktigt en flaska och luktade. Den luktade gott och jag provsmakade ett glas och det var jättegott! Mitt råd är att öppna en av de äldsta flaskorna och lukta, provsmaka och om den är ok så är troligen de andra också ok.
Lita på din egen smak och ditt luktsinne!
Undrar lite över hållbarheten på hemkokt sylt etc. Alla frukter/bär från egen trädgård.
Saft - heta saften hälld på varm/het flaska. Korkas omg.
Sylt -het sylt på varma/heta burkar. Parraffineras och sedan lock.
Äppelmos - hermetiskt inkokt.
Allt är märkt med år och månad.
Håller på att städa ur mammas dödsbo, därav min undran. Synd att slänga det som är ätbart!
Håller mer eller mindre hur länge som helst om det är gjort ordentligt, ett par år är inga problem.
..ett par år... ok. men det är nog 10-20-30 år gammalt. Ingenting är nyare än 5-6 år.
Bara att öppna och provsmaka, har druckit 10 år gammal saft och den var ok.
Har det kommit in luft däremot så finns det ju risk för jäsning, men det känns så fort du öppnar burken. :)
Hej
Allt som ser bra ut i färgen(Y) Mögligt?(N)
Bästa sättet är naturligtvis att smaka, men man kan ju inte öppna alla på en gång. Spara och kolla, när ni vill använda. Lukta, smaka. Släng om det inte smakar som det borde.
Hemmakokta kan hålla i åratal, om det inte kan komma in bakterier, och om man använt prima vara från början.
Hej
Intressant att det finns fler som har samma synsätt på vad som går och inte går att äta och dricka.
I går öppnade jag en 2 liters glasburk med lingonsylt
som min mor konserverade augusti 1984,
Sylten smakade utsökt.
Kvalitén på inkoket har mycket stor betydelse för hållbarheten.
Låt luktsinne och smaklökar avgöra om du vill äta.
BakBog
Många av våra godaste bär innehåller naturliga konserveringsmedel.
Ser man bara till att ha rent och snyggt omkring sig vad gäller redskap, kokkärl och arbetsytor, sterilisera burkar (kok dem en stund i vatten med Atamon) + plus lite sunt bondförnuft så kan det man kokar in hålla i åratal.
Lita mer på syn, lukt och smak än på rekommenderade lagringstider. Det funkade för gammelmormor så varför skulle det inte funka för oss? :)